ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Γράφοντας ιστορία


Τα πλέι οφς στο NBA ξεκινούν σε λίγες ημέρες, καθώς οι περισσότερες ομάδες έχουν 5 αγώνες ακόμη να δώσουν για να ολοκληρώσουν την κανονική περίοδο. Μόνο σε μία από τις 30 ομάδες κάνουν ήδη πάρτι και καλά καταλάβατε αυτή είναι οι Νιου Τζέρσεϊ Νετς, που είναι στο 11-66 και είναι μόλις η… 2η χειρότερη ομάδα όλων των εποχών στο NBA. Αλλά αυτό ποσώς ενδιαφέρει. Το «ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος είναι τίποτα» ισχύει και για τους… χειρότερους, μόνο που εκεί όλοι θέλουν να είναι αυτό το «τίποτα». Γιατί κανείς δεν τους θυμάται.

Πέραν τούτου, 17 ομάδες παλεύουν αυτή τη στιγμή για τις 16 θέσεις των πλέι οφς και ουσιαστικά η μοναδική που έχει μείνει να κυνηγά τις 16 πρώτες είναι οι Σικάγο Μπουλς. Οι Μπουλς με 5 παιχνίδια ακόμη μπροστά τους είναι 1 νίκη πίσω από τους Ράπτορς και 5 νίκες πίσω από το 5ο Μαϊάμι. Θεωρητικά μπορούν ακόμη (όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές) να αποκλείσουν οποιονδήποτε από τους Χιτ, Μπακς, Μπόμπκατς, Ράπτορς, αλλά στην ουσία κυνηγούν μόνο τους Ράπτορς, άντε και τους Μπόμπκατς (είναι 2 νίκες μπροστά).

Στη Δύση τα πράγματα είναι ξεκάθαρα αλλά… χειρότερα! Ο 2ος, ο 3ος, ο 4ος και ο 5ος (Ντάλας, Ντένβερ, Γιούτα, Φίνιξ) έχουν ρεκόρ 50-27, ενώ ο 6ος (Θάντερ) έχει 48-28, ο 7ος (Σπερς) 47-29 και ο 8ος (Μπλέιζερς) 47-30. Όλα τα διασταυρώματα των πλει οφς θα κριθούν στα τελευταία πέντε παιχνίδια των ομάδων, καθώς κανείς δεν έχει σίγουρη θέση.

Μόνοι σίγουροι είναι οι Λέικερς (1οι με 55-22), αλλά αυτοί έχουν άλλες πίκρες τώρα, αφού έχουν χάσει τα 4 από τα τελευταία 6 παιχνίδια τους και μοιάζουν να νοσούν. Ο Μπράιαντ έχει αρχίσει τα γνωστά (αμέτρητα χαμένα σουτ, επιμονή να παίζει μόνος του και μετά… υψηλή κριτική) και ο Φιλ Τζάκσον έχει νευράκια και τα χώνει στους διαιτητές αφού δεν μπορεί να μαζέψει τη βεντέτα του.

Στο παιχνίδι με τους Σπερς (οι Λέικερς έχασαν με 19 πόντους) ο Κόμπι είχε 8/24 σουτ, χάνοντας 8 συνεχόμενα σε κάποια στιγμή. Στο αμέσως προηγούμενο με τη Γιούτα, είχε 5/23 και είναι σαφές ότι πρέπει να αναθεωρήσει κάποια πράγματα, καθώς πολλές απ’ τις άλλες ομάδες έχουν δυναμώσει αρκετά φέτος. Οι Σπερς με τη νίκη τους επί των Λέικερς κλείδωσαν θέση στα πλέι οφς για 13η συνεχόμενη χρονιά και αρχίζουν να νιώθουν ξανά δυνατοί. Αν τερματίσουν 8οι και πέσουν στους Λέικερς στην πρώτη φάση έχουν 2-2 φέτος, έχοντας κερδίσει με 20 και 19 πόντους τα δύο δικά τους ματς. Μέσα σε 9 μέρες οι Σπερς κέρδισαν Καβαλίερς, Σέλτικς, Μάτζικ και Λέικερς, χτίζοντας πάρα πολύ σε ψυχολογία ενόψει πλέι οφς.

