ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα!


Η δεύτερη φάση του Ευρωμπάσκετ ξεκινά την Παρασκευή και οι 12 ομάδες που έχουν απομείνει, αρχίζουν να κάνουν όνειρα βάθρου. Άλλες δικαιολογημένα και άλλες… καλά θα κάνουν να μην ξυπνήσουν, γιατί μετάλλιο θα δουν μόνο στον ύπνο τους. Ας δούμε με μια ματιά τους δύο νέους ομίλους και την αφετηρία από την οποία ξεκινούν οι 12 μονομάχοι.

GROUP E

Όμιλος με φαβορί και αουτσάιντερ, όπου, με βάση την εικόνα του πρώτου γύρου, η Ελλάδα πάει για πρώτη και τα Σκόπια για έκτα. Κροάτες και Γάλλοι δεν έπεισαν αλλά είναι πιο ποιοτικοί.

ΕΛΛΑΔΑ: Η πιο πειστική ομάδα του πρώτου γύρου (μαζί με την Τουρκία). Πρώτη σε παραγωγικότητα, ποσοστό στα εντός παιδιάς και τα δίποντα, αμυντικά ριμπάουντ, κλεψίματα. Το πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι η Ελλάδα παίζει καλό μπάσκετ σε άμυνα και επίθεση και εμφανίζει μεγάλο πλουραλισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο 12ος σκόρερ της (Καλάθης) έχει 4 πόντους μ.ο. (αριθμός μεγάλος για 12ο παίκτη) και είναι ο πρώτος πασέρ της! Ο Σπανούλης βρήκε πατήματα, ο Ζήσης αναδεικνύεται ιδανικός οργανωτής, ο Περπέρογλου είναι καλύτερος από τα φιλικά, Μπουρούσης και Σχορτσανίτης κυριαρχούν στη ρακέτα και όλοι βοηθάνε. Για το Φώτση κανείς δεν ανησυχεί, αφού πάντα ανεβάζει στροφές στα κρίσιμα. Σε αυτόν το γύρο βασικά θέλει να κερδίσει τη Γαλλία για να μπει πρώτη στην οχτάδα. Η συνέχεια μοιάζει λίαν αισιόδοξη. Τώρα που γίναν όλοι… κωλοτούμπες και μιλάνε για μετάλλια και χρυσάφια, εσείς μπορείτε να νιώθετε χαρούμενοι που διαβάζετε το Age of Basketball που τα έγραφε από πριν.

ΓΑΛΛΙΑ: Οι Γάλλοι εμφανίστηκαν κατώτεροι του αναμενομένου στον πρώτο γύρο και είναι ένα ερώτημα το πόσο τους επηρέασε ο προκριματικός γύρος. Πάντως έκαναν αυτό που έπρεπε, χάρη στο ότι πήραν την ομάδα στην πλάτη τους οι τρεις κατά τεκμήριο καλύτεροι παίκτες της: Πάρκερ, Ντιό, Τουριάφ. Αυτό είναι δείγμα καλά οργανωμένης ομάδας με ισχυρές προσωπικότητες, αλλά ο Κολέ κάνει περιορισμένο ροτέισον. Μπατούμ, Πιετρούς και ΝτεΚολό σηκώνουν βασικά το υπόλοιπο βάρος. Μπορεί τα Σκόπια να είναι εύκολος αντίπαλος και η Κροατία να μη φαντάζει αξεπέραστη, αλλά για αν θέλουν να χτυπήσουν την Ελλάδα και το νοκ άουτ θα πρέπει να βελτιωθούν.

