ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Καλοκαίρι στο Ελλάντα


Άλλο είχα στο μυαλό να γράψω για σήμερα, αλλά δύο θέματα με έκαναν, όπως γίνεται περισσότερο από συχνά, να στρέψω εκεί την προσοχή μου και να γράψω γι’ αυτά. Κανένα από τα δύο δεν είναι η μείωση της ποινής του Παναθηναϊκού (ή του Ολυμπιακού πριν από 1 εβδομάδα), καθώς τα έχουμε πει: στην Ελλάδα της καφρίλας ζούμε και νεκρό να έχουμε δεν θα ιδρώσει το αυτί κανενός. Απλώς, πλέον, ελπίζω να έχω φύγει νωρίτερα από τη χώρα και το χώρο.

Λοιπόν, ο ΠΑΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία στηλιτεύει τον Δημήτρη Χαριτόπουλο για την ανένδοτη και ανυποχώρητη στάση του. Πού είναι ανένδοτος και ανυποχώρητος ο Χαριτόπουλος; Στο γεγονός ότι θέλει να πάρει όλα τα δεδουλευμένα του από τον ΠΑΟΚ, κάτι που είναι εμμονή «σε ένα εξωπραγματικό ποσό για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα». Αυτά βεβαίως και δεν γίνονται σε καμία άλλη χώρα του κόσμου, γιατί σε κάθε άλλη χώρα, ο ΠΑΟΚ θα ήταν στην 3η κατηγορία τώρα λόγω χρεών, όπως συμβαίνει σε Ιταλία και Ισπανία συχνά τα τελευταία χρόνια.

Πολλοί παίκτες διευκολύνουν τις ομάδες που τους χρωστούν στην αποπληρωμή των χρεών, άλλοι χαρίζουν τα λεφτά ή μέρος αυτών. Τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι κατακριτέες (αν και συντηρούν εμμέσως μια νοσηρή κατάσταση), είναι απλώς προσωπικές επιλογές. Όμως, ας μην ξεχνάμε ότι σε κάθε περίπτωση μιλάμε για δεδουλευμένα. Κι αν έβαζες την υπογραφή σου από κάτω ότι ο άλλος θα τα πάρει, πρέπει να του τα πληρώσεις. Στο επιχείρημα ότι την υπογραφή του… την έβαλε ο προηγούμενος προσωπικά γελάω, καθώς όλοι ξέρουν τα χρέη μιας ομάδας όταν αναλαμβάνουν τις τύχες της. Δεν μπορείς να ξεκινάς επιχειρηματικές κινήσεις στηριζόμενος στην πιθανότητα να σου χαρίσουν λεφτά οι παίκτες. Κάποια στιγμή αυτό πρέπει να τελειώσει.

Ο ΠΑΟΚ είναι σε δεινή θέση αυτή τη στιγμή, καθώς ο Χαριτόπουλος μοιάζει ανυποχώρητος (κάτι που πιθανότατα θα αλλάξει τελικά), αλλά ας δούμε την αλήθεια: όποιος τολμάει να μιλήσει εναντίον των ομάδων που είναι ασυνεπείς και να απαιτήσει το αυτονόητο (δηλαδή τον υποβιβασμό τους) γίνεται αμέσως εχθρός του μπάσκετ και δακτυλοδεικτούμενος. Όμως, μέσα στη χρονιά, όλοι γκρινιάζουμε που οι μισές ομάδες δεν πληρώνουν, που το πρωτάθλημα αλλοιώνεται γιατί άλλα ρόστερ το ξεκινούν και πολύ πιο αδύναμα το τελειώνουν. Θεωρείτε όλα αυτά τα πράγματα ξεχωριστά το ένα από το άλλο; Δεν είναι ασεβής κανείς προς την ιστορία του ΠΑΟΚ, τις κούπες του ’90, τον Μπάνε, τον Πέτζα και τον Μπάρλοου αν πει ότι ο ΠΑΟΚ πρέπει να πέσει κατηγορία αν δεν μπορεί να είναι συνεπής. Ο μόνος ασυνεπής στην υπόθεση είναι η διοίκηση. Και μιλάω μόνο για τον ΠΑΟΚ λόγω της επικαιρότητας, τα παραδείγματα είναι πολλά και ανάμεσα στις ιστορικές, λεγόμενες, ομάδες.

