ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Δίδυμοι μπασκετμπολίστες: Τελικά είναι γονιδιακό; (Μέρος Α)


Παρακολουθώντας μπάσκετ και βλέποντας τις διαφορές στην κλάση ανάμεσα στους διάφορους παίκτες, δεν μπορεί παρά να μας πείθει ότι κάποιος γεννιέται ταλαντούχος και με τη σκληρή προπόνηση φτάνει και στο υψηλότερο επίπεδο που αξίζει στις ικανότητές του. Οι συζητήσεις για το αν το μπασκετικό ταλέντο είναι γραμμένο κάπου στα γονίδια ή απλώς σημαίνει μία προδιάθεση που εκδηλώνεται με την προπόνηση μπορούν να διαρκέσουν καιρό χωρίς κάποια αναμφισβήτητη κατάληξη. Η πιθανότερη απόδειξη για το αν ένα χαρακτηριστικό είναι κληρονομήσιμο είναι οι μελέτες διδύμων. Έτσι, σας παρουσιάζουμε τους διδύμους (είτε άντρες, είτε γυναίκες) που έπαιξαν επαγγελματικό μπάσκετ προσπαθώντας να δούμε τι κρύβεται πίσω από ταλέντο και να διαπιστώσουμε το αν ένας ταλαντούχος πατέρας ή μητέρα μπορεί να ελπίζει ότι και τα παιδιά του θα είναι εξίσου ταλαντούχα.

Σήμερα, θα ασχοληθούμε με άντρες διδύμους που έδειξαν αντίστοιχο ταλέντο και η καριέρα τους εμφάνισε ομοιότητες. Αύριο, θα δούμε τις γυναίκες διδύμους αλλά και την αντίθετη πλευρά με τους διδύμους που έδειξαν… διαφορετικό πρόσωπο! Κάποια στιγμή, ίσως επανέλθουμε στο θέμα και με αδέρφια, μη διδύμους. Μέχρι τότε, τα συμπεράσματα δικά σας!

Η ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ-ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ

Ντικ και Τομ ΒανΆρσντεϊλ (γεν. 1943): Το πρώτο παράδειγμα διδύμων που ακολούθησαν κοινή πορεία, τα αδέλφια ΒανΆρσντεϊλ έπαιξαν μαζί στο κολέγιο της Ιντιάνα και επιλέχθηκαν στο δεύτερο γύρο του ντραφτ του 1965 για να συμπεριληφθούν και οι δύο στην καλύτερη ρούκι ομάδα της επόμενης σεζόν! Ήταν και οι δύο πολύ εύστοχοι στις βολές με τον Ντικ να γίνεται σταρ στο Φοίνιξ (τον έβγαλαν «original Sun») και τον Τομ να έχει ακόμα το ρεκόρ για τους περισσότερους συνεχόμενους αγώνες χωρίς συμμετοχή στα πλέι-οφ (929 παιχνίδια). Ήταν και οι δύο 1.98, αγωνίζονταν ως γκαρντ, έπαιξαν στο NBA για 12 σεζόν και την τελευταία τους χρονιά, το 1976-77 αγωνίστηκαν μαζί στους Σανς.

