ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

PAOSFP-Star game...


Ήρθε η ώρα και για το δικό μας all-star game… όσο κι αν προσπαθήσαμε να το αποφύγουμε και φέτος. Οι στιγμές που θυμόμαστε από τα δικά μας all-star game δεν είναι λίγες, αλλά αν ρωτήσετε ένα παιδί 15 χρονών τι θυμάται… θα βάλουμε όλοι μαζί τα κλάματα από το μάκρος της «αμήχανης σιωπής».

Τι μπορεί να απαντήσει; Αν… θυμάται από τα 10 του χρόνια και μετά τότε θα θυμάται πιθανότατα μόνο τα τρίποντα του Σχορτσανίτη το 2006, την (άστοχη πάντως) αναπαράσταση της τελευταίας φάσης του ημιτελικού του Βελιγραδίου, το απόλυτο άκυρο του θεσμού με την ισοπαλία 97-97 το 2006 (οι παίκτες ήθελαν να φύγουν μια ώρα αρχύτερα, διαιτητές βαριόντουσαν, η ΕΡΤ… περισσότερο απ’ όλους γιατί ήθελε… να συνεχίσει το πρόγραμμά της) και κάποιο κάρφωμα από τον περσινό διαγωνισμό που η αλήθεια είναι ότι είχε καλό επίπεδο (άσχετο αν τηλεοπτικά χάσαμε 5 καρφώματα γιατί η ΕΡΤ είναι ακατάλληλη στο να μεταδίδει ακόμη και αγώνες σκακιού).

Τίποτα για Τζον Χάτσον και σμπαραλιασμένο ταμπλό, τίποτα για Χένρι Τέρνερ και 360ο, τίποτα για Φραγκίσκο Αλβέρτη (και μάχες με Πέτζα Στογιάκοβιτς) και τους 3
σερί τίτλους στα τρίποντα, τίποτα για τα καρφώματα του Λόρενς Φάντερμπεργκ, τίποτα για το απόλυτο all-star game με Ντομινίκ Ουίλκινς και τον «ανεμόμυλο» μόνο για… τα μάτια μας (ή ακόμη και την οργανωτική ξευτίλα που τον… απέκλεισε από τον τελικό των καρφωμάτων), τίποτα για Αντόνιο Χάρβεϊ, τίποτα ακόμη και για τις απίστευτες ιστορίες Πελεκάνου και Όλιβερ-Αμάγια, τίποτα για το εξωφρενικό κάρφωμα του Τάιρον Νέσμπι. Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Δύο πράγματα: Πρώτον ότι οι περισσότερες αναμνήσεις μας είναι από τα πρώτα all-star game, κάτι που συνεπάγεται το δεύτερον, ότι ο θεσμός συνεχώς έχει φθίνουσα πορεία. Προφανώς στην Ελλάδα νομίζουμε ότι στις Η.Π.Α. ξαφνικά… πέφτουν ένα τριήμερο από τον ουρανό σε ένα γήπεδο παίκτες, τσιρλίντερ, σόουμεν, εκφωνητές, σχολιαστές και τηλεόραση για να παρουσιάσουν ένα all-star game του NBA χωρίς καμία προηγούμενη οργάνωση και δουλειά. Χρησιμοποιώ το παράδειγμα των Η.Π.Α. όχι γιατί έχουν το καλύτερο all-star game (ας είμαστε σοβαροί, δεν συγκρίνεται με κανένα), αλλά γιατί από εκεί προήλθε η ιδέα για έναν τέτοιο αγώνα.

Τι άλλο… δεν θα θυμόμαστε από το φετινό all-star game; Τους παίκτες 7 ομάδων της Α1, καθώς στο φετινό all-star εκπροσωπούνται μόνο οι μισές ομάδες του πρωταθλήματος. Πώς; Παναθηναϊκός 8 παίκτες, Ολυμπιακός 7 παίκτες (από σπόντα γιατί τραυματίστηκε ο Πρίντεζης), Μαρούσι 3 παίκτες, Άρης 2 παίκτες, ΑΕΚ 2 παίκτες (από σπόντα γιατί τραυματίστηκαν Πρίντεζης και Σμιθ), Πανιώνιος 1 παίκτης, Πανελλήνιος 1 παίκτης. Δεν λέω σώνει και καλά να μπουν παίκτες και από τις 14 ομάδες (που για μένα θα έπρεπε), αλλά αυτό το «16 (μετράω και τον Πρίντεζη) παίκτες από τους αιώνιους και κάτι ψιλά» είναι γελοίο. Το all-star game είναι σαν να παίζουν… «φίλοι Παπαλουκά»-«φίλοι Διαμαντίδη» και το όλο στήσιμό του το κάνει απίστευτα αδιάφορο. Το all-star game παγκοσμίως είναι και επιβράβευση της χρονιάς που κάνει ένας αθλητής. Πού είναι, ας πούμε, ο Τορίν Φράνσις;

