ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

NBA 2009-10 on AoB - Ανατολή


Με… μια μικρή καθυστέρηση παρουσιάζουμε στο σημερινό και το αυριανό άρθρο (εκτός απροόπτου) το αφιέρωμα στο φετινό NBA. Λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλοί από εμάς δεν ασχολούνται εντατικά με το εν λόγω πρωτάθλημα, προσπαθήσαμε να το κάνουμε όσο πιο εύπεπτο γίνεται, έναν μπούσουλα για το τι θα παρακολουθήσουμε φέτος στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Η χρονιά έχει αρχίσει, αλλά θα αποφύγουμε τις αναφορές σε τραυματισμούς που δεν θα τραβήξουν σε μάκρος. Η αρχή θα γίνει με την Ανατολή:

Atlantic


ΜΠΟΣΤΟΝ ΣΕΛΤΙΚΣ: Ξεκάθαρα ένα από τα 2-3 μεγάλα φαβορί για τον τίτλο. Η ομάδα που είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα πριν από 2 χρόνια και πέρσι χτυπήθηκε από τραυματισμούς δεν θεωρείται γερασμένη ακόμα, αλλά έχει μια από τις τελευταίες ευκαιρίες για να λάμψει με το υπάρχον ρόστερ. Στη σύνθεσή της έχει και τον Ρασίντ Ουάλας, που όπως αναμενόταν έφυγε από τους Πίστονς και είναι παίκτης που στα κρίσιμα κάνει τη διαφορά, ακόμη κι αν… «κοιμάται» στην κανονική περίοδο. Η συνταγή γνωστή: ο δολοφόνος Ρέι Άλεν, ο μεγάλος Πολ Πιρς που πια έχει πείσει και τον πλέον… άπιστο για την τεράστια αξία του, ο τρομερός Κέβιν Γκαρνέτ, ο πολυτάλαντος Ρέιτζον Ρόντο και ο Ντοκ Ρίβερς στον πάγκο. Δίπλα σε αυτή την πεντάδα, αρκετοί ρολίστες (με πρώτο τον «διπλό» Γκλεν Ντέιβις) που δεν είναι… άσχετοι με το άθλημα και η ερώτηση είναι μία: ποιος μπορεί να κερδίσει αυτή τη Βοστόνη; Πρόβλεψη: Η λογική λέει ότι θα πάει με αυτόματο πιλότο στα πλέι οφς κι εκεί καλείται να βρεθεί ομάδα που θα την κερδίσει 4 φορές σε 2 εβδομάδες. Πιθανότατα το νούμερο 1 φαβορί στο πρωτάθλημα και λόγω χημείας.

ΝΙΟΥ ΤΖΕΡΣΕΪ ΝΕΤΣ: Κακά τα ψέματα, μάλλον μιλάμε για μία από τις δύο ομάδες της Ανατολής που δεν θα χτυπήσουν καν πλέι οφς, αλλά θα έχουν ρόλο κομπάρσου. Δυστυχώς για τους λάτρεις της ιστορίας και η άλλη προέρχεται από την ίδια ευρύτερη περιοχή. Αρκετοί ρολίστες που ξέρουν μπάσκετ (Άλστον, Μπατί, Ντ. Χάρις, Χάσελ, Ναχέρα, Σίμονς, Γι) μαζί με άλλους όπως ο Ντούλινγκ, ο Ντάγκλας-Ρόμπερτς και ο Σον Ουίλιαμς, αλλά μάλλον λείπει αυτό που θα έκανε τον κόουτς Λόρενς Φρανκ να χαμογελάσει, ή έστω να ατενίζει λιγότερες ώρες αμήχανα ένα κομμάτι του παρκέ με την ομάδα του να είναι πίσω 20+. Πρόβλεψη: Μακριά σεζόν, πολλή υπομονή από τον κόσμο της ομάδας, κουράγιο και κοιτούν το μέλλον. Οι παλιοί Νετς διαλύθηκαν τελείως και φέτος έχουμε τον ορισμό της… μεταβατικής περιόδου.

ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΝΙΚΣ: Η… άλλη ομάδα της ίδιας περιφέρειας που δεν θα την «παλεύει» όπως είπαμε και παραπάνω. Ο Ντ’ Αντόνι δεν το έχει ως τώρα στη Νέα Υόρκη. Αν και το υλικό των Νικς δεν είναι άσχημο, λείπει ο αστέρας και η χημεία. Δίνουν την εντύπωση ότι κανείς δεν παίξει για την ομάδα. Κάρι, Ντιούχον, Αλ Χάρινγκτον, Τζέφρις, Χιουζ, Λι, Μίλιτσιτς, Ρόμπινσον, Μόμπλι και Γκαλινάρι, αλλά ως εκεί. Τι σημαίνει αυτό; Πρόβλεψη: Δεν θα είναι ούτε στα πλέι οφς έτσι. Δεν μπορεί ομάδα να θεωρείται σοβαρή όταν εδώ και δύο χρόνια παίζει με μόνο μέλλον την πιθανή απόκτηση του ΛεΜπρον το καλοκαίρι του 2010. Αν τελικά ούτε αυτό γίνει θα διαλυθούν; Η κατάρα του Πατ Γιούιν καλά κρατεί και η Νέα Υόρκη πια δεν είναι παρά ένας φτωχός συγγενής στη λίγκα.

ΦΙΛΑΝΤΕΛΦΙΑ ΣΙΞΕΡΣ: Το ρόστερ της δεν αφήνει κανέναν με το στόμα ανοικτό, αλλά ούτε και τον κάνει να την προσπεράσει. Με προεξάρχοντες τον Έλτον Μπραντ και τον Αντρέ Ιγκουοντάλα οι Σίξερς θα έχουν μια αξιοπρεπή σεζόν. Αρκετοί ρολίστες χωρίς κάτι το ιδιαίτερο, η λογική λέει ότι δεν θα είναι ούτε πολύ ψηλά, ούτε πολύ χαμηλά. Πρόβλεψη: Ανατολή είναι, ακόμη και με 1,5 παίκτη παλεύεις για τα πλέι οφς. Αυτό θα κάνουν και οι Σίξερς. Το αν θα τα καταφέρουν είναι άλλου παπά ευαγγέλιο, καθώς 10 ομάδες βράζουν στο ίδιο καζάνι και παλεύουν για 5 θέσεις.

ΤΟΡΟΝΤΟ ΡΑΠΤΟΡΣ: Το… καζάνι που λέγαμε. Οι Ράπτορς συνεχίζουν το μαγικό μετεγγραφικό σχεδιασμό αποκτώντας παίκτες που παίζουν στο «4» και μετά μην ξέροντας τι θα τους κάνουν. Αστέρι θα είναι ο Χέντο Τούρκογλου, ιδίως μετά την περσινή σεζόν, ενώ οι Ράπτορς επιμένουν… ευρωπαϊκά, με Καλντερόν, Μπαρνιάνι, Μπελινέλι και Νεστέροβιτς. Εκτός από τους 5 Ευρωπαίους, έχουμε τον Κρις Μπος που εδώ και 3 καλοκαίρια παίρνει κιλά και δυναμώνει για να γίνει πεντάρι και φέτος (λένε) ότι τα κατάφερε. Ας περιμένουμε. Πρόβλεψη: Θα παλέψουν για τα πλέι οφς, αλλά με αρκετές πιθανότητες να μπουν σε αυτά. Μετά, δύσκολα να προχωρήσουν.

Central

ΣΙΚΑΓΟ ΜΠΟΥΛΣ: Οι Μπουλς φέτος κόπτονται ότι έχουν επιτέλους χημεία και μπορούν να πάνε μακριά. Ντενγκ, Χάινριχ, Χάντερ, Τζερόμ Τζέιμς, Μπραντ Μίλερ, Γιακίμ Νοά, Πάργκο, Ρόουζ, Σάλμονς και Τάιρους Τόμας είναι το βασικό υλικό, που μάλλον δεν πείθει για κάτι τέτοιο. Ο Ντελ Νέγκρο έχει φτιάξει ένα αξιόμαχο σύνολο, αλλά ως εκεί. Πρόβλεψη: Πιθανότατα θα είναι στα πλέι οφς, αλλά ο… γύρος αποκλεισμού εξαρτάται από τον αντίπαλο, αν και μάλλον θα φύγουν νωρίς, ίσως και στον πρώτο γύρο.

