ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Καιρός για όνειρα!


Η εθνική ετοιμάζεται για τα πρώτα της φιλικά ενόψει του Μουντομπάσκετ και έχει αξία να δούμε το κλίμα στις τάξεις των διεθνών. Ή, μάλλον, όχι ακριβώς το κλίμα, αλλά… τις προγραμματικές δηλώσεις πολλών διεθνών για να καταλάβουμε πώς περιμένουν τη διοργάνωση που έρχεται.

Αν και μερικά από τα «βαριά όπλα» της εθνικής (Διαμαντίδης, Φώτσης) δεν έχουν μιλήσει ακόμα, οι υπόλοιποι δίνουν το στίγμα.

Ο Βασίλης Σπανούλης πέρσι ήταν ξεκάθαρα ο ηγέτης της εθνικής, ο άνθρωπος από τον οποίο περνούσαν όλα στο παρκέ. Φέτος, δίνει νωρίς το στίγμα του, χωρίς… μαλλιά στη γλώσσα: «Στόχος μας είναι η τετράδα, ένα μετάλλιο. Αυτός είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος μας. Ξεκινώντας ξέρουμε ότι θα πρέπει να δούμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Δεν θέλουμε όμως ούτε να φοβόμαστε να το πούμε, ούτε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Δεν πρέπει να φοβόμαστε να πούμε την αλήθεια, ότι έχουμε ψηλούς στόχους. Το έχουμε δείξει και στο παρελθόν ότι η Ελλάδα ανήκει στις καλύτερες ομάδες στον κόσμο. Θέλουμε να κάνουμε περήφανους όλους τους Έλληνες και να αναδείξουμε την Ελλάδα για ακόμη μία φορά».

Ο Γιάννης Μπουρούσης, αν και πιο μεστός, δεν αλλάζει γραμμή: «Οι στόχοι είναι δεδομένοι. Δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό. Έχουμε μάθει να κοιτάζουμε ψηλά και αυτό κάνουμε και αυτή τη φορά, γνωρίζοντας ότι θα πρέπει να κοιτάμε μόνο μέχρι τον επόμενο αγώνα. Ελπίζω να φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται, με αφετηρία μια καλή προετοιμασία».

Εκτός από τον Σπανούλη και ο Κώστας Τσαρτσαρής έβαλε στο στόμα του τη λέξη μετάλλιο: «Η Ελλάδα έχει ταλέντο στο μπάσκετ και το έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια. Αυτή η ομάδα έχει στη σύνθεσή της τα μεγαλύτερα αστέρια του ελληνικού –και όχι μόνο- πρωταθλήματος. Είναι λίγο καταδικασμένη να διεκδικεί διακρίσεις. Ένα μετάλλιο ή την τετράδα, που για Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αποτελεί διάκριση σίγουρα».

Ο Ίαν Βουγιούκας, με φόρα από την εκπληκτική χρονιά που είχε, ήταν απόλυτος: «Η Εθνική είναι καταδικασμένη να πρωταγωνιστεί. Σίγουρα είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε για το καλύτερο, να διακριθούμε και να φτάσουμε ψηλά. Πιστεύουμε στις δυνατότητες της ομάδας, σε αυτές του εαυτού μας και προχωράμε με στόχο να φτάσουμε ψηλά».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιώργος Πρίντεζης: «Ευτυχώς ή δυστυχώς η ομάδα αυτή έχει μάθει να κοιτάζει ψηλά. Δεν γίνεται διαφορετικά. Έχει ήδη φέρει επιτυχίες και όλοι περιμένουν από εμάς να διατηρήσουμε την Εθνική σε υψηλά επίπεδα. Και σε μεγάλο ποσοστό εξαρτάται από εμάς. Θα πρέπει εμείς να είμαστε σε ετοιμότητα. Και να φτάσουμε ψηλά, όπως και πέρυσι, όπως και άλλες χρονιές».

Ο Νίκος Ζήσης γνωρίζει ότι ο πήχης ανεβαίνει φέτος που όλοι οι διεθνείς είναι παρόντες και μιλάει για διάκριση: «Αυτό που θέλουμε είναι να φτάσουμε σε μία ακόμη διάκριση και να κάνουμε τον κόσμο χαρούμενο».

Ο Στράτος Περπέρογλου μιλάει για διάκριση, αλλά πριν δει τα ρόστερ θέλει να είναι συγκρατημένος: «Το ζητούμενο είναι να δουλέψουμε σοβαρά όπως πέρυσι και στο τέλος να προσπαθήσουμε να φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται».

Πιο συγκρατημένος ο Κώστας Καϊμακόγλου, αναφέρεται περισσότερο στις δυσκολίες της διοργάνωσης και αποφεύγει να… δεσμευτεί: «Ο στόχος μας φυσικά, είναι να κοιτάμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, με τη σειρά που έρχεται και με τη βοήθεια καταρχάς των ικανοτήτων μας και μετά της τύχης, να έχουμε καλές κληρώσεις και καλές αποδόσεις και... καλές κληρώσεις στα παιχνίδια για τους 16 και τους 8».

