ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Γαλανόλευκοι Κορίτσαροι!


Τα κορίτσια της Ελλάδας έφτασαν το Σάββατο στη μεγαλύτερη επιτυχία της ιστορίας της γυναικείας ελληνικής εθνικής ομάδας, τερματίζοντας στην 5η θέση του Ευρωμπάσκετ και παίρνοντας το εισιτήριο για το επερχόμενο Μουντομπάσκετ.

Η επιτυχία είναι σαφώς τεράστια και θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη αν είχαν προσεχτεί λίγο μερικές λεπτομέρειες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εθνική μας ομάδα στα προημιτελικά αποκλείστηκε από τη (μετέπειτα πρωταθλήτρια) Γαλλία χάνοντας με 2 πόντους κι ενώ ήταν 4 πόντους μπροστά 1,5 λεπτό πριν τη λήξη του αγώνα. Αυτό σημαίνει ότι πλέον είναι στο ίδιο επίπεδο με τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, κάτι που είναι ουσιαστικά λογικό αν λάβουμε υπόψη ότι στην Ελλάδα παίζει η πιθανότατα καλύτερη Ευρωπαία παίκτρια (σίγουρα η πιο... "nice to watch"), αλλά και πολλές άλλες αξιόλογες και με ταλέντο και μέλλον αθλήτριες (για τη Δημητράκου φερ' ειπείν τα είπαμε και μέσα στη χρονιά).

Προσωπικά θεωρώ ότι το μετάλλιο (το οποίο πριν το τουρνουά πίστευα ότι θα παίρναμε) χάθηκε από τα λάθη στο κοουτσάρισμα του Κώστα Μίσσα. Θεωρώ πάρα πολύ μεγάλο τον αριθμό των 5 παικτριών που δεν είχαν ουσιαστικό χρόνο συμμετοχής. Δεν μιλάμε για μία ομάδα, μιλάμε για μία εθνική, στην οποία παίζουν οι καλύτερες μιας χώρας. Έχουμε 12 κοπέλες στην Ελλάδα που να μπορούν να πατήσουν στο παρκέ και να βοηθήσουν. Αντ’ αυτού είδαμε 5 κοπέλες να μην έχουν ουσιαστική συμμετοχή, ενώ 3 αθλήτριες έπαιζαν πάνω από 36 λεπτά ανά ματς, μία έπαιζε 33 λεπτά και όλες οι υπόλοιπες κάτω από 17. Το ροτέισον ήταν κακό, αυτή είναι η αλήθεια.

Επίσης, η ομάδα έχασε 3 παιχνίδια με 2 πόντους διαφορά. Τα δύο πρώτα στους ομίλους, ματς που θα της έδιναν πολύ καλύτερο διασταύρωμα στην οκτάδα και το τρίτο αυτό με τη Γαλλία, μάλιστα μέσα από τα χέρια της. Αυτό από τη μία δείχνει ότι δεν απέχουμε σε κάτι από τις ομάδες που μας κέρδισαν (κάναμε 4 ήττες συνολικά, μόνο οι Ισπανίδες μας κέρδισαν με 19 πόντους), αλλά απ’ την άλλη καταδεικνύει κι ένα πρόβλημα στα ντέρμπι.

Και μπορεί ο οίστρος της Μάλτση να γύρισε το ματς με τις Ιταλίδες (από 40-48 σε 53-50) για την 5η θέση, αλλά σε όλα τα άλλα οι επιλογές μας ήταν κακές, ενώ και η άμυνά μας είχε σαφή προβλήματα στις τελευταίες φάσεις. Αυτά είναι οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά και πρέπει ο Μίσσας, ή όποιος συνεχίσει στη θέση του αν φύγει, να τα κοιτάξει και να τα διορθώσει. Γιατί ταλέντο υπάρχει.

Η 5η θέση είναι τεράστια επιτυχία, το γυναικείο ελληνικό μπάσκετ είναι ανύπαρκτο. Και δεν είναι ανύπαρκτο μέσα στο παρκέ, εκεί δεν έχει να ζηλέψει τίποτα, καθώς υπάρχει και ταλέντο και πάθος και θέαμα και όλα όσα χρειάζεται ένα άθλημα για να είναι αγωνιστικά ελκυστικό. Είναι ανύπαρκτο από πλευράς προώθησης, μάρκετινγκ, παραγόντων, διαφήμισης, στήριξης, επενδύσεων, προβολής και αξιοποίησης. Και σε αυτό μόνο οι παίκτριες δεν φταίνε.

Η Εβίνα Μάλτση αναδείχτηκε σε MVP της διοργάνωσης όντας 1η σκόρερ με 22.6 πόντους, 1η στα κλεψίματα με 3.1, 1η σε ευστοχία στις βολές με 91%, 1η σε εύστοχα τρίποντα με 33 (στα 83, ήτοι 40% ποσοστό). Η Μάλτση είναι ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του ευρωπαϊκού μπάσκετ και είναι τιμή για τη χώρα που έχει τέτοια παίκτρια. Τηρουμένων των αναλογιών της διαφοράς των φύλων, η Μάλτση είναι μακράν το μεγαλύτερο αστέρι του ελληνικού μπάσκετ και η αθλήτρια (μετράω και τους άντρες) με το μεγαλύτερο ταλέντο αυτή τη στιγμή. Πόσοι όμως την έχετε δει από κοντά να παίζει;

Η Ελλάδα τερμάτισε 5η στο τουρνουά, αλλά είχε την παίκτρια που όλοι σχεδόν ψήφισαν ότι ήταν το αστέρι της διοργάνωσης. Έχει ακούσει κανείς την ελληνική ομοσπονδία να το εκμεταλλεύεται αυτό όταν η Μάλτση και η εθνική παίζουν στην Αθήνα; Και δεν πιστεύει φαντάζομαι κανείς ότι η Μάλτση… τώρα ξεπετάχτηκε γιατί είναι 30 χρονών και έχει παίξει Ευρωλίγκα, Ισπανία, Γαλλία, Τσεχία και WNBA στην καριέρα της.

Προτρέπω λοιπόν όσους δεν το έχουν κάνει ήδη να περάσουν από έναν αγώνα της εθνικής ομάδας, αλλά και του γυναικείου πρωταθλήματος, καθώς αξίζει τον κόπο. Συγχαρητήρια στις κοπέλες που μάχονται, προσπαθούν, ιδρώνουν, ματώνουν πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά μπόρεσαν παρά την χαρακτηριστική αδιαφορία των υπευθύνων του γυναικείου μπάσκετ στη χώρα, να τιμήσουν και πάλι τα εθνικά χρώματα και να μας εκπροσωπήσουν του χρόνου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

by Rasheed.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παλαιότερα δεν είχα σε εκτίμηση το γυναικείο μπάσκετ. Ίσως φταίει το ότι είχα επαφή μόνο με το ερασιτεχνικό όπου το επίπεδο παραείναι χαμηλό μιας και η τηλεόραση σπανίως προβάλει αγώνες της Α1. Νομίζω στο Ολυμπιακό τουρνουά της Αθήνας είδα για πρώτη φορά πραγματικά καλό γυναικείο μπάσκετ και μου με εξέπληξε θετικά.
Νομίζω είναι τραγικό το ότι δεν προβλήθηκε η προσπάθεια της Ελληνικής ομάδας από την τηλεόραση. Η αλήθεια είναι ότι αν δεν ασχολείσαι συστηματικά με τον χώρο είναι δύσκολο να ξέρεις ακόμα και την θέση που παίζουν οι παίκτριες.
Και μια ερώτηση, η Αναστασία Κωστάκη γιατί δεν ήταν στην ομάδα. Ήταν η πρώτη Ελληνίδα που είχε παίξει στο WNBA μια είδηση που είχε επισκιαστεί τότε από την "συμμετοχή" του Σπανούλη στο NBA.

Age of Basketball είπε...

Φίλε δεν σε αδικώ. Δεν μπορείς να αγαπήσεις κάτι, ή έστω να σου αρέσει, αν δεν το δεις, αν δεν το μάθεις. Η ΕΡΤ αγνοεί παντελώς το γυναικείο μπάσκετ, και την Α1, αλλά και την εθνική. Δεν φταίει ο απλός φίλαθλος μετά που δεν γνωρίζει τι χάνει. Και μιας και η κουβέντα στους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Ήμασταν τότε μια παρέα φίλων που θέλαμε να δούμε τους δύο τελικούς (μικρό-μεγάλο) του γυναικείου τουρνουά εκτός δουλειάς, από τις κερκίδες. Παρότι όλα τα "φτηνά" εισιτήρια (60 ευρώ έκαναν) είχαν εξαντληθεί, αποφασίσαμε να πληρώσουμε τα ακριβά. Η τιμή τους ήταν παραπάνω από υπερβολική, αλλά με σιγουριά λέω ότι όλοι το ευχαριστηθήκαμε. Αξίζει να πληρώσεις, θεωρώ, και για το γυναικείο μπάσκετ.

Όσο για την Κωστάκη, πάντα υπάρχει παρασκήνιο στο θέμα της. Επίσημς, η Κωστάκη δήλωσε τραυματίας. Οι φήμες λένε ότι ήταν και εξωαγωνιστικοί οι λόγοι, αλλά ας κρατήσουμε το τραυματίας που δήλωσε η κοπέλα.
Rasheed.