ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Το φιλικό της ντροπής


Το Ακρόπολις τελείωσε κι εκεί που σήμερα θα γράφαμε την ανάλυσή μας για τα τελευταία φιλικά τεστ της εθνικής πριν το Μουντομπάσκετ, αναγκαζόμαστε να μιλήσουμε για κάτι που όχι μόνο δεν μας αρέσει, αλλά για ακόμη μια φορά μας έκανε να αηδιάσουμε.

Τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στον αγώνα της Ελλάδας με τη Σερβία για την τελευταία μέρα του μπάσκετ, δεν έχουν καμία θέση στον χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού και θα έπρεπε να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Δεν έχει καμία σημασία ποιος τα ξεκίνησε, εφόσον κάποιος άλλος τα συνέχισε. Είτε ήταν οι βρισιές του Φώτση, ή η κίνηση του Τεόντοσιτς, ή το φάουλ ή το ζαβό το ριζικό μας, ο θεός που μας μισεί, το κεφάλι το κακό μας ή πρώτ’ απ’ όλα το κρασί.

Σημασία έχει ότι τα όσα έγιναν δεν έχουν θέση στο μπάσκετ που αγαπάμε και θέλουμε να βλέπουμε. Πέρα από τις γνωστές μόνιμες εθνικές φανφάρες, οι 7 πρωταγωνιστές θα πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά και εξοντωτικά, αν και πολύ φοβάμαι ότι δεν θα γίνει. Αντώνης Φώτσης, Κώστας Τσαρτσαρής, Σοφοκλής Σχορτσανίτης, Μίλος Τεόντοσιτς, Νέναντ Κρστιτς, Νόβιτσα Βελίτσκοβιτς και Μάρκο Κέσελι κανονικά θα πρέπει να αποκλειστούν από το Μουντομπάσκετ (και προσωπική μου γνώμη η τιμωρία τους να πάρει και μεγάλο μέρος, αν όχι ολόκληρη, της ερχόμενης σεζόν με τις ομάδες τους).

Η FIBA είναι το ανώτερο όργανο στο παγκόσμιο μπάσκετ και έχει αυτό το δικαίωμα και τη δύναμη. Στο άρθρο 38 των ανανεωμένων κανονισμών της αναφέρει τα πάντα για τέτοια γεγονότα, λέγοντας ότι όσοι από τους πάγκους (πλην του προπονητή και του βοηθού) εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο πρέπει να αποβάλλονται, ενώ αναφέρει ότι οι διαιτητές του αγώνα είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν τα πάντα στο φύλλο αγώνος με ακρίβεια, κατονομάζοντας όλους τους παίκτες που συμμετείχαν έναν έναν. Αυτό δεν έγινε από τους διαιτητές του αγώνα, που ως κλασικοί… Έλληνες (με την κακώς εννοούμενη ερμηνεία) προσπάθησαν να κουκουλώσουν το θέμα, που ήδη έχει κάνει το γύρο του κόσμου και έχει γραφτεί σε όλα τα αθλητικά μέσα κατά μήκος του μπασκετικού πλανήτη.

Σύμφωνα με τους κανόνες της FIBA οι διαιτητές πρέπει να τιμωρηθούν για το ελλιπές φύλλο αγώνα, ενώ οι κανόνες αναφέρουν ότι το βίντεο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιβληθεί τιμωρία: «Το βίντεο, το φιλμ, οι εικόνες ή όποιο άλλο οπτικό, ηλεκτρονικό, ψηφιακό ή άλλο μέσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί […] για να ξεκαθαριστεί η ευθύνη σε θέματα πειθαρχίας […]».