Ο Κώστας Βασιλειάδης μετά από μια εκπληκτική χρονιά στην ACB χτυπάει με αξιώσεις τη δωδεκάδα της εθνικής, προσθέτοντας στη φαρέτρα της ένα πυρηνικό επιθετικό όπλο. Όσο για λόγια επιτυχίας; Κι εκεί «πυροβολεί»: «Η Ελλάδα έχει δείξει ότι και με απουσίες μπορεί να κάνει πολύ μεγάλα πράγματα. Αυτή η ομάδα δουλεύει πολύ σκληρά για να είναι έτοιμη για όλες τις διοργανώσεις και για όποιον αντίπαλο βρεθεί μπροστά της. Το έχει αποδείξει στην πράξη αυτό. Αυτό θα γίνει και φέτος. Η δική μου αίσθηση είναι ότι αυτή η ομάδα θα πάρει πάρα πολύ καλά, παρά το ότι υπάρχουν αρκετές καλές ομάδες. Η Εθνική θα διεκδικήσει και πάλι το καλύτερο».

Όμως και οι «μικρότεροι» έχουν ποτιστεί πια από τις επιτυχίες της εθνικής, ξέροντας τις «υποχρεώσεις» της. Ο Νίκος Παππάς, ηγέτης της U20 στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ πιστεύει πολύ στην ομάδα: «Η ομάδα αυτή είναι ξεκάθαρο ότι έχει ταλέντο. Όπως επίσης είναι δεδομένο πως σε όποια διοργάνωση κι αν παίρνει μέρος κοιτάζει ψηλά. Το να βλέπει αυτή η ομάδα ψηλά, είναι ρεαλιστικό. Γιατί μπορεί να φτάσει ψηλά και το έχει αποδείξει».

Ο Κώστας Παπανικολάου δεν διαχώρισε τη θέση του: «Η Εθνική Ομάδα στο μπάσκετ έχει μάθει να θέτει ψηλούς στόχους. Πάντα κοιτάζει ψηλά, σε όλες τις διοργανώσεις. Δεν θα αλλάξει αυτό φέτος. Και πιστεύω ότι μπορεί να τα καταφέρει να φτάσει σε μια διάκριση για μία ακόμη χρονιά».

Φέτος, και ο Γιόνας Καζλάουσκας μοιάζει πιο ήρεμος με την ομάδα. Πιο σίγουρος και πιο κατασταλαγμένος. Μετράει που είναι η δεύτερη σεζόν του, μετρούν και οι επιστροφές, ο Λιθουανός νιώθει… πιο άνετα. Και για το Μουντομπάσκετ βάζει… μίνιμουμ στόχο το χάλκινο μετάλλιο, ενώ… πετάει και την μπηχτή του στο ποδόσφαιρο: «Σε όποια διοργάνωση και να συμμετέχει η Ελλάδα, πάντα στοχεύει στα μετάλλια. Θέλουμε να δείξουμε τι σημαίνει η Ελλάδα στο μπάσκετ».

Εμείς εδώ και πάλι θα μιλήσουμε για χρυσό μετάλλιο, καθώς η διοργάνωση έχει πολλές απουσίες και η εθνική μοιάζει πολύ δυνατή με ουσιαστικά μία καίρια απουσία (Παπαλουκάς, υπάρχουν βέβαια και οι Κουφός, Βασιλόπουλος). Οι διεθνείς πρέπει να είναι πιο συγκρατημένοι, αλλά κανείς δεν απαγορεύεται να ονειρεύεται το πρώτο σκαλί του βάθρου. Άλλωστε, όπως λένε και οι Αμερικάνοι, if you dream, dream big! Και η περίοδος προετοιμασίας είναι περίοδος για όνειρα και σχέδια!

by Rasheed.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ολα θα παιχτουν στους 8.
Απο εκει και μετα ολα ειναι δυνατα γιατι οι παικτες θα παιζουν και χωρις αγχος.

Age of Basketball είπε...

Δεν έχεις άδικο. Είναι σίγουρα το πιο κρίσιμο νοκ άουτ παιχνίδι, με δεδομένο ότι στους 16 η διασταύρωση θα είναι θεωρητικά (αν έχουμε πάει καλά στον όμιλο) ευκολοτερη.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

θα διαφωνήσω παιδιά. Η ελληνική ομάδα και οι υπόλοιποι διεκδικητές των μεταλλίων, είναι μια σκάλα κάτω από Ισπανούς και Αμερικανούς. Καλό είναι να βάζουμε υψηλούς στόχους αλλά να βλέπουμε και την πραγματικότητα. Και με την είσοδο στην 4άδα η εθνική θα είναι επιτυχημένη.

Επίσης, αν δείτε λίγο τα πιθανά διασταυρώματα, θα καταλάβετε πως δεν είναι το χιαστί παιχνίδι στους 8 το κρισιμότερο. Το παν είναι να βγούμε 1οι στον όμιλο! Αν γίνει αυτό τότε μπορούμε να αισιοδοξούμε ακόμα και για τελικό...