ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Περί αρχηγού και τιμωριών


Πέρασε μια μέρα από τα όσα έγιναν στο τελευταίο παιχνίδι του Ακρόπολις και δυστυχώς δεν είδα τα μέσα να προσπαθούν να δουν με αντικειμενικό μάτι το θέμα. Οι ίδιες εθνικιστικές φανφάρες και τα ίδια αμπασκετικά σχόλια.

Η ελληνική τηλεόραση για ακόμη μία φορά έδειξε το επίπεδό της, που είναι χαμηλότερο και από αυτό ενός… ισογείου. Πέραν τούτου, η FIBA αντέδρασε επίσημα προς απορία όσων κατευθυνόμενων μέσων έγραφαν χτες το βράδυ ότι δεν μπορεί να δει το βίντεο και ότι το βίντεο δεν αποτελεί πειστήριο για ό,τι έγινε.

Ο Μπάουμαν ήταν πολύ σκληρός και οι Ελληναράδες αμέσως θυμήθηκαν ότι οι κακοί ξένοι μας έχουν πάντα στην μπούκα, ότι εμείς την πληρώνουμε κάθε φορά και ότι υπάρχει οργανωμένη συνωμοσία (που προφανώς οργανώνεται από εκείνους που μισούν τον μεγάλο ευεργέτη Γιώργο Βασιλακόπουλο και λόγω αυτού του μίσους κινούνται) ώστε να καταστρέψουν τη χώρα μπασκετικά.

Δηλαδή, για ακόμη μία φορά το θέατρο του παραλόγου. Οι περισσότεροι ενέμειναν στις θέσεις τους ότι οι κακοί Σέρβοι και ο «αλήτης» Τεόντοσιτς ξεκίνησαν το όλο θέμα, ενώ δυστυχώς η μεγαλύτερη ευθύνη βαρύνει τον Φώτση, ο οποίος δεν είχε κανένα λόγο να πάει να ζητήσει τα ρέστα από τον Σέρβο μετά που είχε κερδίσει φάουλ (ιδίως ως οικοδεσπότης σε φιλικό τουρνουά εθνικών ομάδων). Μάλιστα, ο Φώτσης το ξεκινάει, ο Φώτσης το… ξαναξεκινάει όταν ο Τεόντοσιτς είναι στο πλάι με τον Σχορτσανίτη (και κρατά τον Έλληνα σέντερ ηρεμώντας τον) και ο Τσαρτσαρής διακτινίζεται από την άλλη άκρη του γηπέδου αρχίζοντας τις μπουνιές χωρίς κανέναν να τον έχει προσλάβει μπράβο. Έγραψα και χτες ότι για μας εδώ δεν έχει καμία σημασία ποιος το αρχίζει και ποιος όχι και συνεχίζω να το πιστεύω, όμως, γράφω τα παραπάνω γιατί πάνε να μας βγάλουν τρελούς.

Η FIBA, λοιπόν, θέλει να δει το βίντεο και να τιμωρήσει τους υπαίτιους, αλλά το πιο πιθανό είναι η τιμωρία να ισχύσει μετά το Μουντομπάσκετ (εκτός αν βρεθεί παραθυράκι… γρηγορόσημου, που πάντα υπάρχουν). Θα ήθελα η ποινή να ισχύσει και για τις ομάδες τους το χειμώνα (η FIBA έχει τη δύναμη να το κάνει), ενώ τα λόγια του Μπάουμαν «η FIBA δεν θα διστάσει να πάρει τα σκληρότερα δυνατά μέτρα απέναντι σε οποιονδήποτε φανεί από το βίντεο ότι έφερε σε ανυποληψία το ίδιο το άθλημα του μπάσκετ» όσους αγαπάμε το μπάσκετ, μας πληγώνουν γιατί ξέρουμε ότι είναι αλήθεια.

Στις Η.Π.Α. αναφέρουν ήδη ότι αν ο καυγάς γινόταν σε αγώνα NBA αρκετοί από τους 7 δεν θα έπαιζαν ξανά στο υπόλοιπο της σεζόν, ενώ ο Κρστιτς μπορεί και να τιμωρούταν με δια βίου αποκλεισμό (το NBA δεν έχει τώρα δικαιοδοσία και δεν μπορεί να τιμωρήσει τον Κρστιτς). Η FIBA δεν θα φτάσει ως εκεί θεωρώ, γιατί έχει προϊστορία στο να δίνει «επιεικείς» ποινές, όμως θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά πριν προσπεράσει το θέμα τόσο γρήγορα.

