ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Έξυπνοι ή ώριμοι και ηττημένοι;


Μετά την ήττα της Ελλάδας από τη Ρωσία η μεγάλη πλειοψηφία, κυρίως, των μέσων και (μέσω αυτών) των φιλάθλων ανέφερε ότι ήταν εντελώς ανώδυνη και ορισμένες φορές η ήττα κάνει καλό. Στην ΕΡΤ, στην προσπάθειά τους να μας πείσουν για το πόσο αδιάφορη βρίσκουν την ήττα, ακούσαμε μέχρι και το απίστευτο «ποτέ καμία ομάδα δεν κέρδισε τέτοιο τουρνουά αήττητη» (αυτό, πέρα από αφελής άποψη είναι και πλήρως λανθασμένη, αφού το 70% των Ευρωμπάσκετ έχει τελειώσει με την πρωταθλήτρια αήττητη, θα επανέλθουμε με αναλυτικά στοιχεία σε αυτό το θέμα μετά τη διοργάνωση)! Αντίθετα, στο Age of Basketball διαφωνήσαμε με αυτήν την άποψη και θα εξηγήσουμε σήμερα ακριβώς το γιατί.

Είναι η γνώμη μας ότι πρέπει να σταματήσει να επαναλαμβάνεται η άποψη ότι μία ήττα σε μαθαίνει. Μία ομάδα που θέλει να χαρακτηρίζεται μεγάλη πρέπει να μάθει να κερδίζει, όχι να χάνει. Να μάθει να κερδίζει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Να κερδίζει έναν μεγάλο αντίπαλο, μία πιο έμπειρη ομάδα, να κερδίζει και στην κακή της μέρα. Έτσι χτίζει το χαρακτήρα που απαιτείται για να φτάσει στην κορυφή. Στην ήττα το πιο αισιόδοξο που μπορεί να ειπωθεί είναι «να γίνει το πάθημα, μάθημα». Ο λαός μας, όμως, λέει επίσης: «Οι ώριμοι μαθαίνουν από τα λάθη τους, οι έξυπνοι μαθαίνουν από τα λάθη των άλλων». Σε ποια κατηγορία πρέπει να ανήκει μία μεγάλη ομάδα;

Ας περάσουμε τώρα και στο πρακτικό μέρος του θέματος. Πολλοί είπαν ότι η ήττα από τη Ρωσία ήταν εντελώς ανώδυνη και δεν μας προκαλεί κανένα πρόβλημα σε αυτή τη φάση. Βεβιασμένη και ανώριμη άποψη. Γιατί κανείς δε μελέτησε πώς επηρεάζει τα διασταυρώματα στους προημιτελικούς αυτή η ήττα; Το ενδεχόμενο που φοβόμασταν όταν σας λέγαμε ότι ήταν κακή η ήττα από τους Ρώσους, και που ήταν και το πιθανότερο, τελικά επιβεβαιώθηκε (με τη λογική ήταν υπολογίσιμο πριν από τη 2η αγωνιστική). Στον όμιλό μας πρώτα, η Ελλάδα αν κερδίσει τη Γαλλία θα είναι σίγουρα πρώτη. Εάν χάσει, και οι Ρώσοι κερδίσουν τα Σκόπια, θα είναι τρίτη. Για να βγει η Ελλάδα δεύτερη, θα πρέπει να χάσουν οι Ρώσοι από τα Σκόπια. Στον άλλο όμιλο, τα πιθανότερα αποτελέσματα είναι νίκες της Σερβίας επί της Λιθουανίας και της Ισπανίας επί της Πολωνίας. Εάν βγουν αυτά, ό,τι και να γίνει στο Τουρκία-Σλοβενία, η Ισπανία θα είναι τέταρτη (είτε ως τρίτη στην τριπλή ισοβαθμία με Σλοβένους και Σέρβους, είτε ως από κάτω στην ισοβαθμία με Σέρβους). Άρα, εάν επιβεβαιωθούν τα πιθανότερα σενάρια η Ελλάδα θα πέσει ή πάνω στην Ισπανία, ή σε μία από τις Σλοβενία, Τουρκία. Εάν σκεφθείτε ποιον αντίπαλο θα προτιμούσατε από Τουρκία, Σλοβενία, Σερβία, Ισπανία, τότε μάλλον θα αντιληφθείτε ότι η ήττα από τη Ρωσία καθιστά τη συνάντηση με τον προτιμότερο αντίπαλο, τη Σερβία, την πλέον απίθανη.

