ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Πείραμα χωρίς λόγο;


Η πιο αμφιλεγόμενη μετεγγραφή του Ολυμπιακού φέτος είναι ξεκάθαρα ο Βον Ουέιφερ, ο οποίος πιθανότατα αποτελεί και την πιο αμφιλεγόμενη μετεγγραφή στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, αν βάλουμε στην εξίσωση και τα λεφτά που προβλέπει το συμβόλαιό του να πάρει (2,5 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, ήτοι περίπου 1,7 εκ. ευρώ). Πολλά έχουν γραφτεί για τον Ουέιφερ, που καλύπτουν και τις πιο ακραίες απόψεις. Από το «μπορεί εύκολα να έχει 20 πόντους, είναι παιχταράς», μέχρι το «είναι τελείως ανεπαρκής και άσχετος». Βεβαίως, η αλήθεια είναι κάπου στη μέση, όπως πάντα.

Σήμερα θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε λίγο περισσότερο (κυρίως αγωνιστικά) τον Βον Ουέιφερ, που, κακά τα ψέματα, είναι ουσιαστικά άγνωστος στο ευρωπαϊκό κοινό.

Όταν το καλοκαίρι υπέγραψε στον Ολυμπιακό ο Ουέιφερ, οι «ερυθρόλευκες» εφημερίδες «φούσκωσαν» τη μετεγγραφή του δημιουργώντας ελπίδες και προσδοκίες τις οποίες θεωρώ ανεδαφικές και αναληθείς. Βεβαίως, οι περισσότεροι από τους δημοσιογράφους που έγραφαν για τον «παικταρά από το NBA που θα κάνει μια χαψιά τον Ομπράντοβιτς» (σ.σ. δεν είναι δικό μου αυτό) δεν τον είχαν δει ποτέ να παίζει, ή τον είχαν δει 1-2 φορές σε βιντεάκια στο youtube.

Η μετεγγραφή απ’ όσο ξέρω πρέπει να χρεωθεί στους Αγγελόπουλους που ήθελαν πάση θυσία να πάρουν παίκτη από το NBA στην ομάδα. Για να μην κοροϊδευόμαστε ξεκαθαρίζω πριν μπω στο κυρίως μέρος του άρθρου ότι θεωρώ πως με τα λεφτά που έδωσε στον Ουέιφερ ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να έχει πάρει πολύ καλύτερους παίκτες, ενώ και ο Λιν Γκριρ να έμενε στην ομάδα θα ήταν πολύ καλύτερα (αλλά ο Γκριρ ήταν το εξιλαστήριο θύμα για την περσινή σεζόν). Δεν ξέρω γιατί θε έπρεπε να μπει ο Ολυμπιακός στη διαδικασία να κάνει τέτοιο πείραμα, (θα εξηγήσω παρακάτω τι εννοώ) τη στιγμή που θα μπορούσε να πάρει μια πολύ πιο έτοιμη, δοκιμασμένη και καλή λύση, όπως ξεκάθαρα μπορούσε να βρει.

Ποιος είναι όμως ο Βον Ουέιφερ; Η ερώτηση αυτή είναι πια ξανά επίκαιρη, καθώς ο Γιαννάκης αποφάσισε να τον βγάλει από το ρόστερ της ομάδας στην Α1, ενώ υπάρχουν φωνές στην ομάδα που λένε ότι αν δεν είχε τόσο «δεμένο» συμβόλαιο θα είχε φύγει ήδη.

Ο Ουέιφερ έχει αγωνιστεί 4 χρονιές στο NBA από το 2005-06 σε 5 διαφορετικές ομάδες (Λέικερς, Κλίπερς, Ντένβερ, Πόρτλαντ και Χιούστον). Ολόκληρη χρονιά είχε ουσιαστικά μόνο μία, καθώς το 2005-06 έπαιξε σε 16 παιχνίδια, το 2006-07 σε 1 και το 2007-08 σε 29 συνολικά (δύο ομάδες). Μόνο το 2008-09 έπαιξε σε 63 αγώνες και είχε καλή παρουσία στο Χιούστον.

Τις τρεις πρώτες του σεζόν δεν ξεπέρασε τους 1,6 πόντους και τα 0.7 ριμπάουντ, ενώ και στα τρίποντα στο διάστημα αυτό είχε 6/44, δηλαδή 14%. Πιστεύω ότι και μέχρι εδώ να διαβάσει κανείς το άρθρο καταλαβαίνει ότι η επιλογή του από πρωτοκλασάτη ευρωπαϊκή ομάδα είναι τεράστιο ρίσκο.

Το 2008-09 είχε 39% στα τρίποντα με 64/164, 9.7 πόντους σε 19.4 λεπτά, 1.8 ριμπάουντ και 1.1 ασίστ. Αναμφισβήτητα πολύ καλή χρονιά και όποιος υποστήριζε το αντίθετο θα ήταν ξεκάθαρα άδικος. Όμως, φτάνει αυτή;

Ο Ουέιφερ είχε μόνο μια γεμάτη σεζόν, αλλά και σε αυτή έπαιζε λιγότερα από 20 λεπτά, δεν είχε ποτέ στην καριέρα του εγγυημένο πολυετές συμβόλαιο, με το μεγαλύτερο μονοετές να είναι τα 820.000 δολάρια που πήρε στους Ρόκετς. Για να γίνει πιο κατανοητή η σημασία αυτού, ο Τσίλντρες είχε σε 4 σεζόν στο NBA (τόσες έπαιξε πριν έρθει στον Ολυμπιακό) εγγυημένο πολυετές συμβόλαιο, όλες τις χρονιές πάνω από 29.5 λεπτά μέσο όρο (μέχρι και 36.8 ανά αγώνα το 2006-07), ενώ τα χρήματα που έπαιρνε κυμαίνονταν από 2,5 έως 3,6 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Σίγουρα η σύγκριση δεν είναι δόκιμη, αλλά δίνει ένα μέτρο.

Το άλλο θέμα είναι ότι όποιο σάιτ κι αν ανοίξεις αναφέρει ξεκάθαρα ότι ο Ουέιφερ δεν παίζει άμυνα, ξεχνιέται και δεν προσπαθεί, κοιτάει την μπάλα και όχι την κίνηση της επίθεσης, δεν λυγίζει καν τα πόδια και ο επιτιθέμενος τον περνά στην ντρίμπλα, δεν σηκώνει χέρι στο σουτ, δεν παίρνει ριμπάουντ (draftexpress). Βεβαίως, έχει επιθετικές αρετές, με το σουτ του να είναι η μεγαλύτερη, σουτ μετά από ντρίμπλα, καλός στο ένας εναντίον ενός, αλλά «πιέζει καταστάσεις, δεν έχει καλή ντρίμπλα, κάνει πάρα πολλά λάθη για το χρόνο που παίζει, είναι εγωιστής επιθετικά».