Για να κλείσουμε το θέμα εν αναμονή των αποφάσεων, θέλω να σταθώ σε τρία σημεία. Πρώτον, θεωρώ ότι ο Αντώνης Φώτσης δεν θα έπρεπε να είναι πλέον αρχηγός της ελληνικής ομάδας. Ο αρχηγός της εθνικής πρέπει να ξεχωρίζει για χίλιους δύο λόγους και ο βασικότερος εξ αυτών είναι ότι θα πρέπει να είναι πρότυπο στα μάτια όλων των Ελλήνων όσον αφορά το ήθος του και τη συμπεριφορά του. Θα πρέπει ο ίδιος ο Φώτσης, ο Καζλάουσκας ή η Ομοσπονδία να αφαιρέσουν την αρχηγία από τον εν λόγω παίκτη και να τη δώσουν είτε στον Σπανούλη είτε στον Ζήση. Αναφέρω τους δύο γιατί έχουν «λευκό» παρελθόν, είναι βασικά στελέχη της ομάδας και ήταν «κύριοι» στα γεγονότα της Πέμπτης. Δεν το λέω απλώς για να το πω αυτό, ούτε το θεωρώ ήσσονος σημασίας. Οι διεθνείς έχουν υποχρέωση να είναι άριστοι επαγγελματίες όταν φορούν τη φανέλα της εθνικής. Πόσο μάλλον ο αρχηγός. Θεωρώ ντροπή για τη χώρα να πάει στο Μουντομπάσκετ με αρχηγό τον Φώτση μετά απ’ όσα έγιναν.

Πριν περάσω στα υπόλοιπα σημεία που θέλω να σταθώ ξεκαθαρίζω ότι οι 3 διεθνείς (και οι 4 της Σερβίας) που ενεπλάκησαν στα επεισόδια χτες, δεν «τελείωσαν για μας». Όμως, σε αντίθεση με τους τηλεοπτικούς δημοσιογράφους και την ΕΟΚ που έλεγαν «γιατί να τους τιμωρήσουμε; Ήταν η πρώτη φορά που ξέφυγαν», νομίζω ότι για να εξακολουθήσουν να βρίσκονται όσο ψηλά τους έχει τοποθετήσει ο Έλληνας φίλαθλος τα τελευταία χρόνια, θα πρέπει εφόσον έκαναν ό,τι έκαναν να δεχτούν και την τιμωρία κιόλας (μην πω να τη ζητήσουν οι ίδιοι), ώστε ο κόσμος να νιώσει τη δικαίωση που πρέπει στο θέμα και να μην νιώθει ένοχος ότι υποστηρίζει τέτοιες ενέργειες υποστηρίζοντας τους παίκτες. Το να προσπαθείς να «τη γλιτώσεις» όταν κάνεις κάτι τέτοιο μόνο καλό δεν κάνει. Σκεφτείτε τα τόσες χιλιάδες παιδιά που είδαν τα επεισόδια την Πέμπτη, πώς θα εντυπωθεί στο μυαλό τους το γεγονός ότι οι μπασκετμπολίστες της εθνικής μπορούν να δέρνονται σαν αλήτες χωρίς κυρώσεις. Το γεγονός ότι έγινε σε αγώνα εθνικών ομάδων πρέπει κατά τη γνώμη μου να μετρήσει προσθετικά στη σκληρότητα των ποινών.

Από πολλά χείλη άκουσα ότι για τα επεισόδια ηθικός αυτουργός ήταν ο Ίβκοβιτς ή ο Χριστοδούλου. Ό,τι κι αν έγινε ανάμεσα στο διαιτητή και τον προπονητή των Σέρβων, δεν δικαιολογεί σε τίποτα την αντίδραση των παικτών Ελλήνων και Σέρβων. Δυστυχώς, περίμενα και ο Καζλάουσκας να πει το ίδιο και όχι να αναφέρει ότι την ευθύνη έχει ο Ίβκοβιτς και ο Τεόντοσιτς (όπως βγήκε λιθουανικό σάιτ και έγραφε φιλοξενώντας τις τουλάχιστον ατυχείς δηλώσεις του). Αν οι Λιθουανοί έγραψαν ψέματα και μαθευτεί τις επόμενες μέρες, τότε θα ανακαλέσω. Όμως, πρώτος ο Καζλάουσκας που πριν από 3 βδομάδες απέκλεισε τον Παπαλουκά «για να μην είναι άδικο για τους άλλους και να μη χαλάσει το κλίμα της ομάδας» θα έπρεπε τώρα να καθαιρέσει τον Φώτση και να "μαζέψει" τους δικούς του παίκτες, όχι εκείνους της άλλης ομάδας.