Πρώτα απ’ όλα δεν θα έπρεπε ο κόσμος να επιλέγει και τους 12 παίκτες κάθε πλευράς. Δεν πειράζει να αντιγράψουμε την ιδέα των Αμερικάνων και να δοκιμάσουμε οι 7 να ορίζονται και οι 5 να επιλέγονται από τον κόσμο. Πραγματικά, τα ποσοστά εκπροσώπησης είναι επιεικώς γελοία και αναφέρομαι σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Ας μπει όριο μάξιμουμ συμμετοχών ανά ομάδα, ας γίνει οτιδήποτε, λύσεις υπάρχουν πολλές. Οργάνωση και ενδιαφέρον δεν υπάρχει.

Δεύτερο θέμα βασικό: ποιος ένας παίκτης θα έπρεπε να είναι στο φετινό all-star game; Δεν είναι quiz είναι… τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια και… χωρίς
απάντηση-έκπληξη. Ο Τζος Τσίλντρες. Είναι η πιο διαφημισμένη μετεγγραφή στην Ευρώπη, είναι ο λόγος που οι Αμερικάνοι ασχολούνται με την Α1, είναι ο λόγος που το πρωτάθλημά μας πήρε λίγη παραπάνω προβολή φέτος. Δεν έχει καμία σημασία αν εγώ ή εσείς θεωρούμε τον Τσίλι καλό, πολύ καλό, μέτριο ή φοβερό παίκτη. Σημασία έχει ότι από πλευράς μάρκετινγκ ο άνθρωπος είναι δώρο για την Ελλάδα. Ήρθε το ESPN, ήρθε το CNN, ήρθε… κάθε καρυδιάς καρύδι και όλοι ήρθαν μόνο για εκείνον. Ο επίσημος λόγος είναι ότι ο Τσίλντρες… δεν ήταν στο ρόστερ του Ολυμπιακού στην Α1 όταν γινόταν η επιλογή! Ας τον έβαζαν με… ορισμό και μετά ας τολμούσε κάποιος τραγελαφικά κολλημένος σε τριτοκοσμικά πλαίσια να… διαμαρτυρηθεί. Ούτε καν στα καρφώματα δεν τον έβαλαν, με την ίδια πάντα δικαιολογία! (BEN: «Ίσως δεν είναι έτσι. Ίσως ο ΕΣΑΚΕ τον απέκλεισε από το all-star game, ώστε να… μην έρθει το ESPN και δει τα χάλια μας και σε αυτό»). Γελάτε; Η άποψη του BEN είναι απολύτως φυσιολογική για τη λογική που επικρατεί στον ΕΣΑΚΕ και την Α1. Αντί να φτιάξεις κάτι… το κρύβεις από τον κόσμο.

Η φετινή διοργάνωση είναι μια ακόμη αρπαχτή, η οποία προσπαθεί να πάρει αίγλη όχι από το γεγονός αλλά από τη λάμψη των αστέρων που συμμετέχουν σε αυτό. Είναι σαν να θες να πείσεις ότι το 5x6 σαλόνι σου είναι αίθουσα κινηματογράφου επειδή έχεις πάρει… μεγάλη και ακριβή τηλεόραση.