Μομέντουμ χτίζουν και οι Ορλάντο Μάτζικ, που έγιναν η πρώτη (και μόνη ως τώρα) ομάδα φέτος που κερδίζει και τις 29 άλλες στο NBA. Με τη νίκη τους επί των Γκρίζλις οι Μάτζικ έκαναν κάτι που κανένας άλλος δεν έχει καταφέρει ως τώρα και που μόνο οι Ντάλας Μάβερικς μπορούν να καταφέρουν φέτος αν κερδίσουν τους Μπλέιζερς. Ο Σταν Βαν Γκάντι το έθεσε στο μέτρο που του αξίζει: «Είναι ένα όμορφο μικρό πράγμα. Είναι αξιοσημείωτο να λες ότι έπαιξες και απέδειξες ότι μόνο εσύ μπορείς να κάνεις αυτό που όλοι λένε ότι μπορούν να κάνουν. Κυριολεκτικά μόνο εμείς το κάναμε. Κερδίσαμε κάθε ομάδα στη λίγκα. Δεν είναι κι εύκολο».

Όσο για τον καυγά Μπαρνς-Θαμπίτ, που ολοκληρώθηκε με 5 τεχνικές ποινές και την αποβολή του Μπαρνς; Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν. Κατά τον Μπαρνς: «Πήγα να φωνάξω στον διαιτητή και ξαφνικά από το πουθενά ο Θαμπίτ με έσπρωξε. Δεν το πήρα με καλό μάτι και είδατε τι έγινε μετά». Κατά τον Θαμπίτ: «Με έσπρωξε κατά λάθος και γύρισα να ρωτήσω τι γινόταν. Οι άλλοι αντέδρασαν υπερβολικά. Με έσπρωξαν και γύρισα κι έσπρωξα κι εγώ». Οι προπονητές μπήκαν μέσα για να ηρεμήσουν τα πνεύματα με τον Λάιονελ Χόλινς των Γκρίζλις να λέει: «Πήγα για να προστατεύσω τους παίκτες απ’ το να τραυματιστούν και όταν έφτασα εκεί προσπαθούσα να προστατεύσω τον εαυτό μου απ’ το να τραυματιστώ». Ειλικρινής…

Με την ανακοίνωση για τη φετινή φουρνιά του Hall of Fame μάθαμε ότι ο Ντον Νέλσον θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον άλλον ένα χρόνο για να μπει εκεί που του αξίζει, καθώς και φέτος το NBA του γύρισε επιδεικτικά την πλάτη. Πάντως, από τις 4 Απριλίου ο Νέλσον είναι ο πλέον πολυνίκης προπονητής στην ιστορία του NBA, ισοβαθμώντας ακόμη με τον Λένι Ουίλκενς, αλλά με τους Ουόριορς να έχουν ακόμη 6 ματς για να τελειώσει η χρονιά. Ο Νέλσον έχει 1332 νίκες πλέον, όσες και ο Ουίλκενς και είναι σχεδόν σίγουρο ότι πολύ σύντομα θα είναι μόνος πρώτος στην κορυφή της ιστορίας της λίγκας. Η νίκη ήρθε με απίστευτο τρόπο, αφού χρειάστηκε πρώτα να αστοχήσει σε λέι απ στην εκπνοή ο Κρις Μπος, αλλά οι παίκτες μετά… είχαν ετοιμάσει παρτάκι στον Νέλσον, τον οποίο και έλουσαν με νερό, ως είθισται.

by Rasheed.

2 σχόλια:

Cool Loser είπε...

Παιδιά οι Χόρνετς είναι στη Δύση. Μάλλον εννοείτε τους Μπομπκατς ;)

Καλά για μένα αυτά που κάνει ο Νέλσον στους Γουόριορς είναι καραγκιοζιλίκια. Έχει καταστρέψει ομάδα και διάφορους παίκτες με τις εμμονές του αλλά μιας κι είναι και στη διοίκηση της ομάδας, έμενε μέχρι να περάσει τον Γουίλκενς. Οπουδήποτε αλλού, θα είχε απολυθεί εδώ και καιρό και πιθανότατα κανείς άλλος δεν θα τον προσλάμβανε

Age of Basketball είπε...

@corner kid: Προφανώς και έχεις δίκιο. Ξέφυγε.

Όσο για τα όσα κάνει ο Νέλσον, εμμονές είχε πάντα. Το αν θα απολυθεί δεν εξαρτάται από αυτόν αλλά απο αποφάσεις της διοίκησης. Πάντως, κι εγώ πιστεύω ότι υπάρχει ανοχή και ότι δύσκολα θα τον πάρει άλλος. Όμως, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι έκανε το ρεκόρ και ότι πρέπει να είναι στο HoF.