ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

"Φοβισμένη" προεπιλογή


Ο Γιόνας Καζλάουσκας ανακοίνωσε την προεπιλογή της εθνικής και, εκτός από την απουσία του Θοδωρή Παπαλουκά, επέλεξε τους παίκτες με τους οποίους από τη στιγμή που υπέγραψε ήθελε να συνεργαστεί. Δεν είναι κακό αυτό, ο Καζλάουσκας άλλωστε το είχε υπονοήσει από πέρσι ότι ήταν ιδιαίτερα απογοητευμένος με τις απουσίες των Παπαλουκά, Διαμαντίδη, Τσαρτσαρή, ενώ είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα δεν έχει αντικαταστάτη για έναν και μόνο παίκτη, και αυτός στα μάτια του ήταν ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος (δεν είναι δικό μου αυτό, του Καζλάουσκας είναι).

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς ζήτησε να ξεκουραστεί, πιθανότατα ολοκληρώνοντας την παρουσία του στην εθνική, καθώς δεν είναι στην… πρώτη μπασκετική νιότη, ώστε να ξεκουράζεται 2 χρόνια και να επανέρχεται μετά. Το 2011 θα είναι ήδη 34 χρονών, οπότε μάλλον το 2008 ήταν η τελευταία παρουσία του στην εθνική. Ο Καζλάουσκας δεν το περίμενε και η σχετική καθυστέρηση στην ανακοίνωση των ονομάτων οφείλεται περισσότερο στο ότι προσπαθούσε να πείσει τον Παπαλουκά ή ήλπιζε ότι εκείνος… θα άλλαζε ξαφνικά γνώμη.

Από εκεί και πέρα ελάχιστα είναι τα ονόματα (πέραν των βασικών και αναντικατάστατων εννοώ) ανάμεσα στους 17 που επιλέχθηκαν με βάση τη φετινή παρουσία τους. Σίγουρα, ένας κορμός από Διαμαντίδη, Σπανούλη, Φώτση, Βασιλόπουλο, Μπουρούση, Πρίντεζη, Ζήση ήταν δεδομένο ότι θα υπάρχει, ενώ πάντα σε αυτόν υπολογίζεται και ο Σχορτσανίτης, εφόσον έχει παίξει… που επιλέγεται με βάση τις θεωρητικές δυνατότητες και όχι τη δεδομένη αγωνιστική προσφορά στην κάθε σεζόν. Συνολικά 8 παίκτες (οι οποίοι εκτός απροόπτου θα είναι και στη δωδεκάδα).

Από εκεί και πέρα κάποιες επιλογές έγιναν με άλλα κριτήρια και όχι αγωνιστικά, καθώς αν θέλουμε να μιλήσουμε με αγωνιστικά κριτήρια οι Τσαρτσαρής, Καλάθης, Παπανικολάου, Μαυροκεφαλίδης, ακόμη και ο Περπέρογλου (έκανε πολύ καλούς τελικούς, αλλά ως τότε είχε μια κάτω του μετρίου χρονιά), δεν ήταν φέτος στο επίπεδο άλλων.

Αντίθετα, Καϊμακόγλου, Βουγιούκας, Παππάς και, βεβαίως, Βασιλειάδης, πήραν με το σπαθί τους την κλήση στην προεπιλογή, αφού είχαν πάρα πολύ καλή παρουσία, αγωνιστικά καλύτερη και από των περισσότερων του «κορμού». Από Έλληνες, ο Καϊμακόγλου ήταν το καλύτερο «τεσσάρι» στην Α1, ο Βουγιούκας το καλύτερο «πεντάρι», ο Παππάς ήταν ο μόνος από τη νέα γενιά που πήρε ουσιαστικό χρόνο συμμετοχής και έδειξε ότι μπορεί να σταθεί, ενώ ο Βασιλειάδης ήταν απλώς απίστευτος στην Ισπανία και θα ήταν «έγκλημα» να μην είναι στην προεπιλογή (και στη δωδεκάδα για μένα), ιδίως όταν όλοι ξέρουμε ότι έχει ένα χάρισμα που δεν το έχει κανένας άλλος Έλληνας περιφερειακός παίκτης.