Η αλήθεια είναι ότι φέτος το all-star game μπορεί να είναι καλύτερο από άλλες χρονιές. Το γήπεδο στην Ξάνθη θα γεμίσει (έστω κι αν είναι μικρό), οι περισσότεροι αστέρες θα δώσουν το «παρών», οι διαγωνισμοί έχουν πολύ σημαντικές συμμετοχές (άλλο ατόπημα: είναι δυνατόν ο Ουίλιαμς Ντάνιελς να καλείται μόνο και μόνο επειδή τραυματίστηκε ο Σμιθ και να μην είναι εξαρχής στα καρφώματα;) και αρκετοί από τους παίκτες φαίνεται (τουλάχιστον στα προεόρτια) να έχουν διάθεση. Όμως, οργανωτικά το all-star game ήδη κατατάσσεται στα εξίσου αποτυχημένα με τα προηγούμενα. Είναι καιρός να ασχοληθεί κάποιος σοβαρά με το θεσμό, με την οργάνωση του διημέρου πέρα από τα τυπικά και με εφαρμόσιμες νέες ιδέες, αν θέλουμε να ανέβει λίγο το επίπεδό της «γιορτής του μπάσκετ» και να γίνει αντάξιο του ρόστερ των ομάδων του πρωταθλήματος.

by Rasheed.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνω 1000%.

Ειμαι οπαδός του ΠΑΟ για αρχή(οχι φιλαθλος,ΟΠΑΔΟΣ) αλλα το θεμα με το all star καταντα γελοιο...
Πλεον μπαινουνε κολλημενα ατομα και ψηφιζουν την ομάδα τους ανεξαρτήτως επίδοσης.
Αρχίζω:
Ποιο ακριβως μεγαλο παιχνιδι εκανε φετος ο Σπανούλςη,ο Νίκολας,ο Φωτσης,ο Μπατίστ και συμμετέχουν στο all star?
Τι εντυπωσιακες φάσεις έβγαλαν και είναι ΚΑΙ φέτος all star?(Δε συμμετέχουν λογω προηγουμενων επιδοσεων αλλα λογω φετινων)
Και απο την αλλη πλευρα:
Ο Πριντεζης,ο Χαλπεριν,,ο Βασιλόπουλος,ο Γκριρ είναι μεν μεγάλοι παίκτες αλλα φέτος ΟΝΤΩΣ κανανε μεγάλα παιχνίδια;Πήρανε στα μισα παιχνίδια τις ομάδες στις πλάτες τους;Η τραβήξανε το περισσότερο κουπί από τους άλλους;

Δε λεω πως δεν ειναι μεγαλοι παικτες ΑΛΛΑ αλλο να εισαι μεγαλος παικτης και αλλο να εισαι MVP της ΟΜΑΔΑΣ ΣΟΥ.
Φετος ψηφισα απο ΠΑΟ μονο τον Πεκοβιτς,τον Περπερογλου(γιατι στην αρχη της χρονιας τραβηξε μονος του πολυ κουπι)και τον Διαμαντιδη ενω απο τον ΟΣΦΠ τον Βούισιτς.
Δλδ σε τι ειναι καλυτερος ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥΣ ο Πριντεζης απο τον Γκολεματς,ο Νικολας απο τον Καλαμποκη,ο Βασιλοπουλος αντι του Καλλινικιδη,ο Μπατιστ στη θεση του του Καβαλιαουσκας;

Χωρια που καταντα γελοιο να καλουνται οι ιδιοι και οι ιδιοι.Δεν νιωθουν οι παικτες την αναγκη να δειξουν κατι διαφορετικο,ποσο μαλλον να το απολαυσουν αφου ισως ειναι αγγαρεια για αυτους ,ειδικα τη συγκεκριμενη χρονικη στιγμη(ο Διαμαντιδης θα παει αυθημερον και θα γυρισει αυθημερον ).


ΚΑι επισης με ποια λογικη προτιμαται ο Παργκο αντι του Τσιλντρες;
Δλδ ο εσακε θεωρει λογικο να καλεσει εναν παικταρα που επαιξε μονο 4 αγωνες(και πολλους βαζω) στην Α1 αντι του ΤΣΙΛΝΤΡΕΣ;
Παμε καλα;Που ειδικα στα καρφωματα θα ηταν ατραξιον μοναδικη στην Ευρωπη;

Και επισης λοιπον και οι φρεσκες ιδεες.
Πχ καντε ενα διαγωνισμο τριποντων/καρφωματων μεταξυ των μασκοτ των ομαδων,βαλτε παικτριες απο το γυναικειο μαζι με ανδρες να παιζουν σε ομαδες σε μικρα τουρνουά.

Παικτες υπαρχουν ,θεληση για αλλαγες δεν υπαρχει.

Παρεπιπτοντως δειτε κατι:ο ΠΑΟ δεν εχει κερδισει ποτε ευρωλιγκα αν δεν εχει παρει παικτης του τον διαγωνισμο τριποντων.Και φετος ο ΟΣΦΠ με τον Χαλπεριν ειναι η 1η φορα που συμμετεχει με αξιωσεις μπας και κερδισει για 1η φορα τον διαγωνισμο(αυτο ισως εξηγει και γιατι για 10 χρονια ειναι πισω).

ΥΓ.
Παργκο στη θεση του Γκριρ ε;
Αυτη η επιλογη μεχρι και τον τιτλο μπορει να στερησει τον ΟΣΦΠ.Πλεον γινεται απιστευτα προβλεψιμος στην επιθεση.Αρκει να μαρκαρεις Βουσιτς,Χαλπεριν και Μπουρουση.Χωρια που θελω να δω τι θα γινει αν τους παιξει καποιος ζωνη με εμφαση στον Χαλπεριν.

Ανώνυμος είπε...

Καλά ρε φίλε τι να λέμε?Εδω οι άνθρωποι θέλουν να αναβάλλουν την μεθεπόμενη αγωνιστική μόνο και μόνο επειδή οι 2 πιο πλούσιες ομάδες θα δώσουν αγώνες στην Ευρωλίγκα?

Στην Ιταλία θα γίνει το ίδιο?Στην Ισπανία?Μπα,άλλωστε η δυναμικότητα του πρωταθλήματος μας είναι παρόμοια με αυτή του ΝΒΑ οπότε δικαιολογείται μια αναβολή

Θα μιλήσει κανείς όμως?Αντε θα γράψετε εσείς ενα άρθρο,μπορεί και ο Μαγουλάς και όλοι οι άλλοι τίποτα.Παράσταση σιωπής κανονικά

ΥΓ Το παραδειγμα με την τηλεοραση είναι για όλο το ελληνικο μπάσκετ.Μάντεψε ποιοι είναι η ακριβή τηλεοραση,ποιοι το σαλόνι 5χ6 και ποιοι νομιζουν ότι είμαστε αίθουσα κινηματογράφου οπότε δεν χρειάζεται να αλλάξουμε κάτι..

haridimos είπε...

Θα μπορούσε να γίνεται όπως και παλιά ψηφοφορία και στα γήπεδα, και σίγουρα ΔΕΝ γίνεται να μπαίνουν υποψήφιοι ΟΛΟΙ οι Ελληνες & Ξένοι παίκτες ΟΛΩΝ των ομάδων (με συνέπεια φυσικά να ψηφίζονται οι πρασινοκόκκινοι).
Είναι γελοίο να είναι υποψήφιος για All Star για παράδειγμα ο Αντερσεν της ΑΕΚ...

Και κάτι άλλο..
Είδα τις δηλώσεις του Ιτούδη και του Μανουσέλη για τους πιτσιρικάδες που δεν παίζουν στο πρωτάθλημα..
ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΜΩΣ ΝΑ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ, ΓΙΑΤΙ Ο ΙΤΟΥΔΗΣ ΑΦΗΣΕ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΒΑΛΕ ΣΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΜΑΤΣ, ΕΝΩ ΕΒΑΛΕ ΤΟΝ ΚΑΚΛΑΜΑΝΟ ΜΟΝΟ 5'56, ΕΝΩ Ο ΜΑΝΟΥΣΕΛΗΣ ΕΒΑΛΕ 5'34" ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΑΚΗ ΚΑΙ 7'01" ΤΟΝ ΜΑΡΙΝΟ..

Ανώνυμος είπε...

ρε παιδια αντι να συνεχισουν τον διαγωνισμο των καρφωματων μεχρι να φτιαχτει η μπασκετα βλεπουμε να συμμετεχουν 3,5 παικτες , να ακουμε τις κρυαδες του χατζηγεωργιου και των αλλων και τελικα να το δινουν στον ντανιελς που δεν εκανε τιποτα εντυπωσιακο
....


παιδια θα ηθελα παρα πολυ να διαβασω αρθρο με απλες λυσεις για να εχει επιτυχια το all star του χρονου!(πχ περιορισμενοι υποψηφιοι,ψηφοφοριες στο γηπεδο, κτλπ)


γιωργος