ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Σάββατο, 5 Ιουνίου 2010

Αφου σας... χαλάνε όλους, να τους κόψουμε;


Είχαμε δεν είχαμε το χαλάσαμε το κλίμα στους φετινούς τελικούς της Α1. Ήταν, βέβαια, στραβό το κλίμα από την αρχή της χρονιάς και θα έπρεπε να το περιμένουμε. Και αυτό που έγινε στον 3ο αγώνα των πλέι οφς, αλλά και τη συνέχεια. Στην αρχή της σεζόν ο ΠΣΑΚ και ο Λάζαρος Παπαδόπουλος (και βέβαια πολλοί παίκτες της Α1) μίλησαν για το έγκλημα της ΕΟΚ και του ΕΣΑΚΕ με τους διαιτητές που άφησε «γυμνή» την Α1 με διαιτητές άπειρους, ακατάλληλους ή μέτριους.

Τότε τα είχαμε γράψει, από τότε όλες ανεξαιρέτως οι ομάδες της Α1 έχουν γκρινιάξει κάποια στιγμή της χρονιάς, αλλά από ουσία τίποτα (προφανώς). Έτσι, φτάσαμε στους τελικούς, που η ΚΕΔ ονομάζει με ανακοίνωσή της την Παρασκευή «κορυφή της πυραμίδας του ελληνικού πρωταθλήματος», για να μιλάμε για διαμόρφωση αποτελέσματος από το διαιτητικό τρίο, να έχουμε πολύ σκληρές ανακοινώσεις από τη μια πλευρά, απαντήσεις από την άλλη και διάφορα ευτράπελα που διόλου δεν τιμούν το ελληνικό μπάσκετ, ούτε το βοηθούν.

Ο Ολυμπιακός εξέδωσε ανακοίνωση, αφού πρώτα είχε δώσει στη δημοσιότητα βίντεο με τις φάσεις που αδικήθηκε, με την οποία ζητάει ξένους διαιτητές στους υπόλοιπους τελικούς της Α1, αλλιώς η ΚΑΕ «θα σταθμίσει τα δεδομένα για να λάβει αποφάσεις σχετικά με την περαιτέρω στάση της», αλλά και αλλαγή στη σύνθεση και τον τρόπο λειτουργίας της ΚΕΔ, αλλιώς «δεν προτίθεται να συμμετάσχει στο επόμενο πρωτάθλημα του ΕΣΑΚΕ της περιόδου 2010 – 2011, με ότι (sic) αυτό συνεπάγεται για την ομάδα μας και το ελληνικό μπάσκετ γενικότερα».

Για το πρώτο δεν τίθεται ζήτημα, είναι ανεφάρμοστο (ευτυχώς εδώ που τα λέμε), καθώς υπάρχουν κανονισμοί που απαγορεύουν ξένους διαιτητές στο εγχώριο πρωτάθλημα. Αν τυχόν γινόταν κάτι τέτοιο, προφανώς και δεν θα μπορούσε να γίνει μέσα σε 2 μέρες, αφού κανείς δεν θα ήξερε τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκαν οι εν λόγω διαιτητές, σε ποιον λογοδοτούσαν, τις κυρώσεις που θα είχαν, αλλά και κάθε άλλη λεπτομέρεια που θα σχετιζόταν με την παρουσία τους σε έναν αγώνα ελληνικού πρωταθλήματος. Για να μην μιλήσουμε για τον παγκόσμιο διασυρμό που θα συνεπαγόταν η εν λόγω πρωτοτυπία (ο ερχομός ξένων διαιτητών μέσα σε 2 μέρες και πρόχειρα). Οπότε και ο Ολυμπιακός ξέρει ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Το θέμα είναι ποιες θα είναι οι αποφάσεις που θα λάβει η ομάδα και αν σε αυτό υπονοείται η αποχώρηση από τους τελικούς. Θα επανέλθουμε στο ζήτημα.

Το δεύτερο σημείο που αφορά τις αλλαγές στην ΚΕΔ το θεωρώ αναγκαίο εδώ και πολύ καιρό, αλλά κανείς δεν ασχολείται σοβαρά παρά μόνο για τις επόμενες 2-3 μέρες μετά που θα αδικηθεί. Όταν και οι 14 ομάδες της Α1 έχουν ασχοληθεί με ανακοινώσεις ή με δηλώσεις με τη διαιτησία φέτος, το ότι μετά αφήνουν το ζήτημα κάτι δείχνει. Έρχεται το καλοκαίρι, να δούμε τι θα αλλάξει φέτος και κατά πόσο μπορεί να βελτιωθεί η ελληνική διαιτησία. Όσο για την απειλή αποχώρησης του Ολυμπιακού από το επόμενο πρωτάθλημα, είναι κάτι που δεν μπορώ να σχολιάσω, εφόσον γίνει από την αρχή της χρονιάς, τότε είναι σεβαστή απόφαση, η οποία όμως θα έχει τεράστιες επιπτώσεις για όλους (δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε σε θεωρητικό επίπεδο).