Στα πιθανότερα ενδεχόμενα, λοιπόν, εάν κερδίσουμε τη Γαλλία, είναι πολύ πιθανό να παίξουμε με την Ισπανία, στην ύστατη προσπάθειά της να γυρίσει την εικόνα της και να κυνηγήσει το στόχο της, ενώ εάν χάσουμε, όχι μόνο θα αντιμετωπίσουμε μία από τις πιο φορμαρισμένες και ισχυρές ομάδες της διοργάνωσης (Τουρκία, Σλοβενία) αλλά και θα προερχόμαστε από τέσσερις μέτριες εμφανίσεις με δύο ήττες. Φυσικά, όλα αυτά είναι σενάρια προς το παρόν και μέσα σε ένα τουρνούα είναι δύσκολο να προβλέψεις ποιος θα αποδειχθεί ο καλύτερος αντίπαλος, αλλά υπάρχει η λογική και το αναμενόμενο και δεν πρέπει να προτρέχουμε να πούμε ότι μία ήττα είναι ανώδυνη πριν διαπιστώσουμε τις συνθήκες που προκαλεί.

ΙΣΠΑΝΙΑ-ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ 84-70
Αναφέρθηκα προχτές στην ΠΓΔΜ ως ανεκδιήγητη, αλλά προφανώς έκανα λάθος. Μία είναι η ανεκδιήγητη ομάδα του τουρνουά, η Λιθουανία. Οι Λιθουανοί μετά το 15-24 του πρώτου δεκαλέπτου, απλώς δεν ξαναμπήκαν στο παρκέ. Το 23-0 του δεύτερου δεκαλέπτου σε διάστημα 7 λεπτών δεν νοείται να το δέχεται ομάδα τέτοιου επιπέδου. Θα συμφωνήσω ότι έχει πρόβλημα στον άσο η Λιθουανία, αλλά στο ρόστερ της διαθέτει μερικούς από τους καλύτερους Ευρωπαίους παίκτες. Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο να χάνει έτσι. Η Ισπανία ίσως χρησιμοποιήσει αυτό το ματς ως ξεκίνημα αντεπίθεσης, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί αυτή η εμφάνιση να θεωρηθεί καλύτερη από τις προηγούμενες, αφού απέναντί της είχε μια ανύπαρκτη ομάδα. Χαρακτηριστικό ότι στο τέταρτο δεκάλεπτο η διαφορά ήταν για 8 επιθέσεις στους 16 πόντους (όχι συνεχόμενες) και οι Λιθουανοί δεν μπόρεσαν να τη ρίξουν ποτέ στους 14… παρά μόνο στην εκπνοή. Σε δύο χρόνια έχουν το Ευρωμπάσκετ στην έδρα τους και πρέπει να αλλάξουν πολλά (Μπουτάουτας…) ως τότε. Πάντως, δεν νομίζω ότι οι Ισπανοί θα έχουν εύκολο έργο την Τετάρτη.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ-ΠΟΛΩΝΙΑ 76-60
Οι Σλοβένοι αποδίδουν καλό μπάσκετ, είναι ομάδα καλοστημένη και δείχνουν ότι έχουν μέλλον στη διοργάνωση. Βέβαια, έχουμε πάντα την επιφύλαξη για τα νοκ άουτ σε σχέση με την πρότερη εικόνα τους. Πάντως, με τους Πολωνούς δεν δυσκολεύτηκαν και τώρα πάνε για την πρωτιά με τους Τούρκους. Ο ΒΕΝ επισημαίνει ότι παίζουν ανοδικά σε αντίθεση με την Τουρκία, που παρότι έχει χτίσει χαρακτήρα νικήτριας, δείχνει χειρότερη στο δεύτερο γύρο από τον πρώτο, και τους θεωρεί φαβορί για την πρωτιά με τα ως τώρα δεδομένα. Οι Πολωνοί ήταν αδιάφοροι στον αγώνα, καθώς ακόμη κι αν κέρδιζαν, αν χάσουν από τους Ισπανούς μένουν έξω. Θα έχει ενδιαφέρον ο αγώνας της Τετάρτης ανάμεσα στο φαβορί (πριν τη διοργάνωση) και τους διοργανωτές για μια θέση στην οκτάδα.

ΣΕΡΒΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ 64-69παρ.
Το ματς του Ευρωμπάσκετ ως τώρα. Ίσως όχι από πλευράς ποιότητας, αλλά σίγουρα από πλευράς διακύμανσης σκορ. Οι Σέρβοι πρέπει να κατηγορούν μόνο τους εαυτούς τους για την ήττα, καθώς είχαν το ματς μέσα στα χέρια τους. Στα τελευταία 4,5 λεπτά της κανονικής διάρκειας πέτυχαν 3 πόντους από τρίποντο του Τεόντοσιτς και στα 5 της παράτασης έμειναν άποντοι. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτό της απειρίας τους και του φόβου τους στα τελευταία κρίσιμα λεπτά που γράφαμε πριν το Ευρωμπάσκετ. Έτσι, οι Τούρκοι δεν τιμωρήθηκαν ούτε για τις 1/10 βολές του Ασίκ, ούτε για το 1/16 εντός παιδιάς του Τούρκογλου, ούτε για το γεγονός ότι πάλι κόλλησαν στην επίθεση. Ο Τούρκογλου δεν είναι σουτέρ ψυχολογίας (ξεκάθαρα), αλλά ηγέτης, γούσταρε να συνεχίσει να σουτάρει και να παίρνει την ομάδα πάνω του, ο Τάνιεβιτς δεν τολμούσε να τον βγάλει, οι συμπαίκτες του δεν τολμούσαν να μην του δίνουν την μπάλα σε κάθε επίθεση για να τη στήνει αυτός και κάπως έτσι φτάσαμε στο 1/16 που είναι από κάθε άποψη υπερβολικό. Πάντως, οι Τούρκοι εξασφάλισαν μία από τις δύο πρώτες θέσεις του ομίλου, ενώ ο Τάνιεβιτς μας πρόσφερε και το «σύστημα του Ευρωμπάσκετ» με την ιδιοφυή κομπίνα που έκανε στα τελευταία 3,5 δευτερόλεπτα της κανονικής διάρκειας του αγώνα, που ήταν σπάνιας μπασκετικής ευφυΐας.

by BEN & Rasheed

Υ.Γ.: Το Age of Basketball συνεργάζεται με την εταιρεία Stan James. Όσοι από εσάς θελήσετε να ανοίξετε λογαριασμό στην εν λόγω εταιρεία (είτε για αθλητικά στοιχήματα, είτε για παιχνίδια πόκερ και καζίνο) μπορείτε να το κάνετε μέσα από τα banners στην ιστοσελίδα μας, ενισχύοντας έτσι και το AoB, χωρίς προφανώς εσείς να επιβαρύνεστε περισσότερο με κάποιον τρόπο.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα! Αν και για μια ομάδα που θέλουμε να φτασει μεχρι το χρυσο ή πιστευουμε οτι μπορει.. δεν εχουν καμια σημασια η διασταυρώσεις στα προημιτελικα εγω θα προτιμουσα τριτη θεση και διασταυρωση με την δευτερη Τουρκία η οποία προεξοφλώ οτι θα χάσει απο απο την Σλοβενια. Ο Τουρκογλου σουταρε 1/16 και δεν τον κουνουσε κανεις απο την πενταδα και κακιστες επιλογές!!
Το πιο ιδιοφυές του Τανιεβιτς ήταν η ζώνη 2-3 που εφηρμοσε στο τελος και στην παραταση και η Σέρβοι εβαλαν ολο ολο σε 10 λεπτα αγωνα ενα τριποντο. Μια ζώνη που μας σκοτωσε και εμας στο παιχνιδι με τους Ρώσσους και αυτο ειναι κατι που πρέπει να μας προβληματίσει (και οχι το ποσο θα παιξει ο Γλυνιαδακης που προσωπικα δεν τον πιστεύω καθόλου) γιατι θα χρησιμοποιηθει πιστεύω απο τους αντιπάλους μας στην συνέχεια!

Unknown είπε...

Υποθέτω ότι όποιος λέει "δε στοιχίζει αυτή η ήττα" εννοεί παράλληλα με νίκη επί της Γαλλίας. Προσωπικά τουλάχιστον αυτό έχω στο μυαλό μου. Αλλιώς είναι χαζό να λες "τι μία ήττα, τι δύο".

Το ματς με τη Γαλλία είναι βαρόμετρο για να δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε με τα θηρία του άλλου ομίλου. Αν δε μπορούμε να κερδίσουμε τους Γάλλους, ίσως δε μπορούμε και κανέναν από απέναντι.

