ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Απόφαση ρατσισμού και προληπτικού αποκλεισμού


Τελικώς… άνθρακας ο θησαυρός. Η ιδέα για τον τελικό του Κυπέλλου μάς είχε κάνει να ελπίζουμε ότι φέτος θα δούμε κάτι διαφορετικό στις εξέδρες του Ελληνικού, αλλά τελικά ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό.

Εδώ και αρκετές ημέρες περιμέναμε το «ΟΚ» από την αστυνομία για να προχωρήσει η διαδικασία. Τελικά, η αστυνομία δήλωσε αδυναμία, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλεια των μαθητών και η όλη υπόθεση παραπέμφθηκε στις καλένδες. Το συμπέρασμα είναι ότι ο… Αγγελόπουλος δεν θα έπρεπε να θεωρεί τα αυτονόητα δεδομένα όταν στην τότε σύσκεψη είχε πει «δηλαδή τι να περιμένουμε την αστυνομία; Να μας πει αν μπορεί να φυλάξει παιδάκια;» (το είχε πει σχολιάζοντας το γεγονός ότι δεν είχε κλείσει το θέμα αλλά εκκρεμούσε). Όπως αποδείχτηκε η αστυνομία δεν μπορεί να φυλάξει παιδάκια.

Ως βασικότεροι λόγοι από την αστυνομία προκρίθηκαν οι εξής: πρώτον, η αστυνομία δεν θα μπορούσε να επέμβει σε ανηλίκους αν γίνονταν επεισόδια. Εν ολίγοις δεν θα μπορούσε να δείρει ανηλίκους, αν και εγώ άλλα θυμάμαι από τον περσινό χειμώνα. Δεύτερον, ότι δεν υπήρχαν αρκετοί καθηγητές που θα ήθελαν να γίνουν συνοδοί των παιδιών στον αγώνα. Τρίτον, ότι θα προέκυπτε πρόβλημα στα σχολεία, οι μαθητές θα διαπληκτίζονταν και θα δέρνονταν ενόψει του τελικού επειδή θα είχαν εισιτήρια.

Το μόνο πρόβλημα που έχει βάση είναι το δεύτερο, καθώς προφανώς κάποιος πρέπει να συνοδεύσει τους μαθητές και, επίσης προφανώς, κανείς δεν θα έπρεπε να πιέσει και κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει τους δασκάλους και τους καθηγητές να κάνουν τέτοιο εφόσον δεν θέλουν ή δεν νιώθουν ότι μπορούν. Έχουν ήδη πάρα πολλά βάρη πάνω τους και δεν χρειάζονται πίεση για άλλα. Βέβαια και αυτό έχει εύκολη λύση.

Θυμίζω σε όλους ότι τα εισιτήρια θα δίνονταν σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου και όχι σε λυκείου. Οπότε ο προβληματισμός για το… ξύλο στο γήπεδο παιδιών 10 και 13 ετών είναι επιεικώς αστείος. Η αστυνομία, όμως, με την ένστασή της δηλώνει ότι έχει ως μόνο τρόπο καταστολής (ακόμη και παιδιών) το ξύλο! Όσον αφορά το αν θα διαπληκτίζονταν οι μαθητές στο σχολικό χώρο, επειδή όλοι έχουμε πάει σχολείο, προσπαθώ να καταλάβω τι θα άλλαζε το αν είχαν ή όχι στα χέρια τους εισιτήρια.

Το μόνο πρόβλημα που στέκει θα μπορούσε εύκολα να ξεπεραστεί με γονείς να φυλάνε τα παιδιά. Είναι παραπάνω από 100% σίγουρό ότι σε κάθε τάξη 30 παιδιών θα υπήρχαν 4-5 γονείς που θα ήθελαν να πάνε με τα παιδιά τους στον τελικό και να προσέχουν την τάξη. Μαζί με κάποιους δασκάλους/καθηγητές του σχολείου, που θα είχαν τη γενική επιτήρηση, το πρόβλημα λυνόταν. Τέλος, ο προβληματισμός μήπως και τα εισιτήρια καταλήξουν σε χέρια εξοσχολικών (μεγαλύτερων, συμμοριών, οργανωμένων, κτλ), δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θα έπρεπε να υπάρχουν εισιτήρια, αφού μιλάμε ουσιαστικά για προσκλήσεις. Ας έδινε ο διευθυντής κάθε σχολείου στην αστυνομία τη λίστα με τους μαθητές που θα πήγαιναν και ας έμπαιναν με το όνομά τους από την πόρτα του γηπέδου. Είμαι σίγουρος ότι οι καθηγητές τους ξέρουν ποιοι είναι οι μαθητές τους.

Αυτό που θεωρώ χειρότερο όλων στην απόρριψη της πρότασης για τελικό μπροστά σε μαθητές σχολείων, είναι η ίδια η αιτιολόγηση της απόρριψης. Είμαστε σε μια κοινωνία που νοσεί αφόρητα σε κάθε πτυχή της. Προσπαθούμε να διαπλάσουμε τους επόμενους εφήβους και νέους, ώστε να είναι διαφορετικοί και να κάνουμε μαζί βήματα προς την απομάκρυνση από τη βία στον αθλητισμό. Κι όμως, τους απορρίπτουμε σε ηλικία 8, 10 και 13 ετών λέγοντάς τους ότι φοβόμαστε μήπως διαπληκτιστούν, μήπως κάνουν επεισόδια στο γήπεδο, αλλά και ότι η αστυνομία δεν θέλει να τους… δείρει ακόμα στην ηλικία που βρίσκονται. Δηλαδή, μιλάμε για μια γενιά που δεν της δόθηκε ποτέ ελπίδα, ποτέ ευκαιρία, αλλά παρουσιάζεται στιγματισμένη με την στάμπα του χουλιγκάνου πληρώνοντας τις αμαρτίες όλων των προηγούμενων. Θεωρώ αδιανόητο τόσα ενήλικα μυαλά να μην μπορούν (ή να μη θέλουν) να προσπαθήσουν να διαπλάσουν έστω υγιώς τους μαθητές του σήμερα, τους νέους του αύριο. Πριν καλά καλά μπουν στην εφηβεία αυτά τα παιδιά απορρίφθηκαν υπό το φόβο χουλιγκανισμού από την κοινωνία, που για ακόμη μία φορά έδειξε ότι δεν ξέρει και δεν μπορεί να διαχειριστεί τη νεολαία της, άρα είναι καταδικασμένη.

Όμως, όλοι αυτοί που απέρριψαν την πρόταση αύριο θα κατηγορούν τους καθηγητές και τους δασκάλους, οι οποίοι, δυστυχώς, είναι οι μόνοι που βρίσκονται κάθε μέρα εκεί και προσπαθούν τουλάχιστον. Η αθλητική ηγεσία του τόπου και η αστυνομία έδειξαν ξεκάθαρα ότι δεν τις ενδιαφέρει καν ούτε να προσπαθήσουν για τα παιδιά αυτά.

Και μετά από όλα αυτά φτάσαμε στην πρόταση για τον φετινό τελικό. Από 750 εισιτήρια (συν 140 προσκλήσεις) κάθε πλευρά αξίας των 75 ευρώ. Δηλαδή, 1.500 άτομα με εισιτήρια συνολικής αξίας 112.500 ευρώ. Έχω μεγάλη περιέργεια να δω τι θα παρακολουθήσουν στο γήπεδο όσοι πάνε…

Για μένα πρέπει ξεκάθαρα όλοι οι φίλοι του αθλητισμού να μποϊκοτάρουν τον αγώνα και οι δύο «αιώνιοι», που δέχτηκαν την πρόταση αυτή, μαζί με την ΕΟΚ και την αστυνομία που την εισηγήθηκαν, να κάνουν τελικό μόνοι τους. Το επιχείρημα ότι τα εισιτήρια θα κοστίζουν 75 ευρώ για να μην τα πάρουν οι οργανωμένοι και οι χούλιγκαν είναι επιεικώς απαράδεκτο και, βεβαίως, άκρως ρατσιστικό, σε σημείο που θα έπρεπε να κινηθούν νομικές διαδικασίες εναντίον της Ομοσπονδίας και των ομάδων.

Προϋποθέτει κοινωνικές τάξεις από τις οποίες προέρχεται ο χουλιγκανισμός, προσπαθεί να περιθωριοποιήσει τους «κακούς φτωχούς», οι οποίοι δημιουργούν το πρόβλημα στον αθλητισμό και με το εισιτήριο στα 75 ευρώ θα αποκλειστούν από τα γήπεδα και θα λυθεί το πρόβλημα της βίας. Η απόφαση δημιουργεί ένα δεδικασμένο, διακρίσεις εις βάρος μεγάλης μερίδας Ελλήνων πολιτών και δείχνει πώς αντιμετωπίζει η Πολιτεία το θέμα της βίας και τους Έλληνες με χαμηλότερο εισόδημα.

Προφανώς, το πρόβλημα στον αθλητισμό είναι οι «κακοί φτωχοί», ενώ οι μεγαλοδικηγόροι, μεγαλοδημοσιογράφοι, μεγαλοπαράγοντες (και πολλά άλλα παραδείγματα) που έχουν υπό κάμερα φανεί να πετάνε αντικείμενα στα παρκέ, να τραβάνε όπλο στο γήπεδο, να πατάνε άλλους με τις μπότες τους, να δέρνουν παρέα με τους μπράβους τους, προφανώς δεν συνέβησαν ποτέ στην Ελλάδα. Αν αποκλείσουμε τους «φτωχούς» και τα παιδιά θα λυθεί το πρόβλημα στον αθλητισμό. Ευτυχώς, βρήκαμε τη λύση.

Τέλος, το αντίτιμο για έναν αγώνα αντικατοπτρίζει την συνολική κατάσταση ενός χώρου και τις παροχές του προς εκείνον που πληρώνει. Δεν μπορώ να καταλάβω τι έχει να προσφέρει το Ελληνικό ως χώρος και ο τελικός Κυπέλλου ως γεγονός στους φιλάθλους, για να δικαιολογούν αντίτιμο 75 ευρώ. Ελπίζω να μην πληρώσει κανείς το εισιτήριο, όλοι οι φίλοι του μπάσκετ να μποϊκοτάρουν τον τελικό του Κυπέλλου, ώστε να μη γίνουν συνένοχοι στο ρατσιστικό έγκλημα της ΕΟΚ, της αστυνομίας και των ομάδων.

by Rasheed.

Υ.Γ.: Για την 16η αγωνιστική θα τα πούμε την Κυριακή το βράδυ με όλους τους αγώνες του Σαββατοκύριακου.

Υ.Υ.Γ.: Τυχόν σχόλια στο παρόν άρθρο θα δημοσιευτούν από την Κυριακή το απόγευμα και μετά. Ζητούμε την κατανόησή σας.

3 σχόλια:

Stefanos είπε...

Μπράβο παιδιά! Συμφωνώ σε όλα με το άρθρο σας!

Unknown είπε...

Aυτοί οι άνθρωποι είναι οι αρμόδιοι για το μπάσκετ?????
Αυτοί είμαστε αυτοί μας αξίζουν.

Ανώνυμος είπε...

Ελλας, η χωρα των φελλων. Κανεις στο Ελληνικο το Σαββατο! Νικηφορος.