ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

NBA 2009-10 on AoB - Δύση


Συνεχίζουμε το αφιέρωμα στο NBA και σήμερα θα αναφερθούμε στη Δύση, ξανά προσπερνώντας τους τραυματισμούς που τυχόν έχουν οι ομάδες αυτή την περίοδο.

Southwest

ΝΤΑΛΑΣ ΜΑΒΕΡΙΚΣ: Το έχει η μοίρα του Νοβίτσκι να μην έχει ποτέ δίπλα του έναν αξιόλογο σέντερ. Έτσι θα μπορεί σε μερικά χρόνια να γυρίσει στον Κιούμπαν και να του πει: «εγώ σου έδωσα τα καλύτερά μου χρόνια, κι όλα αυτά γιατί;». Φέτος οι Μάβερικς είναι ξεκάθαρα καλύτεροι από πέρσι. Όμως, έχουν επίσης ξεκάθαρα την ίδια αδυναμία με πέρσι. Βέβαια, ελλείψει καλού σέντερ, αφού ο Σακ προτίμησε το Κλίβελαντ, ο Καρλάιλ σκέφτηκε να καλύψει αλλιώς το κενό. Να… ξεκουράζει περισσότερο τον Νοβίτσκι από τις χαμαλοδουλειές και να τον εκμεταλλευτεί καλύτερα στο να «σκοτώνει» τους αντιπάλους του. Έτσι, πήρε το τριαροτεσσάρι Σον Μάριον, και τα τεσσάρια Τιμ Τόμας και Ντρου Γκούντεν, τρεις δηλαδή παίκτες στη θέση που έχει τον καλύτερο του κόσμου. Μπορεί η λογική… του να ξεκουράζεις τον σέντερ σου γιατί δεν είναι καλός να μην βγάζει ιδιαίτερο νόημα, αλλά όταν δεν έχεις άλλη λύση… Ο Έρικ Νταμπίερ θεωρητικά θα είναι καλύτερος με τον Μάριον στο «3» να βοηθά στη ρακέτα με τα μεγάλα χέρια του και το άλμα του, ενώ θα είναι και πιο απελευθερωμένος μήπως και βοηθήσει. Το υλικό τους είναι πολύ καλό με Τζέισον Τέρι, Τζος Χάουαρντ, βεβαίως τον Τζέισον Κιντ, αλλά και τον Χοσέ Μπαρέα με τον φέρελπι Γάλλο Ροντρίγκ Μπουμπουά και τους Κάρολ, Χάμφρις, Ρος, Σίνγκλετον και Σ. Ουίλιαμς. Πρόβλεψη: Θα είναι ξανά στους πρωταγωνιστές. Η λογική λέει ότι και πάλι θα βγάλουν το λάδι στο Νοβίτσκι, ότι ξανά τους λείπει ο σέντερ για να φτάσουν στον τίτλο, αλλά απ’ την άλλη, το ρόστερ τους είναι αξιοζήλευτο, υπερπλήρες και με πολύ ταλέντο. Θέλουν τίτλο, θα είναι στα πλέι οφς, λογικά θα περάσουν και γύρο, αλλά θα πρέπει να αποδείξουν ότι αντέχουν στα δύσκολα.

ΧΙΟΥΣΤΟΝ ΡΟΚΕΤΣ: Χρονιά χαμένη; Ο Γιάο δεν είναι εδώ, ή μάλλον είναι αλλά μόνο στην εξέδρα και στα αποδυτήρια. Ο Κινέζος γίγαντας είναι τραυματίας και οι Ρόκετς δεν είναι όπως παλιά. Κάθε χρόνο πάνε για τίτλο και «σκάνε» στην πορεία, φέτος δεν τους πιστεύει κανείς. Ο ΜακΓκρέιντι δεν έχει επιστρέψει από τον περσινό τραυματισμό, ο Σκόλα έχει κοντά του τους Ντέιβιντ Άντερσεν, Τρέβορ Αρίζα, Σέιν Μπατίερ, Άαρον Μπρουκς, αλλά και Λάντρι, Λόουρι, Κουκ, Μένσα-Μπόνσου. Φτάνουν ο Μπρουκς και ο Λάντρι για να γίνει η διαφορά; Θα χαλάσει και πάλι η χημεία όταν επιστρέψει ο ΜακΓκρέιντι; Ερωτήματα που ζητούν απάντηση. Πρόβλεψη: Θα παλέψουν για τα πλέι οφς, μπορεί να είναι μέσα, αλλά κακά τα ψέματα δεν είναι για μεγάλα πράγματα φέτος.