Θα μπορέσει η Ολύμπια να σταθεί στην Α1 του χρόνου; Ο Μαλάκος μίλησε και είπε ότι θα συμμετέχει κανονικά. Αμφιβάλλω για τη δυναμική που θα έχει η ομάδα, η οποία ουσιαστικά τους τελευταίους 3,5 μήνες ήταν στην πλήρη ανυπαρξία. Κι αν για τον Μαλάκο θα κάνω υπομονή, καθώς ήταν πάντα συνεπής μέχρι πέρσι που ομολογουμένως ήταν πάρα πολύ άτυχος, αυτού του είδους την υπομονή και την ανοχή δεν την έχω για κανέναν άλλο. Ας μείνει η Α1 με 5 ομάδες κι ας παίζουν από 4 γύρους στην κανονική περίοδο για να γεμίσουν τα Σαββατοκύριακα της χρονιάς. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι ο επαγγελματικός αθλητισμός λέγεται επαγγελματικός γιατί είναι επάγγελμα και όχι αρπαχτή και θα πρέπει να διέπεται από… επαγγελματισμό.

Κι αν δεν έφταναν τα παραπάνω, οι περισσότεροι έμαθαν την Τρίτη ότι ο Άρης Χολαργού της Α1 Γυναικών δεν δικαιώθηκε από το ΑΣΕΑΔ στην προσφυγή που είχε καταθέσει για 8μηνη τιμωρία 5 αθλητριών του. Γιατί ο Άρης Χολαργού είχε καταθέσει προσφυγή; Γιατί… είχε αφήσει απλήρωτες τις παίκτριές του! Ναι, καλά διαβάσατε. Οι παίκτριες είδαν και απόειδαν και αποφάσισαν να απόσχουν από τις υποχρεώσεις της ομάδας, η οποία δεν τις πλήρωνε. Το καλοκαίρι ήρθε και οι απλήρωτες κοπέλες πήραν τα παπούτσια τους και υπέγραψαν αλλού. Ο Άρης Χολαργού κατέφυγε στο ΑΣΕΑΔ για να τις τιμωρήσει με 8 μήνες ώστε α) να μην είναι υποχρεωμένη η ομάδα να τις πληρώσει και β) να ακυρωθούν οι μετεγγραφές και οι κοπέλες να είναι ακόμη δέσμιες της ομάδας που τις άφησε μια ολόκληρη σεζόν απλήρωτες! Όταν πρόκειται για απάτη και προσπάθεια να γλιτώσουμε λεφτά, οι Έλληνες γινόμαστε οι πιο έξυπνοι στον κόσμο. Στα υπόλοιπα είμαστε απλώς πανηλίθιοι.

Ο Άρης Χολαργού κατέφυγε στη δικαιοσύνη και ζήτησε να τιμωρηθούν οι αθλήτριες επειδή είχαν υπογράψει συμβόλαιο και απείχαν από τις υποχρεώσεις τους! Οι απλήρωτες αθλήτριες, έτσι; Έχει σημασία να αναφέρω πού κατέληξε η υπόθεση; Ας τα πούμε για την ιστορία: Το ΑΣΕΑΔ τιμώρησε τις αθλήτριες με 2 μήνες, επέβαλλε στον Άρη Χολαργού να τις πληρώσει για τους άλλους 6, αλλά και να τις αφήσει ελεύθερες. Οι κοπέλες και τα νέα σωματεία τους θα καταφύγουν στο ΑΣΕΑΔ (είναι πια τυπικό αυτό) για να επικυρωθούν οι μετεγγραφές τους. Βέβαια, ο Άρης Χολαργού μπορεί να αρνηθεί να πληρώσει τις κοπέλες κι έτσι θα ξεκινήσει μία ακόμη δικαστική διαμάχη, στην οποία οι αθλήτριες θα δικαιωθούν (υπάρχει ήδη το δεδικασμένο), αλλά το να πάρουν τα λεφτά τους θα αργήσει αρκετά ακόμη. Αυτός είναι, δυστυχώς, ο επαγγελματικός αθλητισμός στην Ελλάδα.

by Rasheed.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αισχος
και να σκεφτει κανεις πως τα ποσα ειναι αστεια σε σχεση με ορισμενα εσοδα ομαδων
αλλα οταν χρησιμοποεις τον αθλητισμο για ξεπλυμα χρηματος,διαφήμιση ή εύκολο κέρδος πως να εχεις σοβαρη ομαδα;

περιούσιος είπε...

Προ μηνών ο κ. Τσοτσουμάνος του ICBS δήλωσε, ότι θα πρέπει και οι παίκτες να βοηθήσουν τις ομάδες τους πληρώνοντας οι ίδιοι την ασφάλισή τους ή κάτι τέτοιο, τέλος πάντων. Και επειδή κανένας μέσα από την ΕΣΑΚΕ ή την ΕΟΚ δεν του τράβηξε το αυτί, είναι επόμενο να δούμε συμπεριφορές, όπως αυτές, που αναφέρετε.