ΚΛΙΒΕΛΑΝΤ ΚΑΒΑΛΙΕΡΣ: Για πρώτη φορά στην καριέρα του ο ΛεΜπρον Τζέιμς έχει μια πραγματική ευκαιρία για να κατακτήσει τον τίτλο. Και γι’ αυτό θα πρέπει να ευχαριστεί τον… Σούπερμαν. Μην μπερδευτείτε, τον ορίτζιναλ, όχι τον ιμιτασιόν. Ο Σακίλ Ο’ Νιλ είναι πια κάτοικος Κλίβελαντ και θέλει να αποδείξει ότι είναι… «ο πιο κακός 37χρονος», όπως λέει. Μαζί με τον ΛεΜπρον αποτελούν πυρηνικό δίδυμο, ενώ υπάρχουν και ο παικταράς Ζιντρούνας Ιλγκάουσκας, ο Άντονι Πάρκερ, ο Ντελόντι Ουέστ, ο Μο Ουίλιαμς και οι Γκίμπσον, Μουν, Πόου, Βαρεζάο. Πρόβλεψη: Οι Καβαλίερς μπορούν να πάνε «all the way» και να φορέσουν στον ΛεΜπρον το πρώτο του δαχτυλίδι, αν και δεν είναι το πρώτο φαβορί, καθώς τους συνοδεύουν αρκετά ερωτηματικά. Βασικότερο όλων; Το αν ο ΛεΜπρον στα δύσκολα θα εντάξει στο παιχνίδι τους Σακίλ-Ιλγκάουσκας, καθώς μόνος του έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί. Και όταν μιλάμε για… ένταξη, εννοούμε πάνω από 20 σουτ ανά αγώνα. Επίσης, χημεία, αντοχές του Σακ και προσαρμογή στις απαιτήσεις του να έχεις τον Σακίλ στην ομάδα σου.

ΝΤΙΤΡΟΪΤ ΠΙΣΤΟΝΣ: Αλλαγή σελίδας και νέα ομάδα. Αυτό που ξεκίνησε με την ανταλλαγή του Μπίλαπς, ολοκληρώθηκε πια με τη φυγή του Ρ. Ουάλας. Οι Πίστονς γυρίζουν νέα σελίδα, αλλά η πιο σταθερή ομάδα της Ανατολής τον 21ο αιώνα, θέλει να παραμείνει ψηλά. Σίγουρα θα χρειαστεί λίγο καιρό για να «δέσει», αλλά έχει τα φόντα να το κάνει. Το ρόστερ της φαντάζει πιο πλήρες από το παρελθόν και απαιτείται χημεία: Ριπ Χάμιλτον, Πρινς, Μαξίελ και Στάκι υποδέχονται τους τους Μπεν Γκόρντον και Τσάρλι Βιλανουέβα, ενώ έχουμε και την επιστροφή του Big Ben Ουάλας. Θα δούμε επίσης Μπάινουμ, Ουίλκοξ, Άτκινς και Κουόμε Μπράουν. Πρόβλεψη: Ένα είναι σίγουρο, οι Πίστονς θα είναι πολύ σκληρό καρύδι. Μπορεί να μπουν με δυσκολίες στη σεζόν, αλλά έχουν το ρόστερ για να προχωρήσουν και να κάνουν την έκπληξη στην Ανατολή πετώντας έξω κάποιο από τα φαβορί. Πάντως, η λογική λέει ότι δεν μπορούν για τίτλο φέτος.

ΙΝΤΙΑΝΑ ΠΕΪΣΕΡΣ: Δυνατό τους σημείο η χημεία, αδύνατο… όλα τα υπόλοιπα. Οι Πέισερς θα είναι αξιόμαχοι αλλά ως εκεί, καθώς δεν έχουν αξιώσεις για κάτι καλύτερο. Ντάντε Τζόουντς, Χεντ, Μέρφι, Ουάστον Φόστερ, Φορντ, Ντανλίβι, Ντίνερ και λοιποί αποτελούν ένα καλό σύνολο χωρίς όμως το κάτι παραπάνω. Πρόβλεψη: Θα παλέψουν για τα πλέι οφς, αλλά δεν είναι ένα από τα φαβορί για να φτάσουν ως εκεί.

ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ: Μακράν το μεγαλύτερο ερωτηματικό στην Ανατολή. Κάθε χρόνο ξεκινούν με μεγάλα όνειρα, αλλά έχουν περάσει απίστευτα πλήγματα με τραυματισμούς. Φέτος, θέλουν να είναι η ευχάριστη έκπληξη της λίγκας και το ρόστερ τους επιτρέπει τέτοια όνειρα. Ρόκο Ούκιτς, και, βεβαίως, Ερσάν Ιλιασόβα συνθέτουν το ευρωπαϊκό δίδυμο, που θα έχει ρόλο στην ομάδα (ιδίως ο δεύτερος), ενώ δίπλα τους θα βρουν Ντελφίνο, Μπόγκουτ και Μπράντον Τζένινγκς. Ηγέτης ο Μάικλ Ρεντ που θέλει επιτέλους να… παίζει στα κρίσιμα της σεζόν, ενώ υπάρχουν οι Μπελ, Μικς, Ρίντνουρ, Τόμας, Ουόρικ. Πρόβλεψη: Αν μείνουν υγιείς ως το τέλος θα πρέπει να μπουν πλέι οφς και να έχουν καλή πορεία. Αλλιώς, μια από τα ίδια.

Southeast

ΑΤΛΑΝΤΑ ΧΟΚΣ: Ομάδα στρωμένη, ομάδα σκληρή, ομάδα για πλέι οφς, ομάδα… με ταβάνι. Οι Χοκς των Μπίμπι, Κρόφορντ, Έβανς, Χόρφορντ, Πατσούλια, Τζο και Τζος Σμιθ και Μάρβιν Ουίλιαμς είναι από τις ομάδες που θα πρωταγωνιστήσουν. Λογικά θα μπουν με κλειστά τα μάτια πλέι οφς κι εκεί θα παλέψουν για να διαψεύσουν τα προγνωστικά που τους θέλουν χειρότερους από τους τρεις (Βοστόνη, Κλίβελαντ, Ορλάντο). Πρόβλεψη: Στα πλέι οφς θα είναι, αν βγουν στην πεντάδα λογικά θα περάσουν και γύρο, αλλά μετά; Πιθανότατα ως εκεί καθώς λείπει το ειδικό βάρος.

ΣΑΡΛΟΤ ΜΠΟΜΠΚΑΤΣ: Οι Μπόμπκατς αρχίζουν και τελειώνουν… στον πάγκο τους. Αν προσπαθούσαμε να περιγράψουμε τον Λάρι Μπράουν θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις… εκφράσεις κλισέ περί γριών αλεπούδων και παλιών καραβάνων. Οι φετινοί Μπόμπκατς θα είναι αξιόμαχοι και αυτό μάλλον είναι είδηση. Με Τσάντλερ, Φέλτον, Ναζρ Μοχάμεντ, Μάρεϊ, Ραντμάνοβιτς, Τζ. Ουάλας, Ντιαό, Ρέιτζα Μπελ και Ντιοπ έχουν αξιόμαχο υλικό. Πρόβλεψη: Μπορούν να μπουν στα πλέι οφς, αλλά πιθανότατα θα σταματήσουν στον πρώτο γύρο πέφτοντας… ηρωικά.

ΜΑΪΑΜΙ ΧΙΤ: Ερωτηματικό. Όχι όσο έχει να κάνει με το αν θα είναι καλοί, αλλά κυρίως με το πόσο καλοί θα είναι. Ουέιντ, Ζερμέν Ο’ Νιλ (που λέει ότι φέτος θα είναι όπως παλιά), Ρίτσαρντσον, Ντορέλ Ράιτ, Μαγκλόιρ, Τσάλμερς, Αρόγιο, Μπίσλι, Ντιαβαρά, Χάσλεμ. Πρόβλεψη: Οι Χιτ θα είναι πλέι οφς, αλλά κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι εκεί θα προχωρήσουν. Μάλλον το αντίθετο θα γίνει.

ΟΡΛΑΝΤΟ ΜΑΤΖΙΚ: Οι περσινοί φιναλίστ του NBA ηγούνται της πιο δύσκολης περιφέρειας της Ανατολής. Η λογική λέει ότι φέτος είναι καλύτεροι από πέρσι, καθώς έχασαν τον Τούρκογλου, αλλά πήραν τον Κάρτερ. Βέβαια, αν κάνουν το λάθος να περιμένουν από τον Κάρτερ να παίξει σαν Τούρκογλου θα πάνε άπατοι. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσαρμόσουν το παιχνίδι τους όλοι, και ιδίως ο Ρασάρντ Λιούις και ο Ντουάιτ Χάουαρντ. Μπαρνς, Μπας, Φόιλ, Γκόρτατ, Νέλσον, Μ. Πιετρούς, Αν. Τζόνσον, Ρέντικ και ο «μάγος» Τζέισον Ουίλιαμς συνθέτουν ένα άκρως δυνατό ρόστερ. Πρόβλεψη: Φέτος δεν είναι φαβορί για να επαναλάβουν την περσινή πορεία. Όμως, όποιος τους υποτιμήσει θα το πληρώσει ακριβά. Λογικά θα έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους αν παίξουν ξανά τελικούς Ανατολής.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΟΥΙΖΑΡΝΤΣ: Επιτέλους γύρισε! Ο καλύτερος παίκτης των Ουίζαρντς, ο άνθρωπος που όσο ήταν υγιής είχε φέρει στο στόμα πολλών το δίλημμα Κόμπι ή Αρίνας είναι πίσω. Ένας από τους πιο χαρισματικούς σκόρερ της εποχής μας επέστρεψε υγιής μετά από σχεδόν 2 χαμένα χρόνια από την καριέρα του. Το μπάσκετ καλωσορίζει έναν μεγάλο παίκτη και περιμένει την… ανάσταση των Ουίζαρντς. Τζέιμσον, Μπάτλερ, Χέιγουντ, Μάικ Τζέιμς, Στίβενσον, Μάικ Μίλερ, Μπλάτσε, Κρίτεντον, Φόι, Ομπέρτο θα είναι κοντά του. Πρόβλεψη: Οι Ουίζαρντς θα γίνουν και πάλι η ομάδα του Αρίνας. Ίσως πάρει λίγο καιρό για να δέσει το γλυκό, αλλά θα ξαναγίνουν μαχητικοί και σκληροί. Λογικά θα είναι πλέι οφς αν επανέλθουν γρήγορα στα παλιά τους στάνταρ, αλλά μετά κανείς δεν ξέρει αν θα μπορέσουν να προχωρήσουν. Πιθανότατα όχι, αν και το ταλέντο δεν τους λείπει. Εμείς ελπίζουμε από τώρα σε μία κόντρα με τους Καβς στα πλέι οφς…

by Rasheed.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ine i idea mou i o Big Ben exi anageni8i? 9.6 rebound, 1,3 steals kai 1.3 tapes den ine ka8olou asxima gia enan 35 xrono.

Ανώνυμος είπε...

pedia ti ginete me ton kristof lavrinovic? 8a pexi aurio?

Age of Basketball είπε...

Ο Λαβρίνοβιτς ήταν ξανά εκτός δωδεκάδας το Σαβ/κο. Ακόμη και αν παίξει δεν είμαι σίγουρος ότι είναι η καλύτερη επιλογή στο πρώτο ματς μετά τον τραυματισμό.

Panayiotis είπε...

ante k to perimename to afierwma gia to NBA. Fetos pistevw se Toronto poly an k pithanota i 4i omada tis Anatolis tha ine oi Heat meta apo Bostoni,Cavs k Magic.
k gia na min xehname Bostoni - Cleveland se telikous perifereias k opoios perasei.. ftanei na ine stin antipera oxthi o Kobe k o Ron !!!