Πέρα από τη γελοιότητα των διαιτητών, είχαμε 7 επαγγελματίες αθλητές, όχι τυχαίους, τη στιγμή που εκπροσωπούσαν τη χώρα τους, μπροστά σε οικογένειες και παιδιά, να συμπεριφέρονται ως αλήτες και τραμπούκοι του δρόμου. Στον όλο παραλογισμό τα περισσότερα ελληνικά μέσα σήκωσαν τη σημαία της εθνικοφροσύνης μιλώντας για «αλήτες» Σέρβους που έφταιγαν, ενώ οι «δικοί μας» είχαν όλο το δίκιο με το μέρος τους. Από τηλεόρασης (σε αναμετάδοση των επεισοδίων που κέρδιζε εύκολα Μουντομπάσκετ βλακείας) ακούσαμε για τον «απαράδεκτο και αδικαιολόγητο» Κρστιτς, ο οποίος χτυπούσε τον Σχορτσανίτη στην πλάτη. Όμως κανείς δεν είπε ότι εκείνη την ώρα ο Σχορτσανίτης ήταν καθισμένος πάνω από τον Μπιέλιτσα που είχε πέσει κατά λάθος (από τον Κρστιτς) και τον «τάραζε» στις μπουνιές (προφανώς και οι… Φώτσης, Τεόντοσιτς θα «έφαγαν» κάμποσες) και από αυτό… τον διέκοπτε ο Κρστιτς. Όπως ανέφερα και από πάνω, η ευθύνη για μένα βαρύνει και τους 7 εξίσου (και τονίζω το εξίσου) και θα έπρεπε και οι 7 να τιμωρηθούν παραδειγματικά από τη FIBA.

Κι αν θέλουμε να το πάμε ένα βήμα παρακάτω, οι δικοί μας ήταν οικοδεσπότες, έπαιζαν στο γήπεδό τους, μπροστά στον δικό τους κόσμο και θα έπρεπε να φερθούν πιο ώριμα και να μην αρχίσουν το όλο θέμα (αυτό πάει κυρίως στον Φώτση).

Τέτοια περιστατικά κάνουν μόνο κακό στο μπάσκετ και θα πρέπει να χτυπηθούν με σκληρότητα. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ορισμένοι κάφροι από την εξέδρα πήδηξαν στο γήπεδο και κινήθηκαν απειλητικά προς τους Σέρβους παίκτες. Η αστυνομία για ακόμη μία φορά έλαμψε δια της απουσίας της και πολλές από τις ευθύνες βαρύνουν και αυτή.

Η FIBA ξεκάθαρα τονίζει ότι η αστυνομία υποχρεούται να διακόψει οποιονδήποτε καυγά ανάμεσα σε παίκτες κατά την ώρα του αγώνα, εφόσον δεν μπορούν οι διαιτητές και οι προπονητές. Αυτό σημαίνει άμεση επέμβαση (και προσεκτική βεβαίως). Όχι να τους αφήσει να δαρθούν για κανένα πεντάλεπτο και μετά να τους καλέσει για κατάθεση. Επίσης, οι κανόνες της FIBA αναφέρουν ότι η αστυνομία ακόμη και στην περίπτωση που δεν επέμβει αμέσως για να χωρίσει καυγά μεταξύ παικτών, οφείλει να το κάνει χωρίς καμία καθυστέρηση εφόσον οπαδοί μπουν στον αγωνιστικό χώρο με σκοπό να πλήξουν τους παίκτες. Η ελληνική αστυνομία για ακόμη μία φορά έδειξε πόσο απίστευτα ανεπαρκής είναι αφού δεν κατάφερε να επέμβει ούτε τότε. Την εικόνα την έχουμε από την πρώτη ήδη μέρα του Ακρόπολις, με τους αστυνομικούς να «αράζουν» στο πάνω μέρος των πετάλων, να κάθονται χαλαροί και να συζητούν σε σημεία άσχετα με τα καίρια (δημοσιογραφικά αφύλαχτα, αγωνιστικός χώρος αφύλαχτος) διεκδικώντας και πάλι βραβείο ανεπάρκειας.

Επειδή δεν πρέπει να λέμε μόνο τα άσχημα, οι υπόλοιποι 10 Σέρβοι και το τεχνικό τους επιτελείο, με επικεφαλής τον Ραντούλιτσα, που προσπαθούσε με κάθε τρόπο να σταματήσει τον Κρστιτς και τον Μιλοσάβλιεβιτς (εκτός αποστολής) που με κίνδυνο της σωματικής του ακεραιότητας μπήκε ανάμεσα σε Κρστιτς και Μπουρούση-Σχορτσιανίτη, αλλά και οι υπόλοιποι 12 Έλληνες και το τεχνικό επιτελείο της εθνικής, με επικεφαλής τον Σπανούλη και τον Καζλάουσκας, πάλευαν με κάθε τρόπο να ηρεμήσουν την κατάσταση και ήταν μια όαση επαγγελματισμού, υπευθυνότητας και σοβαρότητας μέσα στην ντροπή της καφρίλας. Ας ελπίσουμε ότι τα μικρά παιδιά (τουλάχιστον) που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ το βράδυ της Πέμπτης θα κρατήσουν αυτούς ως εικόνα στο μυαλό τους και όχι όσους ντρόπιασαν το μπάσκετ και τη φανέλα που φορούσαν (τη δικιά μας ή των Σέρβων).