Τζέισον και Τζαρόν Κόλινς (γεν. 1978): Τα δύο αδέρφια από την Καλιφόρνια έχουν ακολουθήσει παράλληλη και ανάλογη πορεία. Στο κολέγιο έπαιξαν και οι δύο στο Στάνφορντ, όπου ο Τζαρόν Κόλινς έγινε δύο φορές All-American και τελείωσε μέσα στην καλύτερη δεκάδα στην ιστορία του κολεγίου σε 4 κατηγορίες (ριμπάουντ, τάπες, ποσοστό εντός παιδιάς, αγώνες), ενώ ο Τζέισον έγινε μία φορά All-American και ολοκλήρωσε πρώτος στην ιστορία του κολεγίου σε ποσοστό εντός παιδιάς και πέμπτος σε τάπες. Στο ντραφτ του 2001, ο Τζαρόν επιλέχθηκε στο νο.53 από τη Γιούτα, ενώ ο Τζέισον στο νο.18 από το Χιούστον. Στην καριέρα τους στο NBA, ο Τζαρόν έχει παίξει 8 σεζόν στους Τζαζ, συνολικά 480 παιχνίδια, τα 206 ως βασικός με 45.9% εντός παιδιάς, 4.3 πόντους, 3.1 ριμπάουντ, 0.9 ασίστ μέσο όρο. Ο Τζέισον έχει παίξει 9 σεζόν με 3 ομάδες και σε 572 ματς (429 ως βασικός) έχει 41% εντός παιδιάς, 4.2 πόντους, 4.3 ριμπάουντ και 1 ασίστ μ.ό. Αγωνίζονται και οι δύο ως σέντερ, ο Τζαρόν είναι 2.11 και παίζει φέτος στο Φοίνιξ, ενώ ο Τζέισον 2.13 και παίζει στην Ατλάντα.

Ντάριους και Κσιστόφ Λαβρίνοβιτς (γεν. 1979): Οι πλέον γνωστοί δίδυμοι στο ευρωπαϊκό, και όχι μόνο, στερέωμα δε χρειάζονται μεγάλη ανάλυση. Ατόφια μπασκετικά ταλέντα, με δυνατά κορμιά, έφεση στο σουτ και παιχνίδι από τη θέση «5», έχουν παίξει με συνέπεια σε μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες και στην Εθνική Λιθουανίας.

Τζόι και Στίβεν Γράχαμ (γεν. 1982): Οι δίδυμοι Γκράχαμ έπαιξαν μαζί στα μη επαγγελματικά χρόνια της καριέρας τους. Ο Στίβεν ήταν το αστέρι του Λυκείου Brandon και αρχηγός της ομάδας την τελευταία του χρονιά. Έπαιξαν μαζί στο κολέγιο του Central Florida και πήγαν μαζί στο Oklahoma μετά από δύο χρόνια, όπου ξεχώρισε ο Τζόι με διψήφιους μέσους όρους, την ώρα που ο Στίβεν είχε 6.5 πόντους. Ως αποτέλεσμα, ο Τζόι επιλέχθηκε στο νο.16 του ντραφτ του 2005, ενώ ο Στίβεν έμεινε εκτός. Τα 4 χρόνια που παίζει στο NBA, ο Τζόι, χωρίς να εντυπωσιάζει, έχει μία σχετικά συνεπή πορεία ως ρολίστας με μέτριους μέσους όρους, ενώ ο Στίβεν έχει υπογράψει 6 βραχυχρόνια συμβόλαια και έχει συνολικά 110 αγώνες. Πέρσι και φέτος (στις πιο γεμάτες σεζόν του Στίβεν) οι μέσοι όροι των δύο αδερφών δεν απέχουν παρά ελάχιστα. Ο Στίβεν είναι 1.98 και παίζει στη θέση «2», ενώ ο Τζόι είναι 2.01 και αγωνίζεται ως «3άρι».

Ρονέλ και Ντονέλ Τέιλορ (γεν. 1982): Τα αδέρφια Τέιλορ έπαιξαν μαζί στο κολέγιο, δεν κατάφεραν να βρουν θέση στο NBA, αλλά έπαιξαν καλό μπάσκετ στην Ευρώπη. Ο Ντονέλ πέρασε από την Ελλάδα για το Μαρούσι και το Αιγάλεω με διψήφιους μέσους όρους πόντων, ενώ τον Ρονέλ τον μάθαμε από το πέρασμα του από την Ευρωλίγκα με την Ολίμπια και από την Κύπρο με την ΑΕΛ. Και οι δύο αξιοπρεπείς παίκτες, αγωνίζονται ως γκαρντ, ο Ρονέλ είναι 1.94 και ο Ντονέλ 1.98.