Έστω λέμε να διαλλέξουμε αντίπαλο (λάθος για μένα). Ποιον να διαλλέξεις; Οι Σέρβοι χτες έδειξαν ισοδύναμοι με τους Τούρκους (που δεν τους θέλουμε). Οι Ισπανοί λέμε ό,τι δεν παίζουν καλά, πάλι δεν τους θέλουμε όμως. Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, με μια πολύ δυνατή ομάδα θα παίξουμε, ό,τι και να γίνει. Ας το αποδεχτούμε. Η δική μου γνώμη λέει να αποφύγουμε τουλάχιστον τη Σλοβενία -δε μας ταιριάζει καθόλου.

Αυτό θα γίνει παίρνοντας το ματς με τους Γάλλους. Κατακτάμε την πρώτη θέση και αφήνουμε τα αποτελέσματα του άλλου ομίλου να αποφασίσουν ποια είναι η λιγότερο δυνατή ομάδα. Κι ας αποφασίσουν και "Ισπανία".

Τέλος, για τον τίτλο περί νίκης-ήττας. Είναι σίγουρο ότι για μια έμπειρη και ώριμη ομάδα, ισχύει ότι μαθαίνει από τις νίκες και οι ήττες ούτε χρειάζονται, ούτε κάνουν καλό. Η δική μας όμως δεν είναι ώριμη, φάνηκε στο πως αντιμετωπίζει τα παιχνίδια της. Θα ήταν καλύτερα να είναι ώριμη και να μην έχανε ματς. Έτσι ήταν η ομάδα των προηγούμενων χρόνων. Αυτή δεν είναι. Οπότε πάμε με το δύσκολο δρόμο, που λέει ότι το ταρακούνημα της ήττας μπορεί να μας βάλει μυαλό (που έπρεπε να έχουμε αλλά δεν είχαμε). Μην είμαστε όμως και τόσο απαιτητικοί. Είναι νέα ομάδα, χωρίς την εμπειρία (ειδικά στην κρίσιμη θέση του play maker που είχε συνηθίσει τόσα χρόνια), με νέο προπονητή, αρκετά νέα πρόσωπα, και νέα φιλοσοφία.

Ας μη μπερδεύουμε το χαρακτήρα της περσινής ομάδας με της φετινής.
Σήμερα θα πάρουμε το δείγμα ως που μπορούμε να φτάσουμε...
arisff

Ανώνυμος είπε...

πάντως εγώ αν ήμουν γάλλος θα προτιμούσα να βγω δεύτερος και να παίξω με τους καλούς αλλά άπειρους σέρβους, παρά να βγω πρώτος και να ρισκάρω ένα διασταύρωμα με την ισπανία!!! για σκεφτείτε το!!!

basket bet είπε...

Χθες επιτέλους και εγώ παραδέχτηκα την Τουρκία..

Οι Λιθουανοί ειναι απίστευτοι, ενώ οι Ισπανοί η πιο αχώνευτη ομάδα όλων των εποχών.. Γιατί ρε φίλε να καρφώσεις στο τέλος ενώ οι αντίπαλοι δεν μαρκάρουν; Ξεφτίλα..

Ανώνυμος είπε...

Κι εγω διαβαζω τα όσα λετε και δεν βγαζω νοημα. Δεν σας τη λεω, αλλα ρε παιδιά δείτε όλα τα τουρνουά. Κανείς δεν παίρνει τίτλο περνώντας από όλα τα φαβορί. Θες και καλά διασταυρώματα, τουλάχιστον στην οκτάδα. Η Ελλάδα φέρθηκε πανηλίθια ό,τι κι αν λετε για χαρακτήρες και ίδιους αντιπάλους. Οι Σέρβοι ξεκάθαρα είναι ένα σκαλί πιο κάτω και αποδείχτηκε χτες στα τελευταία 9,5 λεπτά. Και δεν ήταν λόγω ζώνης, πήραν 9 ελεύθερα σουτ. Τώρα όπως στρώσαμε ας κοιμηθούμε και ας παίζουμε για τις 5-8 για να μάθουμε άλλη φορά να είμαστε σοβαροί σε ένα τουρνουά. Κρίμα πάντως γιατί με Σέρβους θα ήμασταν τετράδα. Και όταν απόψε οι Γάλλοι χάσουν... ας πανηγυρίζουμε που τους περάσαμε τετράδα. Ο Καλάουσκας τα έχασε όλα με το κοουτσάρισμά του και τα παιδιά εχουν δίκιο που τα λένε. Ξεκάθαρα.

Unknown είπε...

