ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Χίλιες φορές ανώτερος


Πάλι, μετά την ολοκλήρωση της 17ης αγωνιστικής, θα πρέπει να κάνω τον κακό. Δεν φταίω εγώ βέβαια, καθώς για τους 47 πόντους που έχασε ο Πανιώνιος, μόνο εγώ δεν φταίω. Φταίει ο Τριφούνοβιτς, οι παίκτες, το κακό το ριζικό μας που λέει και ο ποιητής, αλλά εγώ όχι. Ξεκάθαρο αυτό.

Ξεκίνησα με το ματς του Πανιωνίου με τον Παναθηναϊκό και θα μείνω σε αυτό. Όχι γιατί ο Παναθηναϊκός έφτασε τις 1.000 νίκες. Στην πραγματικότητα αυτό δεν μου λέει κάτι. Ομάδα είναι, μπάσκετ παίζει, κερδίζει, κάποια στιγμή θα τις φτάσει. Ο Παναθηναϊκός είναι και πολύ καλή ομάδα παραδοσιακά, οπότε θα τις φτάσει πιο γρήγορα από άλλες. Το θέμα είναι… πώς έκανε τη χιλιοστή.

Για όσους δεν το καταλάβατε ή μπερδευτήκατε από το τελικό αποτέλεσμα, ο Παναθηναϊκός έπαιζε με ομάδα Ευρωλίγκας, τον Πανιώνιο, για το ελληνικό πρωτάθλημα και όχι σε φιλικό αγώνα προετοιμασίας. Επίσημο ματς με τον Πανιώνιο πλήρη. Σας προκαλώ να μου πείτε ποια από τις 24 ομάδες της φετινής Ευρωλίγκας μπορούσε ο Παναθηναϊκός (και ο κάθε Παναθηναϊκός, δεν πέφτει εκεί το βάρος) να κερδίσει με 47 πόντους, παρά ένα σουτ του Νίκολας με κατοστάρα και νταμπλ σκορ; Η προφανής απάντηση είναι… καμία, αλλά η αλήθεια είναι… τον Πανιώνιο.

Τι σε έπιασε θα ρωτήσετε; Όσο και να το κάνουμε… είναι ξευτίλα. Από όποια πλευρά κι αν το δεις. Ο Πανιώνιος ήταν μια από τις θεωρητικά καλύτερες 24 ομάδες της Ευρώπης, είχε μέχρι την 10η αγωνιστική της Ευρωλίγκας ελπίδες πρόκρισης στην επόμενη φάση, ήτοι στις 16 ομάδες της καλύτερης διοργάνωσης. Επίσης, παίζει για να βγει μέσα στην τριάδα του πρωταθλήματος.

Δεν χωνεύονται εύκολα οι 47 πόντοι, όσο καλό μπάσκετ κι αν έπαιξε ο Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι» ήταν καταπληκτικοί, αλλά… χρειάζονται δύο για αυτό το αποτέλεσμα. Δέκα οριακά γυμνασμένους 25άρηδες να έπαιρνε ο Παναθηναϊκός από τον κόσμο που ήταν στο ΟΑΚΑ την Κυριακή και πιο σκληρό ματς θα είχε από αυτό που έδωσε. Τέτοιες ήττες πρέπει να τις ακολουθεί υψηλό πρόστιμο, γιατί μιλάμε για επαγγελματίες, που όχι μόνο δεν έκαναν καλά τη δουλειά για την οποία πληρώνονται, αλλά διέσυραν και το σύλλογο στον οποίο παίζουν.

Δεν γίνεται, όπως και να το κάνεις, να χωνευτεί ότι το 39-27 έγινε 80-40 και 90-44! Δηλαδή 50-17 σερί!

Το άλλο ματς του έτερου «αιωνίου», με συγχωρείτε αλλά μου θύμιζε περισσότερο φιλικό αγώνα. Με σβηστές τις μηχανές ο Ολυμπιακός, με παίκτες που δεν είχαν καμία διάθεση, πλην του τεράστιου Βούισιτς. Με 23 πόντους, 8 ριμπάουντ και 4 ασίστ ο Βούισιτς τα έκανε όλα. Εδώ και περίπου 1-1,5 μήνα ο Κροάτης είναι ο πιο σταθερός και ίσως ο καλύτερος παίκτης του Ολυμπιακού (το ίσως πήγαινε στον Γκριρ). Ο Κροάτης ανεβαίνει και όλοι ξέρουμε πόσο μπορεί να βοηθήσει τον Ολυμπιακό. Ήδη έχει αποδείξει το προφανές, ότι τα γόνατά του δεν είναι… σάπια, αφού δεν έχει χάσει ματς.

Στον αγώνα, υπήρχαν στιγμές που ο Ολυμπιακός ήταν προκλητικά αδιάφορος, ιδιαίτερα ορισμένοι παίκτες του. Και αυτό ποτέ δεν είναι καλό, ανεξάρτητα του τελικού αποτελέσματος. Τέτοιες αγωνιστικές συμπεριφορές σε βγάζουν εκτός ρυθμού. Άξιος μνείας ο Παπαλουκάς που σε στιγμές του ματς ήταν… εκνευριστικός με τις επιλογές που είχε και τη διάθεση που έδειχνε. Εντάξει, ο Παπαλουκάς πληρωνόταν 3,5 και τώρα 3 εκατομμύρια γιατί ξέρει σε ποια ματς να παίζει, αλλά η εμφάνιση της Κυριακής ήταν… ακραία. Ο Ολυμπιακός ουσιαστικά δεν κινδύνευσε για το ματς, και αυτό το έδειξε και το 18-5 στην αρχή της τέταρτης περιόδου σε διάστημα 5-6 λεπτών.

Στη Λάρισα, η Ολύμπια δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα με το Αιγάλεω μετά την πρώτη περίοδο. Κάλυψε εύκολα το κενό του Κινγκ, αφού το Αιγάλεω λόγω της άμυνας των «πορτοκαλί» δεν μπορούσε να βρει σκορ και στη συνέχεια, όταν κρατά τον αντίπαλό της στους 60 πόντους, η Ολύμπια μπορεί να κερδίζει. Περιόρισε και το βαρόμετρο του Αιγάλεω, τον Άκη Καλλινικίδη και από εκεί και πέρα όλα ήταν πιο εύκολα. Η Ολύμπια απέχει 2 βαθμούς από την οκτάδα και έχει να αντιμετωπίσει τους βασικούς αντιπάλους της στην έδρα της στο δεύτερο γύρο. Θα έχει ενδιαφέρον η μάχη μέχρι το τέλος.

by Rasheed.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να δούμε θα κρατήσει τους ίδιους ρυθμούς μέχρι το f-4 ο Παο ή θα κάνει απλά ένα πυροτέχνημα;

Ανώνυμος είπε...

Θεωρείτε πως ο ΠΑΟ θα συνεχίσει να παίζει τόσο καλά;
Και πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η τόσο μεγάλη βελτίωση;

Age of Basketball είπε...

Αγαπητοί φίλοι, η λογική λέει ότι ο Παναθηναϊκός αρχίζει να ρολάρει. Δεν είναι κάτι απρόσμενο για την εμπειρία και την ποιότητα της ομάδας. Αν συνεχίσει έτσι συγκεντρωμένος, σαφώς και μπορεί να διατηρήσει τους ίδιους ρυθμούς μέχρι το φάιναλ-φορ.

Patrick Star είπε...

Για μένα σημαντικό ρόλο παίζει η άνοδος των Πέκοβιτς και Γιασικεβίτσιους. Αυτοί οι δύο παίκτες είναι πάρα πολύ σημαντικοί.
Ο Πέκοβιτς γιατί προσφέρει κάτι διαφορετικό στον ΠΑΟ από τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή απειλεί με έναν τρόπο που παλιότερα δε γινόταν, και ο Γιασικεβίτσιους, γιατί είναι ο Γιασικεβίτσιους...

Από εκεί και πέρα, το ρολάρισμα που λέτε, φαίνεται να παρασέρνει και άλλους παίκτες, όπως είναι ο Νίκολας. Μην ξεχνάμε επίσης, ότι ο Φώτσης, ο Τσαρτσαρής και ο Κέτσμαν δεν παίζουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους.

Για το τέλος, μια μικρή αναφορά στο NBA... Δύο νίκες σε Κλίβελαντ και Βοστόνη οι Λέικερς, 4-0 στη regular με αυτές τις ομάδες, μία εκ των οποίων θα είναι στους τελικούς -νομίζω ότι το Ορλάντο δεν μπορεί. Δε γίνεται ομάδα με ηγέτη τον Ντουάιτ να φτάσει μέχρι εκεί, αποκλείοντας μάλιστα, ομάδες όπως οι Σέλτικς και Καβαλίερς...
Εάν καταφέρουν να πάρουν και το απόλυτο πλεονέκτημα πιστεύω ότι γίνονται το φαβορί.