Αυτά δεν τα αναφέρω για να κατακρίνω τον παίκτη, ο Ουέιφερ είναι ακόμη ιδιαίτερα νέος και αρκετά από αυτά τα στοιχεία διορθώνονται. Όμως, δείχνουν πόσο ρίσκο είχε η επιλογή του από τον Ολυμπιακό.

Όταν ήρθε στην Ελλάδα διαβάζαμε σχεδόν κάθε μέρα ότι «θα κλείσει το σπίτι του Ομπράντοβιτς» ο οποίος «πια ξέρει ότι ο Ουέιφερ μπορεί να του πάρει τον τίτλο μόνος του». Θεωρώ πολύ λογικό να εντυπωσιαστεί ο καθένας από αυτά και να περιμένει να δει… τον Κόμπι.

Η προετοιμασία άρχισε και το τεχνικό επιτελείο του Ολυμπιακού είχε τεράστια παράπονα από τον Ουέιφερ. Μάλιστα, διέρρευσε ότι ο Γιαννάκης ήθελε να τον αφήσει εκτός Α1. Ξαφνικά, στις εφημερίδες του Ολυμπιακού αρχίσαμε να βλέπουμε στροφή 180 μοιρών, ότι ο Ουέιφερ δεν προσαρμόζεται, έχει πρόβλημα, δεν δείχνει καλά στοιχεία και λοιπά. Βέβαια, κάποιοι δημοσιογράφοι το πήγαν και πιο μακριά, δίνοντας ψεύτικα (ναι, δεν κάνω πλάκα!) στατιστικά μετά από φιλικά με ελληνικές ομάδες, φιλικά στα οποία ο Ουέιφερ είχε παίξει λίγο και του δίνονταν 15-20 πόντοι (που προφανώς δεν έβαλε ποτέ). Όλο αυτό ήταν πολύ… 90s για να γίνει πιστευτό, αλλά σίγουρα παρέσυρε κόσμο.

Μετά από 1,5 μήνα στη σεζόν, ο Βον Ουέιφερ μοιάζει ξένο σώμα στην ομάδα. Ο ίδιος ξεκάθαρα δείχνει ότι περίμενε πως θα είναι βασιλιάς στο λιμάνι, θα παίζει… 40 λεπτά και θα βάζει 30 πόντους, η γνωστή πλάνη των Αμερικανών ότι η Ευρώπη είναι πιο εύκολη από το NBA (μετά έρχονται και τρώνε τα μούτρα τους).

Αυτό δεν έγινε, ο Γιαννάκης «τρελάθηκε» όταν τον έβλεπε να παίζει άμυνα όρθιος συνεχώς, να μη βοηθάει και στην επίθεση να κάνει τα περισσότερα λάθη απ’ όλους σε μέσο όρο (2,7 ανά αγώνα) και να είναι δεύτερος σε αναλογία λαθών/λεπτά συμμετοχής (1ος ο Σχορτσανίτης), και μοιραία έμεινε εκτός Α1. Αυτή την περίοδο είναι ξεκάθαρο ότι ο Μπέβερλι μπορεί να βοηθήσει περισσότερο, ενώ δεν γίνεται καν σύγκριση με τον Χαλπερίν, που θα είναι τεράστιο λάθος του Ολυμπιακού αν τον «κάψει», καθώς είναι μεγάλη πάστα παίκτη.

Το δίλημμα που προκύπτει είναι το εξής: έχει ο Ολυμπιακός την πολυτέλεια να περιμένει τον Βον Ουέιφερ να προσαρμοστεί έστω και… στοιχειωδώς ή πρέπει από τώρα να γράψουμε ένα μεγάλο «λάθος» δίπλα στην απόκτησή του;

Και οι δύο πλευρές έχουν επιχειρήματα. Απ’ τη μία, ο Ολυμπιακός είναι μια από τις 3-4 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, μια ομάδα που θέλει να ανέβει στην κορυφή. Οπότε ξεκάθαρα δεν είναι χώρος πειραμάτων για παίκτες αμφιβόλου ποιότητας (αυτό πάει στο ότι ο Ουέιφερ έχει ουσιαστικά μόνο μια σεζόν καριέρα). Μια μεγάλη ομάδα θέλει παίκτες έτοιμους, εγνωσμένης αξίας, που μπορούν ανά πάσα στιγμή να πάρουν ένα παιχνίδι. Γι’ αυτό τους πληρώνει άλλωστε. Τόσα λεφτά για έναν έως τώρα αόρατο Αμερικανό είναι πεταμένα λεφτά. Απ’ την άλλη, σίγουρα στοιχίζει όταν ο Αμερικανός σου δεν μπορεί να βοηθήσει, αλλά ο Ολυμπιακός έχει την πολυτέλεια να περιμένει. Έχει ρόστερ με 7 ξένους (δεν μετράω τον Έρτσεγκ) και σίγουρα δεν χρειάζεται τον Ουέιφερ για να περάσει στο Top-16 και την οκτάδα. Οπότε, θεωρητικά, ο Αμερικανός έχει ακόμη… 3 μήνες για να προσαρμοστεί.

