ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008

Αντίο και τα ξαναλέμε (σύντομα;)


Επιμείνατε λίγο περισσότερο και πείστηκα να ανοίξω πάλι το κεφάλαιο εθνική ομάδα. Σήμερα, θα βάλουμε τον επίλογο στα όσα έγιναν, θα γράψω δύο πράγματα για τον απερχόμενο προπονητή, άλλα δύο για μερικούς από εκείνους που μπορεί να έρθουν και… πολλά για τον FIBA Europe και τις δηλώσεις του. Το κεφάλαιο Γιαννάκη έκλεισε προς το παρόν και με αυτό στο μυαλό συνεχίζω:

Τη γνώμη μου για το ποιος είναι ο καταλληλότερος προπονητής (Γιαννάκης) την ξέρετε, τη γνώμη μου για το πόσο λεπτή είναι η γραμμή ανάμεσα σε επιτυχία και αποτυχία (πολύ λεπτή) την ξέρετε, τη γνώμη μου για τους υπόλοιπους Έλληνες πιθανούς αντικαταστάτες (κανέναν δεν φαίνεται να ευνοεί το timing) επίσης τη γνωρίζετε. Η πορεία της εθνικής τα τελευταία 5 χρόνια επί Γιαννάκη ως σύνολο είναι απόλυτα επιτυχημένη: στους Ολυμπιακούς στην Αθήνα, στο Ευρωμπάσκετ στο Βελιγράδι, στο Μουντομπάσκετ στην Ιαπωνία, στο Ευρωμπάσκετ στην Ισπανία, στους Ολυμπιακούς στην Κίνα. Ενώ πριν από το Γιαννάκη και μετά την πρώτη του θητεία στον πάγκο; 16η στο Ευρωμπάσκετ του 1999 (ακόμη πονάει αυτό), στον καναπέ της στους Ολυμπιακούς του 2000, 10η στο Ευρωμπάσκετ του 2001, στον καναπέ της στο Μουντομπάσκετ του 2002, καλύτερα αλλά εκτός τετράδας, στο Ευρωμπάσκετ του 2003.

Τέλος πάντων, είναι γνωστοί οι λόγοι για τους οποίους προχώρησε η απομάκρυνση Γιαννάκη από τον πάγκο, ποιοι πίεσαν, ποιοι βρίζουν εδώ και 11 μήνες, αλλά το θέμα είναι ότι για ακόμα μια φορά δείξαμε ότι δεν έχουμε τον αθλητικό πολιτισμό για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της εποχής. Το κεφάλαιο έκλεισε προς το παρόν και προσωπικά εύχομαι να μην επανέλθουμε μετά τους Ολυμπιακούς του 2012 στα γνωστά «ο Γιαννάκης είναι στρατιώτης της εθνικής και αυτό χρειάζεται η χώρα τώρα για να επανέλθει στις επιτυχίες», καθώς κάτι τέτοιο θα σημαίνει ότι για 4 χρόνια θα έχουμε αποτύχει πάλι παταγωδώς.

Ο Γιαννάκης δεν χρειάζεται την εθνική ομάδα (προφανώς), το θέμα είναι αν ισχύει το αντίθετο. Για μένα ισχύει. Μπορεί ο Δράκος να μην έχει μάθει να λέει «όχι» στην εθνική, όποιες κι αν είναι οι περιστάσεις, αλλά η εθνική χωρίς αυτόν (είτε ως παίκτη είτε ως προπονητή) δεν έχει ανέβει ποτέ πάνω από την 3η θέση… το 1949 στο Ευρωμπάσκετ στο Κάιρο (7 ομάδες συμμετείχαν) ή την 5η θέση του 2003 με τον Ιωαννίδη στον πάγκο.

Ως παίκτης ξεκίνησε στην εθνική αντρών το 1976, την υπηρέτησε ως το 1996, συνέδεσε το όνομά του με κάθε επιτυχία, αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Το 1997 και το 1998 ήταν προπονητής της (δύο 4ες θέσεις σε Ευρωμπάσκετ και Μουντομπάσκετ το αποτέλεσμα), ενώ μετά απουσία 5 χρόνων (η δικαιολογία ήταν ότι δεν είναι… έτοιμος ακόμα) και το γνωστό καταποντισμό της Ελλάδας, επέστρεψε για δεύτερη θητεία ως προπονητής τα χρόνια 2004-08 με τις προαναφερθείσες επιτυχίες. Εκτός από εκείνη του 1949 στην οποία ήταν προφανώς… αγέννητος δεν υπάρχει ούτε μία επιτυχία της εθνικής ομάδας που να μην εμπεριέχει μέσα της το όνομα «Γιαννάκης» με την ιδιότητα είτε του παίκτη είτε του προπονητή. Καμία φορά δεν έχει ανέβει η ομάδα πάνω από την 5η θέση χωρίς αυτόν μαζί της (μην μου πείτε για το Κάιρο, εντάξει, το έγραψα, γελάσαμε όλοι, ας το αφήσουμε). Αυτό για να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος του ανδρός.

Από το επόμενο καλοκαίρι θα δούμε λοιπόν ένα καινούργιο πείραμα, μέχρι στιγμής μόνο αποτυχημένο στο παρελθόν όσες φορές είχε ξαναδοκιμαστεί. Ο Γιαννάκης έφυγε, οπότε το θέμα είναι ποιος θα έρθει. Για μένα από τους Έλληνες οι δύο που θα μπορούσαν να σταθούν είναι ο Φώτης Κατσικάρης και ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Ο πρώτος σε 5-6 χρόνια και ο δεύτερος μετά από 3-4 χρόνια σε μεγάλη ομάδα όποτε κι αν είναι αυτά. Κάθε άλλο όνομα από Ελλάδα στην παρούσα φάση το απορρίπτω απλώς ως ανέκδοτο. Από τους ξένους μπορώ να ξεχωρίσω 4 μόνο: Ζέλικο Ομπράντοβιτς, Ντούσαν Ίβκοβιτς, Ετόρε Μεσίνα και Γιόνας Καζλάουσκας (και ίσως Αΐτο Ρενέσες). Όμως, δεν πάει να πει ότι και οι τέσσερις λύσεις είναι δυνατές. Ο Ομπράντοβιτς απορρίπτεται… για τους ίδιους λόγους που απομακρύνθηκε και ο Γιαννάκης, τον Ίβκοβιτς (που τον θεωρώ μακράν την καλύτερη λύση) μας τον πρόλαβαν άλλοι, ο Μεσίνα ουσιαστικά ανακοίνωσε ότι θα πάει στην Μπαρτσελόνα («δεν δέχτηκα την πρόταση της γαλλικής ομοσπονδίας γιατί στην ACB δεν επιτρέπεται ένας προπονητής να είναι ταυτόχρονα και σε εθνική ομάδα») εκτός κι αν μας έριχνε στάχτη στα μάτια και μας μένει ο Καζλάουσκας. Ελεύθερος, προπονητής που έχει παίξει (ο μόνος στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ) το λεγόμενο «ολοκληρωτικό μπάσκετ», πολύ καλός, πανέξυπνος, με ωραία συστήματα και πλήρη εκμετάλλευση των επιθετικών αρετών των παικτών του. Βέβαια, ταιριάζει στην εθνική τέτοιος προπονητής; Που βάζει την άμυνα σε δεύτερη μοίρα; Γιατί οι ομάδες του Καζλάουσκας παίζουν καλή άμυνα, απλώς με αντίθετη λογική από αυτή της εθνικής μας. Δεν ξεκινούν όλα από την άμυνα στις ομάδες του. Καταλήγω στο θέμα ότι θεωρώ (από τις εφικτές) καλύτερη λύση τον Καζλάουσκας αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να έρθει στον πάγκο. Φοβάμαι ότι η ανακοίνωση του ονόματος την άνοιξη θα μας απογοητεύσει, απ’ όσα έχει πάρει το αυτί μου από την ομοσπονδία.

Το άρθρο το ξεκίνησα βασικά για να αναφερθώ στα όσα είπε ο Βασιλακόπουλος την ημέρα που ανακοινώθηκε η απομάκρυνση Γιαννάκη. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του FIBA Europe… κοροϊδευόμαστε. Και εξηγούμαι:

- «Ο κύκλος του Γιαννάκη είχε κλείσει από τους Αγώνες του Πεκίνου. Μέχρι τότε ήταν η συνεργασία του με την εθνική»: ο ίδιος δεν είναι που πριν από 2 μήνες έλεγε ότι «μια πετυχημένη συνταγή δεν αλλάζει. Πάμε με Γιαννάκη για το Ευρωμπάσκετ του 2009»; Αυτός είναι, ρωτάω και απαντάω μόνος μου. Δεν το ανέφερα αυτό για τον Γιαννάκη, αλλά για την αξιοπιστία του ανδρός.