Μέσα σε όλα, νωρίτερα την Παρασκευή ο Δημήτρης Διαμαντίδης είχε τιμωρηθεί με 2.000 ευρώ πρόστιμο για το φτύσιμο στον Τεόντοσιτς, σε μια απόφαση που θεωρώ τουλάχιστον γελοία. Σίγουρα ο Διαμαντίδης είναι… ο Διαμαντίδης, έχει ένα συγκεκριμένο επίπεδο στο ελληνικό μπάσκετ, έχει και μια συγκεκριμένη καμπάνια πίσω του από δημοσιογράφους και άλλους για να του πλάσουν την εικόνα που έχει, όμως η ατιμωρησία για μια τέτοια ενέργεια είναι άσχημη για το ίδιο το άθλημα. Σημαίνει ότι είτε πλέον θα πηγαίνουν οι παίκτες και θα φτύνονται στο παρκέ (Αγγελόπουλοι και Γιαννακόπουλοι έχουν προφανώς πολλά διχίλιαρα για ξόδεμα) είτε ότι θα υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά ανάλογα με το όνομα του… δράστη. Ο Διαμαντίδης δεν θα έπρεπε να παίξει στον 4ο τελικό (τουλάχιστον), ενώ η δικαιολογία ότι σε όλο το ματς ο Τεόντοσιτς τον προκαλούσε λεκτικά δεν δικαιολογεί ούτε το φτύσιμο ως πράξη, αλλά ούτε και το γεγονός ότι έγινε… προκαταβολικά (2 λεπτά μετά την έναρξη του ματς). Είχα γράψει παλιότερα αναφορικά με περιστατικά φτυσίματος προπονητών και παικτών από την εξέδρα ότι θα έπρεπε να υπήρχε άμεσα εκκένωση του γηπέδου, γιατί η συγκεκριμένη ενέργεια είναι τουλάχιστον ξευτιλισμένη να τη βλέπεις στα γήπεδα. Οπότε καταλαβαίνετε τι θέση παίρνω όταν την κάνει αθλητής κατά τη διάρκεια του αγώνα (ή όσοι θυμάστε παλιότερο σχόλιο για το φτύσιμο του Καλαϊτζή στον Σόλομον, ξέρετε τι έχω γράψει).

Η απάντηση της ΚΕΔ ουσιαστικά δεν είναι απάντηση, είναι… λέω κάτι για να πω ότι είπα κάτι, μόνο για τις εντυπώσεις. Και όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις που μιλάς χωρίς να έχεις κάτι να πεις, αυτό που λέει η ΚΕΔ δεν έχει κανένα νόημα. Η ανακοίνωση της ΚΕΔ πρέπει να γράφτηκε στο πόδι από κάποιον αγουροξυπνημένο, καθώς σε αυτή η ΚΕΔ απαντάει ότι «δεν θα δώσουμε καμία απάντηση» και λέει ότι «δεν κάναμε κανένα λάθος», αλλά «αν κάναμε κάποιο λάθος, τότε υπάρχει το καλοκαίρι για να το επανορθώσουμε». Ε;

Η απάντηση του Παναθηναϊκού είναι στο πλαίσιο του «παιχνιδιού» των ομάδων να σχολιάζει η μία τα όσα σούρει στη διαιτησία η άλλη (όλων των ελληνικών ομάδων, πολλά χρόνια τώρα) και εν μέρει στο γενικότερο εριστικό κλίμα έχει βάση στα όσα λέει περι εντυπώσεων. Όμως, το σημείο «οι παλαιομοδίτικες μέθοδοι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και η ηρωική έξοδος που θέλουν μερικοί-μερικοί δεν μπορεί στη σημερινή εποχή να βρει πρόσφορο έδαφος» εμένα με έκανε να γελάσω. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάς για σκοινί λέει μια παροιμία, ή αν προτιμάτε, η μοναδική ομάδα που τη σύγχρονη εποχή επιχείρησε… ηρωική έξοδο από τελικούς, δεν μπορεί να σαρκάζεται την άλλη που θέλει να το κάνει. Η ανακοίνωση εμμέσως πλην σαφώς λέει ότι πια θα ήταν γελοίο να αποχωρήσει ομάδα από τους τελικούς, ενώ όταν το έκανε ο Παναθηναϊκός δεν ήταν…

Η αποχώρηση από τους τελικούς είναι τόσο γελοία το 2010 όσο ήταν το 1993. Οπότε θεωρώ ατυχή την εν λόγω ανακοίνωση, πόσο μάλλον όταν ο ίδιος ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού (Παύλος) είχε παλιότερα ξεκαθαρίσει ότι έχει μετανιώσει για ό,τι έκανε το 1993. Καταλαβαίνω όσους λένε ότι με την αποχώρηση δεν νομιμοποιείς τον τίτλο του άλλου όταν πιστεύεις ότι είναι κανονισμένο από τρίτους ότι θα τον πάρει, αλλά δεν συμφωνώ. Γελοιοποιείς το άθλημα, τον εαυτό σου και ακολουθείς μια τακτική που δεν έχει θέση στον επαγγελματικό αθλητισμό.

Όσο για τα άρθρα των εφημερίδων και των σάιτ που λένε «ο κόσμος του Ολυμπιακού βράζει και θα περιμένει με άγριες διαθέσεις τον Παναθηναϊκό και ιδίως τον Δημήτρη Διαμαντίδη την Κυριακή», με συγχωρείτε, αλλά τα θεωρώ ήδη ηθικούς αυτουργούς για ό,τι γίνει στον 4ο τελικό. Αυτή η δημοσιογραφία της καφρίλας πρέπει επιτέλους να σταματήσει στην Ελλάδα ή τουλάχιστον να «τιμωρείται» από τους υγιείς φιλάθλους και οπαδούς με το να μην υποστηρίζεται.

Μέσα στο όλο κλίμα, ο τελικός είναι σε δύο ημέρες και πραγματικά ελπίζω να δούμε μπάσκετ και όχι ακρότητες ή γελοιότητες που θα «πονέσουν» για ακόμη μία φορά το ελληνικό μπάσκετ, που πια φαίνεται ότι ούτε το ίδιο επιθυμεί να γιατρευτεί από τις πληγές του.

by Rasheed.

Υ.Γ.: Δείτε τη δημοσκόπηση στα δεξιά για τον LIBIDO Radio και απαντήστε αν θέλετε. Ο λόγος που ανέβηκε είναι ότι είχαμε αρκετές αντικρουόμενες απόψεις για το αν θα πρέπει η μουσική να ξεκινά αυτόματα (και να τη σταματά όποιος δεν θέλει) ή να ξεκινά μόνο μετά από επιλογή του αναγνώστη. Η ψηφοφορία είναι στημένη έτσι ώστε να ψηφίσετε μια φορά, οπότε όσοι ενδιαφέρεστε για το θέμα, πείτε τη γνώμη σας.

7 σχόλια:

antiopap.com είπε...

Επιτέλους βρέθηκαν 2 τύποι που έχουν @@ και σηκώνουν κεφάλι. Μακάρι να υπήρχαν και κάποιοι στη μπάλα να είχαν σηκώσει κεφάλι απέναντι στην παράγκα που πηδούσε το ελλ ποδ τόσα χρόνια.

Γιατί να είναι τόσο δύσκολο να παραδεχτείς τα αυτονόητα; Ακόμα και άσχετοι με το μπάσκετ μπορούν να δουν την σφαγή του τρίτου τελικού.

Ανώνυμος είπε...

Με Ολυμπιακο και Παναθηναικο δε συμφωνω σε όλα. Με το αρθρο σας απολυτα. Good work.

Aris είπε...

H δικαιολογία για την (ουσιαστικά μη) τιμωρία του Διαμαντίδη είναι ότι πρώτα πρέπει να κληθεί σε απολογία και μπλα μπλα μπλα, οπότε δεν προλαβαίνει να γίνει κάτι τέτοιο μέσα στη σειρά (?)
Προφανώς ξέρετε καλύτερα τους κανονισμούς για το αν στέκει κάτι τέτοιο, πάντως εκεί πάει το "υπάρχει το καλοκαίρι να επανορθώσουμε".

Δυστυχώς ο τέταρτος τελικός (ανεξαρτήτως αποτελέσματος) είναι ο μοναδικός τρόπος να δείξουν οι οπαδοί του Ολυμπιακού τα αισθήματα τους και φοβάμαι πολύ γι' αυτό. Δε νομίζω πως χρειάζεται η κάφρικη δημοσιογραφία, αλλά όπως και να'χει είναι κατακριταία.

