ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Δίδυμοι μπασκετμπολίστες: Τελικά είναι γονιδιακό; (Μέρος Β)


Συνεχίζουμε σήμερα το αφιέρωμα στους διδύμους που έχουν παίξει επαγγελματικό μπάσκετ με τις γυναίκες που έδειξαν ανάλογο ταλέντο αλλά και αυτούς που η καριέρα τους ήταν αρκετά διαφορετική με τον έναν να ξεχωρίζει και τον άλλο να μένει άγνωστος.

Η ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ-ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Χάιντι και Χέδερ Μπερτζ (γεν. 1971): Οι αδελφές Μπερτζ έπαιξαν στο ίδιο λύκειο και στο ίδιο κολέγιο και ακολούθησαν επαγγελματική καριέρα τόσο στην Ευρώπη, όσο και στο WNBA. Με ύψος 1.98 είναι οι ψηλότερες δίδυμες που έπαιξαν ποτέ επαγγελματικό μπάσκετ. Μάλιστα, αποφάσισαν μαζί να ξεκινήσουν το άθλημα και το αγάπησαν αμέσως. Αποχώρησαν και οι δύο σχετικά νωρίς επειδή ταλαιπωρήθηκαν από τραυματισμούς. Η ταινία “Double teamed”, βασίζεται αδρά στη δική τους ιστορία.

Μπεατρίς και Σούζι Μπόφια (γεν. 1984): Οι δύο αδερφές από το Καμερούν με Αμερικανική υπηκοότητα έχουν δείξει παρόμοιο ταλέντο. Είχαν και οι δύο μέτριους μέσους όρους στο κολέγιο και δεν έχουν καταφέρει να βρουν σταθερό συμβόλαιο. Η Σούζι είναι 2.01 και η Μπεατρίς 2.02, οπότε αν καταφέρουν να παίξουν επαγγελματικό μπάσκετ θα γίνουν οι ψηλότερες στην ιστορία του αθλήματος, περνώντας τις αδερφές Μπερτζ.

Κόρτνεϊ και Άσλεϊ Πάρις (γεν. 1987): Οι δύο νεαρές από την Καλιφόρνια έπαιξαν μαζί στο κολέγιο της Οκλαχόμα όπου ξεχώρισαν με το μπασκετικό τους ταλέντο. Η Κόρτνεϊ είναι μοναδική παίκτρια στην ιστορία του NCAA που είχε 700 πόντους, 500 ριμπάουντ και 100 τάπες σε μία σεζόν, ενώ έχει και το ρεκόρ με τα περισσότερα συνεχόμενα νταμπλ-νταμπλ με 112. Η Άσλει, επίσης, βασική συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη ομάδα της περιφέρειας στην τελευταία της χρονιά. Στο WNBA δεν έχουν ακόμη καταφέρει να ξεχωρίσουν έχοντας μικρή συμμετοχή. Η Κόρτνεϊ είναι 1.93 και παίζει σέντερ στο Σικάγο, ενώ η Άσλεϊ 1.91 και είναι 4άρι στο Λος Άντζελες.

Η ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΛΕΥΡΑ

Ο Σον και η Σονέτ Μάριον (γεν. 1978): Ο Σον είναι πολύ γνωστός στο ΝΒΑ με σημαντική καριέρα και συνήθη παρουσία στις βασικές πεντάδες των ομάδων που αγωνίζεται. Αντίθετα, η Σονέτ δεν έδειξε ποτέ κλίση στο μπάσκετ.

Κάρλος και Αλμπέρτο Αρόγιο (γεν. 1979): Το κλασικότερο αντεπιχείρημα της… αντίθετης άποψης. Ο Κάρλος Αρόγιο είναι ένας εγνωσμένης αξίας παίκτης, γνωστός παγκοσμίως που χαίρει εκτίμησης για το εξαιρετικό του σουτ. Έχει παίξει με επιτυχία για πολλά χρόνια στο ΝΒΑ, ενώ έχει ξεχωρίσει και με την Εθνική του Πουέρτο Ρίκο, αλλά και την περσινή σεζόν που έπαιξε στην Ευρώπη και τη Μακάμπι. Ο Αλμπέρτο είναι ένας απόλυτα άγνωστος μπασκετμπολίστας. Λογικά, δε θα υπήρχαν αναφορές του ονόματός του σε άρθρα αν δεν υπήρχε ο αδερφός του. Έχει βγάλει όλη του την καριέρα στο πρωτάθλημα του Πουέρτο Ρίκο, όπου δεν έχει καταφέρει ποτέ να έχει μ.ό. πόντων πάνω από 4.1 πόντους, ενώ τελειώνει τις περισσότερες σεζόν με περίπου 1 πόντο μ.ό. Πάντως, τα 6 από τα 12 χρόνια της καριέρας του ήταν σε ομάδες που μπήκαν στην τετράδα του πρωταθλήματος. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2002 τα δύο αδέρφια έπαιξαν μαζί στην Cangrejeros de Santurce του Πουέρτο Ρίκο, όπου ο Κάρλος είχε 20 πόντους, 8.4 ασίστ, 4.1 ριμπάουντ, και ο Αλμπέρτο 1.8 πόντους, 0.6 ασίστ και 0.7 ριμπάουντ. Ο Κάρλος είναι 1.88 και ο Αλμπέρτο 1.91 και αγωνίζονται και οι δύο ως γκαρντ.

Η Σέριλ Φορντ και ο Ντάριλ Φορντ (γεν. 1981): Τα παιδιά του Καρλ Μαλόουν (έστω και αν ο ίδιος δεν ήταν και ο καλύτερος πατέρας) δε θα μπορούσαν να μην έχουν μία ροπή προς το μπάσκετ. Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, η γυναίκα αποδείχθηκε (τουλάχιστον αναλογικά) καλύτερη από τον άντρα. Η Σέριλ έχει μία ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτη καριέρα ξεκινώντας από το κολέγιο Λουιζιάνα Τεκ όπου ανακηρύχθηκε δύο φορές παίκτρια της χρονιάς για τη δυτική περιφέρεια, και στη συνέχεια στο WNBA όπου έχει κατακτήσει 2 πρωταθλήματα, ένα MVP σε All-star game και το βραβείο της ρούκι της σεζόν το 2003. Είναι μάλιστα η μοναδική παίκτρια στην ιστορία του WNBA που έχει πάρει το βραβείο ρούκι και έχει κερδίσει το πρωτάθλημα την ίδια χρονιά! Έχει περάσει και από την Ευρώπη (Ραμάτ Χασαρόν και Εκατερίνεμπουργκ) όπου είχε πάντα διψήφιους μέσους όρους πόντων. Από την άλλη πλευρά, ο Ντάριλ έπαιξε σε high-school τρίτης κατηγορίας και δεν κατάφερε ποτέ να κάνει επαγγελματική καριέρα.

Τα παραδείγματα είναι λίγα, αλλά πάντα μπορούμε να βρούμε νέα. Το σίγουρο είναι ότι, προς το παρόν, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν το ταλέντο στο μπάσκετ είναι μία γονιδιακή ικανότητα που κληρονομείται…

“Good night, and good luck”

by BEN

Δεν υπάρχουν σχόλια: