ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Κάρφωσε προς την οκτάδα...


Τελείωσε και το πρώτο ματς στο δεύτερο γύρο, που πάντα κρύβει παγίδες, εφόσον έχουμε αλλαγή πόλης, γηπέδου, μπασκετών και όλης της «ρουτίνας» των παικτών κατά τη διάρκεια ενός τουρνουά. Οι αλλαγές σκιαγραφήθηκαν στο ξεκίνημα μέσα από τη νευρικότητα της ομάδας, αλλά η εθνική ουσιαστικά δεν απειλήθηκε.

Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε μια πιο θεαματική νίκη, την Ελλάδα να τρέξει περισσότερο, να σκοράρει πιο εύκολα και να κρατήσει τους Γερμανούς πολύ πιο χαμηλά στην επίθεση. Από τα τρία αυτά, την ψέγω μόνο για το τελευταίο, καθώς θα μπορούσε η αλήθεια είναι να εμφανιστεί πιο σοβαρή στην άμυνα και να εκμεταλλευτεί τον οίστρο του Σαφάρτζικ για να δοκιμάσει σε συνθήκες αγώνα αμυντικά συστήματα περιορισμού περιφερειακού παίκτη που ίσως χρειαστούν στη συνέχεια του τουρνουά. Οι διεθνείς δεν είχαν ιδιαίτερη όρεξη στην άμυνα, εκτός ορισμένες εκλάμψεις σε μικρά διαστήματα, κάνοντας… ήρωα ως και τον Μπένζινχ, που ναι μεν δεν είναι για πέταμα, αλλά όχι και για να μπαίνει όποτε θέλει στη ρακέτα κάνοντας βόλτα.

Για μένα, το αρνητικό στο ματς, ήταν για ακόμη μία φορά το ροτέισον, αφού όπως έχω ξαναπεί, δεν θεωρώ λογικό το να μην παίζουν όλοι οι παίκτες μιας τόσο ποιοτικής ομάδας. Πέραν του Γλυνιαδάκη και του Καϊμακόγλου που θα έπρεπε να παίξουν, στους υπόλοιπους ο χρόνος μοιράστηκε σε γενικές γραμμές καλά. Είδαμε ακόμη τον Βασίλη Σπανούλη να μειώνει κατά πολύ τα λάθη του σε σχέση με τα προηγούμενα ματς και μάλιστα σε πιο απαιτητικό παιχνίδι. Προσέξτε, δεν κατηγορώ τον Σπανούλη, ούτε λέω ότι είχε άσχημο ματς (ο καλύτερος ήταν), απλώς φέτος παίζει για πρώτη φορά στην καριέρα του χωρίς πιο έμπειρο πλέι μέικερ δίπλα του (Μαρούσι-Μπλάκνεϊ, Παναθηναϊκός-Διαμαντίδης, Γιασικεβίτσιους, εθνική-Παπαλουκάς, Διαμαντίδης) και δείχνει ότι έχει οργανωτικά προβλήματα στον τομέα της ροπής προς το λάθος (κάτι το οποίο το ξέραμε όσοι κοιτούσαμε προσεκτικά). Πάντως, αυτό που επίσης δείχνει είναι ότι με την κλάση του μπορεί και καλύπτει αυτή την αδυναμία.

Η σκέψη, λίγο πολύ των περισσότερων, ότι η εθνική θα μπορούσε να πάρει πιο εύκολα το ματς, δεν ξέρω αν με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Ο Μπάουερμαν φέτος δείχνει για ακόμη μία φορά (και περισσότερο από κάθε προηγούμενη) πόσο μεγάλος προπονητής είναι.

