ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

Πρώτη εικόνα, πρώτες σκέψεις


Η εθνική έκανε τα αποκαλυπτήριά της την Τετάρτη, απέναντι σε έναν αντίπαλο που δεν προσφερόταν ούτε για προπόνηση καλά καλά. Μπορεί για το Ευρωμπάσκετ να έχουμε πολύ δρόμο ακόμη, μπορεί η Ρουμανία να είναι εξαιρετικά αδύναμη, μπορεί να μιλάμε απλώς για το πρώτο φιλικό και τίποτα παραπάνω, αλλά και πάλι, δεν παύει να είναι ένα πρώτο δείγμα γραφής που όλοι μας περιμέναμε με ανυπομονησία.

Και ήταν πλήρως ικανοποιητικό. Αν κοιτάξουμε δηλαδή πίσω από τα επιφανειακά σημεία που σίγουρα είναι αδιάφορα σε έναν αγώνα με τέτοια διαφορά στη δυναμικότητα.

Δεν θα γράψω τίποτα για τους… 4 σωματοφύλακες (Φώτσης, Ζήσης, Σπανούλης, Μπουρούσης), οι οποίοι απλώς περιμένουν το Ευρωμπάσκετ και μάλιστα το έδειξαν και στο ματς αφού… ψιλοβαριόντουσαν και έκαναν απλώς ξεσπάσματα (με χαρακτηριστικότερο την απίστευτη προσπάθεια του Σπανούλη να κλέβει μπάλες αδιαφορώντας για κάθε τι άλλο στο παρκέ!), αλλά μπορούμε να πούμε δυο λόγια για τους άλλους.

Ο Στράτος Περπέρογλου ήταν εκείνος που προβλημάτισε περισσότερο, ιδίως αν αναλογιστούμε ότι φέτος θα έχει να σηκώσει διπλό βάρος στις πλάτες του, αφού θα είναι το βασικό τριάρι της ομάδας ελλείψει του Βασιλόπουλου (αλλά και των Διαμαντίδη, Παπαλουκά). Μετά από κάποιο σημείο στο ματς έδειξε να εκνευρίζεται με την αστοχία του και δεν μπορούσε να βρει ρυθμό. Έχουμε χρόνο ακόμη, αλλά έτσι κερδίζει πόντους ο Παπανικολάου, όχι για να τον βγάλει από τη δωδεκάδα, αλλά για να τον συμπληρώσει σε αυτή.

Ο Παπανικολάου έδειξε αυτό για το οποίο φωνάζει εδώ και καιρό ο BEN, ότι είναι έτοιμος να σταθεί σε αυτό το επίπεδο. Έχει λαμπρό μέλλον μπροστά του, αρκεί να προσεχτεί και να προσέξει κι εκείνος τον εαυτό του. Για δωδεκάδα παίζει δυνατά πάντως, αφού ουσιαστικά από τους Τσαλδάρη, Καλαμπόκη, Παπανικολάου είναι το μόνο κλασικό τριάρι.

Ο Καλαμπόκης είναι ποιοτικός παίκτης και θα βοηθήσει αρκετά, κάτι που φάνηκε και στο ματς. Δεν σχολιάζω την απόδοσή του, απλώς τον τρόπο που παίζει που είναι πάντα σωστός και χωρίς περιττές ενέργειες και λάθη. Παίκτης οικονομία δηλαδή.

Αυτό που είδαμε είναι τον Γιώργο Πρίντεζη στο «3», που σημαίνει ότι ο Καζλάουσκας προσπαθεί να βρει λύσεις για το πρόβλημα που έχει η ομάδα στην περιφέρεια. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 7 περιφερειακοί και 8 ψηλοί στο ρόστερ, άρα με τη λογική ένας μόνο περιφερειακός θα μείνει εκτός δωδεκάδας. Λέτε ο Καζλάουσκας να κάνει την έκπληξη και να διαλέξει να έχει 5 περιφερειακούς στην Πολωνία, βάζοντας 7 ψηλούς στο ρόστερ; Δύσκολο, πολύ δύσκολο. Αλλά και με 6, ο Πρίντεζης ίσως χρειαστεί στο «3», όπως έγινε και στο ματς με την Πολωνία.

Οι ψηλοί της εθνικής δίνουν τη δυνατότητα στον Καζλάουσκας για πολλά σχήματα. Είδαμε τον Μπουρούση μαζί με τον Κουφό, τότε που η εθνική πήρε τη διαφορά στο πρώτο ημίχρονο, είδαμε και σχήματα με Σχορτσανίτη-Καϊμακόγλου, δηλαδή ευέλικτα και γρήγορα.

Μιλώντας για τον Σχορτσανίτη, όλοι βλέπουμε πια την προσπάθεια που έχει κάνει, αρκεί να μην την γκρεμίσει μόνος του. Ο Καζλάουσκας τον υπολογίζει και αν ο ίδιος το αποφασίσει τότε μπορεί να αλλάξει ροή στην καριέρα του αυτόν τον Σεπτέμβρη. Να τη φέρει πάλι εκεί που πρέπει καθώς έμοιαζε να οδηγείται προς την καταστροφή.

Κοιτώντας τον Νικ Καλάθη, βλέπουμε ένα νεαρό παιδί που έχει πολύ μπάσκετ μέσα του, έχει τρομερό χειρισμό μπάλας και καλή πάσα, αλλά ορισμένες φορές παρασύρεται σε αυτή, κυνηγώντας το εξεζητημένο. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι παίζει 1 μήνα μπάσκετ στην Ευρώπη, οπότε το πρώτο δείγμα ήταν παραπάνω από θετικό.