Όμως, πληρώνεις παίκτη χωρίς εμπειρία, χωρίς παραστάσεις, χωρίς ηγετικό ρόλο ποτέ στην καριέρα του, με αυτοκαταστροφικές διαθέσεις (στη δοκιμαστική προπόνηση με τους Σανς πριν το ντραφτ του 2005 νευρίασε με τον Γιάγκλα που τον έπαιζε σκληρά, του έδωσε αγκωνιά στο πρόσωπο κι έφυγε από το γήπεδο!) τόσα λεφτά, δίνοντάς του θέση σε ένα από τα πιο ζηλευτά και ακριβά ρόστερ στην Ευρώπη;

Σίγουρα η χρονιά για τον Ουέιφερ δεν θα είναι εύκολη. Αυτή τη στιγμή θεωρείται δικαίως ξένο σώμα, καθώς σε όσες ευκαιρίες του δόθηκαν (έπαιζε 16.5 λεπτά στα πρώτα τρία ματς στην Ευρωλίγκα και 9.0 στα πρώτα τρία στο πρωτάθλημα) έδειξε ότι ξεκάθαρα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Το πιθανότερο είναι να μείνει στην ομάδα ως το τέλος της σεζόν (εκτός αν θελήσει ο ίδιος να σπάσει το συμβόλαιό του), αλλά αν δεν θέλει να βγάλει τη σεζόν στην εξέδρα, θα πρέπει να προσπαθήσει πάρα πολύ για να αντιστρέψει το κλίμα, δείχνοντας ότι μπορεί να έχει ρόλο. Ο Ολυμπιακός έχει ακόμη μία αλλαγή στο πρωτάθλημα, χάνοντας ουσιαστικά δύο αλλαγές από την επιμονή (της διοίκησης θεωρώ) να μπει ο Ουέιφερ στην Α1 από την αρχή. Για να πείσει ο Ουέιφερ το τεχνικό επιτελείο ότι αξίζει να μπει στο ρόστερ (και μετά να μείνει, καθώς δεν υπάρχει άλλη αλλαγή), πρέπει να αλλάξει πλήρως την εικόνα του, να δουλέψει πάρα πολύ, να προσαρμοστεί στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και στο ευρωπαϊκό μπάσκετ (ως τώρα θεωρεί ότι ήρθε στο χωριό και όλοι πρέπει να του φέρονται σαν να είναι αστέρας του Χόλιγουντ), να μπορέσει να βρει ρυθμό με ένα ματς την εβδομάδα και να αρπάξει την όποια ευκαιρία (που δεν θα έρθει πια εύκολα) από τα μαλλιά. Πάντως, οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ του.

by Rasheed.

21 σχόλια:

Χ. είπε...

αν δεν κάνω λάθος ο ολυμπιακός έχει ακόμα μια αλλαγή ξένου για τον πρώτο γύρο..


συμφωνώ σε όσα λέτε και στέκομαι σε αυτό που επαναλαμβάνετε δις στο κείμενο, ότι το παιδί δε χαμηλώνει στην άμυνα ούτε εκατοστό. κατά τα άλλα να αομολογήσω ότι είμαι και εγώ ένας εκούσια παραπλανημένος ολυμπιακός στο θέμα του ουέιφερ.

τέλος ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση, κάτω από τις δεδομένες ευρωπαικές συνθήκες και στο υπάρχον ρόστερο του ολυμπιακού : κελάτι ή ουέιφερ;;

Ανώνυμος είπε...

--εκτός θέματος--

Συντελεστές και αναγνώστες, !!!πορ φαβόρ!!!

Εμπειρία=βίωμα και πείρα=γνώση που αποκομίζει κανείς απο πολλαπλές εμπειρίες

ο Παπαλουκάς έιναι έμπειρος δηλαδή έχει ΠΕΙΡΑ δηλαδή έχει πολλαπλές εμπειρίες απο τελικούς

ο Wafer έιναι άπειρος δηλαδή δεν έχει πείρα λόγω έλειψης αντίστοιχων Ευρπωπαικών εμπειριών

η αγγλική γλώσα έχει την ίδια λέξη και για τις δύο έννοιες αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι πρέπει να μετατρέψουμε την ελληνική γλώσσα σε κακή μετάφραση της Αγγλικής ή σε ψευτο-Αγγλική με ελληνική προφορά (μπάτζετ, δεν έχει ΚΑΜΙΑ σχέση ηχητικά με τη λέξη budget και για κάποιον που μιλάει σωστά αγγλικά είναι το ίδιο ανατριχιαστικό με τα παπα-νταου-πού-λλλλλας και Ντι΄-α΄-μα-ν-τίντες των ξένων εκφωνητών - ας αφήσουμε που υπάρχει και η λέξη προυπολογισμός ή και κονδύλι).

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να ρωτήσω αν και για τον Κελάτι τα όσα γράφτηκαν το καλοκαίρι ήταν αναληθή ή όχι. Δηλαδή οι ιατρικές εξετάσεις του όντως δεν ήταν καλές και κόπηκε από το ρόστερ; Ή απλά θυσιάστηκε όταν η διοίκηση του ΟΣΦΠ είδε ότι μπορεί να φέρει τον Wafer, ο οποίος προερχόταν και από το ΝΒΑ;
Διότι, όπως ξέρουμε, στη συνέχεια ο Κελάτι έφτασε σχεδόν μια ανάσα από το τελικό ρόστερ των Lakers και μετά πήγε στην Βαλένθια. Αυτές οι ομάδες αγνόησαν δηλαδή τις ιατρικές εξετάσεις του και το γεγονός ότι εξαιτίας αυτών κόπηκε από τον ΟΣΦΠ;

Γιώργος Β.

Stefanos είπε...

Κελάτι ή Ουέιφερ; Θα έλεγα Ρακόσεβιτς!

Αλήθεια, πόσα παίρνει ο Σέρβος στην Εφές; Δε φτάνουν τα 1,7 εκατομμύρια € να τον είχαμε στον Ολυμπιακό;

Age of Basketball είπε...

Απαντάω γενικά, καθώς όλοι αναφέρεστε στο ίδιο θέμα: Ο Κελάτι είχε πρόβλημα, με αυτό παίζει ουσιαστικά και φέτος. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Ο Ολυμπιακός πήρε την ακραία περίπτωση που το πρόβλημα θα έβγαζε θέμα στον Κελάτι, ενώ οι πιθανότητες ήταν να παίξει κανονικά. Κάτι μεταξύ αφορμής για να σπάσει το συμβόλαιο και να πάρει τον Ουέιφερ και φόβου (μετά τα όσα έγιναν με τον Ματσιγιάουσκας).

Όσον αφορά τον Ρακόσεβιτς, έχει συμβόλαιο 2 εκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία.

Απαντώντας στον Χ. δεν θα διάλεγα κανέναν από τους δύο, θα προτιμούσα να κρατήσω τον Γκριρ. Αν έπρεπε υποχρεωτικά να πάρω έναν από τους δύο, θα ήταν ο Κελάτι, γιατί έχει ευρωπαϊκές παραστάσεις και έχει αποδείξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο (Ευρωλίγκας μάλιστα) ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί το σουτ του.