Οι Γερμανοί τελείωσαν την πρώτη φάση με 31 φάουλ ανά αγώνα, δηλαδή περίπου ένα φάουλ ανά 40 δευτερόλεπτα επίθεσης του αντιπάλου, ήτοι ένα φάουλ ανά μιάμιση επίθεση του αντιπάλου. Αυτό εύγλωττα δείχνει γιατί μέχρι την Παρασκευή είχαν δεχτεί 70, 73, και 68 πόντους μόνο. Με τέτοια συχνότητα στα φάουλ είναι πολύ δύσκολο για την αντίπαλη ομάδα να βρει οποιουδήποτε είδους ρυθμό στο παιχνίδι της, αφού ουσιαστικά σχεδόν κάθε επίθεσή της που δεν τελειώνει γρήγορα διακόπτεται στη μέση της με φάουλ. Με την Ελλάδα, οι Γερμανοί ήταν πιο χαλαροί (φαινόταν αυτό από ένα σημείο και μετά) και έκαναν 26 φάουλ, δηλαδή πέντε λιγότερα. Ο Μπάουερμαν δεν τράβηξε το χρόνο κανενός παίκτη του πάνω από τα 27 λεπτά, ξέροντας ότι μπροστά του έχει πολύ πιο κρίσιμα παιχνίδια από εκείνο της Παρασκευής, το οποίο και φαινόταν ότι δεν μπορούσε να κερδίσει. Οι 84 πόντοι της Ελλάδας, υπό αυτές τις συνθήκες, θεωρώ ότι είναι πολλοί και πρέπει να μας αφήνουν ικανοποιημένους.

ΡΩΣΙΑ-ΚΡΟΑΤΙΑ 62-59
Η ανεκδιήγητη Κροατία τελικά ακολούθησε το χειρότερο από τα ενδεχόμενα που είχαμε αναφέρει χθες. Όχι μόνο δε βελτιώθηκε, αλλά έχασε από μία ομάδα η οποία έχει σε κάθε θέση, με την εξαίρεση του ΜακΚάρτι, χειρότερο ή πιο άπειρο παίκτη! Ήταν μία ακόμα βραδιά προπονητικού ρεσιτάλ από τον Μπλατ, που δεν έχασε ούτε στιγμή τον έλεγχο του αγώνα, έπαιρνε τα τάιμ-άουτ του στις κατάλληλες στιγμές, έβγαζε καλά συστήματα και βραχυκύκλωσε πλήρως τους Κροάτες. Οι Ρώσοι δεν είχαν κανέναν καλό τους παίκτη σε καλή ημέρα, και μόνο ο Μοζγκόφ έκανε πλάκα στη φροντ-λάιν των Κροατών και είχε 18 πόντους και 8 ριμπάουντ, την ώρα που σε όλα τα προηγούμενα ματς μαζί είχε 25 πόντους και 5 ριμπάουντ! Οι τρεις πολυτιμότεροι παίκτες των Κροατών επιδόθηκαν σε απίστευτα κακού ποσοστού άστοχα σουτ: ο Ούκιτς 2/9, ο Βούισιτς 1/10, ο Πλάνινιτς 2/9 δίποντα! Μια αγκωνιά του Μοζκγόφ στον Κασούν, άφησε και τον καλύτερο χτες Κροάτη (13 πόντοι, 6 ριμπάουντ με 6/7) εκτός από το τρίτο δεκάλεπτο. Οι Ρώσοι δεν μπορούσαν να βάλουν πάνω από 60κάτι πόντους αλλά κράτησαν τους Κροάτες στους 59! Έτσι, ο Ρέπεσα απέμεινε να απογοητεύει με τις εμφανίσεις της ομάδας του σε αυτό το τουρνουά και οι Κροάτες μένουν με τα μεγάλα λόγια.

ΓΑΛΛΙΑ-ΠΓΔΜ 83-57
Οι Γάλλοι μπήκαν πολύ άσχημα στο τουρνουά και προβλημάτισαν με την απόδοσή τους. Το ματς με την ΠΓΔΜ ίσως είναι η απαρχή ενός νέου ξεκινήματος, αφού η γαλλική ομάδα μοιάζει να «ξεμπούκωσε». Το 14-0 και το 17-0 στο πρώτο και δεύτερο δεκάλεπτο αντίστοιχα χάρισαν στους Γάλλους ένα ξέγνοιαστο και ξεκούραστο βράδυ στην πρεμιέρα στη δεύτερη φάση και μαζί με αυτό και την πρόκριση στην οκτάδα. Πλέον, η γαλλική ομάδα θα παλέψει με την Ελλάδα για την πρωτιά του ομίλου, την Τρίτη. Οι Γάλλοι έπαιζαν ένα επίπεδο πιο γρήγορα και έμοιαζαν να βρήκαν την ταχύτητά τους, που δεν έκανε την εμφάνισή της στον πρώτο γύρο. Το αποτέλεσμα είναι απολύτως λογικό και σκιαγραφεί τη διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων εύγλωττα. Η ΠΓΔΜ θα προσπαθήσει να κάνει αλλού την έκπληξη και να πάρει μια νίκη, αλλά πλέον, με τον όμιλο στα όρια, δύσκολα θα το καταφέρει, αφού το παιχνίδι της είναι ιδιαίτερα χαμηλού επιπέδου.

by Rasheed & BEN

Υ.Γ.: Από τη Δευτέρα το Age of Basketball συνεργάζεται με την εταιρεία Stan James. Όσοι από εσάς θελήσετε να ανοίξετε λογαριασμό στην εν λόγω εταιρεία (είτε για αθλητικά στοιχήματα, είτε για παιχνίδια πόκερ και καζίνο) μπορείτε να το κάνετε μέσα από τα banners στην ιστοσελίδα μας, ενισχύοντας έτσι και το AoB, χωρίς προφανώς εσείς να επιβαρύνεστε περισσότερο με κάποιον τρόπο.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ισως να ξεμπούκωσαν οι Γάλλοι αλλά ο αγώνας με τα σκόπια ειναι ο τελευταίος που περιμένουμε για επιβεβαίωση
λεγαμε με κατι φιλους πως αν πχ ο Κολοσσος Ρόδου επαιζε με την εθνική σκοπίων μπορεί και να τους εριχνε 20 ποντους
δεν μπορω να πιστεψω πως δεν ειναι οι Ιταλοι ή το Μαυροβούνι στο τουρνουά και πως οι Ισραηλινοί και οι Λεττονοί δεν περάσανε στην επομενη φάση για να περασει αυτή η κατ'επίφαση ομαδα

εβλεπες τους Γαλλους και σουτάρανε μπροστά απο τους Σκοπιανούς με τους σκοπιανούς να μην σηκώνουν ΚΑΝ το χέρι
ΕΛΕΟΣ

ΥΓ.Τι το κανανε το πανο με τον τεραστιο ηλιο της Βεργινας;

Age of Basketball είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο αν το ξεμπούκωμα θα ισχύσει και για τη συνέχεια.

Το Μαυροβούνιο δεν είναι λόγω του απιστευτου συστήματος του FIBA Europe, με το οποίο μια χώρα χάνει ουσιαστικά 3,5 χρόνια αν είναι στη Β κατηγορία και βγάλει καλή γενιά. Το Μαυροβούνιο θα είναι λογικά στο επόμενο.

Όσο για το πανό, μάλλον είναι στα Σκόπια, καθώς κανείς δεν περιμένε ότι θα περάσουν γύρο, και από 300 έμειναν 30, αφού δεν είχαν κλείσει για τον δεύτερο γύρο. Τι να κάνουν κι αυτοί; Αφού τους το επιτρέπουν γιατί να το μαζέψουν; Δεν φταίνε αυτοί... Άλλος έπρεπε να τα ελέγξει τα φαινόμενα αυτά. Και δεν εννοώ τον Πολωνό σκηνοθέτη όπως μας έχουν τρελάνει εδώ και 4 ημέρες ο Ιωάννου με τον Χατζηγεωργίου.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

μπαα
ο "Σωληνας" προτιμα να κανει τηλεφωνο στην ΕΡΤ1 να διαμαρτυρηθει για το λογοτυπο MKD παρά για τον ήλιο της βεργίνας στους υφιστάμενούς του...

Ανώνυμος είπε...

Να σας θυμίσω ότι το 2005 οι Μπουρούσης και Βασιλόπουλος είχαν ελάχιστο χρόνο συμμετοχής, και ο Σπανούλης πολύ λίγο. Η εθνική ομάδα αποτελούνταν τότε ουσιαστικά από 9 παίκτες οπότε μη διαμαρτύρεστε, ειδικά τώρα που η ομάδα έχει 4 σέντερ, οπότε μπορεί ο Γλυνιαδάκης να θεωρηθεί πολυτέλεια.

Age of Basketball είπε...

@ανώνυμος: Προφανώς και το θυμάμαι, αλλά δεν νομίζω ότι σχετίζεται με κάποιο τρόπο με το αν θα έπρεπε να παίζουν τώρα και οι 12 ή όχι.
Rasheed.

Sato είπε...

Test