ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Σαββατοκύριακο ντροπής

Ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο ολοκληρώθηκε και μας άφησε να αναρωτιόμαστε… με τι να πρωτοντραπούμε. Ξεκινώντας από το Σάββατο, όσα έγιναν στα παρκέ της Α1 επισκιάστηκαν από ένα σπάνιο περιστατικό από την Α2. Η απαράδεκτη, αντιαθλητική, δολοφονική ενέργεια του Πασχάλη που χτύπησε με τους αγκώνες του τον ερχόμενο προς το μέρος του Φώτη Βασιλόπουλο στο ματς ανάμεσα σε Δάφνη και Ρέθυμνο, είναι μία σκηνή που όλοι θα εύχονταν να μην είχε συμβεί. Για όσους δεν έχουν ενημερωθεί, ο Βασιλόπουλος σωριάστηκε αναίσθητος στο παρκέ, με προσωρινή απόφραξη των αεραγωγών του και πλήρη απώλεια προσανατολισμού και επικοινωνίας. Ο παίκτης, μες στην ατυχία του, είχε την τύχη να συναντήσει επαγγελματικότατη ιατρική αντιμετώπιση, και στο γήπεδο από τη φυσικοθεραπεύτρια και τον γιατρό, και στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε, αλλά και βοήθεια και στήριξη τόσο από τον ΠΣΑΚ (που μελετά την υπόθεση από την πλευρά του Πασχάλη) όσο και από κάθε πιθανή (και απίθανη) πλευρά. Διασωληνώθηκε, βρήκε τις αισθήσεις του, αλλά επανατοποθετήθηκε σε καταστολή μέχρι να ελεγχθεί πλήρως το νευρικό του σύστημα, αν και η πρώτη αξονική εγκεφάλου ήταν καθαρή και πλέον έχει διαφύγει τον κίνδυνο. Ο Πασχάλης αφέθηκε ελεύθερος από το κρατητήριο, λόγω του ότι ο πατέρας του Βασιλόπουλου δεν υπέβαλε μήνυση σε πρώτο χρόνο. Παρά τις δηλώσεις μετάνοιας και ντροπής, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα που να νομιμοποιεί μία τέτοια ενέργεια, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία όταν φτάνεις να θέτεις τη ζωή του άλλου σε κίνδυνου, ενώ η εκ των υστέρων σκέψη δε σβήνει τις συνέπειες της πράξης.

Την Κυριακή, στο γήπεδο του Περιστερίου εκτυλίχθηκαν τραγικές στιγμές με τους οπαδούς των δύο ομάδων να συμπλέκονται και να επιδίδονται σε ρίψεις κάθε λογής αντικειμένων, είδαμε αθλητές να τρέχουν για να προστατεύσουν τα παιδιά τους, ένα αγοράκι να τραυματίζεται στο πρόσωπο από αντικείμενο, τους αστυνομικούς να ρίχνουν δακρυγόνα μέσα στον κλειστό χώρο, τη φωνή του δημοσιογράφου πνιγμένη από τον καπνό. Το Age of Basketball σας έχει προειδοποιήσει ότι δε δίνει κανένα βήμα στις ομάδες οι οπαδοί των οποίων κάνουν αυτά τα επεισόδια. Στον αγώνα που έγινε μετά την εκκένωση του γηπέδου, κέρδισαν οι γηπεδούχοι.

Στα άλλα ματς της ημέρας, στην Πυλαία ο ΠΑΟΚ πέτυχε σπουδαία νίκη, όχι μόνο επειδή έπαιζε με ομάδα που βρίσκεται ψηλότερα από αυτόν στη βαθμολογία, αλλά και επειδή κατάφερε να σταματήσει το εκπληκτικό σερί του Αμαρουσίου και να καταφέρει αυτό που δεν πέτυχαν την προηγούμενη εβδομάδα οι δύο «αιώνιοι». Ο Μαρκόπουλος αυτή τη φορά χρησιμοποίησε έξοχα τον Παπαδόπουλο που σαφώς και τον δικαίωσε με την εντυπωσιακή ικανότητά του να τελειώνει τις φάσεις μέσα στη ρακέτα. Η απόδοση του Λάζαρου ήταν ο κινητήριος μοχλός για μια εκπληκτική εμφάνιση του ΠΑΟΚ, που κυριάρχησε επί των φιλοξενουμένων, πιάνοντας μάλιστα αξιοπρόσεκτη απόδοση στην τρίτη περίοδο που έληξε με το επιμέρους σκορ 28-12! Το Μαρούσι δε θα μπορούσε να πάει όλη τη χρονιά αήττητο, έτσι παρότι τροφοδότησε σωστά τον Μαυροειδή, δεν είχε καμία άλλη απάντηση στο τέλειο παιχνίδι του ΠΑΟΚ. Με αυτήν τη νίκη, οι Θεσσαλονικείς ακουμπούν πλέον την πεντάδα.

Στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός έκανε πάρτι με τον Άρη, πέτυχε να βελτιώσει λίγο την ψυχολογία του μετά τα άσχημα αποτελέσματα στην Ευρώπη και κατάφερε να αποδώσει καλό μπάσκετ. Τα χειρότερα νέα για τον Άρη δεν είναι ούτε η ήττα, ούτε καν η διαφορά, αλλά η έλλειψη διάθεσης για προσπάθεια και αντίδραση ειδικά στην τέταρτη περίοδο. Η ομάδα του Ομπράντοβιτς, εκτός από την ψυχολογικής σημασίας επικράτησης, δημιούργησε την ευκαιρία για να προσφέρει και θέαμα, αλλά και για να ξεκουράσει τους βασικούς και να δώσει χρόνο στους υπόλοιπους. Αξίζει ξανά να αναφέρουμε την καλή παρουσία του Βεργίνη που δείχνει ότι θα μπορούσε πολύ άνετα να παίζει στις περισσότερες ομάδες της Α1.

Στο θεσσαλικό ντέρμπι του Σαββάτου με το μέγιστο ενδιαφέρον, τα Τρίκαλα κέρδισαν πιο εύκολα απ’ ό,τι δείχνει το τελικό σκορ καλύπτοντας και το -2 του πρώτου αγώνα. Ο Γιαπλές φαίνεται να κάνει καλή δουλειά, χαρακτηριστικά στο ματς πήρε μεγάλες εμφανίσεις από 3 παίκτες: Γιανγκ (25 πόντοι), Ζούπαν (23 πόντοι) και Τζιγκάνοβιτς (18 πόντοι, 14 ριμπάουντ). Τα Τρίκαλα έπαιζαν ουσιαστικά σε διψήφιες διαφορές σε όλο σχεδόν τον αγώνα, ενώ στην Ολύμπια κόστισε και ο τραυματισμός του Μπάτλερ στο τέλος του ημιχρόνου. Σε έναν τέτοιο αγώνα μετράει φυσικά η ψυχολογία νίκης, αλλά και η ατμόσφαιρα του γηπέδου. Το τέλος του ματς βρήκε τα Τρίκαλα ουσιαστικά 2 νίκες πάνω από την Ολύμπια, 1 πάνω από την Καβάλα (που την έχουν στην έδρα τους) και 2 πάνω από τον Ηλυσιακό (που τον έχουν εκτός έδρας), άρα πρώτο πια φαβορί για παραμονή. Ο Καλαφατάκης έπαιξε ξανά πολύ με τον Μάσι, αλλά η ομάδα του ήταν χειρότερη σχεδόν σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες, έχοντας μάλιστα τις μισές ασίστ.

Στη Νέα Σμύρνη, έγινε ένα πολύ ενδιαφέρον ματς, με τον Πανιώνιο να πιστοποιεί τη δύναμη της έδρας του. Οι δύο ομάδες έβγαλαν καλά συστήματα και ωραίες επιλογές, κάτι που αποτυπώνεται στο ότι είχαν αμφότερες άνω του 60% στα δίποντα. Στα τρίποντα, όμως, η κατάσταση ήταν λίγο διαφορετική με το πρώτο εύστοχο να σημειώνεται στο πρώτο δίλεπτο του δευτέρου ημιχρόνου! Στην πράξη, πάντως, ο Κολοσσός «κυνηγούσε» σε όλο το ματς, κυρίως λόγω της διαφορά στα λάθη (16 έναντι μόλις 4 του Πανιωνίου!). Ο Μπράιαντ με εξαιρετική ευστοχία και ο Καλαμπόκης με το πληθωρικό του παιχνίδι, ξεχώριζαν συνεχώς στο παρκέ με τις δύο ομάδες να παίζουν στην τέταρτη περίοδο για τη διαφορά των 10 πόντων από το πρώτο ματς. Τελικά, ο Ράις έκανε ένα φάουλ που μάλλον θα μπορούσε να είχε αποφύγει δίνοντας δύο βολές στον Τσάμη για να κάνει το -9.

Στο ΣΕΦ, ο Ολυμπιακός εμφάνισε δύο διαφορετικά πρόσωπα. Στο πρώτο ημίχρονο η Καβάλα είχε πολλούς διαδρόμους με αποτέλεσμα να βγάζει καλές επιθέσεις και να μένει κοντά στο σκορ. Η εικόνα άλλαξε άρδην στην τρίτη περίοδο, όταν οι «ερυθρόλευκοι» έσφιξαν την άμυνα, έκλεισαν κάθε δρόμο και με μπροστάρη τον Παπαλουκά στο ρόλο του «εκτελεστή» έπαιξαν όμορφο μπάσκετ και έδειξαν να βρίσκουν την ψυχολογία για να παίξουν πιο σωστά και αποδοτικά. Εκτός από το δεύτερο καλό ημίχρονο, το ματς είχε και άλλα θετικά σημεία, κυρίως τη δεύτερη συνεχόμενη πολύ καλή εμφάνιση από Βούισιτς και Σχορτσανίτη και τη συμμετοχή για αρκετή ώρα όλων των παικτών. Κάπως έτσι, έφυγαν όλοι ευχαριστημένοι από το γήπεδο, αφού και ο Αλεξανδρής είδε την ομάδα του να βγάζει στο παρκέ κάποια από αυτά που δουλεύει και τον Παλάσιο να αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο.