@ανώνυμος11:32: Φίλε στον αθλητισμό κάποιες έννοιες έχουν επικρατήσει να λέγονται με αγγλικούς όρους. Πολλές φορές έχουν μεταγραφεί σε ελληνική γραφή για να εξυπηρετήσουν τους αναγνώστες που δεν μπορούν να διαβάσουν αγγλικά.

Όσον αφορά την εμπειρία: Εμπειρία είναι η γνώση που στηρίζεται στην πείρα, δηλαδή στην παρατήρηση και στην πρακτική εξάσκηση. Πείρα είναι η γνώση που προσφέρει η πρακτική ενασχόληση με ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Τα λες ανάποδα...

Το σχόλιό σου το θεωρώ άκαιρο και υπερβολικό (δεν έχω ακούσει κάποιον άλλο να ανατριχιάζει με το μπάτζετ), η συζήτηση κλείνει εδώ, δεν θα δεχτώ άλλο σχόλιο, καθώς δεν είναι χώρος ανάλυσης τέτοιων θεμάτων και τέτοιων συζητήσεων το AoB. Όσον αφορά την ελληνική, μην ανησυχείς, οι συντελεστές την κατέχουν επαρκώς. Θεωρώ άδικο από όλα τα ελληνικά σάιτ να μπαίνεις στο AoB για να γράψεις τέτοιο σχόλιο. Καλά να περνάς.
Rasheed.

Χ. είπε...

καλά και εγώ ρακόσεβιτς θα προτιμούσα ή καουκένας ή ακόμα και γκριρ προφανώς. απλά σκεφτόμουν χθες και πριν την ανάρτηση του άρθρου ότι όταν πήραμε τον κελάτι, επειδή τον ήξερα και ήξερα τα όρια του, έριξα τρελό κράξιμο στη διοίκηση. όταν δε αποφασίστηκε να φύγει έριξα τρελό γλέντι! τώρα σκέφτομαι ότι ακόμα και αυτός θα προσέφερε έστω λίγα στοιχεία που λείπουν και που ο βον δύσκολα θα τα δώσει

Ανώνυμος είπε...

Rasheed
Δεν το λέω ανάποδα, κοίταξε το σε παρακαλώ σε λεξικό ή σε βιβλίο για τα λάθη στη χρήση της ελληνικής γλώσσας http://www.cyta.com.cy/pr/newsletter/Archive2009/June/glossika.htm.

Το blog σας είναι απο τα καλύτερα και εγκυρότερα ελληνικά blog και για αυτόν ακριβώς τον λόγο αξίζει κανείς να προσπαθεί να συνεισφέρει στο να γίνει ακόμη καλύτερο και γιατί όχι, τέλειο. Όταν οι υπόλοιποι γράφουν ένα μάτσο σκουπίδια οπαδικές απόψεις με κακά ελληνικά, ούτε καν θα τους διαβάσω. Μην παρερμηνεύεις λοιπόν το σχόλιο γιατί δεν έγινε με κακή πρόθεση ούτε είσαι ο μοναδικός που κάνει αυτό το λάθος (έχει συμπεριληφθεί σε βιβλία που σημαίνει ότι οι περισσότεροι το λένε λάθος), ούτε διεκδικώ το αλάνθαστο (αυτό μας έλειπε, πιθανότατα έχει 10 λάθη μόνο το σχόλιο αυτό εδώ). Επίσης, παρακαλώ λάβε υπόψιν σου ότι έγραψα "εκτός θέματος" στον τίτλο.

'Οσον αφορά στην λέξη μπάτζετ, θα έχει την ίδια τύχη με το "πουρμπουάρ¨, το "σασμαν" και το "γκαρσόνι". Θα αντικατασταθεί από την σωστή ελληνική λέξη όταν περάσει η μόδα του.

Είπες ότι δεν θα δημοσιεύσεις άλλο σχόλιο επί του θέματος, και καλά θα κάνεις, πρώτον γιατί είναι ασήμαντο και εκτός θέματος και δεύτερον γιατί είναι δικαιωμά σου ανεξάρτητα από το περιεχόμενο. Σου απαντώ απο σεβασμό, για να μην υπάρχει παρεξήγηση και για να προσθέσω ότι είμαι ο Alex (ξέχασα να υπογράψω, κακώς), όχι ότι αλλάζει κάτι, πάλι ανώνυμος είμαι αλλά δεν έχω κάνει ποτέ επίθεση σε σας, το αντίθετο σας πλέκω το εγκώμιο συνεχώς επειδή αυτό πιστεύω.

Και κάτι τελευταίο, με όλο το σεβασμό. Τα Ελληνικά των Ελλήνων για προφανέστατους λόγους που έχουν να κάνουν με την σύγχρονη ιστορία της χώρας και τις περιπέτειες της γλώσσας είναι κατα μέσο όρο πολύ χειρότερα από τα Αγγλικά των αντίστοιχων 'Αγγλων, τα Ιταλικά των αντίστοιχων Ιταλών και τα Ισπανικά των αντίστοιχων Ισπανών.Εαν θέλουμε να κρινόμαστε με τα ίδια αυστηρά κριτήρια, τότε τα Ελληνικά ΟΛΩΝ μας, επιδέχονται βελτίωσης εκτός αν ισχυρίζεσαι είσαι η μετεμψύχωση του Γεωργουσόπουλου, οπότε πάω πάσο, δεν έχει κανένας μας τίποτα να σου υποδείξει.
Φιλικά και με σεβασμό ΠΑΝΤΑ

Alex

Age of Basketball είπε...

@Alex: Φίλε ο σεβασμός φαίνεται στα γραφόμενα, όχι στη θεωρία. Το σχόλιό σου είναι ειρωνικό και δεν έπρεπε να δημοσιευτεί κανονικά. Να το ξέρεις για τα επόμενα.

Τέλος, επειδή τίποτα δεν γράφω τυχαία, ανάποδα το έγραψες, η εμπειρία ενέχει μέσα της πείρα, είναι πιο σύνθετη έννοια και χρησιμοποιήθηκε σωστά. Αυτά, το θέμα εξαντλήθηκε.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

Rasheed, το σχόλιο μου δεν είχε καμία πρόθεση ειρωνίας. Επισήμανα ένα λάθος (είναι λάθος σύμφωνα με το λεξικό και αν βρείς λεξικό το οποίο να περιέχει την ερμηνεία που αναφέρεις, και δεν εννοώ την βικιπαιδία, αναφέρομαι σε κανονικό λεξικό, σε παρακαλώ πες μου και θα το αποδεχτώ ευχαρίστως και θα σου ζητήσω και συγνώμη για το λάθος μου). Το ότι το εξέλαβες ως ειρωνικό είναι και σεβαστό και ατυχές γιατί δεν υπήρχε πρόθεση και στο λέω έχοντας επίγνωση των προθέσεων μου / εξ'ορισμού καλύτερα από εσένα. Σταματάω εδώ γιατί ενώ εξήγησα δυο φορές τις προθέσεις μου, νομίζω ότι κακώς εννοούμενη υπερηφάνεια αρνείσαι και να κοιτάξεις το λεξικό και να διαβάσεις με προσοχή τα γραφόμενά μου. Κανένας δεν είπε ότι γράφεις τυχαία. Κάνουμε όλοι λάθη, πολλά, πρ'ωτος εγώ και επηρεάζουμε ο ένας τον άλλον, αυτό το απλό πράγμα συμβαίνει. Μην με παρεξηγείς, σε παρακαλώ, και καλή συνέχεια με το **εξαιρετικό** σας blog.

Σε παρακαλώ μην το δημοσιέυσεις, μην κουράσουμε τους άλλους. Φιλικά, Alex

Β.Α. είπε...

Σε γενικά πλαίσια συμφωνώ με αυτό που προσπαθείτε να πείτε. Δύο παρατηρήσεις μόνο.

Επειδή πιθανόν να μην είστε ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με το salary cap του NBA, η έκταση και το μέγεθος των συμβολαίων των 1st round rookies είναι fixed από το rookie scale. Με άλλα λόγια, ο Childress, ως 1st round pick, είχε εγγυημένο συμβόλαιο για 2 χρόνια με προκαθορισμένα λεφτά, συν team options για τον 3ο και 4ο χρόνο με επίσης προκαθορισμένα λεφτά. Αντίθετα, η ομάδα που επέλεξε τον Wafer στο 2ο γύρο, δηλαδή οι Lakers, είχαν δικαίωμα να προτείνουν στον παίκτη οποιοδήποτε μη εγγυημένο συμβόλαιο ήθελαν. Αυτά απλά για την πληροφόρησή σας.

Εν συνεχεία, θα ήθελα αν γίνεται να ξεκαθαρίσετε τι ακριβώς υπονοείτε με το "η γνωστή πλάνη των Αμερικανών ότι η Ευρώπη είναι πιο εύκολη από το NBA (μετά έρχονται και τρώνε τα μούτρα τους).". Αν εννοείτε ότι μερικοί Αμερικανοί, ερχόμενοι από το NBA, θεωρούν ότι η Ευρώπη θα είναι για πλάκα και μετά τα βρίσκουν δύσκολα, τότε συμφωνώ απόλυτα. Αν όμως θέλετε να πείτε ότι γενικότερα η Ευρώπη είναι πιο δύσκολη και ανταγωνιστική από το NBA, προφανώς και θα διαφωνίσω κάθετα, αντιπαραθέτοντας (για αρχή) τα πραγματικά εκατοντάδες απόβλητα του NBA που έχουν κάνει επιτυχημένες καριέρες στην Ευρώπη.

Γενικά πιστεύω ότι οποιοσδήποτε ικανός Αμερικανός ερχόμενος από το NBA (συμπεριλαμβανομένου και του Wafer), έχοντας δείξει τα διαπιστευτήριά του στο NBA, πρέπει απλά να μπει στη φιλοσοφία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, να αλλάξει ελαφρά τον τρόπο παιχνιδιού του σύμφωνα με αυτή τη φιλοσοφία και να κατανοήσει τι του ζητείται ακριβώς από την ομάδα, και θα έχει μία επιτυχημένη καριέρα. Το ταλέντο (επιθετικά τουλάχιστον)ο Wafer το έχει, τα υπόλοιπα είναι καθαρά θέμα διάθεσης και ψυχολογίας. Θεωρώ ότι ναι μεν ο παίκτης σίγουρα είναι κατακριτέος για την έλλειψη συγκέντρωσης και αφοσίωσης που έχει επιδείξει, όμως και το προπονητικό team θα έπρεπε να προσπαθήσει περισσότερο για να τον μυήσει στη φιλοσοφία του. Αυτό, βέβαια, το λέω με επιφύλαξη, καθώς δεν μπορώ να γνωρίζω τι συμβαίνει μεταξύ παίκτη και τεχνικού team πίσω από τις πόρτες.

Φιλικά,
Β.Α.
Run-N-Gun blog

Age of Basketball είπε...

Φίλε Alex, με κάθε καλή διάθεση, τόσο εσύ, όσο και η πηγή την οποία επικαλείσαι, έχετε λάθος. Ο κύριος, μάλιστα, δηλώνει φιλόλογος και θα έπρεπε να την σκαλίζει λίγο περισσότερο τη γλώσσα όταν προσπαθεί να επισημάνει τα λάθη στη χρήση της.

Πάμε, λοιπόν, να βρούμε τη ρίζα και την αληθινή σημασία των λέξεων:

ΠΗΓΗ: Ιωάννη Σταματάκου, "Λεξικόν της αρχαίας ελληνικής γλώσσης", εκδόσεις Φοίνιξ, 1972.
"εμπειρία=η εκ της πείρας γνώσις. Εκ του έμπειρος=ο έχων πείρα πράγματος τινός, πεπειραμένος, εξησκημένος.
πείρα=δοκιμή, πείραμα, απόπειρα."
Βλέπεις, συνεπώς, ότι με βάση την αρχαία ελληνική και την ετυμολογία των λέξεων, ο Rasheed έχει ξεκάθαρα δίκιο στις σημασίες που προσδιορίζει.

Ας δούμε και λεξικό της νεοελληνικής:
ΠΗΓΗ: Τεγόπουλος-Φυτράκης, "Ελληνικό λεξικό", 1993.
"εμπειρία=γνώση που βασίζεται στην πείρα, το σύνολο των γνώσεων που αποκτήθηκαν με την πείρα.
πείρα=γνώση που αποκτήθηκε με δοκιμή στην πράξη, εμπερία."
Καταλαβαίνεις, οπότε, ότι τις δύο λέξεις τις εξισώνει σχεδόν η νέα, εκφυλισμένη ελληνική.

(συνέχεια στο επόμενο...)

Age of Basketball είπε...

(...συνέχεια από το προηγούμενο)

Για να βρούμε την ακριβή σημασία και τη διαφορά δύο λέξεων δε γράφουμε ένα άρθρο σε ένα site, υποστηρίζοντας την άποψή μας με την υπογραφή "φιλόλογος". Αυτό που κάνουμε, είναι να ψάχνουμε την ετυμολογία της. Ας μην ξεχνάμε ότι "ετυμολογία=η αληθής ανάλυση μιας λέξης προς ανεύρεση της αρχής της". Άρα, είναι ξεκάθαρο ότι με βάση την αρχή των λέξεων δίκιο έχει ο Rasheed για τη σημασία που αναγράφει παραπάνω.

Η εκφύλιση της ελληνικής γλώσσας είναι ένα γεγονός θλιβερό και φαίνεται παντού, ακόμη και στα άρθρα και τα βιβλία παντός είδους φιλολόγων. Ο σωστός επαγγελματίας ασχολείται σε βάθος με το επάγγελμά του.

Ήταν χρήσιμη αυτή η ανταλλαγή απόψεων επειδή περισσότεροι αναγνώστες μας πλέον κατάλαβαν ότι οι συντελεστές του blog την ψάχνουν την ελληνική γλώσσα. Νομίζω ότι πια θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν επιμένουμε συχνά σε κάποιο θέμα αν δεν το γνωρίζουμε.

Να είσαι καλά.
BEN
ΥΓ1. Να μην πιστεύετε ένα άρθρο απλώς και μόνο επειδή ο αρθρογράφος του υπογράφει "ειδικός".
ΥΓ2. Η χρήση λέξεων, όπως το μπάτζετ που γράφουμε λόγω της ευρείας χρήσης της, και η προφορά των αγγλικών είναι φυσικά μία εντελώς διαφορετική συζήτηση από την εκφύλιση της ελληνικής.
ΥΓ3. Το λεξικό της αρχαίας ελληνικής κάνει ένα εύστοχο σχόλιο στη λέξη πείρα:"εντεύθεν, ως και νυν, εμπειρία". Δηλαδή, η λέξη πείρα χρησιμοποιείται πια όπως η λέξη εμπειρία! Τελοσπάντων, τέτοια άρθρα από φιλολόγους είναι απογοητευτικά.

Age of Basketball είπε...

@Β.Α.: Φίλε το να "αναρωτιέσαι" αν έχουμε σχέση με το salary cap είναι λανθασμένο, αφού έχουμε δημοσιεύσει και άρθρα πάνω στο θέμα. Το αν ένας παίκτης ξεκινά χωρίς εγγυημένο συμβόλαιο δεν έχει καμία σχέση με το γεγονός ότι μετά από 4 χρόνια δεν έχει κάνει ακόμη εγγυημένο. Αυτό εννοεί το άρθρο και αυτό είναι ξεκάθαρο, ασχέτως θέσης στο ντραφτ. Ακόμη κι αν δεν κάνει εγγυημένο την πρώτη χρονιά μετά το ντραφτ αυτό δεν έχει σχέση με τις επόμενες σεζόν.

Όσον αφορά τις διαφορές της Ευρώπης με το NBA, δεν είναι της παρούσης, σε παραπέμπω σε σχετικά μας άρθρα, αλλά απλουστεύεις πάρα πολύ τα πράγματα, μιλώντας για "απόβλητα" που έκαναν καριέρα, καθώς υπάρχουν κι εξίσου πολλά παραδείγματα επιτυχημένων στο NBA που απέτυχαν παταγωδώς στην Ευρώπη.

Ο Ουέιφερ δεν είναι στην κατηγορία αυτή, γιατί δεν έχει δώσει πουθενά διαπιστευτήρια. Έχει απλώς κάνει μι ακαλή χρονιά. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα, σε κανένα πρωτάθλημα.
Rasheed.

Β.Α. είπε...

(συνέχεια από πριν)

Αντίθετα εσείς στηρίζεστε σε scouting report του draftexpress και σε παράθεση stats, χωρίς να έχετε (εδώ υποθέτω από την μη παρακολούθηση του NBA από μέρους σας, και αν κάνω λάθος διορθώστε με) ιδίοις όμμασι άποψη για τον παίκτη, τις συνθήκες στις οποίες αγωνιζόταν, το κλίμα των ομάδων που είχε παίξει, σαφή εικόνα του σημερινού NBA, κτλ. Δηλαδή όλα όσα χρειάζεται κάποιος για να κάνει μία πλήρη, σωστή και ολοκληρωμένη κρίση για έναν παίκτη. Το αποτέλεσμα, δηλαδή η μέχρι τώρα πορεία του στην Ελλάδα, σας δικαιώνει, και είναι πολύ πιθανό πλέον το πείραμα Wafer τελικά να αποδειχτεί αποτυχημένο, όμως αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι κάνετε κρίση των πεπραγμένων του παίκτη στο NBA χωρίς καν να τον έχετε δει εν δράσει σε ικανοποιητικό αριθμό παιχνιδιών.

Σημειώνω ότι δεν διαφωνώ ότι τα λεφτά που έδωσε ο Ολυμπιακός στο Wafer ήταν πολλά και εμπεριείχαν μία σημαντική δόση ρίσκου. Διαφωνώ με το ότι προσπαθείτε να το αποδείξετε χρησιμοποιώντας στοιχεία άλλων και όχι τα δικά σας.

Συνεχίζοντας, έψαξα για άρθρα σας για σύγκριση NBA-Ευρώπης και δε βρήκα τίποτα. Αν είναι εύκολο, υποδείξτε μου κάποιο link για να διαβάσω τις απόψεις σας πάνω σε αυτό το θέμα.

Ο λόγος που γενίκευσα για τα "απόβλητα", όσο παιδιάστικο κι αν ακουστεί αυτό που θα πω, είναι ακριβώς επειδή το γενικεύσατε εσείς πρώτα υπερβολικά. Το "η γνωστή πλάνη των Αμερικανών ότι η Ευρώπη είναι πιο εύκολη από το NBA (μετά έρχονται και τρώνε τα μούτρα τους)" εγώ το αντιλαμβάνομαι σαν να λέτε ότι ΟΛΟΙ οι Αμερικανοί του NBA θεωρούν την Ευρώπη σκορποχώρι και αστεία και ότι ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως οι Αμερικανοί του NBA όταν έρχονται στην Ευρώπη αποτυγχάνουν. Αυτό προφανώς και δεν ισχύει και θα έπρεπε να το είχατε θέσει λιγότερο απόλυτα και πιο προσεγμένα, γιατί μπορεί ευκολότατα να παρερμηνευθεί. Όσο για την σύγκριση των ποσοτήτων των επιτυχημένων Αμερικανών που απέτυχαν στην Ευρώπη και των επιτυχημένων Ευρωπαίων που απέτυχαν στο NBA, επιτρέψτε μου να θεωρώ ότι η δεύτερη είναι (πάρα) πολύ πιο μεγάλη. Αυτό, όμως, βέβαια είναι δευτερεύουσας σημασίας, και κύριο ρόλο στο θέμα του Wafer παίζει η διαφορετική φιλοσοφία και το διαφορετικό στήσιμο γενικότερα του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Πάντα φιλικά,
Β.Α.

Β.Α. είπε...

Πρώτα απ' όλα ευχαριστώ για την απάντηση. Πάμε τώρα στο ζουμί.

Καταρχήν να πω ότι σας διαβάζω από τον Ιούλιο περίπου. Με αυτά που έχω διαβάσει από τότε μέχρι τώρα θα έλεγα ότι η σχέση σας με το NBA είναι μάλλον περιορισμένη. Με άλλα λόγια, δεν το παρακολουθείτε. Προσοχή, αυτό δε το λέω με καμία διάθεση κρίσης, το λέω απλά επειδή αυτήν την άποψη έχω σχηματίσει μέσα από τα άρθρα σας. Αν θέλετε να ανασύρω παραδείγματα για να αποδείξω τα λεγόμενά μου, μπορώ να το κάνω ευχαρίστως.

Όσον αφορά τα συμβόλαια που ανέφερα, αυτό που αναφέρεις για τα εγγυημένα είναι σωστό. Η ένστασή μου, όμως, ήταν στη σύγκριση με τα λεφτά που έπαιρνε ο Childress. Με άλλα λόγια, ο Childress, ακόμα και αν είχε αποδειχθεί μέγιστο παλτό, στα δύο πρώτα χρόνια του στο NBA θα έπαιρνε ΣΤΑΝΤΑΡ εγγυημένα $2,49 εκ. την 1η χρονιά και $2,67 εκ. τη 2η, προτού να κληθούν πριν την 3η χρονιά οι Hawks να αποφασίσουν αν ήθελαν να τον κρατήσουν μέσω του team option. Ο Wafer θα έπρεπε να βγάλει μάτια ως pick 2ου γύρου στους Lakers (ομάδα με πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις από τους Hawks) για να του δοθεί αμέσως 2ετές εγγυημένο συμβόλαιο. Η ιστορία δείχνει ότι ο Wafer όχι απλά δεν έβγαλε μάτια, αλλά πέρασε και δεν ακούμπησε, απλά ήθελα να επισημάνω ότι η σύγκριση με τα λεφτά του Childress (ειδικά τα 2 πρώτα χρόνια του τελευταίου) ήταν πλήρως αδόκιμη.

Τον Wafer τον είχα παρακολουθήσει πέρσι πάρα πολλές φορές στο NBA σε ζωντανούς και μαγνητοσκοπημένους αγώνες. Βλέποντας χρόνια NBA, το πολυδιάστατο επιθετικό του ταλέντο μού είχε κάνει καλή εντύπωση. Ήταν ο ορισμός της instant offense. Η περσινή χρονιά προσωπικά μου αρκούσε για να δω ότι το ταλέντο του ήταν μεγάλο, εφόσον ήταν σταθερά καλός σε όλη την κοπιαστική σεζόν των 82 παιχνιδιών και επιπλέον απέδωσε ικανοποιητικότατα στα σκληρά NBA playoffs. Στην Ελλάδα, όπως είπα και πριν, δεν έχει δείξει ακόμα τι αξίζει, και θεωρώ ότι ευθύνη έχει και το προπονητικό team, εκτός από τον ίδιο φυσικά, που φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο, κυρίως λόγω της συμπεριφοράς του και όχι της έλλειψης ταλέντου.

Unknown είπε...

ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ (?)

Μπράβο και πάλι μπράβο σας που κάνατε τέτοια συζήτηση (συντελεστές και alex). Δείχνει πολλά για το επίπεδο του blog. Κατ' εμέ θα ήταν μεγάλη βλακεία να μη τα δημοσιεύατε. Τραβήξ'τε κι ένα "γλωσσολογικό-εκτός θέματος" στην πρώτη γραμμή κι όποιος δε γουστάρει δεν το διαβάζει.

Είναι θέμα ποιότητας έκφρασης και επικοινωνίας να ενδιαφέρεσαι και να αναλύεις τόσο τις γλωσσολογικές λεπτομέριες -λεπτομέριες; Όπως το πάρει κανεί.

Επίσης θα ήθελα να πω ότι δε διέκρινα ίχνος ειρωνίας στο post του alex...Παιδιά ίσως φταίει η επίθεση που όπως λέτε δέχεστε, αλλά νομίζω πως εδώ η περίσταση είναι εντελώς διαφορετική. Από την άλλη, ως φύσει καλοπροαίρετος, μπορεί και να είμαι πολύ "αθώος" για να καταλάβω τις λεπτές ειρωνίες. Για τo salary cap ναι, άλλη ιστορία ;) :P

Δε θέλω να πω τίποτα για μπάσκετ. Απλά ήθελα να πω ένα μπράβο για τη συζήτηση. Η δημοσίευση του σχολίου μου είναι στην κρίση σας...Προσωπικά θα ήθελα να δουν και οι άλλοι αναγνώστες ότι κάποιος επικροτεί τέτοιες συζητήσεις. Αν και δεν είδα κάποιον να δηλώνει ότι κουράστηκε...

arisff

ΥΓ. Δε λέω να γίνει από μπασκετικό site γλωσσολογικό. Αλλά να μην κοπεί η παράμετρος ως... άλλο θέμα. Αυτό και μόνο...

Age of Basketball είπε...

@arisff: Τα περι Γεωργουσόπουλου μόνο ως ειρωνικά μπορούν να εκλειφθούν ιδίως σε ένα θέμα που εκείνος που τα λέει έχει άδικο.

@β.α.: Το γεγονός ότι το blog έχει περιορισμένο χώρο και άρα το nba μπαίνει σε δεύτερη μοίρα αριθμητικά, δεν έχει σχέση με το αν το παρακολουθούμε. Επίσης, τον Ουέιφερ τον έχουμε δει, εσύ τον θεωρείς καλύτερο απ' όσο εμείς, εμείς όχι. Συμβαίνουν αυτά.

Στα υπόλοιπα που λες έχω ήδη απαντήσει επαρκώς στο προηγούμενο σχόλιο.
Rasheed.

konos7 είπε...

dwste xrono ston wafer ton paiktara. toso xrono exete dwsei sto giannaki. ton opio eksymnei i ellada gia ousiastika 1 kalo cooucharisma tou olympiakou sto derby (pou dn ekane kai polla, mallon ayta pou tha kaname oloi; empistefsou ton kleiza kai ton chili, papalouka, bourousi kai teodosic). pistevw oti i analysi panw ston wafer dn einai dikaih gia enan paikti pou epaikse antrikeia tin thesi tou Mcgrady.
kai 2 teleftaies lekseis:
Brandon Jennings

Β.Α. είπε...

Ακόμα και αν θεωρήσω ότι μου απάντησες επαρκώς στο τελευταίο μου σχόλιο και ότι διαφέρουμε στις απόψεις μας για το Wafer, νομίζω είναι απόλυτα δικαιολογημένη η εκτίμησή μου ότι δεν παρακολουθείτε NBA, γιατί με μία πρόχειρη ματιά στα previews σας για τη φετινή σεζόν, εντόπισα τις εξής ανακρίβειες και παραλείψεις.

Αναφέρεται ως ρολίστας ο Devin Harris, που ήταν πέρσι all-star, έχοντας 21 πόντους και 7 ασίστ μέσο όρο.

Στους Knicks αναφέρεται ο Mobley, ο οποίος έχει αποσυρθεί από το μπάσκετ από το Δεκέμβριο του 2008.

Στους Pacers δεν αναφέρεται ο superstar Danny Granger, που ήταν all-star πέρσι και 5ος scorer στο NBA με σχεδόν 26 πόντους μέσο όρο.

Στους Hawks δεν αναφέρεται ο επίσης superstar εδώ και αρκετά χρόνια Joe Johnson, που είναι all-star τα 3 τελευταία χρόνια.

Στους Grizzlies δεν αναφέρεται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του NBA, ο OJ Mayo, νο.3 pick το 2008, ο οποίος πέρσι είχε 38 λεπτά και 18 πόντους μέσο όρο.

Στους Nuggets δεν αναφέρεται ίσως ο πιο εκρηκτικός off-the-bench scorer στο NBA, ο J.R. Smith.

Στους Timberwolves δεν αναφέρεται το νο.5 pick του 2008 και από τους καλύτερους νέους ψηλούς, ο Kevin Love.

Αυτα είναι τα πιο προφανή και είναι πράγματα που όποιος παρακολουθεί NBA τα γνωρίζει, πόσο μάλλον κάποιος που έχει ένα τόσο high-profile και έγκυρο blog όπως το δικό σας.

Στόχος μου δεν ήταν να σας διορθώσω ούτε να σας υποδείξω τι να γράψετε, αλλά να θέσω το ενδεχόμενο ότι μπορεί να μην έχετε ξεκάθαρη εικόνα για έναν role player των Rockets, αφού δεν αναφέρατε τίποτα για σημαντικούς παίκτες όπως οι προαναφερθέντες.

Ελπίζω να μην παρεξηγηθεί το comment μου.

Πάντα φιλικά,
Β.Α.

Ανώνυμος είπε...

Ρε μάγκες διαβάζετε το μπλογκ για 2 μήνες και νομίζετε ότι τα ξέρετε όλα. Κλασικοί Έλληνες. Πάω στοίχημα ότι εσάς εννοούσαν τα παιδιά στο προηγούμενο άρθρο.

Τέσπα, τον είδαμε τον παιχταρά και τρίβαμε τα μάτια ματς! Αλλά φαίνεται από μακριά τι ακριβώς πρεσβεύετε, εντάξει, κάποιοι από εμάς είναι nbaλάγνοι, δεν είναι κακό, δεν είναι και αληθινό. Αλλά η μόνη πλάνη είναι; Σίγουρα όχι.

Μια καλή χρονιά και νομίζετε ότι ο Ουέιφερ είναι η αποκάλυψη. Όσο για τη διαφωνία σας με τα συμβόλαια, ο Rasheed έχει δίκιο. Δηλαδή αν δεν κάνει μεγάλο εγγυημένο μετά από 10 χρόνια θα φταίει που ήταν στο Β γύρο του ντραφτ; Ή οι 5 ευκαιρίες που είχε ως τώρα... ήταν λίγες;

Ένιγουεϊ, τον βλέπουμε στο παρκέ πόσα αξίζει. Μπαίνει μέσα και γελάει το γήπεδο. Και όχι, δεν φταίει ο Γιαννάκης σε αυτό. Ο κόσμος του Ολυμπιακού έκρινε τον Γκριρ συνεχώς, έναν παίκτη που σκόραρε διψήφια νούμερα και βοηθούσε, αλλά μόλις ήρθε η παιχτούρα από το NBA όποιος τολμήσει να γράψει εναντίον της είναι προδότης και άμπαλος. Καληνύχτα σας. Και επώνυμα, όχι ανώνυμα.
Βαγγέλης Μένιος

Age of Basketball είπε...

@B.A.: Έτσι είναι αν έτσι νομίζεις.

@konos7: Η ανάλυση αφορά συγκεκριμένα στατιστικά και στοιχεία. Ο ίδιος αδικεί τον εαυτό του, όχι εμείς. Ή απλώς προσπάθησε να φάει πιο πολλά απ' όσα μπορούσε να μασήσει. Πάντως, η χρονιά είναι στην αρχή της και θα έχει την ευκαιρία να αλλάξει την κατάσταση. Βέβαια δεν γίνεται να σβήσει το πολύ κακό ξεκίνημα, αλλά τουλάχιστον να διορθώσει κάπως τα πράγματα. Ας μην τρελαινόμαστε, δεν είναι ο πρώτος που πέρασε τον Ατλαντικό.

@Β. Μένιος: Δεν είναι κακό κάποιος να προτιμά το NBA από την Ευρώπη, εφόσον αυτό δενε πηρεάζει την κρίση του. Αλλά νομίζω ότι το θέμα εξαντλήθηκε. Όσο για τον Γκριρ, όντως δέχτηκε άδικη κριτική στο μεγαλύτερο διάστημα που ήταν στον Ολυμπιακό. Αν ο Ουέιφερ είχε τα στατιστικά του, τότε όλοι θα μιλούσαν για... κόλπο γκρόσο.
Rasheed.