Αυτό που δείχνει ότι θα δίνει στην ομάδα ο Κώστας Κουφός ήταν κάτι που της έλειπε από τη στιγμή που αποχώρησε ο Λάζος. Το σίγουρο καλάθι κοντά στη ρακέτα. Ο Κουφός τελειώνει τις φάσεις και τις τελειώνει με σιγουριά. Διαφορετικός παίκτης από τον Μπουρούση, αλληλοσυμπληρώνονται στη ρακέτα δημιουργώντας δυνατό δίδυμο.

Μέσα σε όλα αυτά ας μην ξεχνάμε τους Μαυροκεφαλίδη, Γλυνιαδάκη και Τσαλδάρη, που θα παλέψουν για μια θέση στη δωδεκάδα και η λογική λέει ότι ο ένας τουλάχιστον θα είναι σε αυτή. Αλλά έχουμε μπροστά μας ματς για να πούμε περισσότερα.

by Rasheed.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

rasheed,γιατι να παλεψουν Γλυνιαδακης Μαυροκεφαλιδης και Τσαλδαρης και οχι ο χοντρος για μια θεση στη δωδεκαδα;
γιατι;
γραφει πουθενα πως ο Σοφο θα εχει μονιμα καπαρωμενη θεση στην εθνικη;
επαιξε καθολου μπασκετ τα 2 τελευταια χρονια;
ειναι γνωστος αραγε για την υπομονη του και την προσπαθεια του;
δεν κατανοω τι εχουν παθει ολη με το Σοφο
αν υπαρχει εστω και λιγη αξιοκρατεια ο Σχορτσιανιτης πρεπει να μεινει εκτος

Age of Basketball είπε...

Μιλάμε για τα δεδομένα που δείχνει ο Καζλάουσκας. Δεν ξέρω ποιους εννοείς ότι "έχουν πάθει με το Σόφο", πάντως σίγουρα όχι εμάς αφού γράφει ο Rasheed στο άρθρο "Ο Καζλάουσκας τον υπολογίζει και αν ο ίδιος το αποφασίσει τότε μπορεί να αλλάξει ροή στην καριέρα του αυτόν τον Σεπτέμβρη. Να τη φέρει πάλι εκεί που πρέπει καθώς έμοιαζε να οδηγείται προς την καταστροφή". Δε βλέπω που διαφωνείς, οπότε παρακαλώ να τα διαβάζετε καλά τα άρθρα πριν σχολιάσετε.

BEN

Unknown είπε...

Γιατί ο Σχορτσιανίτης μπορεί να δώσει άλλη διάσταση στο παιχνίδι της εθνικής, ενώ ο Γλυνιαδάκης σίγουρα δε μπορεί και ο Μαυροκεφαλίδης μόνο ως τέσσερα (δεν ξέρω πως το σκέφτεται ο Καζλάουσκας βέβαια).

Σίγουρα αξίζει να χαλαλήσεις μια θέση για το Σχορτσιανίτη,που παίρνει παιχνίδι μόνος του, από το να τη δώσεις σε πεντάλεπτο ρολίστα (Γλυνιαδάκη) που δε μπορεί να προσφέρει τίποτα παραπάνω από Μπουρούση - Κουφό.

Η φετινή ομάδα έχει πολλές επιθετικές αρετές, αντίθετα με τα τελευταία (πολλά) χρόνια. Δυστυχώς όμως η απουσία καλού άσσου φοβάμαι ότι θα είναι καθοριστική...Συν τοις άλλοις είχαμε συνηθίσει ίσως τους καλύτερους στην ευρώπη (πλην Καλντερόν)

Ερώτηση: Ο Παπανικολάου μπορεί να ανταποκριθεί στο ευρωμπάσκετ ή θα "κλατάρει" αντιμετωπίζοντας τρίτη συνεχόμενη καλοκαιρινή διοργάνωση; Είναι καλό ή κακό για τον ίδιο να πάει;

arisff

aba είπε...

O Gluniadakis mporei na einai rolistas, omos isos na mporei na markarei ton Gasol. Min ksexname oti ta pige kala apenanti ston Pekovic (mallon gia auto ton logo ton pire o Giannakis) kai isos gia auto kai mono na einai stin 12ada. Tha doume...

Gia mena o monos psilos pou mporei na paixei kata sunthiki 3ari einai o Kaimakoglou. Ara mallon prepei na einai stin 12ada.

O Maurokefalis den blepo ti mporei na prosferei pou den to exoun oi upoloipoi paiktes. Ara mallon ton blepo ektos. Oxi oti einai kakos paiktis.

O Perperoglou me apogoiteuse xthes. Edeixne na min tou tairiazei to kainourio stul tis ethnikis. To opoio fanike na tairiazei kalutera ston Papanikolaou.

Age of Basketball είπε...

@arisff: Και καλό και κακό φίλε είναι για τον Παπανικολάου. Οι παραστάσεις που θα πάρει και οι ευκαιρίες για μπάσκετ στο ανωτερο επίπεδο θα τον βοηθήσουν πολύ, αλλά μετά είναι πολύ πιθανό να θέλει ειδική μεταχείριση για 3-4 μήνες από πλευράς προπόνησης, ή τουλάχιστον ένα διάστημα διακοπών (πράγμα αδύνατο μέσα στη σεζόν).

Εξαρτάται και από τον οργανισμό του κάθε παίκτη, δεν μπορώ να σου απαντήσω με σιγουριά. Όμως, ο Ματσόν θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι πολύ προσεκτικός όταν γυρίσει ο Παπανικολάου.
Rasheed.