ΚΡΟΑΤΙΑ: Οι Κροάτες στον πρώτο γύρο πέτυχαν με δυσκολία αυτό που έπρεπε και δεν μπόρεσαν το βήμα παραπάνω. Εν ολίγοις, δεν έπεισαν ότι εννοούν τα μεγάλα λόγια τους για τετράδα και μετάλλιο. Θα πρέπει να ανέβουν αρκετά, να κερδίσουν Ρωσία και Γερμανία που είναι καλύτερες από Σκόπια και Ισραήλ και να χτυπήσουν και το ματς τη Γαλλία, αλλά και πάλι, στην παρούσα φάση, ο αντίπαλος που πιθανώς θα βρουν στην οχτάδα μοιάζει αξεπέραστος με το πρόσωπο που έδειξαν. Ο Ούκιτς δεν ικανοποιεί και ο Βούισιτς σηκώνει καθαρά το μεγαλύτερο βάρος με τον Πόποβιτς να είναι το κλειδί και τον Πλάνινιτς να είναι καλός. Πρέπει να ανέβουν πολύ για να μας πείσουν.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Είναι άπειροι και κανείς δεν τους υπολογίζει ιδιαίτερα αλλά ο Μπάουερμαν έχει φτιάξει ομάδα που «μασάει σίδερα» και οι αντίπαλοι φτύνουν αίμα για να της βάλουν καλάθι, έστω και αν παίζει συνεχώς στα όρια του φάουλ. Όλοι πιέζουν στην άμυνα χωρίς να φοβούνται τα λάθη, 11 παίκτες παίζουν πολύ χρόνο σε κάθε ματς, ο Γιάγκλα ξεχωρίζει και κάνει πολύ καλό τουρνουά, ενώ ο Σαφάρτζικ αναδεικνύεται στον καλύτερο πλέι-μέικερ τους. Θα είναι πάντα το αουτσάιντερ, αλλά πλέον το 1-1 που μπαίνουν στο δεύτερο γύρο τους δίνει ελπίδες για οχτάδα. Πρέπει να κερδίσουν τα Σκόπια.

ΡΩΣΙΑ: Μετριότατο ρόστερ, όπως το περιμέναμε, που η καλή παρουσία του ΜακΚάρτι και, απρόσμενα τόσο, καλή του Μπίκοφ δεν του δίνουν πολλές ελπίδες. Χτύπησε και τα ματς που έχασε χάρη στο, ξανά, σεμιναριακό κοουτσάρισμα του Μπλατ, αλλά κοιτάς το ρόστερ και σε πιάνει απελπισία. Όπως ακριβώς τα λέγαμε, Μόνια και Βορόντσεβιτς είναι μετρίως μέτριοι. Στο δεύτερο γύρο θα πάνε να κερδίσουν τα Σκόπια και να χτυπήσουν την Κροατία και όπου πάει. Μάλλον, όμως, μέχρι εδώ… πήγε.

ΣΚΟΠΙΑ: Έφτασαν ήδη πολύ μακριά, παίζοντας κακό μπάσκετ. Πετάνε την μπάλα συνεχώς αψυχολόγητα από το τρίποντο (έχουν σουτάρει τα περισσότερα στο τουρνουά, 17 περισσότερα από τον δεύτερο), ενώ ο Μάσεϊ, που είναι μακράν ο ποιοτικότερός τους παίκτης (και ο πρώτος τους σκόρερ), παίζει τον 5ο χρόνο στην ομάδα! Ομάδα χωρίς αρχή και τέλος, με κάποιους αξιοπρεπείς παίκτες, αλλά μέτριο προπονητή. Μπορεί Γερμανοί και Ρώσοι να μην είναι φόβητρα, αλλά έχουν τον πρώτο λόγο.

ΟΜΙΛΟΣ F

Ο δεύτερος όμιλος της δεύτερης φάσης μοιάζει πολύ πιο αμφίρροπος από τον πρώτο. Ακόμη και η ομάδα που μπαίνει ως 6η μπορεί υπό συνθήκες να κάνει 3 νίκες. Κάθε αγώνας μοιάζει με σκληρή μάχη και όλα φαντάζουν ανοικτά στη μάχη της πρόκρισης, αν και η εικόνα των ομάδων στο τουρνουά, προφανώς και δίνει τον πρώτο λόγο σε κάποιες από αυτές.

