ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Συνάντηση γιγάντων...


Η μουσική τις τελευταίες ημέρες πενθεί το χαμό του μεγαλύτερου ίσως ταλέντου που έβγαλε ο κόσμος τα τελευταία 150 χρόνια, του ανθρώπου που άλλαξε περισσότερο από τον καθένα το μουσικό στερέωμα του πλανήτη κατά τη διάρκεια της καριέρας του, όντας πρωτοπόρος σε πάρα πολλούς τομείς.

Προφανώς μιλάω για τον Μάικλ Τζάκσον, που «έφυγε» στις 25 Ιουνίου του 2009. Και πριν προλάβετε να αναρωτηθείτε αν το γυρίσαμε σε… Age of Music, σας προλαβαίνω και επιστρέφω σε πορτοκαλί φόντο. Τι σχέση μπορεί να είχε η καριέρα του Μάικλ Τζάκσον με την πορτοκαλί θεά; Μα, το Jam από τον δίσκο «Dangerous» του 1992 και το βίντεο κλιπ που γύρισε με τον Μάικλ Τζόρνταν για το τραγούδι αυτό.

Ο Τζάκσον είχε τη φαεινή ιδέα να αλαφρύνει λίγο ένα άκρως πολιτικό/κοινωνικό τραγούδι (κάτι που δεν έκανε αργότερα για το «They don’t care about us», μέχρι που αναγκάστηκε να γυρίσει δεύτερο βίντεο κλιπ για να προβληθεί στις χώρες… που είχε απαγορευτεί το πρώτο, δηλαδή στον μισό δυτικό κόσμο) με ένα βίντεο κλιπ που συνδύαζε τους δύο ουσιαστικά διασημότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Είναι ίσως η μοναδική φορά που υπήρξε και θα υπάρξει ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας που δύο άνθρωποι, οι οποίοι μπορούν να… καυχηθούν ότι είναι διασημότεροι από το θεό, συνεργάζονται μαζί. Και για να μην με κοιτούν απορημένοι οι… νεότεροι, μιλάω προφανώς για τα διεθνή γκάλοπ που έκαναν διάφορες εταιρίες τη δεκαετία του 1990, και την ερώτηση ποιος είναι ο πιο διάσημος στον κόσμο (ο πιο αναγνωρίσιμος). Οι τέσσερις πρώτες σε ποσοστό απαντήσεις ήταν σχεδόν σε κάθε χώρα οι ίδιες: ο Θεός, ο Πάπας, ο Μάικλ Τζάκσον και ο Μάικλ Τζόρνταν… Και μερικές φορές οι δύο MJ ήταν πάνω από το… θεό σε συνολικό ποσοστό αναγνωρισιμότητας.

Στο θέμα μας όμως. Ο Τζάκσον στο τραγούδι Jam έπεισε τον Τζόρνταν να συνεργαστούν στο βίντεο κλιπ. Και το αποτέλεσμα ήταν ένα διαχρονικό βίντεο που δεν μπορεί παρά να κάνει τον καθένα να διασκεδάζει βλέποντάς το, ιδίως αν του αρέσει το μπάσκετ.

Στο βίντεο κλιπ ο Τζάκσον μαθαίνει στον Τζόρνταν μερικές χορευτικές κινήσεις, ο Τζόρνταν προσπαθεί να μάθει στον Τζάκσον μπάσκετ, μετά συγκρίνονται κάποιες πιρουέτες του Τζάκσον με κάποιες αέρινες κινήσεις της ΑΑΜ (Αυτού Αέρινης Μεγαλειότητος, για να μην ξεχνιόμαστε) και στο τέλος… όλα καταλήγουν σε ένα μόνο.

Εννοείται ότι μια τέτοια συνάντηση είχε και έντονο… παρασκήνιο, ξεκαρδιστικό σε αρκετά σημεία του.

Ας πούμε, ο Μάικλ Τζόρνταν δεν ήταν εύκολο να πειστεί να συμμετέχει στο βίντεο κλιπ: «Στην αρχή είπα ότι δεν ξέρω αν θέλω να το κάνω γιατί αυτός ο τύπος θέλει να με βάλει να χορέψω και αυτό θα είναι πολύ ντροπιαστικό να το κάνω δίπλα σε έναν από τους καλύτερους χορευτές όλων των εποχών. Μετά όμως σκέφτηκα… είναι ο Μάικλ Τζάκσον. Πότε άλλοτε θα έχω την ευκαιρία να τον γνωρίσω, να τον ζήσω και ταυτόχρονα να κάνω και ένα βίντεο μαζί του; Έτσι, άλλαξα γνώμη και πήγα και το έκανα», είπε ο Mr.23.