Ανάλογη εικόνα είχε και το ματς στα Ηλύσια, με το φαβορί να επιβεβαιώνει τον τίτλο του στο δεύτερο ημίχρονο. Το ματς πήγαινε ουσιαστικά πόντο-πόντο στο πρώτο ημίχρονο, αλλά στην τρίτη περίοδο, ο Πανελλήνιος απέδωσε εξαιρετικό μπάσκετ και αλάνθαστες επιλογές, εγκλωβίζοντας τον Ηλυσιακό που δεν έδειξε κανένα στοιχείο αντίδρασης σε αυτό το διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσο ο Πανελλήνιος έβαζε 15 πόντους χωρίς να χάσει ούτε ένα σουτ, οι γηπεδούχοι είχαν 2/11. Ο Βουγιούκας έκανε πάρτι στη ρακέτα θυμίζοντας ξανά το σοβαρό πρόβλημα του Ηλυσιακού σε αυτόν τον τομέα που λόγω και αυτού τον έχει αφήσει να βλέπει όλες τις υπόλοιπες ομάδες τις κατηγορίας πάνω από αυτόν. Ο Ηλίας Ζούρος δε… γιόρτασε κιόλας τη νίκη, αφού είδε, μετά τον Τζόνσεν, και τον Ντέιβις να τραυματίζεται, αφήνοντάς τον ουσιαστικά χωρίς «τεσσάρι»!

“Good night, and good luck”

by BEN

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Ένα σχόλιο για το διασυρμό του Άρη. Δυστύχησε, να αντιμετωπίζει μια πολύ ανώτερη ομάδα που έπιασε εξαιρετική απόδοση. Ο ΠΑΟ ήταν εκτός φόρμας τον τελευταίο καιρό, αλλά μην ξεχνιόμαστε, η ποιότητα αυτής της ομάδας είναι τεράστια. Το παιχνίδι πήγε καλά από την αρχή, οπότε και η ψυχολογία, και μετά απλά δε σταματιόταν.

Η έλλειψη διάθεσης και προσπάθειας από πλευράς Άρη ήταν σχεδόν φυσικό επακόλουθο. Κούραση από το ταξίδι, σχεδόν καμία προετοιμασία, κι από την εξέλιξη του ματς, ψυχολογία στο ναδίρ, έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης. Προσωπικά διέγνωσα ψήγματα αντίδρασης από τον Άρη, όμως σε αυτά ο ΠΑΟ απαντούσε με ακόμα καλύτερη απόδοση, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να σηκώσει κεφάλι. Πιστεύω δηλαδή ότι ο Άρης, και στην τελευταία περίοδο, προσπάθησε. Απλά, δε μπορούσε.

Μια καλή ομάδα, οφείλει να διαχειρίζεται και τις πλέον αντίξοες συνθήκες, και να ανταποκρίνεται παραμένοντας ανταγωνιστική. Ο Άρης εκεί υστέρησε. Δε μπόρεσε να διαχειριστεί το ματς, ώστε να πετύχει κάποιο στόχο (όχι φυσικά τη νίκη) και να σταθεί αξιοπρεπώς. Δεν έχει, ο φετινός Άρης, μίνιμουμ απόδοσης. Έτσι, όταν δεν παίζει καλά και ο (καλύτερος) αντίπαλος πιάνει εξαιρετική απόδοση, δε μπορεί να πετύχει ούτε τα στοιχειώδη. Είναι πολύ πιο σύνθετο από μια απλή "έλλειψη διάθεσης".

Όσο για τον ΠΑΟΚ, για μένα ήταν το φαβορί της αναμέτρησης με το Μαρούσι, και το απέδειξε. Αφενός έχει καλή ομάδα και έδρα, αφεταίρου το Μαρούσι δεν έγινε (όπως φαίνεται) υπερδύναμη για να φτάσει τους δύο πρώτους, και πλέον φαίνεται ξεκάθαρα ότι απέχει αισθητά και από το δεύτερο, και από τον τέταρτο. Κι αυτό το αποτέλεσμα πάντως, είναι δείγμα υγείας του πρωταθλήματος. Ο ΠΑΟΚ έχει δείξει (και με ΠΑΟ) ότι είναι ανταγωνιστικός και αν ελέγξει τα σκαμπανευάσματά του, δεν υστερεί σε τίποτα από τον Πανελλήνιο (ίσα ίσα).

Υπάρχει πάντως και το ενδεχόμενο το Μαρούσι να "πληρώσει" τις εμφανίσεις του στην Ευρωλίγκα. Σε αυτά τα απαιτητικά επίπεδα, η υπερπροσπάθια που κάνει ίσως στοιχίσει.

arisff

arisff

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν χρησιμοποιεί ο Ομπράντοβιτς τον Βεργίνη βλέποντας τους Διαμαντίδη-Σπανούλη εμφανώς κουρασμένους? Ισχύει αυτό για Μπόγρη και Ερυθρό Αστέρα? πιστεύω πωσ ο Μπόγρης μπορεί να κερδίσει παρα πολλά αν γίνει η μεταγγραφή.