Τράβις και Τσάβις Χολμς (γεν. 1986): Οι δύο νεαροί από τη Σάρλοτ ξεχώρισαν παρέα στο λύκειο και το κολέγιο. Έπαιξαν μαζί στο Vance χάισκουλ, όπου στην τελευταία τους χρονιά κέρδισαν το πολιτειακό πρωτάθλημα με τον Τράβις να έχει 19.7 πόντους και 6 ριμπάουντ μ.ό. και τον Τσάβις 17.5 πόντους και 4.3 ριμπάουντ μ.ό. Μαζί ήταν οι ηγέτες και στο κολέγιο Virgina Military Institute όπου είχαν διψήφιο μέσο όρο πόντων στις 3 από τις 4 σεζόν τους. Το 2009 ο Τσάβις συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη πεντάδα της All-Big South Conference, ενώ ο Τράβις στη δεύτερη! Την ίδια χρονιά έγραψαν μαζί ιστορία, όταν στις 25 Ιανουαρίου έβαλαν μαζί 47 πόντους, το μεγαλύτερο άθροισμα πόντων από διδύμους στην ιστορία του NCAA, ενώ είναι οι δίδυμοι με το μεγαλύτερο σύνολο πόντων στο κολεγιακό πρωτάθλημα. Είναι και οι δύο 1.93 και αγωνίζονται ως γκαρντ. Στην πρώτη τους επαγγελματική χρονιά ψάχνουν κάποια καλή μετεγγραφή, ο Τσάβις αγωνιζόμενος στην ισπανική Κάχα Ριόχα και ο Τράβις στο NBDL.

Ρόμπιν και Μπρουκ Λόπεζ (γεν.1988): Τα δύο πιο πρόσφατα παραδείγματα ξεχώρισαν από μικρή ηλικία ο καθένας με τα δικά του χαρίσματα. Αποφάσισαν να ακολουθήσουν κοινή πορεία τόσο στο λύκειο, όσο και στο κολέγιο. Μετά από δύο χρόνια στο Στάνφορντ μπήκαν και οι δύο στα ντραφτ. Στη δεύτερή τους χρονιά, ο Ρόμπιν, με ρεκόρ σε τάπες για το κολέγιο, συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη αμυντική πεντάδα της περιφέρειας Pac-10, ενώ ο Μπρουκ στην καλύτερη. Στο ντραφτ του 2008 ο Ρόμπιν επιλέχθηκε στο νο.15 από το Φοίνιξ και ο Μπρουκ στο νο.10 από το Νιου Τζέρσι, με τον δεύτερο να βρίσκει μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής για να αποδώσει καλύτερα. Έχουν και οι δύο ύψος 2.13 και παίζουν ως σέντερ.

“Good night, and good luck”

by BEN

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Αφοι Σπανούλη ο μεν Βασίλης είναι αυτός που είναι ο Δημήτρης βολοδέρνει στην Α2.
Αν ο πρώτος είναι παράδειγμα εργατικότητας ο δεύτερος είναι ο κλασιμός τεμπέλης.

Age of Basketball είπε...

Σωστά, αλλά εδώ αναφερόμαστε σε διδύμους προς το παρόν.

Ανώνυμος είπε...

Οι Καντού ηταν διδυμοι?

Age of Basketball είπε...

Όχι φίλε. Ο Ντιντιέ ήταν μεγαλύτερος, γεννημένος το 1965, και ο Τιερί μικρότερος, γεννημένος το 1969.

Μάλιστα, έχουν και 3ο αδερφό, ενδιάμεσης ηλικίας, που επίσης έπαιζε μπάσκετ (αν και είχε εμφανώς μικρότερη καριέρα). Μαζί οι τρεις είχαν κατακτήσει το πρωτάθλημα Ελπίδων της Γαλλίας, όντας στο ρόστερ της ίδιας ομάδας! Ο Ντιντιέ είναι τώρα πρόεδρος της Ορτέζ.