Στο μονό ο Τζάκσον έπρεπε να αστοχεί στα σουτ, ώστε να δείξει ότι χρειαζόταν να τον διδάξει ο Τζόρνταν, αλλά η αλήθεια είναι ότι… είχε λιώσει. Χρειάστηκαν αρκετές λήψεις για να… αστοχήσει ο Τζάκσον από μακριά, καθώς ήταν εμφανές ότι τον… ήθελε! Όσον αφορά το μονό που έπαιξαν; Ο Τζόρνταν είπε: «Δεν ήταν ένας με έναν, ηταν ένας πάνω σε έναν», κάνοντας πλάκα για το σημείο που ο Τζάκσον ανέβηκε πάνω του για να σουτάρει. Όμως, μετά από λίγη ώρα… τα συναισθήματα άλλαξαν: «Μπορώ να σου πω ότι ο τύπος είναι γρήγορος. Είναι πραγματικά γρήγορος», είπε ο αστέρας των Μπουλς γυρνώντας προς την κάμερα του NBC και συνέχισε: «Τον έχασα, δεν κατάλαβα πότε πήδηξε πάνω στην πλάτη μου. Και χωρίς να σκεφτώ συνέχισα και σούταρα. Είπα, αυτό υποτίθεται ότι πρέπει να κάνει; Τι κάνει ο τύπος στην πλάτη μου; Πετάξτε τον από πάνω μου».

Κατά τη διάρκεια των… μαθημάτων χορού στο βίντεο, ο Τζόρνταν δεν μπορούσε να συγκρατηθεί. Από τα γέλια. «Όπως μπορείτε εύκολα να δείτε στο βίντεο, είμαι μερικά βήματα πίσω, περίπου 5 ή 10 κάθε φορά», είπε μετά γελώντας. Και το αποκορύφωμα: «Ήμουν εκεί και προσπαθούσα να ακολουθήσω τις κινήσεις του και φαινόμουν χαζός. Αλλά μάλλον έτσι ήθελαν εξ αρχής να φαίνομαι», ολοκλήρωσε ξεκαρδισμένος ο Τζόρνταν.

Και τι λέει η… απέναντι πλευρά; «Όταν κλείσαμε τη συνεργασία σκέφτηκα ότι θα είναι καταπληκτικό, έτσι είχα στήσει δεκάδες κάμερες παντού στο γυμναστήριο. Υπάρχουν ατελείωτες ώρες υλικού που ποτέ δεν δείξαμε στο βίντεο κλιπ ή αλλού», είπε ο Τζάκσον. Βέβαια, θυμόταν και τις… ντροπιαστικές στιγμές: «Παίξαμε και ένας εναντίον ενός. Ήταν απίστευτα ντροπιαστικό. Ο τύπος δεν αστόχησε καθόλου όλη την ώρα. Αλλά πάλι, αυτός ήταν ο σκοπός του βίντεο κλιπ, εγώ να του μάθω να χορεύει κι αυτός να με μάθει μπάσκετ».

«Παίξαμε πραγματικό μονό. Ο κόσμος είχε μαζευτεί γύρω γύρω και έκανε εξέδρα, περιμένοντας να δει ποιος θα κερδίσει. Κι εγώ, αναρωτιέμαι ποιος έλεγαν ότι θα κέρδιζε…», είπε γελώντας ο Τζάκσον.

Όσο για τη στιγμή που ο Τζάκσον έχει ξαπλώσει στα πόδια του Τζόρνταν και προσπαθεί να τα βάλει στη σωστή θέση; «Προσπαθούσα να τον κάνω να κουνήσει τα πόδια του, αλλά ήταν να σα να είχαν βγάλει ρίζες»

Σε κάποια στιγμή του μονού που δεν «βγήκε» στο βίντεο κλιπ, ο Τζάκσον χάνει την μπάλα, πέφτει κάτω με… αυτοθυσία και την παίρνει αγκαλιά. Ο Τζόρνταν προσπαθεί να του την πάρει, αλλά μην μπορώντας… ζητάει τάιμ άουτ. Ο Τζάκσον σταματά και αφήνει την μπάλα και ο Τζόρνταν την κλέβει και καρφώνει για να πει ο Τζάκσον: «Έκλεψε απίστευτα για να κερδίσει»!

«Πάμε να δούμε πώς χορεύεις» του είπε ο Τζόρνταν όταν τελείωσε και… τυπικά το μονό. Και η πληρωμένη απάντηση από τον Τζάκο λίγο αργότερα προς τον αδέξιο μαθητή; «Άστο. Πάμε να παίξουμε πάλι μπάσκετ»

by Rasheed.

Υ.Γ.: Το βίντεο κλιπ.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καποιος ειναι Δημοσιογραφος(το Δ κεφαλαιο).
Πως λεμε παρασιτα σε ΕΡΤ,βολεμενοι γλυφτες κάφρων σε αθλητικες εφημερίδες και μισθωτοι γραφιάδες;
ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ.

Αυτο λεγεται ρεπορτάζ(και συγκρατηστε το καλα γιατί λίγες φορές θα το δείτε στην Ελλάδα)

Ανώνυμος είπε...

Να θυμίσω απλά πως 1-2 videoclips πριν το Jam, είχε συνεργαστεί και με τον Magic στο Remember the time.

haridimos είπε...

http://www.haberciniz.biz/images/news/buyuk-besiktasli-michael-jackson-45394.jpg

'Hayatının yarısını siyah, yarısını beyaz geçiren büyük Beşiktaşlı Michael Jackson ruhun şad olsun..''

πανώ των οπαδών της Μπεσικτας
"Πέρασες τη μισή σου ζωή σου μαυρος, και την αλλη μιση σαν λευκος, μεγάλε οπαδέ της Μπεσίκτας, Μάϊκλ Τζάκσον, αιωνία σου η μνήμη"

και στο youtube
http://www.youtube.com/watch?v=ulluknNvwo4

pdiablo είπε...

Ο Μαικλ Τζάκσον ήταν ο άνθρωπος που πήρε τη μαύρη μουσική (Motown κτλ), έβαλε και μπόλικο από το δικό του ταλέντο και στην πραγματικότητα ίδρυσε ότι αποτελεί σήμερα ένα σημαντικό κομμάτι της μουσικής βιομηχανίας. Κατ' αντιστοιχία, όπως λέμε ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται επαγγελματικά με το ελληνικό μπάσκετ χρωστάνε ένα μέρος του ψωμιού τους στον Γκάλη, το ίδιο μπορούμε να πούμε και για τους σύγχρονους ποπ σταρ με το Μάικλ Τζάκσον.

Ο Μάικλ Τζάκσον αρέσει σε αυτούς που ακούνε μαύρη μουσική γιατί ακούν στην μουσική του τις επιρροές, σίγουρα αρέσει στους λάτρεις της ποπ ή "μέηνστρημ" (του MTV για να τα λέμε με το όνομα τους), γιατί είναι το πρότυπο αυτής της μουσικής, αλλά πιστεύω τον εκτιμούν ακόμα και αυτοί που δεν είναι φαν των δυο παραπάνω, γιατί η καινοτομία του στην μουσική (και στο χορό) είναι ευδιάκριτη, ανεξάρτητα από τις προτιμήσεις του καθενός. Και πέρα από την καινοτομία βέβαια, είχε και το άλλο χαρακτηριστικό των μεγάλων καλλιτεχνών: την αυτοκαταστροφικότητα.

ΥΓ Πολύ καλό άρθρο

Ανώνυμος είπε...

Ο MJ ήταν μοναδικός. Τεράστιος. Ανεπανάληπτος.

ΥΓ: Για όποιον κι από τους δύο κι αν νομίσατε ότι το λέω, ισχύει.

Σταμάτης είπε...

Συμφωνω με τον pdiablo. Δεν είμαι φαν του Τζακσον, η μουσική που ακούω είναι πιο σκληρη, αλλά δεν μπορώ παρά να παραδεχτώ ότι ήταν ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης. Αυτός που "τραβηξε" τον περισσότερο κόσμο, αυτός που έκανε τη μεγαλύτερη διαφορά. Σίγουρα απώλεια.

Πολύ γλυκό το άρθρο. Μπράβο.

Ανώνυμος είπε...

Με συγκίνησες. θυμάμαι πριν από 15 χρόνια τα γκάλοπ. Τότε έλεγα στη μάνα μου ότι υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν τον Τζάκσον αλλά δεν ξέρουν το θεο. Ήμουν πιτσιρίκι και προσπαθούσα να καταλάβω πώς γίνεται να μην... έχεις ακούσει το θεό. Με τίποτα δεν μπορούσε να μου εξηγήσει η μάνα μου. Στο δικό μου το μυαλό τότε, έπρεπε να βγουν ισοπαλία. Ολοι να τους ξέρουν και τους δυο.