Επειδή τα νεύρα των Ελλήνων (συγκεκριμένων, όχι όλων) δεν δικαιολογούνταν ούτε από τη σημασία του αγώνα, ούτε από την εξέλιξη, ούτε από τη διαιτησία, ούτε από τίποτα, κάποιος θα πρέπει να ασχοληθεί με το κλίμα στην εθνική και γιατί κάποιοι Έλληνες διεθνείς είναι σε τόσο νευρική κατάσταση. Μη γελάτε, δεν είναι αστείο, τραγικό είναι.

Πριν φτάσω στο τελευταίο σημείο στο οποίο θα σταθώ θα ήθελα να σχολιάσω την άποψη που γράφτηκε και ακούστηκε κατά κόρον ότι «μακάρι το πρόβλημα της βίας να ήταν μόνο αυτό που είδαμε την Πέμπτη, μέσα στο παρκέ και να τελείωνε στους παίκτες». Το γεγονός ότι υπάρχουν χούλιγκαν στο ελληνικό μπάσκετ δεν δικαιολογεί τη στάση των συγκεκριμένων διεθνών, ούτε θα έπρεπε άλλωστε, ούτε έχει σχέση το ένα θέμα με το άλλο! Ο παίκτης θα πρέπει πάντα να δίνει το παράδειγμα σε όσους βρίσκονται στις εξέδρες. Ο παίκτης είναι δημόσιο πρόσωπο, ο παίκτης πληρώνεται πάρα πολλά λεφτά για να αντιδρά ως επαγγελματίας και μέσα στις υποχρεώσεις του είναι ξεκάθαρα το να φέρεται έτσι σε κάθε περίπτωση όσο βρίσκεται στο χώρο εργασίας του. Αν οποιοσδήποτε άλλος εργαζόμενος σε οποιοδήποτε άλλο τομέα (σκεφτείτε τους εαυτούς σας ή τους γονείς σας οι μικρότεροι) πρέπει να είναι επαγγελματίας, να φέρεται σοβαρά και ώριμα και να μην ξεφεύγει στο χώρο εργασίας του, φανταστείτε πόσες φορές πρέπει να το πολλαπλασιάσετε αυτό το «πρέπει» στην περίπτωση των δημοσίων επαγγελμάτων στο χώρο του θεάματος (και πόσο περισσότερο όταν μιλάμε για τους 12 καλύτερους της χώρας, τους διεθνείς της). Και η «ένταση της στιγμής» δεν δικαιολογεί τίποτα απολύτως. Δεν είναι 10 χρονών, είναι ενήλικοι και επαγγελματίες και ως τέτοιους θα έπρεπε και οι ίδιοι να απαιτούν οι άλλοι να τους αντιμετωπίζουν.

Την ώρα που η στάση της Ομοσπονδίας είναι επιεικώς γελοία για ακόμη μία φορά (σε ένα θέμα που πήρε παγκόσμιες διαστάσεις και δυσφημεί την εθνική μας ομάδα) και στο απογοητευτικό μοτίβο του «εντάξει ας το ξεχάσουμε, μιλάτε σιγά να το ξεχάσουν κι οι ξένοι, πάμε παρακάτω για να μη γίνει καμιά στραβή» (εδώ στο σάιτ της, το τουρνουά Ακρόπολις είναι ακόμη σαν να μην έχει γίνει!), η στάση της Πολιτείας είναι ακόμη πιο γελοία. Με συγχωρείτε αλλά δεν μπόρεσα να συγκρατήσω ένα ειρωνικό μειδίαμα όταν άκουσα τον υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργο Νικητιάδη, να μιλάει για «μηδενική ανοχή» προς «όσους φέροντας το βάρος του εθνικού εμβλήματος δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν εκπροσωπούν τον εαυτό τους αλλά την πατρίδα τους». Όπως είπα από χτες και ανέφερα και σήμερα στο σημείο περί βίας, το θέμα πρέπει να μένει στο πρέπον πλαίσιό του και να του δίνεται το αντίστοιχο μέγεθος. Όχι να ξεπεράσουμε τα όρια. Ας τιμωρηθούν οι διεθνείς από την Ομοσπονδία ή την Πολιτεία, αλλά τη σημαία της κάθαρσης, ας την αφήσει στην άκρη η κυβέρνηση να τη χρησιμοποιήσει εκεί που πρέπει.

Αν θέλει η Πολιτεία ας το συζητήσουμε. Τι έχει κάνει για τους στρατούς των ομάδων; Τι έκανε όταν φέτος το πρωτάθλημα της Α1 δεν τελείωσε; Τι κάνει τόσα χρόνια που σε ποδόσφαιρο, βόλεϊ, πόλο, μπάσκετ, δέρνονται χούλιγκαν και καταστρέφουν τον αθλητισμό; Τι έκανε πρόσφατα όταν σε φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου χούλιγκαν χτύπησαν προπονητή και μετά «ταυτοποιήθηκαν» από το βίντεο; Έχει πάει κανείς φυλακή; Έχει τιμωρηθεί κανείς; Όχι. Τα νταηλίκια περί «μηδενικής ανοχής» για να μπουν στα «κατορθώματα» της τετραετίας ας τα αφήσει, λοιπόν, καθώς μόνο γελοία την κάνουν να δείχνει. Όπως και κάθε άλλη πριν από αυτή, αφού κανείς από την Πολιτεία δεν έχει ενδιαφερθεί τόσα χρόνια για το θέμα της βίας. Εκτός κι αν οι δηλώσεις ήταν απλώς για να κάνουμε τους «μάγκες» στο nba.com και τα άλλα μεγάλα μέσα που τις φιλοξένησαν…

Όχι, δεν έχω την απαίτηση από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό να σκεφτούν να τιμωρήσουν τους παίκτες τους (να σκεφτούν μόνο κι ας μην το κάνουν) όπως σκέφτονται να κάνουν οι Θάντερ με τον Κρστιτς (αν και δεν είναι σίγουρο ότι μπορούν, εξαρτάται από το τι συμβόλαιο έχουν υπογράψει μαζί του). Θα ήμουν παράλογος αν θεωρούσα ότι το ελληνικό μπάσκετ έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ωριμότητας και εξέλιξης. Αυτά είναι ψιλά γράμματα και αν επιμείνουμε θα μας πάρουν και για γραφικούς.

by Rasheed.

Υ.Γ.: Μέχρι την Κυριακή μπορείτε να αγοράσετε με έκπτωση το πακέτο όλων των αγώνων του Μουντομπάσκετ από το Age of Basketball ώστε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη διοργάνωση με εικόνα από τον υπολογιστή σας. Μετά την Κυριακή η τιμή (από τη FIBA όχι από εμάς) ανεβαίνει κατά 5 ευρώ. Δεδομένου ότι οι αγώνες κάθε μέρα είναι πάρα πολλοί (12 τις πρώτες μέρες και 6 τις επόμενες) και η ΕΡΤ (και το Woop) θα δείξουν ελάχιστα παιχνίδια (4-5 συνολικά), πλην εκείνων της Ελλάδας, όσοι θέλετε να δείτε ολόκληρη τη διοργάνωση του μπάσκετ επωφεληθείτε της προσφοράς τώρα!

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δυο ενστασεις ως προς το αρθρο:
Ι)Ναι μεν ο Φωτης εχει μεγαλη ευθυνη γιατι ηταν αρχηγος και ξαναξεκινησε το θεμα αλλα το θεμα το αρχισε ο Τεοντοσιτς με τα εκτος φασης χτυπηματα.Δεν δικαιλογω τον Φωτση ουτε κατα διανοια αλλα κατ'εμε αυτος που το αρχιζει ειναι ο Τεοντοσιτς.
ΙΙ)Ο Ιβκοβιτς οφειλει και αυτος να μην κανει σαν καρτουν.Η διαιτησια ηταν ηλιθια,σαχλη,καταστροφικη ενα καρο πραγματα μπορω να σκεφτω αλλα οχι να κανει και αυτος σαν καρτουν.

Ωριμοτητα 0 και απο τις δυο πλευρες .
Κατα τα άλλα , δεν περιμενω πια τιποτα θετικο απο ολη την ελληνικη κοινωνια,ποσο δε μαλλον απο μια δυσκολη συνιστωσα της,την αθλητικη.

antiopap.com είπε...

Άψογη ανάλυση ως συνήθως

Ανώνυμος είπε...

xerete ti wra pezoun i amerikani me tous lithouanous simera?kai apo pio kanali to dixni?

Age of Basketball είπε...

Παίζουν στις 10 και αν έχεις δορυφορική το δείχνει το ESPN. Πέραν τούτου, ξέρω ότι το ματς με τους Ισπανούς μπορείς να το αγοράσεις από το fibatv.