Ανάμεσα στους υπαίτιους των επεισοδίων, υπάρχει κι ένας που ξεχωρίζει, δυστυχώς όχι για καλό λόγο. Ο Κώστας Τσαρτσαρής, αφού πρώτα έγινε αρνητικός πρωταγωνιστής (ένας απ' όλους) δίνοντας μπουνιές δεξιά κι αριστερά, μετά βγήκε να μιλήσει στα μέσα ως θιγμένος εκπρόσωπος του ελληνισμού. Ο Τσαρτσαρής έκανε μεγάλο φάουλ με τις ανόητες και προσβλητικές δηλώσεις του, που κρύβουν λανθάνοντα κοινωνικό ρατσισμό και θα έπρεπε να αποκλείονται από τα μέσα, λόγω του εμετικού περιεχομένου τους. Σε κάθε περίπτωση, όποιον είναι άνθρωπος τον κάνουν να νιώθει τουλάχιστον απαίσια.

by Rasheed.

Υ.Γ.: Στο άρθρο δεν ασχολούμαι με την ομοσπονδία και το γεγονός ότι κι αυτή θα έπρεπε να τιμωρήσει τους αθλητές, για... προφανείς λόγους που έχουν να κάνουν με τα ως τώρα δείγματα της ομοσπονδίας μας.

Υ.Υ.Γ.: Τις επόμενες ημέρες θα δούμε τι θα γίνει με την ανάλυση των ως τώρα στοιχείων του παιχνιδιού της εθνικής. Απόψε, δυστυχώς, δεν είναι τέτοια βραδιά.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι εθνικες ειναι μερος της ελληνικης κοινωνιας.Η Ελληνικη κοινωνια αποτελειται ως επι το πλειστον απο μπαστουνοβλαχους κρετινους που δεν ξερουν που πανε τα τεσσερα.Επομενως γιατι να πραττουν διαφορετικα οι αθλητες της κοινωνιας αυτης;

Και που να δειτε ποση ... δερνει τα φορα: Στα ολυμπιακα εχουν σηκωσει σερβικες σημαιες ενω οι Παναθηναικοι μιλαμε για τον Διαμαντιδη που τωρα δικαιωνεται.

Το μονο που ελειπε χτες απο τον αγωνα δυο ΒΛΑΚΑΝΙΩΝ απο το Κολοσσαιο(α ρε Ρωμαιοι ποσο παρεξηγημενοι ησασταν) ηταν τα λιονταρια.

ΥΓ.Ρε μπας και νομιζανε πως προκειται για χόκευ;

Ανώνυμος είπε...

Και οι ελληναραδες αθλητικογραφοι παρακαλανε να μην τιμωρηθει κανεις. Συμφωνω απολυτα με την προσεγγιση σας, ευγε για το σχολιο περι Τσαρτσαρη..

Ανώνυμος είπε...

Χατζηγεωργίου: «Για να μιλήσουμε και λίγο σοβαρά, ο κος Κρστιτς πρέπει να πάει για πολύ καιρό σπίτι του, και ο κος Τεόντοσιτς ενδεχομένως που τα ξεκίνησε όλα»

Ευτυχώς που βρέθηκε και αυτός για να μιλήσει κάποιος σοβαρά. ΟΥΣΤ ΡΕ

Πάντως μαζί με τους εφτά παίκτες θα έπρεπε να πάνε πολλοί ακόμα στο σπίτι τους, με πρώτους πρώτους τους δυο της μετάδοσης.

περιούσιος είπε...

Πολύ σωστές οι επισημάνσεις σας, παιδιά, όπως πολύ σωστές και οι προτροπές σας για τιμωρία των πρωταιτίων. Αλλά ξεχάσατε τον Μπουρούση από τους υποψήφιους για τιμωρία. Στην τηλεόραση φάνηκε, ότι και αυτός είχε επιεικώς απαράδεκτη συμπεριφορά. Και προσωπικά δεν με ενδιαφέρει, αν η αντίδρασή του οφείλεται στην"καρεκλιά"του Κρστιτς. Ο Μπουρούσης όφειλε ως επαγγελματίας να διατηρήσει την ψυχραιμία του.