ΤΟΥΡΚΙΑ: Μία από τις ευχάριστες και δυνατές παρουσίες του τουρνουά. Ως τώρα αποδίδει στα στάνταρ που υπονοεί η ποιότητα του ρόστερ της. Οι Τούρκοι επιτέλους δείχνουν να σοβαρεύτηκαν και να άφησαν στην άκρη τους καυγάδες στα αποδυτήρια, καθώς το 2010 είναι το καλοκαίρι της… καριέρας τους. Ως τώρα είναι ένα από τα φαβορί για τετράδα και χρυσό. Πρώτη μάχη στο δεύτερη γύρο εναντίον της Ισπανίας. Αν κερδίσουν, είναι πολύ πιθανό να τερματίσουν 1οι στον άλλο όμιλο, ενώ στη χειρότερη περίπτωση θα πέσουν δεύτεροι. Αν χάσουν, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδράσουν στη συνέχεια, καθώς ως τώρα όλα τους πάνε κατ’ ευχήν.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Μπαίνει στη δεύτερη φάση ισόβαθμη με Ισπανία, Σερβία και Πολωνία και ξέρει ότι ο όμιλος είναι πολύ δύσκολος. Με τους Ισπανούς έδειξε πάρα πολύ καλά στοιχεία, ιδίως μετά που έμεινε πίσω στο σκορ. Η αρχή με τους Λιθουανούς είναι όλα τα λεφτά. Αν χάσει, τότε οι Λιθουανοί μπαίνουν στο παιχνίδι της πρόκρισης και όλος ο όμιλος γίνεται άνω κάτω, ενώ οι Σλοβένοι αρχίζουν να έχουν πρόβλημα. Η απορία, πάντως, μένει ακόμα η ίδια: πώς θα αντιδράσουν όταν η διοργάνωση φτάσει στην κόψη του ξυραφιού;

ΣΕΡΒΙΑ: Ο Ίβκοβιτς μπαίνει στη δεύτερη φάση με πλεονέκτημα έναντι των Ισπανών και δεν θα είναι εύκολο να το χάσει. Γι’ αυτό και το ματς με την Πολωνία είναι αγώνας δίχως αύριο. Αν οι Σέρβοι κερδίσουν, τότε πάνε ακόμη και για μια από τις δύο πρώτες θέσεις του ομίλου. Αν χάσουν, μέχρι και η ίδια η πρόκριση μπαίνει σε περιπέτειες. Στον πρώτο γύρο έκαναν με το παραπάνω αυτό που έπρεπε. Τώρα καλούνται να δείξουν χαρακτήρα και να ξεπεράσουν την ίδια τους την απειρία, χωρίς να αφήσουν τα νιάτα τους να μπουν εμπόδιο στις φιλοδοξίες τους όταν η μπάλα θα «καίει».

ΙΣΠΑΝΙΑ: Το 1-1 με το οποίο ξεκινούν τη δεύτερη φάση είναι ιδιαίτερα επίφοβο. Πρώτο ματς με τους Τούρκους, δηλαδή το πιο δύσκολο ματς του ομίλου. Αν χάσουν, μετά θα αρχίσουν να κάνουν υπολογισμούς για πρόκριση και όχι πια για μια από τις δύο πρώτες θέσεις. Μέχρι στιγμής δείχνουν τεράστιες αδυναμίες (κυκλοφορία, οργάνωση, λάθη, καθαρό μυαλό, ροτέισον), η μεγαλύτερη από αυτές είναι η έλλειψη χαρακτήρα μεγάλης ομάδας. Και στα δύο ματς που κέρδισαν, προηγήθηκαν με 15 και 16 πόντους και μετά έμειναν πίσω στο σκορ! Από εδώ και στο εξής δεν πρόκειται να την ξαναγλιτώσουν αν το κάνουν. Τα πράγματα δυσκολεύουν και αν θέλουν να προχωρήσουν πρέπει να ανεβάσουν κατά πολύ την απόδοσή τους.