- «Θέμα ΕΣΑΚΕ η συμμετοχή της Καβάλας στην Α1»: τελικά… δεν θα μάθουμε ποιου θέμα ήταν η συμμετοχή της Καβάλας. Μου θυμίζει κάτι που είδα σε μια ξένη σειρά. Η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης είχε απολύσει μια υπάλληλο, αλλά το ίδιο βράδυ πέθανε, πριν προλάβει να κοινοποιήσει την απόλυση. Έτσι, το άλλο πρωί η έξυπνη υπάλληλος πήγε κανονικά στη δουλειά, αφού κανείς άλλος δεν ήξερε για την απόλυση. Μάλλον και αυτός που ήταν υπεύθυνος για τη συμμετοχή ή μη της Καβάλας… πέθανε πριν ανακοινώσει την απόφασή του και όλοι οι υπόλοιποι απλώς… δεν ξέρουν.

- Μακράν η πιο τραγική φράση που δείχνει και σε ποιες εποχές… ζει ο FIBA Europe: «Υπάρχει ελληνικό μοντέλο πάντα! Το ισπανικό ή το αμερικάνικο μοντέλο δεν τα κατανοώ. Εμείς διδάξαμε όλους πώς αναπτύσσεται το μπάσκετ. Δεν θα προσχωρήσουμε σε άλλο μοντέλο»: Αυτό το είπε για το θέμα ξένου προπονητή. Μάθαμε ότι εκτός από το ότι διδάξαμε… πολιτισμό όλον τον κόσμο (γνωστή η φράση «όταν εμείς είχαμε πολιτισμό, εσείς μαζεύατε μπανάνες από τα δέντρα»), διδάξαμε και… μπάσκετ! Έγραψε… Βέβαια από τον άνθρωπο που έχει δηλώσει ότι οι Αμερικάνοι «είναι πιθήκια που απλώς πηδάνε ψηλά και καρφώνουν» δεν μπορείς να περιμένεις να καταλαβαίνει από βασικές αρχές μάρκετινγκ, επικοινωνίας, οργάνωσης, στησίματος μιας εύρωστης οικονομικά λίγκας. Ωστόσο, μετά είπε ότι δεν θα είναι… δογματικός και θα δεχτεί ξένο προπονητή αν υπάρξει καλή λύση. Όσοι γελάτε με το «δεν είμαι δογματικός» παρακαλώ σταματήστε για να συνεχίσουμε.

- Για το θέμα του ΠΣΑΚ εννοείται ότι… όλα είναι λυμένα και ότι για ό,τι δεν γίνεται φταίει η… Υπουργός Εργασίας. Ούτε αυτός, ούτε ο ΕΣΑΚΕ, ούτε ο Ιωαννίδης.

- «Κανένας δεν πρόκειται να απόσχει από την εθνική. Αυτά τα δημιουργούν κάποιοι που έχουν σκοπό να αποσταθεροποιήσουν την πορεία της εθνικής προς την κορυφή»: Καταλάβατε όλοι ποιος θα φταίει αν η Ελλάδα αποτύχει στο Ευρωμπάσκετ… Ο Παπαδόπουλος ανάγκασε 12 διεθνείς να βάλουν την υπογραφή τους ή πλαστογράφησε 12 υπογραφές και μετά τους ανάγκασε να πουν ότι την έβαλαν. Είχε γυμνές φωτογραφίες τους από τα ντουζ στα αποδυτήρια και τους εκβιάζει ότι θα τις βγάλει σε κίτρινες εφημερίδες, γι' αυτό το έκαναν...

- «Δεν χρειάζεται αυτόκλητους προστάτες η εθνική. Έχει τη δύναμη, το κουράγιο, την αξιοπρέπεια, τα θεμέλια και δε χρειάζεται τη βοήθεια κανενός»: αυτό πήγαινε στην παρέμβαση Γιαννάκη, Λινάρδου, Μπαρτζώκα, Ζούρου και, ας μην επεκταθώ, όλων των Ελλήνων προπονητών (αλλά η σπόντα πήγαινε στον Γιαννάκη) που εξέδωσαν ανακοίνωση στήριξης στους παίκτες της εθνικής στην κόντρα τους με την ΕΟΚ. Προφανώς όταν λέει ότι η εθνική έχει «τη δύναμη και το κουράγιο» εννοεί για να τον αντέξει στην κόντρα που έχουν, αφού... με αυτόν είναι η κόντρα στο πλαίσιο της οποίας εκδόθηκε η ανακοίνωση στήριξης.

- «Αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να μπαίνουν σε συζήτηση δεν με αφορά η κόντρα των αιωνίων»: αυτό το είπε όταν ρωτήθηκε αν επηρεάζει η κόντρα των αιωνίων την επιλογή προπονητή στην εθνική! Μάλλον ζούμε σε άλλη χώρα. Πάντως σίγουρα δεν ζούμε στην ίδια, γιατί σε αυτή που ζω εγώ ο Γιαννάκης έφυγε από την εθνική επειδή είναι προπονητής του Ολυμπιακού και κάποιοι είχαν πρόβλημα.

