ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Ποιο όραμα;


Ανακοινώσεις, απαντήσεις, κατηγορίες, ειρωνείες, υπόνοιες για στημένα παιχνίδια, κατηγορίες για «δόλια εξαπάτηση», για «ντροπή στην ιστορία του αθλητισμού» πολιτικοί μπλεγμένοι, Ομοσπονδία μπλεγμένη, δικαιοσύνη μπλεγμένη, δύο ομάδες χωρισμένες, διοικητικοί παράγοντες που αλληλοκατηγορούνται. Κάπως έτσι τελειώνει η ιστορία της συγχώνευσης του Ικάρου στον Έσπερο και της δημιουργίας του σωματείου Ίκαρος-Έσπερος που έλαβε μέρος τη σεζόν που τελείωσε στην Α2.

Ο Ίκαρος-Έσπερος κατάφερε μέσα από τη συμμετοχή του στο πρωτάθλημα της Α2 να κερδίσει την άνοδό του στην Α1, όμως στο νέο πρωτάθλημα, όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει… η μισή ομάδα, αφού πλέον η Ομοσπονδία επικύρωσε απόφαση δικαστηρίου και χώρισε τα δύο σωματεία, στέλνοντας τον Ίκαρο στην Α1 και τον Έσπερο στη Β΄ ΕΣΚΑΝΑ.

Το όποιο όραμα υπήρχε από μια ομάδα γειτονιάς (αυτό δεν αποτελεί μομφή στην ιστορία της, μιλάει για το μέγεθός της μόνο) για άνοδο στην Α1, συνένωση και επιβίωση σε αυτή, χάθηκε κάπου ανάμεσα στους χαρακτηρισμούς για απατεώνες και ντροπές του αθλήματος. Άλλη μία ιστορία που ταιριάζει απόλυτα στο ελληνικό πρωτάθλημα και στο επίπεδό του. Άλλη μια ιστορία που μολύνει, ντροπιάζει, υποβαθμίζει, μειώνει και πληγώνει το ελληνικό μπάσκετ.

Οι άνθρωποι του Ικάρου σε ανακοίνωσή τους έγραψαν προς εκείνους του Εσπέρου: «Κύριοι, γελάει όλη η Ελλάδα μαζί σας». Δυστυχώς, θα συμφωνήσω, αλλά θα χρησιμοποιήσω τον εν λόγω χαρακτηρισμό για τους ανθρώπους και των δύο ομάδων. Και η μπασκετική Ελλάδα δεν γελάει μόνο, κλαίει κιόλας.

Μετά από την προσφυγή στο δικαστήριο κάποιων μελών του Ικάρου, που μετά τη συγχώνευση έγιναν αυτομάτως και μέλη του Εσπέρου, πέρσι τον Αύγουστο (2 μήνες μετά τη συγχώνευση), άρχισε η δικαστική διαμάχη για την ανατροπή της συγχώνευσης. Οι άνθρωποι του Ικάρου, που είχαν εν τω μεταξύ αναλάβει τα υψηλότερα πόστα στη νέα ομάδα, γνώριζαν τι γινόταν (η προσφυγή ζητούσε την κατάργηση της συγχώνευσης επειδή ορισμένα μέλη μη ταμειακώς τακτοποιημένα είχαν επηρεάσει τις αποφάσεις), αφού στη δίκη ήταν αντίδικοι αυτοί με τους προσφεύγοντες στο δικαστήριο.