Πέραν αυτών, όμως, είναι ξεκάθαρο ότι πολλά ονόματα έμειναν στην άκρη, παίκτες που είχαν σαφώς καλύτερη χρονιά από κάποιους που επιλέχθηκαν. Ο Δημήτρης Μαυροειδής μέχρι τον τραυματισμό του ήταν ένας από τους 4 καλύτερους σέντερ της Ευρωλίγκας σε ranking, ενώ στα πλέι οφς, που είχε αποθεραπευτεί πλήρως, ήταν ξανά πάρα πολύ καλός. Άξιζε να είναι στην προεπιλογή, καθώς, μετά τον Βουγιούκα, αυτός ήταν φέτος ο καλύτερος Έλληνας σέντερ και όχι κάποιος των «αιωνίων». Ο Μαυροειδής έκανε 15.2 ranking σε 18,5 λεπτά ανά αγώνα στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας, με 10.3 πόντους, 5.5 ριμπάουντ και 61% στα δίποντα, νούμερα ιδιαίτερα θεαματικά για το επίπεδο της διοργάνωσης.

Απ’ όλους όσοι έμειναν απ’ έξω, νομίζω ότι το δικό του όνομα είναι που προξένησε τη μεγαλύτερη έκπληξη, καθώς όλοι είδαμε φέτος έναν παίκτη που ξεχώρισε και στάθηκε ανάμεσα στους καλύτερους ως ίσος. Θεωρώ μεγάλο «φάουλ» το γεγονός ότι δεν ήταν στην προεπιλογή.

Επίσης έκπληξη ήταν και το γεγονός ότι εκτός έμεινε ο Μιχάλης Πελεκάνος. Μετά από ορισμένες πολύ κακές και άτυχες χρονιές, γεμάτες τραυματισμούς και λίγο χρόνο συμμετοχής, ο Πελεκάνος ήταν φέτος το καλύτερο «τριάρι» (από Έλληνες) στο πρωτάθλημα. Με διαφορά από τους τρεις των «αιωνίων» που κλήθηκαν στη θέση του. Ήταν αναμενόμενο ότι ο Βασιλόπουλος θα ήταν στην προεπιλογή, καθώς όλοι ξέρουν ότι ο Καζλάουσκας είναι (καλώς εννοούμενα) «κολλημένος» μαζί του και τον θεωρεί αναντικατάστατο για το ελληνικό μπάσκετ, θεωρούσα ότι ο Πελεκάνος θα είναι μέσα αντί κάποιου από τους άλλους δύο.

Οι δύο του Πανελληνίου, Χαραλαμπίδης και Παπαμακάριος, σίγουρα άξιζαν μεγαλύτερης προσοχής, ιδίως ο πρώτος που έκανε ιδιαίτερα μεστή και καλή χρονιά. Ο Χαραλαμπίδης φέτος σούταρε με τρομερά ποσοστά και έπρεπε να κληθεί. Στην ίδια ακριβώς κατηγορία βάζω και τον Γιάννη Καλαμπόκη, που, παρότι έπαιζε σε χειρότερη ομάδα, ήταν ως τον τραυματισμό του πολύ καλός. Ο Καλαμπόκης μπορεί να έχασε τους τελευταίους σχεδόν 2 μήνες της σεζόν, αλλά έπαιξε 20 ματς και έδειξε ξανά ότι είναι παίκτης πολύ υψηλής κλάσης. Θέση στην προεπιλογή ίσως μπορούσε να έχει και ο Πατ Καλάθης, που είναι «τριάρι» κοπής που δεν έχουμε στην Ελλάδα, αν και πιστεύω ότι ενδεχόμενη κλήση του θα ήταν πρώιμη φέτος.

Ο Καζλάουσκας προτίμησε να μη ρισκάρει, «γύρισε την πλάτη» σε πολλούς από αυτούς που ξεχώρισαν στη φετινή χρονιά και επέλεξε να πάρει τον παραδοσιακό κορμό της εθνικής συν παίκτες που ο ίδιος είχε προπονήσει. Πέραν αυτών, θέση στην προεπιλογή του βρήκαν 3 παίκτες (Βουγιούκας, Βασιλειάδης, Παππάς) εκ των οποίων οι δύο θεωρώ ότι σαφέστατα και επιβάλλεται να είναι φέτος στη δωδεκάδα.