Κάτσε ρε φίλε γιατί ούτε εγώ βγάζω νόημα. Με το υπάρχον πρόγραμμα, είμαστε στην 8άδα χωρίς να συναντήσουμε κανένα "φαβορί". Κι αν οι Γάλλοι είναι τέτοιο, σήμερα θα φανεί, που θα παίξουν με την έτερη δυνατή ομάδα του ομίλου.

Τι περιμένεις; Να μη συναντήσουμε απέναντι μια καλή ομάδα, δηλαδή να μας κάτσει ΑΚΟΜΑ καλύτερα το πρόγραμμα και να'χουμε και εύκολο χιαστί στους 8; Δεν έχω καταλάβει επίσης πως έχετε καταλήξει ότι η Ισπανία βγαίνει τέταρτη. Προσωπικά μου φαίνεται ως πιθανότερο σενάριο η τριπλή ισοβαθμία Σλοβενίας, Ισπανίας, Σερβίας. Έχετε καταλάβει ποιος καταλήγει που;! Αν ναι, πάω πάσο, αλλά εγώ έχω μπερδευτεί.

Δηλαδή για να είμαστε...σοβαροί, έπρεπε να κερδίσουμε τους Ρώσους (καλά ως εδώ), να καθήσουμε να χάσουμε από τους Γάλλους (!! οποία σοβαρότητα!!) και μετά να προσευχηθούμε να πάει καλά η τριπλή ισοβαθμία απέναντι; Και με τι ψυχολογία θα γίνονταν όλα αυτά;

Αν θες να λέγεσαι μεγάλη ομάδα, πηγαίνεις σε κάθε ματς για να νικήσεις, διώχνεις από μέσα σου κάθε συναίσθημα φόβου σε πιθανή διασταύρωση (σ.σ. δεν υπάρχει Dream Team) γιατί αυτό κοστίζει. Το να χάσεις λόγω κακής βραδιάς (ή οτιδήποτε) είναι ανθρώπινο. Το να κάτσεις να χάσεις, δημιουργεί πρόβλημα.

arisff

Age of Basketball είπε...

@arisff: Στην τριπλή ισοβαθμία που αναφέρεις η Ισπανία είναι 4η και η Σερβία 3η.
Rasheed.

Unknown είπε...

Το γράφεις και στο άρθρο αυτό και το διάβασα, αλλά ούτε εκεί το δικαιολογείς. Είναι λόγω της εσωτερικής διαφοράς πόντων των τριών ομάδων; Αυτό ομολογουμένως δεν το'χα κοιτάξει, αλλά και πάλι η γνώμη μου δεν αλλάζει, ειδικά για το ματς με τους Γάλλους.

ΥΓ. Προσωπικά θα προτιμούσα τους Τούρκους ως αντίπαλο του χιαστί, όσο παράξενο κι αν ακούγεται. Πιστεύω ό,τι έχουν πέσει, και ότι είναι ομάδα που μας ταιριάζει. Αλλά και πάλι δε θέλω να κάτσουμε να χάσουμε επίτηδες από τους Γάλλους. Για μένα η χειρότερη διασταύρωση είναι με τους Σλοβένους και αυτή πρέπει να αποφύγουμε οπωσδήποτε.

ΥΓ2. Αυτά με την πολυλογία μου, πάμε να δούμε το ματς...

ΥΓ3. @Rasheed Μην εγκρίνεις το προηγούμενο σχόλιο, είναι άχρηστο.

Age of Basketball είπε...

@aris: Ναι φίλε, είναι λόγω της διαφοράς πόντως στα μεταξύ τους παιχνίδια.

Οι Σέρβοι έχουν +9 (Ισπανία) -11 (Σλοβενία) δηλαδή -2.

Οι Σλοβένοι έχουν +11 (Σερβία) -6 (Ισπανία), δηλαδή +5 και είναι 1οι.

Οι Ισπανοί έχουν +6 (Σλοβενία) -9 (Σερβία), δηλαδή -3 και είναι τελευταίοι.

Κάτσε μην δεις τους Γάλλους να αφήνουν το ματς...
Rasheed.

haridimos είπε...

χάσαμε από τους Γάλλους, οι Σκοπιανοί έπαιζαν όπως ο Ολυμπιακός στο Μόναχο και στον 1ο τελικο του ΣΕΦ, κι έτσι μείναμε 3οι...

ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑΜΑΝ..

τουλάχιστον να τερματίσουμε στην πεντάδα για να βγουμε Μουντομπασκετ..