ΠΟΛΩΝΙΑ: Αρχικά τους θεωρούσαμε φτωχούς συγγενείς του δεύτερου γύρου. Όλοι φανταζόμασταν ότι αυτοί θα προκριθούν έναντι των Βούλγαρων, αλλά ελάχιστοι πίστευαν ότι η Πολωνία θα έμπαινε με αξιώσεις για οκτάδα στη δεύτερη φάση. Η νίκη επί των Λιθουανών τους έφερε στο 1-1 και στις ρεαλιστικές ελπίδες για πρόκριση. Πιο «εύκολος» αντίπαλος είναι η Σερβία (λόγω απειρίας κυρίως) οπότε πρέπει να επενδύσουν πολλά στο πρώτο ματς του ομίλου. Πάντως, έχουν απίστευτα δυνατή φροντλάιν και δεν παίζουν με κόμπλεξ. Μπορεί να τους διέσυραν οι Τούρκοι, αλλά με τον κόσμο στο πλευρό τους κανείς δεν μπορεί να τους υποτιμήσει. Ή, αν προτιμάτε, όποιος το κάνει μπορεί να βρεθεί προ εκπλήξεως. Ακόμη κι έτσι, όμως, ξεκινούν ως αουτσάιντερ για την οκτάδα.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Τι να πει κανείς; Είχαμε πει πριν το τουρνουά ότι είναι γυμνοί στον άσο, αλλά είναι ακόμη πιο γυμνοί στον πάγκο. Και δεν εννοώ στους 7 που ξεκινούν αλλαγή. Η λιθουανική εξέδρα έχει ανοίξει πόλεμο με πανό, συνθήματα και ειρωνικά χειροκροτήματα στον Μπουτάουτας, οι παίκτες δεν θέλουν ούτε ζωγραφιστό να τον βλέπουν, τα αστέρια τουλάχιστον 2-3 φορές σε κάθε ματς διαφωνούν ανοιχτά (και on camera) μαζί του και γενικώς η Λιθουανία είναι η απογοήτευση του τουρνουά. Όμως… είναι Λιθουανία. Όποιος έχει τα κότσια ας την υποτιμήσει κι ας ξεκινά από 0-2 στη δεύτερη φάση. Αν πάρουν τους Σλοβένους, αμέσως αλλάζει όλο το τουρνουά γι’ αυτούς. Ακόμη και αδιάφοροι, όμως, (στην υποθετική περίπτωση που ξεκινήσουν με 2 ήττες) δεν είναι ομάδα που την παίρνεις αψήφιστα σε όσο άσχημη κατάσταση κι αν είναι. Ενδιαφέρον θα έχει το ματς με τους Ισπανούς και η ισορροπία δυνάμεων στον ψυχολογικό τομέα, με το πρόσφατο φιλικό ανάμεσα στις δύο ομάδες να λήγει με +22 υπέρ των Λιθουανών.

by BEN & Rasheed

Υ.Γ.: Από τη Δευτέρα το Age of Basketball συνεργάζεται με την εταιρεία Stan James. Όσοι από εσάς θελήσετε να ανοίξετε λογαριασμό στην εν λόγω εταιρεία (είτε για αθλητικά στοιχήματα, είτε για παιχνίδια πόκερ και καζίνο) μπορείτε να το κάνετε μέσα από τα banners στην ιστοσελίδα μας, ενισχύοντας έτσι και το AoB, χωρίς προφανώς εσείς να επιβαρύνεστε περισσότερο με κάποιον τρόπο.

6 σχόλια:

basket bet είπε...

Ευχαριστούμε για την ανάλυση..

Ευχομαι οι αλαζόνες/θεατρίνοι να τερματίσουν όσο πιο κάτω γίνεται ή να αποκλεισούν από μας..

Ανώνυμος είπε...

pws mporoume na doume apo to internet ta pexnidia tou eurobasket?

Age of Basketball είπε...

Λοιπόν, τα περισσότερα πια τα δείχνει η ΕΡΤ. Αλλά αν θες να τα δεις Online, άνοιξε λογαριασμο στη bet365 και ακόμη και χωρίς κατάθεση χρημάτων, μπορείς να δεις τα ματς. Τα έχει όλα live streaming.

Ανώνυμος είπε...

παιδιά όλα τα ματς τα δείχνει ελεύθερα το skai.gr

Ανώνυμος είπε...

Η πρόβλεψή μου είναι ότι θα συνεχιστούν οι εκπλήξεις, γιατί οι περισσότερες ομάδες έχουν μεγάλα σκαμπανεβάσματα από παιχνίδι σε παιχνίδι. Ποντάρω στην νίκη της FYROM απέναντι στη Γαλλία, της οποίας τα αστέρια μέχρι τώρα είναι χαρακτηριστικά αδιάφορα για 35 λεπτά...

Ανώνυμος είπε...

Εκτός από απόψε, δυστυχώς...