ΜΕΜΦΙΣ ΓΚΡΙΖΛΙΣ: Η φράση του Άιβερσον «το καλοκαίρι που ήρθα κανείς δεν μου είπε ότι θα είμαι παγκίτης σε μικρή ομάδα» τα λέει όλα για το στήσιμο των Γκρίζλις. Γιάριτς, Ζακ Ράντολφ, Μάρκους Ουίλιαμς, Γκέι, Μαρκ Γκασόλ, Χάντερ, ο ρούκι Θαμπίτ και ο Χαντάντι. Έπρεπε να στο πουν, βρε Άλεν; Δεν το καταλάβαινες μόνος σου; Θα το πω και αλλιώς για όσους θέλουν πιο ξεκάθαρα πράγματα: ομάδα στην οποία ο Μαρκ Γκασόλ παίζει 36 λεπτά ανά αγώνα κι έχει 15 πόντους και 12 ριμπάουντ δικαιολογημένα είναι στο 1-6 και δικαιολογημένα δεν θα ανέβει περισσότερο. Πρόβλεψη: Τα όργανα άρχισαν νωρίς, αφού οι Γκρίζλις ήταν οι μόνοι που δεν πίστεψαν τον Άιβερσον όταν έλεγε πως δεν θα ανεχτεί να κάθεται στον πάγκο. Γκέι και Ράντολφ, αλλά ως εκεί. Κομπάρσοι, γάτες σε μια περιφέρεια με λιοντάρια, θα μείνουν εκτός πλέι οφς. Αν επιστρέψει ο Άιβερσον σε 35άρια από άποψη συμμετοχής και 30άρια από άποψη πόντων, το συζητάμε για... σωσμένη αξιοπρέπεια. Αλλά δεν...

ΝΙΟΥ ΟΡΛΙΝ ΧΟΡΝΕΤΣ: Θα μπορούσε κανείς να πει ότι έκαναν βήμα προς τα πίσω. Ή αν όχι έτσι, τουλάχιστον δεν πήγαν μπροστά. Μοιάζουν χειρότεροι από τις τελευταίες χρονιές, μοιάζουν ότι δεν θα πάνε μακριά. Κρις Πολ (και μάλιστα… παρεξηγημένος και γκρινιάζων…), Πέτζα (μοιάζει να μην έχει ξεπεράσει τους τραυματισμούς του), Ντέιβιντ Ουέστ, Εμέκα Οκαφόρ και αρκετοί ρολίστες: Μαρκς, Ντιόγου, Πόουζι, Σονγκάιλα, Ντ. Μπράουντ, Ράιτ, Πίτερσον. Πρόβλεψη: Θα παλέψουν για τα πλέι οφς, αλλά σε αυτή τη Δύση, ούτε αυτό δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρουν. Ακόμη κι αν φτάσουν εκεί, δεν θα προχωρήσουν.

ΣΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ ΣΠΕΡΣ: Γέροντες, παλιοσειρές, αναχρονιστική ομάδα, «ευρωπαϊκό» αγωνιστικό προφίλ, αργοί και ό,τι άλλο θέλετε έχουμε ακούσει. Ποιος αμφιβάλλει όμως ότι οι Σπερς θα είναι ξανά στους πρωταγωνιστές; Φέτος είναι χωρίς τραυματισμούς, με μετεγγραφές και θέλουν τίτλο. Τόνι Πάρκερ στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας του, Ντάνκαν όσο ακόμα αντέχει, Τζινόμπιλι ώριμος όσο ποτέ, και ο νέος Ρίτσαρντ Τζέφερσον που βρήκε αμέσως θέση στο ροτέισον. Μαζί τους Ρότζερ Μέισον, ΜακΝτάις, Μπόνερ, Μπλερ, Τζορτζ Χιλ, Μαϊνμί, Ράτλιφ. Ομάδα φτιαγμένη από ατσάλι. Πρόβλεψη: Θα είναι στα πλέι οφς, ή μάλλον, θα είναι παταγώδης αποτυχία αν δεν είναι. Εκεί, δεν θα είναι το φαβορί, αλλά δεν θα είναι κι εύκολο να αποκλειστούν από κανέναν.