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει ο Βασιλακόπουλος έκανε δηλώσεις και τους έβαλε όλους στη θέση τους!Μια ζωή μ@... αυτός ο άνθρωπος.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω αν έχει κάποιος facebook ή τι άλλο έχει δει, αλλά επειδή ζούμε στην εποχή του internet και δε γράφεις κάτι για να είναι κρυφό, ορίστε status και σχόλιο του Σάκη Καρύδα: "ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΙΝΑΝΕ ΧΘΕΣ,ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΤΣΑΡΤΣΑΡΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥ..." και "ΤΟΥΣ ΤΑΙΖΟΥΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΜΕ ΜΑΓΚΕΣ Κ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ...". Σε κάτι τέτοιες στιγμές δείχνουν οι άνθρωποι το πολιτισμικό τους επίπεδο. Κρίμα γιατί κάποιοι είχαμε θετική άποψη για τον Καρύδα. Ντροπή του.

Νώντας

Afantos είπε...

Συμφωνώ με την τιμωρία όλων των εμπλεκομένων παικτών. Είναι ντροπή αυτοί οι εκατομμυριούχοι κύριοι να πλακώνονται σαν τους κοινούς αλήτες. Ντρόπιασαν τη φανέλα της εθνικής και την έννοια του οικοδεσπότη

Unknown είπε...

Μία ένσταση για το φίλο παραπάνω: Ο Μπουρούσης δεν όφειλε να διατηρήσει την ψυχραιμία του γιατί είναι άνθρωπος και δεν είναι μηχανή.

Το λέμε συχνά για τους παίκτες που επειδή είναι επαγγελματίες πρέπει να φέρονται και ανάλογα (πολύ σωστό, ως ένα βαθμό τουλάχιστον) αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε ένα καυγά, ο Μπουρούσης ως ψυχραιμότερος επεμβαίνει για να ηρεμήσει τα πνεύματα και κατά πάσα πιθανότητα τώρα έχει ράμματα στο κεφάλι του.

Νομίζω κάποτε το είχαμε ξανασυζητήσει, διαφωνώ και με τον κανονισμό που απαγορεύει στους παίκτες να σηκωθούν από τον πάγκο (ανεξαρτήτως προθέσεων) γιατί αν δε σταματήσουν αυτοί το Σχορτσιανίτη και τον Κρσιτς, δεν ξέρω ποιος θα το κάνει...

Επίσης δε συμφωνώ ότι "όλοι φταίνε το ίδιο". Κατ' αρχάς υπάρχουν αυτοί που τον ξεκίνησαν (Φώτσης-Τεόντοσιτς) και κάποιοι που έκαναν το κάτι παραπάνω (Σχορτσιανίτης και κυρίως Κρσιτς). Πάντως έχω κι εδώ μία ένσταση: Τσαμπουκάδες μεταξύ παικτών συμβαίνουν (στα φιλικά??) μετά από ένα περίεργο φάουλ, οι 2-3 Σέρβοι γιατί επιτέθηκαν στο Φώτση από πίσω; Ποιος επιτέθηκε στον Κρσιτς και τον έκανε πιο έξαλλο και επιθετικό απ' όλους; Γιατί ο Σχορτσιανίτης μπούκαρε στον καυγά και άρχισε να ρίχνει αριστερά και δεξιά;

Συμπτωματικά, δεν είδα το παιχνίδι και είδα μόνο μόλις πριν τον καυγά...Δε μπορώ να καταλάβω γιατί τόση ένταση και γενικευμένη σύρραξη...Ήταν η "κακιά στιγμή"; Τα "ολυμπιακός-παναθηναϊκός"; Κι αν αρκετοί έχουν ένα μικρό ...παρελθόν (Τεόντοσιτς), άλλοι δεν έχουν δώσει ποτέ δικαίωμα (Φώτσης, αλλά και Κρσιτς, λένε οι αμερικάνοι).

Δε θα μου άρεσε να δω μουντομπάσκετ χωρίς ακόμα μερικά αστέρια (Κρσιτς, Τεόντοσιτς, Σχορτσιανίτη, Φώτση κοκ), αλλά δε μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι έχετε δίκιο που ζητάτε μεγάλες ποινές.

arisff

ΥΓ. Πολύ σωστό το σχόλιο για τον Τσαρτσαρή. Και μιλάμε για δηλώσεις που έγιναν αργότερα και δε δικαιολογούνται ως εν θερμώ.

περιούσιος είπε...

@ Aris

Ας μου επιτραπεί ένα φιλικό σχόλιο πάνω στην άποψη, ότι ο Μπουρούσης δεν όφειλε να κρατήσει την ψυχραιμία του.
Κατ' αρχάς, ο Μπουρούσης στο ξεκίνημα του καβγά ήταν ήρεμος και έπαιξε το ρόλο του ειρηνοποιού. Αργότερα και αφού έχει ήδη φάει την "καρεκλιά" από τον Κρστιτς χάνει και αυτός την ψυχραιμία του και επιτίθεται στον Κρστιτς, εκτοξεύοντας διάφορα "γαλλικά". Αυτή η συμπεριφορά του υπερκαλύπτει, δυστυχώς, την προηγούμενη ειρηνευτική προσπάθειά του. Ως επαγγελματίας όφειλε να μην συμπεριφέρεται αρνητικά.

Unknown είπε...

@ Περιούσιος

Ασφαλώς και σου επιτρέπεται ένα φιλικό σχόλιο! Παρότι δύσκολα θα συμφωνήσουμε...

Ίσως σε ένα βαθμό ο "ρόλος" του ειρηνοποιού να ακυρώνεται, αυτό να το δεχτώ, αλλά είναι ανθρώπινο κάποιος να χάνει την ψυχραιμία του ως το σημείο να "αρχίσει τα γαλλικά". Αν ξεκινούσε κι αυτός να ρίχνει ψιλές, τότε θα μπορούσα και να συμφωνήσω.

Την επίκληση του επαγγελματισμού τη δέχομαι στο βαθμό που όσα γίνονται σε έναν αγώνα μπάσκετ δεν επηρεάζουν τον παίκτη αρκετά ώστε να έχει άσχημη εξωαγωνιστική συμπεριφορά. Εδώ όμως δε μιλάμε για μπάσκετ. Μιλάμε για μια "καρεκλιά" εκτός αγωνιστικού χώρου και μάλιστα εντελώς άδικη. Όσο όφειλε ο οποιοσδήποτε φίλαθλος να αντιδράσει "ψύχραιμα" σ'αυτό, άλλο τόσο οφείλει και ο Μπουρούσης.

arisff

Ανώνυμος είπε...

Χωρίς παρεξήγηση,μου φαίνεται παράλογο να στοχοποιούμε τη συμπεριφορά του Μπουρούση στο όλο περιστατικό.Μπήκε μέσα μόνο για να βοηθήσει,"έφαγε" καρέκλα και του άνοιξε το κεφάλι,ενώ θα μπορούσε να είχε πάθει και χειρότερη ζημιά από την εγκληματική ενέργεια του Κρστιτς.Το ότι "έκραξε" τον Σέρβο μετά ήταν απολύτως φυσιολογικό.Εκτός από επαγγελματίες,μην ξεχνάμε ότι οι αθλητές είναι και άνθρωποι.Άλλο πράγμα η ψυχραιμία απέναντι στο trash-talking ή καμιά "ψιλή" που μπορεί να φας στα ύπουλα,κι άλλο να βλέπεις το χάρο με τα μάτια σου και μάλιστα χωρίς να έχεις προκαλέσει στο ελάχιστο.

bhoy είπε...

Συμφωνώ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ μαζί σας!!!
Διαφωνούμε σε άλλα θέματα,αλλά μπράβο σας. Έχω ήδη σχολιάσει κι εγώ για 4+3 παίχτες,αλλά τώρα που το ξαναείδα ίσως να είναι 5+3 (με Πέροβιτς μέσα).

Η κατάντια είναι πελώρια και κάτι άναρθρες κραυγές των...μέσων μπασκετικών ρεπόρτερ περί Μπάουμαν,περί αδρεναλίνης και καλών παιδιών εγώ τα αγνοώ πλήρως.
Όπως επίσης,τα χουλιγκάνικα επιφωνήματα υπέρ ή κατά του σόφο από τέως φίλους κι εχθρούς και τα κλασσικά "αιώνια" για φώτση,τσάρτσα,τεόντοσιτς.
Από τον εθνικό παροξυσμό του 1995 έχουμε καταντήσει στο καφροχολιγκάνικο πλαίσιο των 2 "αιωνίων".Αντί για εξέλιξη,πλήρης και καθολική οπισθοχώρηση σε ζητήματα αθλητικής κουλτούρας κι αντιμετώπισης τέτοιων θεμάτων.

Καιρός να το πάρουμε αλλιώς.