Το σημαντικότερο θέμα δεν είναι εκείνο των προσώπων, πάντως, αλλά το να δείξει ο Λιθουανός εμπιστοσύνη και στους 12 παίκτες που τελικώς θα επιλέξει να πάρει μαζί του στην Τουρκία (μιλάμε για εθνική ομάδα, δεν νοείται να μην βρίσκεις 12 παίκτες από μια ολόκληρη χώρα που να θεωρείς ικανούς να πατήσουν παρκέ), καθώς το κακό ροτέισον είχε κοστίσει πέρσι στο Ευρωμπάσκετ. Και δεδομένων των συνθηκών (δικών μας και ξένων) και των απουσιών των άλλων το φετινό Μουντομπάσκετ είναι πολύ σημαντική ευκαιρία για την εθνική.

by Rasheed.

4 σχόλια:

voyio είπε...

Η προεπιλογή της εθνικής ομάδας θα πρέπει να απαρτίζεται από τους καλύτερους - πιο φορμαρισμένους γηγενείς παίκτες της αγωνιστικής χρονιάς που ολοκληρώθηκε.
Ασχέτως αν τελικά δεν συμπεριληφθούν στην τελική δωδεκάδα, η πρόσκληση αποτελεί ένα παράσημο και μια ανταμοιβή της προσπάθειας τους και της ατομικής βελτίωσης που έχουν σημειώσει.
Προφανώς ο Καζλάουσκας με τα ονόματα που ανακοίνωσε δείχνει ότι έχει πολύ συγκεκριμένα πράγματα στο νου του και του αρκούσε απλά η πλειοψηφία των συγκεκριμένων παικτών να είναι υγιείς, προκειμένου να τους καλέσει και όχι τόσο για τις επιδόσεις τους μέσα στη χρονιά.
Η αμφιλεγόμενη συμμετοχή στην προεπιλογή κάποιων παικτών, βάσει της χρονιάς που έκαναν, ενισχύει το επιχείρημα ότι αν δεν αγωνίζεσαι σε ΠΑΟ, ΟΣΦΠ δεν σε προσέχουν και πολλοί.

Unknown είπε...

Αυτή η πρόταση "...ενισχύει το επιχείρημα ότι αν δεν αγωνίζεσαι σε ΠΑΟ, ΟΣΦΠ δεν σε προσέχουν και πολλοί." έχει και άλλη ανάγνωση - θλιβερή διαπίστωση. Το επίπεδο των δύο είναι αρκετά ψηλότερο από τον αμέσως παρακάτω. Το sweep τόσα χρόνια στα ημιτελικά μιλάει από μόνο του. Το Μαρούσι κάτι πήγε να κάνει αλλά κι αυτό στην Ευρωλίγκα και όταν ο πρωταθλητής έκανε κοιλιά.

Με βάση όλα αυτά, μου φαίνεται αρκετά λογική η προεπιλογή. Ο Μπουρούσης μπορεί να έκανε κακή χρονιά αλλά το επίπεδο του είναι άλλο από τους Βουγιούκα, Μαυροειδή. Ο Σχορτσιανίτης δε μπορεί να αγνοηθεί, άρα μένει μόνο μία κενή θέση. Αν μπορούσε να τους πάρει και τους δύο (αυξημένη προεπιλογή) και να διώξει κάποιον μετά είναι ένα ερώτημα, αν όχι μου φαίνεται λογική η κλήση στους ψηλούς. Υπάρχει και ο Μαυροκεφαλίδης που εν μέρει καλύπτει το πέντε και ίσως ο Καζλάουσκας προτιμήσει και κοντύτερα σχήματα. Τουλάχιστον δεν κλήθηκε ο Γλυνιαδάκης. Επιτέλους.

Ο Πελεκάνος προσωπικά ουδέποτε με έπεισε ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε υψηλό επίπεδο. Βέβαια ούτε ο Περπέρογλου πείθει πάντοτε, στέκεται όμως πιο ψηλά. Για τον Παπανικολάου το θέμα είναι απλά ότι ο Καζλάουσκας τον πιστεύει (ίσως είναι ο μόνος προπονητής στην Ελλάδα) και σιγά σιγά "τον ψήνει". Πιθανότατα θα κοπεί, όπως και ο Παππάς, αυτό όμως θα τους κάνει καλό, αντίθετα για τον Πελεκάνο, τον Παπαμακάριο, τον Καλαμπόκη που το έχουν ζήσει τόσες φορές, θα ήταν ένα ακόμα "καψώνι".