Northwest

ΝΤΕΝΒΕΡ ΝΑΓΚΕΤΣ: Το πείραμα πέτυχε, ο ασθενής έζησε και πλέον έχει σταθεί στα πόδια του και θέλει… τίτλο. Οι Νάγκετς είναι μια από τις πολύ δυνατές ομάδες του NBA. Μπίλαπς και Καρμέλο κρατούν τα ηνία, δύο παικταράδες δηλαδή, πλήρως υποτιμημένοι σε σχέση με… άλλες «σειρές» τους. Ο πρώτος είναι η επιτομή του σκληρού άσου-ηγέτη, ο δεύτερος σκοράρει όποτε θέλει και όπως θέλει, αλλά δεν έχει από πίσω του τη γνωστή βιομηχανία προπαγάνδας (για ποιον χτυπά η καμπάνα;). Εκεί και ο θηριώδης Νενέ, ο Κένιον Μάρτιν, ο πολύ καλός ρούκι Τάι Λόσον (φλέβα χρυσού;), Αφλάλο, ο Birdman Άντερσεν, Αν. Κάρτετ, Μπάλκμαν, Άλεν, Πετρό, Γκρέιχαμ. Ομάδα φτιαγμένη να πρωταγωνιστεί. Πρόβλεψη: Δια περιπάτου στα πλέι οφς κι εκεί θα προσφέρουν πολλές συγκινήσεις είτε πετώντας κάποιον έξω είτε παλεύοντας ως τέλους. Λογικά θα παλέψουν για τελικούς Δύσης και βλέπουμε…

ΜΙΝΕΣΟΤΑ ΤΙΜΠΕΡΓΟΥΛΒΣ: Δύσκολη χρονιά για τον… Ραμπίδη. Οι Τίμπεργουλβς έχουν βαλθεί από τη σεζόν που έδιωξαν τον Γκαρνέτ να είναι συνεχώς και χειρότεροι. Μπρούερ, Χαρτ, Αλ Τζέφερσον, Πάβλοβιτς, Σέσιονς, Φλιν, Γκόμες, Πετσέροφ, Τζαγουάι, Χόλινς, και γενικώς… σε πιάνει η καρδιά σου. Πρόβλεψη: Άπατοι, θα παλέψουν με τους Γκρίζλις και με 2-3 από την Ανατολή για την τελευταία θέση.

ΠΟΡΤΛΑΝΤ ΤΡΕΪΛ ΜΠΛΕΪΖΕΡΣ: Θα κάνουν επιτέλους την υπέρβαση; Αρχίζω με τον Όντεν που αφού έχασε 2 χρόνια φαίνεται να βρίσκει τα πατήματά του. Πρώτος ριπάουντερ, μπλοκέρ και σε ευστοχία εντός παιδιάς της ομάδας. Ο Μπράντον Ρόι έχει πια ανέβει στο επίπεδο των καλύτερων, Όλντριτζ, Μπατούμ, Αντρέ Μίλερ, Τούντι, Άουτλο, Μπέιλες, Ουέμπστερ. Ομάδα δυνατή και πλήρης. Πρόβλεψη: Τα πλέι οφς μοιάζουν σίγουρα, αλλά εκεί το θέμα δυσκολεύει. Δεν θα είναι το φαβορί σε καμία σειρά ανεξαρτήτως αντιπάλου. Λογικά δεν μπορούν ψηλότερα.

ΟΚΛΑΧΟΜΑ ΣΙΤΙ ΘΑΝΤΕΡ: Αξιόμαχοι, μαχητικοί, αλλά και «λίγοι». Ντουράντ, Ουέστμπρουκ, Κρστιτς, Γκριν, Σεφόλοσα, Ίταν Τόμας, Κόλισον, Χάρντεν, αλλά ως εκεί. Δεν έχουν τα φόντα για την υπέρβαση, αλλά δεν θα είναι και ο φτωχός συγγενής στη Δύση. Πρόβλεψη: Θα παλέψουν για τα πλέι οφς, αλλά οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ τους.

ΓΙΟΥΤΑ ΤΖΑΖ: Όποιος είχε ζήσει του Τζαζ των 90s πλέον νιώθει μια μικρή μελαγχολία. Όχι, η Γιούτα δεν θα είναι σάκος του μποξ, όχι, έχει καλό ρόστερ. Αλλά δεν έχει τίποτα παραπάνω. Ντερόν Ουίλιαμς, Μπούζερ και Οκούρ, Μπρούερ, Κιριλένκο (σε μόνιμη κόντρα με τον Σλόαν εδώ και 3 χρόνια). Μίλσαπ, Μάθιους, Χάρπρινγκ, Φεσέκο και Κουφός. Εδώ και 1 χρόνο όλοι μαλώνουν με όλους και ο Σλόαν δείχνει να το έχει χάσει το παιχνίδι των αποδυτηρίων. Πρόβλεψη: Έχει ρόστερ πλέι οφς και αποδυτήρια διάλυσης. Οπότε, κάπου στη μέση; Αποτυχία αν αποκλειστεί από τα πλέι οφς, αλλά δεν φαίνεται κανείς από τους αστέρες να νοιάζεται πραγματικά. Ακόμη κι αν βρεθεί στην postseason, δεν έχει τα φόντα για κάτι καλύτερο.

Pacific

ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΪΤ ΟΥΟΡΙΟΡΣ: Τυπική ομάδα της Δύσης. Άκρως μαχητική, καλύτερη από τη μέση ανατολική ομάδα, χωρίς καμία ελπίδα διάκρισης στη Δύση. Έλις, Τζάκσον, Αζουμπούικε, Μόροου, Μαγκέτι, Αν. Ράντολφ, Κάρι, Μπιέντρινς Ουάτσον, Τουριάφ, Μουρ. Οι Ουόριορς δεν είναι για πέταμα, αλλά δείχνουν ένα σκαλί πιο κάτω από τα φαβορί της Δύσης. Δικαιολογημένα. Πρόβλεψη: Θα παλέψουν για τα πλέι οφς. Δεν είναι εύκολο να φτάσουν, αλλά παραδοσιακά θα είναι η ομάδα που θα φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα στο σκοράρισμά της. Όμως, 130 και 140 πόντους στα κρίσιμα, κανείς δεν βάζει. Ξεκάθαρα επιτυχία αν μπουν στα πλέι οφς.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ ΚΛΙΠΕΡΣ: Λέτε ό,τι θέλετε. Κάτι έχει το νερό και ο αέρας του Λ.Α. και η μία ομάδα είναι μόνιμα… κομπλαρισμένη. Και όλοι ξέρουμε ποια είναι αυτή. Εδώ όποιος παίκτης πάει και ενώ αρχικά πιστεύει πλέι οφς, μετά... χάνεται στο γενικότερο κλίμα. Είναι σαν να έχει το NBA 29 ομάδες-πόλεις και μια ομάδα χωρίς... πατρίδα και νόημα. Οι Κλίπερς δεν έχουν καταφέρει να βγάλουν από πάνω τους την ταμπέλα του «φτωχού συγγενή» της πόλης, της ομάδας που «ε… εντάξει». Ούτε φέτος θα το κάνουν, παρότι το ρόστερ τους πολλοί θα το ζήλευαν. Ο Κάμαν στην καλύτερη στιγμή της καριέρας του, Έρικ Γκόρντον, Μπαρόν Ντέιβινς, Ρασουάλ Μπάτλερ, Κάμπι, Θόρντον, Κ. Σμιθ, Ρίκι Ντέιβις, συν τον περίφημο Μπλέικ Γκρίφιν, βεβαίως, θα αργήσει να πατήσει παρκέ λόγω τραυματισμού. Πρόβλεψη: Πρέπει να παλέψουν επιτέλους για τα πλέι οφς. Μάλλον, πρέπει επιτέλους να μπουν στα πλέι οφς. Δύσκολο να το κάνουν, επιτυχία αν τα καταφέρουν, βλέψεις για πιο πολλά φέτος δεν έχουν.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ ΛΕΪΚΕΡΣ: Οι πρωταθλητές μπαίνουν στη χρονιά για το repeat. Είναι ακόμη καλύτεροι και, βεβαίως, είναι το φαβορί, όπως συμβαίνει με κάθε πρωταθλητή που ενισχύεται. Ο νέος βασιλιάς του NBA είναι εδώ, ο Κόμπι Μπράιαντ παίζει σαν σεληνιασμένος τα τελευταία 2 χρόνια, αλλά έχει καταλάβει πια ότι θέλει βοήθεια. Από αυτή… άπλετη. Δεν έχασαν κανέναν, αντιθέτως ενισχύθηκαν: Μπάινουμ, Αρτέστ, Όντομ, Φίσερ και, βεβαίως, ο καλύτερος πιθανότατα σέντερ του κόσμου, Παού Γκασόλ. Ο Μπάινουμ μπορεί να είναι αποκάλυψη, Πάουελ, Μπράουν, Φάρμαρ, Ουόλτον, Μόρισον, Βούγιατσιτς και Μπένγκα-Ιλούνγκα συμπληρώνουν ένα υπερπλήρες ρόστερ με έναν «μάγο» στον πάγκο. Ο Φιλ Τζάκσον πια δεν μπορεί καλά καλά να κάτσει, αλλά σπανίως… χάνει ακόμη και σκαμνάκι. Πρόβλεψη: Στον αυτόματο μέχρι τα πλέι οφς. Η Δύση είναι πολύ σκληρή και εκεί δεν θα είναι εύκολα. Λογικά θα φτάσουν τελικούς Δύσης, ενώ οι ίδιοι θέλουν τον τίτλο ξανά. Και έχουν όλα τα φόντα για να το καταφέρουν.

ΦΙΝΙΞ ΣΑΝΣ: Είναι δυνατόν; Εκεί που απέτυχαν άλλοι κι άλλοι, εκεί που παικταράδες έφυγαν με σκυμμένο κεφάλι μιλώντας για λάθος, να πετύχει ο Γκέντρι και όσοι… απέμειναν; Κι όμως… Ο καλύτερος πλέι μέικερ του κόσμου κρατά την μπαγκέτα αυτής της ομάδας, ο απαράμιλλος Στιβ Νας. Τζέισον Ρίτσαρντσον ο νέος σταρ στην περιφέρεια, Αμάρε Στανταμάιρ από τα παλιά, Γκραντ Χιλ, Φράι, Μπαρμπόσα, Ντάντλι, Ντράγκιτς. Οι Σανς έχουν πάνω απ’ όλα χημεία και παίζουν ξανά το μπάσκετ που τους αρέσει έχοντας την κατάλληλη ομάδα γι’ αυτό. Το run ‘n’ gun σε… άλλη διάσταση κάτω από τον ήλιο της ερήμου. Πρόβλεψη: Μοιάζουν έτοιμοι να σβήσουν την ντροπή του αποκλεισμού από τα πλέι οφς, αφού λογικά θα είναι εκεί σίγουρα και ξεκούραστα. Όμως, δεν παύουν να είναι η πιο αποτυχημένη ομάδα των τελευταίων 20 χρόνων (με βάση το ρόστερ της). Θα αντέξουν επιτέλους όταν αρχίσουν τα… δύσκολα; Γρίφος για δυνατούς λύτες. Πάντως, κανείς πια δεν τους πιστεύει και, ίσως, αυτό λειτουργήσει υπέρ τους.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ ΚΙΝΓΚΣ: Να κάνω «copy-paste» το κείμενο για τους Ουόριορς; Αξιόμαχοι, καλύτεροι από τη μέση Ανατολική ομάδα, χωρίς ελπίδες διάκρισης στη Δύση. Θα παλέψουν κι αυτοί για τα πλέι οφς, όπως άλλωστε και 12 άλλες ομάδες στη Δύση. Δεν έχουν ζηλευτό ρόστερ, απλά καλοφτιαγμένο με αρκετούς ρολίστες, χωρίς το κάτι παραπάνω. Ο Κέβιν Μάρτιν πια είναι οπλοπολυβόλο με… «infinite ammo χωρίς reload cheat» (όπως λένε και τα βιντεοπαιχνίδια) και πάει για την τριάδα των σκόρερ στη λίγκα, ο φοβερός ρούκι Ταϊρίκ Έβανς, Ούντριχ, Τόμπσον, Νοτσιόνι, Κάσπι με καλό ρόλο, Νγκριν, Ουντόκα, Σον Μέι, Ντέσμοντ Μέισον. Σέρχιο Ροντρίγκεθ και ο Σπένσερ Χέιζ. Πρόβλεψη: Θα παλέψουν για τα πλέι οφς, αλλά θα πρέπει ο Μάρτιν να συνεχίσει στη «ζώνη του λυκόφωτος» και οι υπόλοιποι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Πάντως, δεν περνάνε όλοι στα πλέι οφς, μόνο… οκτώ. Και η Δύση έχει πολλές περισσότερες καλές ομάδες.

by Rasheed.

Δεν υπάρχουν σχόλια: