ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Σάββατο 15 Αυγούστου 2009

Τον θυμάσαι; - Λαβέλ Φέλτον


Διαφορετικό τόνο έχει σήμερα το «Τον θυμάσαι;». Ο Λαβέλ Φέλτον (1.93, Lavelle Felton) είχε ακόμη αρκετά χρόνια μπροστά του για να σταματήσει το μπάσκετ και να… έχει τις προϋποθέσεις να μπει στη στήλη, καθώς ήταν μόνο 30 ετών. Όμως, την Παρασκευή το ξημέρωμα (ώρα Ελλάδας) άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Μιλγουόκι στις Η.Π.Α..

Λίγες ημέρες νωρίτερα, τον είχαν πυροβολήσει στο κεφάλι, ενώ έφευγε από βενζινάδικο στις 2 τα ξημερώματα. Ένας άντρας που δήλωσε ξάδερφός του ειδοποίησε την αστυνομία από το βενζινάδικο. Τη δολοφονία του Φέλτον καλύπτει μυστήριο, καθώς κανείς δεν ξέρει αν ήταν μπλεγμένος με ναρκωτικά, συμμορίες ή αν έγινε κάτι άλλο.

Όσοι τον γνώριζαν και τον ζούσαν μιλούσαν για καλό οικογενειάρχη, πρότυπο για τα παιδιά, ήσυχο παιδί δηλαδή. Πλέον, η κοπέλα του θα κληθεί να μεγαλώσει μόνη τα δύο παιδιά τους, 2 και 4 ετών.

Ο Φέλτον τη χρονιά που τελείωσε έπαιζε στη Γερμανία με την Πάντερμπορν, την οποία οδήγησε για πρώτη φορά στην ιστορία της στα πλέι οφς. Είχε 10.4 πόντους, 3.0 ριμπάουντ και 2.4 ασίστ. Στη Γερμανία έπαιζε και το 2007-08, με λίγο καλύτερους μέσους όρους, στη Γιένα (12.1 πόντοι, 3.9 ριμπάουντ, 4.2 ασίστ).

Ο ατζέντης του στο νοσοκομείο είπε στα μέσα ότι είχε τηλεφωνικό ραντεβού με τον Φέλτον τη Δευτέρα για να του απαντήσει (ο παίκτης) σε κάποιες προτάσεις που είχε από αρκετές ευρωπαϊκές ομάδες. Ο Φέλτον δεν τηλεφώνησε (κάτι που δεν συνήθιζε, όπως είναι ο ατζέντης του) και λίγες ώρες αργότερα έγινε το περιστατικό. Η αστυνομία δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε συλλήψεις, έτσι η υπόθεση γίνεται ακόμη πιο σκοτεινή, καθώς κανείς δεν φαίνεται να ξέρει τι του συνέβη.

Ο Φέλτον σε λίγες ημέρες θα ξεκινούσε προετοιμασία με την Πάντερμπορν (εκτός αν δεχόταν την πολύ καλή προσφορά που είχε από κυπριακή ομάδα), η οποία πληροφορήθηκε το θέμα από έναν συμπαίκτη του Αμερικανού που τηλεφώνησε στη διοίκηση.

Ο πατριός του Φέλτον είπε ότι η δολοφονία έγινε επειδή οι επιβαίνοντες του άλλου αυτοκινήτου ζήλεψαν την μαύρη Μπιούικ του Φέλτον. Πρώτα πέρασαν δίπλα του και γκάζωσαν, μετά επέστρεψαν και ο ένας πυροβόλησε στον αέρα, την ώρα που ο άλλος (πεζός) πλησίασε τον Φέλτον από πίσω και τον πυροβόλησε στο κεφάλι. Αλλά δεν έκλεψαν το αμάξι. Η αστυνομία αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του πατριού του Φέλτον ως αναληθείς, λέγοντας ότι δεν είχαν βρει ακόμη το κίνητρο της δολοφονίας.

Ένα ιδιαίτερο στοιχείο του θέματος είναι ότι στην Ελλάδα τα μισά μέσα ενημέρωσης τον… ανακοίνωσαν νεκρό μία ημέρα πριν πεθάνει, ενώ μερικά έγραψαν μάλιστα πως η κηδεία του έγινε την Πέμπτη!

Η σχέση του Φέλτον με την Ελλάδα εκτεινόταν σε δύο σεζόν και δύο ομάδες. Το 2005-06 έπαιξε στον Ηρακλή με τον οποίο είχε σε 14 αγώνες 14.1 πόντους, 4.9 ριμπάουντ, 2.4 ασίστ και 1.2 κλεψίματα. Τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς είχε φύγει από την ομάδα για να παίξει στη Βιλερμπάν.

Το 2006-07 ξεκίνησε τη χρονιά στην Κύπρο με τον ΑΠΟΕΛ Λευκωσίας και τον Μάρτη του 2007 μετεγγράφηκε στην ΑΕΚ, όπου είχε σε 5 ματς 7.8 πόντους, 1.8 ριμπάουντ και 1.2 ασίστ. Στην ΑΕΚ ο Φέλτον είχε αντικαταστήσει τον Πένλαντ. Τότε είχε αποκτηθεί για να μείνει ως το τέλος της χρονιάς, αλλά μια δικαστική διαμάχη στις Η.Π.Α. συνδυαζόμενη με τη διακοπή του πρωταθλήματος (την οποία η ΑΕΚ δεν γνώριζε όταν τον υπέγραψε) τον ανάγκασαν να φύγει από την ομάδα. Η ΑΕΚ ήξερε πότε ο παίκτης έπρεπε να φύγει, αλλά αν το πρόγραμμα της Α1 είχε μείνει όπως είχε εξαρχής ως το τέλος, ο Φέλτον θα προλάβαινε όλα τα ματς.

Πριν την Ελλάδα είχε περάσει δύο χρονιές στην Τουρκία με τη φανέλα της Μπουγιούκ Κολέγ Άνκαρα.

Στο κολέγιο Λουισιάνα Τεκ είχε στην τελευταία του χρονιά 13.7 πόντους, 5.1 ριμπάουντ και 3.3 ασίστ μέσο όρο.

Ένας παίκτης που δεν πρόλαβε να τελειώσει την καριέρα του, ένας άνθρωπος που δεν πρόλαβε να ζήσει όσα θα ήθελε. «Επαγγελματικά είχε ήδη καταφέρει πολλά. Όμως είχε ακόμη πολλά να δώσει στον εαυτό του, την οικογένειά του και στο μπάσκετ. Αυτό είναι το τραγικό, έφυγε πρόωρα», έβαλε τον επίλογο ο πατριός του.

Νίκος Κουσούλης

2 σχόλια:

Panayiotis είπε...

Πολύ καλό άρθρο για ενα πολύ καλο παίκτη .Παντως το κείμενο περιέχει ένα λάθος γιατι όπου AΠΟΕΛ Νικοσίας = ΑΠΟΕΛ Λευκωσιας. Νicosia=Λευκωσία στα αγγλικά. Παρακολουθώ το blog εν τη γενέση του και πολλές φορές αναρτώ σχόλια σε άρθρα που με ενδιαφέρουν. Η υπόδειξη είναι φιλική και ελπίζω να το διορθώσετε το συντομότερο δυνατό. Το σχόλιο εννοείται πως δεν είναι ανάγκη να δημοσιευτεί. Φιλικά Παναγιώτης

Age of Basketball είπε...

Φίλε Παανγιώτη, προφανώς και έχεις δίκιο. Λάθος βιασύνης. Όσο για την υπόδειξη, μην ανησυχείς, δεν παρεξηγούμε.
Rasheed.