ΥΓ. Για το σταθμό, (πέραν ότι ψήφισα), αν επιτρέπετε κι ένα σχόλιο: Για μένα τουλάχιστον όταν πρωτομπήκε ήταν μια αρκετά δυσάρεστη έκπληξη, καθότι έχω ανοιχτό ούτως ή άλλως πρόγραμμα με μουσική και ξαφνικά άρχιζαν να μπλέκονται κομμάτια (στην αρχή δεν καταλάβαινα και γιατί!). Στο παρελθόν έχω αναγκαστεί να κάνω mute το firefox από το μείκτη του υπολογιστή για να επισκέπτομαι με την ησυχία μου τέτοιες σελίδες.

Ανώνυμος είπε...

"(...) ή τουλάχιστον να «τιμωρείται» από τους υγιείς φιλάθλους και οπαδούς (...)"
Μα αυτές οι εφημερίδες εξ αρχής δεν απευθύνονται στους λίγους υγιείς φιλάθλους, αλλά στους πολλούς ηλίθιους, αυτοί είναι οι καλύτεροι πελάτες, ότι και να τους πασάρεις θα το αγοράσουν αν είναι βαμμένο στο σωστό χρώμα.
Νικηφόρος

kukoc7 είπε...

1) Ο Διαμαντιδης πρεπει να τιμωρηθει με αποκλισμο απο επομενο αγωνα. Τα <> παιδια δεν φτυνουν και λογια ανταλλασουν κατα τον αγωνα σχεδον ολοι.
2)Ειναι κριμα να μην ακουμε τι λεγετε κατα τη διαρκεια των time-out στους παγκους (οπως nba), χανεται μπασκετικη γνωση οι σχολιαστες δημοσιογραφοι ειναι ασχετοι ασχολουνται με τα παντα εκτος απο τοην αναλυση του αγωνα.
3)Το κινητο σκριν με ανοικτα ποδια του Μπατιστ πρεπει να σταματησει ειναι παραβαση του κανονισμου
4)Οι ποδοσφαιροφιλοι να περιοριστουν στο αθλημα τους και ας αφησουν το μπασκετακι για εμας τους λιγους
5)εξαιρετικο site
6)ειναι δυνατον ο Κλειζα να ασφυκτυα; ισως μια δοκιμη στο 3 να ειχε ενδιαφερον
7)παικτης που μενει (πλην ελαχιστων εξαιρεσεων) μονος του εστω και απο 3ποντο πρεπει να σουταρει και να το βαζει το απαιτει το συγχρονο μπασκετ

Age of Basketball είπε...

@arisff: Ασχέτως από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, θεωρω ότι πιο εύκολο είναι να πατάς το stop στο player του σταθμού, απ το να κάνεις αυτό που λες.

Η ΚΕΔ είπε ότι δεν έγινε λάθος για να συνεχίσει με την εν λόγω πρόταση, ενώ σίγουρα υπάρχει λάθος όταν γίνεται κάτι στο ματς και δεν τιμωρείται ένας παίκτης. Αν είχαν τιμωρήσει με ντεσκαλιφιέ τον Διαμαντίδη όπως έπρεπε, τότε κανείς δεν θα έλεγε τίποτα μετά για τη φάση.

@kykoc7: Έχεις δίκιο για το μικρόφωνο στους πάγκους. Εφόσον το επαγγελματικό μπάσκετ υπάρχει για τον κόσμο, θα έπρεπε να δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης και στους πάγκους για τον κόσμο (όπως κάνει το NBA). Βέβαια, σε κάποιους αγώνες (όχι τέτοιου επιπέδου) θα ακούγαμε "πάμε λίγο ωρέ παιδιά, δυνατά" και τη μετάφραση "let's go a little, guys, hard". Πέρα απ' την πλάκα, όντως θα έπρεπε να υπάρχει.

Σίγουρα ο Κλέιζα μπορεί να σταθεί και στο "3". Όμως, η ομάδα έχει τον Τσίλντρες εκεί. Βέβαια, αν προσέξεις, εναλλάσσονται κοντά και μακριά απ' το καλάθι στην επίθεση, οπότε παίζει και στην περιφέρεια. Γενικά, δεν διαφωνώ σε κάτι από αυτά που λες.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

ο διαμαντιδης το συνηθιζει το φτυσιμο, τον εχω δει τουλαχιστον 3 φορες φετος και αλλες δυο με την εθνικη...

επιτελους το βλεπουν και αλλοι.