Ο Τσαρτσαρής στους τελικούς έδειξε την ποιότητα του, το ερωτηματικό για μένα είναι ο Βασιλόπουλος. Φέτος η χρονιά του ήταν τραγική (υποφέρει το παιδί και φαίνεται, δυστυχώς) και στην κατάσταση που βρισκόταν μέχρι πρότινος τουλάχιστον δεν είναι σε επίπεδο για εθνική. Μακάρι να γίνει καλά και να βοηθήσει, αλλιώς ένας άνευρος Βασιλόπουλος είναι μείον μία θέση στη δωδεκάδα. Ούτε "τιμής ένεκεν" ούτε για εμπειρίες έχει νόημα μια τέτοια κλήση.

Ο Παπάς έχει καταλάβει το σύστημα για την αξιοποίηση των "ταλέντων". Κλήθηκε στην εθνική ανδρών έστω και μόνο για την εμπειρία, ενώ Σλούκας, Βεργίνης και άλλοι (που δεν πιστεύω ότι υπολείπονται σε ταλέντο) θα είναι και πάλι μακριά.

Τέλος, ένα σχόλιο για τον Παπαλουκά: Αν όντως δε μπορεί να ανταποκριθεί το κορμί του σε ένα ακόμα καλοκαίρι, προσωπικά το καταλαβαίνω και το σέβομαι. Το ότι κλείνει τόσο άδοξα την καριέρα του στην εθνική, εκτός γηπέδων και όχι εντός, πως σας φαίνεται; Όσο για την έλλειψη του, δεν το συζητάμε, η κλάση του θα αφήσει κενό, αλλά όλες οι ομάδες έχουν τέτοιες και μεγαλύτερες ελλείψεις οπότε δε δικαιούμαστε να παραπονιόμαστε. Με την παρουσία του Διαμαντίδη δε θα υπάρχει η περσινή γύμνια στον άσσο, έτσι κι αλλιώς.

arisff

Ανώνυμος είπε...

Στον άσσο και στο δύο έχουμε: Σπανούλη, Διαμαντίδη, Ζήση, Καλάθης (σίγουρα λιγότερο χρόνο από πέρυσι)... και πιστεύω Παππάς, διότι δεν έχει άλλον για τα γκαντς, και σε τέτοιο τουρνουά με πολλούς και συχνούς αγωνες δεν πας με 4 παίκτες περιφεριακούς.

Τον βασιλόπουλο δεν τον έχω καθόλου σίγουρο για την 12αδα... Από τους ψηλούς, σε σχέση με την περσινή ομάδα, η (εύκολη) προβλεψή μου είναι μέσα ο Τσαρτσαρης αντί του Κουφού. Βέβαια δεν θα έχεις το άγνωστο ή το καινούργιο που πιθανά μπορεί να δημιουργήσει ο Βουγικούκας... αλλά ο Τσαρτσαρής είναι πιο σύνθετος και ταιριάζει με όλους τους άλλους "σίγουρους" ψηλούς, σε σχήματα στην ρακέτα.

Α.

Ανώνυμος είπε...

Απάραδεκτος ο κόουτς πήρε τον ανύπαρκτο Βασιλόπουλο στην 17αδα. Ο Πελεκάνος ακόμα και ο Πατ Καλάθης φέτος έδειξαν πολλές κλασεις ανώτεροι απο τον Βασιλόπουλο, ο οποίος ποτέ δεν ξεπέρασε τον τραυματισμό του και δεν έπεξε μπάσκετ που αρμόζει στην Α1. Αντίθετα, πολύ καλή και τολμηρη κίνηση που επέλεξε Παππά και Παπανικολαου στη 17αδα. Οσον αφορά για την τελική 12αδα, πιστεύω ότι ο Βασιλειάδης αυτήν την στιγμή όχι μόνο δεν επιτρέπεται να λείψει απο την φετινή εθνική, αλλά πρέπει να σχεδιάσουν συστήματα για την πάρτυ του, γιατί πλέον όλες οι εθνικές γνωρίζουν τα pick & roll μας και είμαστε προβλέψιμοι και παντελώς ακίνδυνοι σε άμυνες ζώνης.