ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Παράλογο;


Το μεγαλείο της Ελλάδας σκιαγραφείται ακόμη μία φορά αυτή την εβδομάδα στα τεκταινόμενα. Το μεγαλείο βεβαίως είναι… ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο.

Απ’ τη μία έχουμε το Μαρούσι σε διπλή επίδειξη ήθους να ευχαριστεί τον Μαρκόπουλο για όσα του πρόσφερε, παρότι το… άφησε για να πάει στον διαλυμένο ΠΑΟΚ (το παρασκήνιο λέει ότι η πρόταση που του έγινε ήταν μειωμένη σε σχέση με πέρσι λόγω του περιορισμού του μπάτζετ, αλλά αυτά μεταξύ μας) και μετά να δηλώνει ότι με τη συμμετοχή του Άρη στην Ευρωλίγκα αποκαταστάθηκε (εν μέρει) η αδικία της ULEB σε βάρος της Ελλάδας. Εντάξει, συμφωνώ ότι τα λόγια είναι τζάμπα, αλλά ακόμη και αυτά αξίζουν όταν λέγονται σπάνια.

Την ίδια ώρα, οι έτεροι δύο εκπρόσωποί μας στην Ευρωλίγκα είχαν… μυστική συνάντηση για τα τηλεοπτικά. Η συνάντηση αντιμετωπίστηκε ως... κοσμοϊστορικό γεγονός από τα μέσα, αλλά ας μην τρελαθούμε κιόλας. Όποιος θυμάται λίγο (γιατί όλοι ξεχνάμε πολύ εύκολα) Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός πέρσι είχαν φέρει τον κόσμο ανάποδα με τα τηλεοπτικά της Ευρωλίγκας. Λογικό κι επόμενο ήταν να συνεργαστούν φέτος για να επιδιώξουν καλύτερο αποτέλεσμα. Εξάλλου είναι 2 από τις 4 ομάδες με το υψηλότερο μπάτζετ, λογικό είναι να θέλουν να παίρνουν τα περισσότερα χρήματα.

Βέβαια, όταν ο Άρης κυνηγούσε τον Οικονομίδη και την ULEB για να μπει και τρίτη ομάδα στους ομίλους, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είχαν… τελικούς και δεν πήραν θέση. Όταν μετά το τέλος του πρωταθλήματος, ο Αλεξανδρής του Αμαρουσίου στη συνέλευση του ΕΣΑΚΕ τους ζήτησε να πάρουν επίσημα θέση για το θέμα, αμφότεροι δήλωσαν ότι… στηρίζουν την προσπάθεια.

Δεν είναι υποχρέωσή τους να στηρίζουν τους «μικρότερους», αλλά ο τροχός γυρίζει. Συνεχώς. Θα μπορούσε η Ελλάδα στην Ευρώπη ό,τι επιδιώκει να το επιδιώκει ως μία δύναμη, όχι ο καθένας μόνος του. Γιατί μπορεί το αυτί του Μπερτομέου να μην ιδρώσει καν αν του πουν το Μαρούσι και ο Άρης ας πούμε ότι δεν… παίζουν αν δεν τους βάλει στους ομίλους, αλλά θα έρθει Ελλάδα κολυμπώντας αν το υπονοήσει ο Ολυμπιακός ή ο Παναθηναϊκός. Σκεφτείτε πόσες φορές μέσα στη χρονιά ήταν πρώτο θέμα στο σάιτ της Ευρωλίγκας η μία από τις δύο ομάδες. Συνεντεύξεις, αφιερώματα, σποτάκια, αγώνες και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. «Stin mouri sou» α λα Τσίλντρες να του έλεγαν να βάλει τα προκριματικά, θα τα έβαζε που λέει ο λόγος.

Αλλά, δυστυχώς (μόνο για μένα και όσους άλλους ρομαντικούς σαν κι εμένα) οι «αιώνιοι» δείχνουν ενδιαφέρον μόνο όταν τους αφορά. Δεν είναι κατακριτέο, ανώνυμες εταιρείες είναι, το συμφέρον τους θα κοιτάνε. Αλλά θα μπορούσαν οι ελληνικές ομάδες να διεκδικούν τα δικαιώματά τους ως μία φωνή, για να είναι και δυνατότερη. Και αυτό μόνο από τους "αιώνιους" μπορεί να αρχίσει τώρα.

Και μιας και αναφερθήκαμε στην περίοδο που διάγουμε, αυτή τη στιγμή το πρωτάθλημα έχει… 6+2 ομάδες. Οι τέσσερις της Ευρωλίγκας, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα επιβιώσουν, ο Πανελλήνιος, ο Κολοσσός, (και +2) η Καβάλα και τα Τρίκαλα. Πανιώνιος, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ (για να απαντήσω και στο σχόλιο), δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει, δεν έχουν διοίκηση, προσπαθούν να βρουν τρόπους να φυτοζωήσουν για μία σεζόν και… βλέπουμε, η Ολύμπια ξέρει… ότι δεν θα της ξημερώσει και περιμένει τη διάλυση σα λύτρωση, και οι δύο που ανέβηκαν ακόμη προσπαθούν… να ξεπεράσουν το σοκ του… πού ανέβηκαν. Δεν είναι εικόνα αυτή, το πρωτάθλημα φτάνει στην πλήρη απαξίωση...

Ο ΠΣΑΚ εκδίδει κάθε μέρα ανακοινώσεις, λέει πόσοι δεν έχουν πληρωθεί (υπάρχουν κάποιοι απλήρωτοι από το…2008), πόσοι χρωστάνε, πόσοι φεύγουν πόσοι είναι αφερρέγγυοι, πετάει και τη σπόντα του ότι θα κατέβει σε απεργία, αλλά ο αρμόδιος υφυπουργός το μόνο που είπε τις τελευταίες ημέρες ήταν το «παραμύθι» για το πώς πήρε ο Άρης τον Γκάλη («παιδιά νομίζω ότι τώρα έφτασε η ώρα να σας πω πώς πήρε ο Άρης τον Γκάλη…»). Αδιαφορεί για τα προβλήματα των παικτών, αδιαφορεί για τα προβλήματα της βίας («η λύση στη βία είναι η παιδεία και η ανατροφή που θα σας δώσουν οι γονείς σας» είπε στα 10χρονα, οπότε όσοι είναι από 11 και πάνω, απλά θα περιμένουμε να πεθάνουν από φυσικά αίτια για να σταματήσει η βία στα γήπεδα).

Την ίδια ώρα, η ΕΡΤ δείχνει και φέτος κάθε «κουλό» και «άκυρο» ποδοσφαιρικό φιλικό των «αιωνίων», ακόμη και αγώνες που ούτε οι παίκτες δεν θα έβλεπαν αν είχαν τη δυνατότητα, αλλά αγνόησε παντελώς τη γυναικεία εθνική ομάδα μπάσκετ και άρχισε (!!!) διαπραγματεύσεις μετά την έναρξη του Μουντομπάσκετ μήπως πάρει τους αγώνες των μεταλλίων της εθνικής ομάδας των εφήβων.

Και μιας και η κουβέντα στους εφήβους μας, ας κλείσουμε με κάτι ευχάριστο. Η διοργάνωση ξεκίνησε με ένα θεαματικό ξεμούδιασμα και μια ευρεία νίκη. Ας συνεχίσουν έτσι ως το βάθρο, το ξέρουμε ότι μπορούν.

by Rasheed.

Υ.Γ.: Όσοι έχετε μια αδυναμία… παραπάνω στον Ντιρκ Νοβίτσκι, όπως ο γράφων, συντονιστείτε το απόγευμα στο Sportnet, δεν θα χάσετε…

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αφιερωμενο στον ΕΣΑΚΕ:
Εεεενα μπουρδελο ειμαστε
εεενα μπουρδέλο ειμαστε

Χ. είπε...

το κείμενο έχει συνταχθεί με τέτοιον τρόπο ώστε το δεύτερο μισό να απαντάει στο πρώτο μισό... όπως είπατε κι εσείς 6+2 ομάδες το πρωτάθλημα... δεν είναι υπερβολή να βγαίνουν οι 4 ευρωλίγκα;; δεν είναι υπερβολή ένα πρωτάθλημα του οποίου οι ομάδες συστηματικά και ατιμώρητα δεν πληρώνουν όσους παίκτες δε γουστάρουν να έχει 4 εκπροσωπήσεις στην ευρωλίγκα;; δεν είναι υπερβολή για μια χώρα που το μπάσκετ έχει τόση εμπορική απήχηση που ούτε το κρατικό κανάλι δεν το προβάλει, να έχει 4 ομάδες στην ευρωλίγκα;; δεν είναι υπερβολή για μια χώρα που τα ιδιωτικά κανάλια προτιμούν να δείχνουν τους αγώνες μπάσκετ σε μαγνητοσκόπηση παρά να "χαθεί" το δελτίο ειδήσεων να έχουν 4 ομάδες στην ευρωλίγκα;; δεν είναι υπερβολή για το 12 πρωτάθλημα σε εισητήρια στην ευρώπη να έχει 4 ομάδες στην ευρωλίγκα.. δεν είναι υπερβολή για ένα πρωτάθλημα που μέχρι το νοέμβρη δεν ξέραμε ποιες ομάδες συμμετέχουν σε αυτό, που από τα χριστούγεννα ομάδες άρχισαν να διώχνουν παίκτες, που μια ομάδα με τόσο λαό όπως ο παοκ περίμενε δανεικούς από τη σόφια για να μην τιμωρηθεί, που ένας παράγοντας ((δρόσος) αγοράζει και παρατάει ομάδες χωρίς να δίνει λογαριασμό, που επιχείρησαν να κάνουν all star game με μια κάμερα και μια μπασκέτ, που δεν έχει ένα σάτι της προκοπής και που τα χάι λάιτς (στο σάτι) είναι απόσπασμα της αθλητικής κυριακής ανεβασμένο στο youtube (και ούτε καν σε hi-quality);; καταλαβαίνεται ότι μπορώ να γράφω μέρες!! αν η διοργανώτρια αρχή δεν ήταν κι αυτή ένας θίασος του παραλόγου που κάθε χρόνο αλλάζει σχέδια για το πως θα έπρεπε να είναι το ευρωπαικό μπάσκετ, αν δεν ενδαφερόταν μόνο για τα κέρδη του σήμερα, κανονικά, θα έπρεπε να τραβήξει έναν ωραιότατο αποκλεισμό όλων των ελληνικών ομάδων μέχρι να λύσουν τα βασικά προβλήματα όπως πχ τις πληρωμές των παιχτών... αν στη θέση της ήταν μια uefa θα βλέπαμε τι θα γινόταν...

Age of Basketball είπε...

Προσωπικά δε νομίζω ότι μπορείς να αποκλείσεις τον Παναθηναϊκό επειδή στην Ολύμπια είναι απλήρωτοι. Οι τέσσερις ομάδες στην Ευρωλίγκα ειναι αυτες οι συγκεκριμένες τέσσερις, δεν είναι με κλήρωση από τις 14 του πρωταθλήματος. Δηλαδή, θα πρέπει να αποκλειστεί η Ελλάδα από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις επειδή δεν έχουν όλες οι ομάδες παράγοντες που να ενδιαφέρονται ή ορισμένοι θέλουν το κακό του ελληνικού μπάσκετ; Με συγχωρείς φίλε Χ. αλλά κακώς μπλέκεις την Ευρωλίγκα (που στο κάτω κάτω σκοπός της είναι τα κέρδη και ο κόσμος, όχι να τιμωρήσει τις μικρομεσαίες ελληνικές ομάδες) ή την Ουέφα με τα προβλήματα του ελληνικού πρωταθλήματος. Αυτά λύνονται εντός της χώρας. Δεν έχει καμιά δικαιοδοσία καμιά Ευρωλίγκα και καμιά Ουέφα με τα προβλήματα των εθνικών πρωταθλημάτων. Έχεις δίκιο ότι είναι πολλά και δυσεπίλυτα αλλά ή θα τα λύσουμε μόνοι μας ή θα το διαλύσουμε το μαγαζί (και θα πάνε οι 6+2 που λέει και ο Rasheed να παίξουν σε κανένα βαλκανικό πρωτάθλημα). Και σαφώς ο κύριος FIBA Europe θα πρέπει να σκύψει πάνω στα προβλήματα του τόπου αντί να περηφανεύεται ότι χάρη σε αυτόν ο Άρης είναι στην Ευρωλίγκα. Άλλο Ευρωλίγκα, άλλο Α1. Μια μικρή παρέμβαση από εμένα σε "ξένα χωράφια".
BEN

Ανώνυμος είπε...

Μπλειζερς ο Μποντιρογκα των φτωχων,ιπποτης ο Πάρκερ και ο Ολυμπιακος συνεχιζει να μενει λειψος και να του λειπουν οι λυσεις.

ΥΓ.Ελευθερος ο Σανι:
Αν ημουν ο Μεσσινα ή ο Ιβάνοβιτς,θα τον σκεφτόμουν σοβαρά.Εχει δειξει πως μπορει να σταθει σε πρωτοκλασσατο επιπεδο.

haridimos είπε...

μόνο ο Πανελλήνιος θα παίξει Ευρώπη εκτός των τεσσαρων της Ευρωλίγκα...

ο Πανιώνιος δεν δηλωσε συμμετοχη στο EuroCup και καμιά ομάδα στο EuroChallenge...