Οι άνθρωποι του Εσπέρου επιμένουν ότι η όλη υπόθεση ήταν στημένη επειδή ο πρόεδρος του Ικάρου, κ. Αγγελόπουλος, δεν ήθελε πια τη συγχώνευση. Για το λόγο αυτό και λένε ότι δεν γνωστοποιήθηκε ποτέ η υπόθεση σε κάποιο από τα συμβούλια της ομάδας, ούτε έγινε έφεση από τη διοίκηση της συγχωνευμένης ομάδας (που στην ουσία ήταν η διοίκηση του Ικάρου) κατά της απόφασης, με αποτέλεσμα αυτή να τελεσιδικήσει (αν είχε γίνει έφεση το θέμα θα τραβούσε περίπου 2 χρόνια ακόμα), να κοινοποιηθεί «μυστικά» στην ΕΟΚ κι εκείνη να ενημερώσει την ΕΣΚΑΝΑ ότι… έχει νέα ομάδα, τον Έσπερο, αφού ακύρωνε τη συγχώνευση των δύο ομάδων. Οι άνθρωποι του Εσπέρου αναφέρουν ότι κανείς δεν τους είπε τίποτα για την υπόθεση ούτε μία ημέρα πριν την ανακοίνωση της ΕΟΚ, όταν δηλαδή είχε ήδη τελεσιδικήσει. Κατηγορούν τη διοίκηση της συγχωνευμένης ομάδας (του Ικάρου δηλαδή) ότι το απέκρυψε ώστε να πετύχει παράνομα την ακύρωση της συγχώνευσης και να τους «ξεφορτωθεί» εύκολα. Επίσης, κατηγορούν τον γ.γ. της Ομοσπονδίας, κ. Τσαγκρώνη, για υπέρβαση καθηκόντων, αφού το έγγραφο της ακύρωσης έχει μόνο τη δική του υπογραφή και όχι του προέδρου, ενώ το κείμενό του, υποστηρίζουν, αποτελεί προσωπική εκτίμηση και όχι νόμιμη απόφαση. Για τους λόγους αυτούς κατέφυγαν στο ΑΣΕΑΔ, και η υπόθεση θα εκδικαστεί την Πέμπτη 15 Ιουνίου.

Οι άνθρωποι του Ικάρου λένε ότι ο πρόεδρος της ομάδας έβαλε όλα τα λεφτά της σεζόν της ανόδου, ότι πρότεινε τη διάλυση της συγχώνευσης και την επανίδρυση νέου σωματείου (με συμμετοχή και των δύο) ώστε να γλιτώσει το νέο σωματείο από τα χρέη του παρελθόντος του Εσπέρου και ότι αυτό δεν έγινε δεκτό από κανένα μέλος του συμβουλίου (ούτε εκείνων του Εσπέρου). Έτσι, ο Ίκαρος θέλει να συνεχίσει μόνος του γιατί η συγχώνευση δεν μπορεί να συνεχιστεί, αφού τα χρέη του Εσπέρου θα στοιχειώσουν την ομάδα στο μέλλον. Επίσης, ο πρόεδρος ήθελε νέα συζήτηση για το σήμα και την ιστορία της ομάδας, αφού δεν ήθελε η ιστορία του Ικάρου να συγχωνευτεί και να απορροφηθεί από εκείνη του Εσπέρου (αντίστοιχο πρόβλημα είχαν και οι άνθρωποι του Εσπέρου που έλεγαν ότι οι «άλλοι» οικειοποιούνταν την ιστορία τους που δεν τους ανήκε). Ακόμη, οι άνθρωποι του Ικάρου κατηγορούν τον Έσπερο ότι προσπαθεί να πάρει τη συμμετοχή σε μια κατηγορία που δεν του αξίζει μέσα από τη δικαστική οδό και ότι είναι «ματαιόδοξοι» καθώς ούτε στο ελάχιστο δεν δικαιούνται την άνοδο στην Α1, άνοδο την οποία «πλήρωσε» οικονομικά μόνο ο πρόεδρος του Ικάρου.

Οι του Ικάρου λένε ότι η ακύρωση της συγχώνευσης ήταν αναγκαία κίνηση αφού κανείς δεν έκανε πίσω δεχόμενος οικονομικούς ή άλλους συμβιβασμούς και θυσίες, ώστε να συνεχιστεί η συνεργασία, ενώ η πλευρά του Εσπέρου λέει ότι τους έφεραν προ τετελεσμένων γεγονότων, «μαγειρεύοντας» την ακύρωση για 11 μήνες χωρίς να γνωστοποιήσουν τίποτα, ως όφειλαν, στο συμβούλιο της ομάδας και ότι οι τρεις ενάγοντες (που ζήτησαν την ακύρωση) ήταν κατευθυνόμενοι άνθρωποι του προέδρου του Ικάρου, τους οποίους γνώριζε προσωπικά και του έκαναν εκδούλευση.

Μέσα σε όλα αυτά οι άνθρωποι του Εσπέρου υπονοούν ότι το παιχνίδι της 29ης αγωνιστικής ανάμεσα στον Ίκαρο-Έσπερο και το Πέραμα ήταν στημένο, ή όπως λένε «κάποιοι διέσυραν τον Ίκαρο Έσπερο» σε ματς που η ομάδα έχασε με «κάτω τα χέρια», εννοώντας ως «κάποιους» τη διοίκηση του Ικάρου. Αυτά γράφτηκαν σε άρθρο που ανέβηκε στην ιστοσελίδα του Εσπέρου, το οποίο ο πρόεδρος του Ικάρου-Εσπέρου, κ. Αγγελόπουλος, και το δ.σ. καταδικάζουν στη συνέχεια ως απαράδεκτο επειδή υπονοεί «ηθελημένη» ήττα. Επίσης, αναφέρεται ότι η διοίκηση της ομάδας, παρά την καταδίκη τιμωρεί τους παίκτες με πρόστιμο για μειωμένη απόδοση. Ο Ίκαρος-Έσπερος χάνει και την τελευταία αγωνιστική στην έδρα του από τον Αμύντα και οι Εσπεριώτες αναφέρουν ότι ο αντιδήμαρχος Καλλιθέας (που προσκλήθηκε στο ματς για να βραβευτεί από τον κ. Αγγελόπουλο) είναι «έξω φρενών» επειδή «έγιναν βραβεύσεις σε αγώνα που χάθηκε με περίεργο τουλάχιστον τρόπο».

Η υπόθεση ζέχνει από όποιο σημείο κι αν την πιάσεις, αλλά δυστυχώς δεν είναι κάτι καινούργιο στο ελληνικό μπάσκετ. Κανείς δεν έπεσε από τη θέση του, κανείς δεν έχασε τον ύπνο του, λίγο-πολύ αυτά θεωρούνται φυσιολογικά στον ελληνικό αθλητισμό, του οποίου η αξιοπιστία απλά δεν υπάρχει πλέον.

Όποια πλευρά και αν έχει δίκιο (δεν θα το κρίνω εγώ αυτό), το θέμα είναι ότι το ελληνικό μπάσκετ πάλι πλήρωσε τα κοντόφθαλμα κίνητρα ανθρώπων που ισχυρίζονται ότι το αγαπούν, αλλά στην ουσία το πληγώνουν και το κατατρέχουν. Όποια ομάδα από τις δύο είναι τελικά ή με όποια μορφή παρουσιαστεί η νεοφώτιστη ομάδα που θα παίξει του χρόνου στην Α1, όποιον κι αν δικαιώσει το ΑΣΕΑΔ, έχει ήδη κηλιδωθεί η παρουσία της στο πρωτάθλημα, πριν καν αυτό αρχίσει.

by Rasheed.

1 σχόλιο:

xanthibasket είπε...

Ελληνάρες !!!!!!!!!!
Με αυτά και άλλα φτάσαμε να ασχολούμαστε με κουτσομπολιά και την προσωπική μιζέρια του κάθε παράγοντα .
Αντί να τους ακούμε να κάνουν δηλώσεις στο όνομα του μπάσκετ πρέπει να τους δείξουμε τον δρόμο για τον Καιάδα μπας και γλυτώσουμε.