- Και ο μαγικός επίλογος για την καριέρα του, τους λόγους που έφτασε ως εκεί, αλλά και το πού θέλει να πάει μετά… «Εξαντλείται όλη η ιεραρχία και οι φιλοδοξίες που έχει ένας άνθρωπος που έχει υπηρετήσει το παγκόσμιο μπάσκετ. Δεν περίμενα ξεκινώντας ότι θα έρθουν όλα αυτά. Πέρασα από όλα τα στάδια. Παίκτης, προπονητής, διαιτητής και τελικά ασχολήθηκα με τα διοικητικά. Με αρχές, αξίες και ιδέες που υπηρετείς με σταθερότητα, τα άλλα έρχονται μόνα τους»: Με αξίες και ιδέες όταν λες;

by Rasheed.


Υ.Γ.: Η 6η αγωνιστική στο Age of Basketball Champion θα δημοσιευτεί το Σάββατο. Πλέον… το έχουμε κάνει παράδοση.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κι εμένα θα μου άρεσε η λύση Ομπράντοβιτς και χαίρομαι που το γράφετε χωρίς κολλήματα. Βεβαίως, είναι αδύνατη για τους λόγους που γράφεις.
Για τον Καζλάουσκας δεν ξέρω, είναι μεγάλος προπονητής, το έδειξε και στην ανύπαρκτη Κίνα, αλλά δεν βλέπω να το τολμάμε.
Εγώ βλέπω κανά... Αγγέλου δίδυμο με Σκουρτόπουλο στον πάγκο.
Όσο για εκείνα που λες για τον Σωλήνα, μου αρέσει που ποτέ δεν γράφετε ό,τι σας κατέβει, αλλά πάντα είτε με στατιστικά είτε με δηλώσεις και το στηρίζετε αποδεικνύοντάς το. Τρελό γέλιο οι φωτογραφίες του Λάζου...

Ανώνυμος είπε...

H λύση Ομπρ/αντοβιτς μια χαρά θα ήταν αν δεν έβαζε ο κ.Βασιλακοπουλος ως αιτία της απομάκρυνσης του Γιαννάκη την ενασχόλησή του με τον Ολυμπιακό.

Η έκραση που ταιριάζει στα επιχειρήματα του Βασιλακόπουλου είναι: είναι να γελάει κανείς!

Συμφωνώ και με τα 5 ονόματα που αναφέρατε αλλά στην Ελλάδα ο Ρενέσες έχει χαρακτηριστεί λούζερ(!) ο Καζλάουσκας θα χαρακτηριστεί ότι δεν έχει το ειδικό βάρος ενώ οι άλλοι 3 για διαφορετικούς λόγους δεν βλέπω να έρχονται. Οπότε φοβάμαι ότι ο διάδοχος του Γιαννάκη θα είναι ένα πείραμα.

Προτείνω να βάλει ο Βασιλακόπουλος προπονητή τον Συρίγο. Νομίζω ότι θα ήταν η καλύτερη λύση.

Πολύ εύστοχο άρθρο παιδιά.

Υ.Γ. Τον Πεδουλάκη δεν τον έχετε καθόλου στα υπόψν;

ακιλας

Ανώνυμος είπε...

Χώρια που εκτος των άλλων ο Ζοτς δεν ξέρουμε αν θέλει να ξαναναλάβει εθνική ομάδα μετά το μπουρδέλο της εθνικής Σερβίας στο προτελευταίο ευρωπαικό.
Τώρα Ο,ΤΙ και να πουμε για τον εναν,τον μοναδικό,τον ανεπανάληπτο Βασιλακόπουλο είναι λίγο.Πολύ λίγο.

ΥΓ.Η λύση Ρενέσες είναι ισως μια καλή λύση.Αν και θα μου άρεσε ΚΑΙ ο Πέπου.Αλλά και εγώ μάλλον βλέπω καναν Σκουρτόπουλο στον πάγκο και θα γελάσει το χειλάκι κάθε πικραμένου...

Ανώνυμος είπε...

Ο Γιαννάκης είναι ένας καλός προπονητής. Δεν είναι μεγάλος προπονητής, ώστε να μπορεί να συγκριθεί με Ομπράντοβιτς, Ίβκοβιτς, Μεσίνα, Ιωαννίδη ή ακόμη και Γκέρσον.
Η συγκυρία ευνόησε την εθνική μας ομάδα να κάνει καλή πορεία τα τελευταία χρόνια στις διεθνείς διοργανώσεις. Με το υλικό που θα έχει ο νέος προπονητής στα χέρια του δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα είμαστε καλύτεροι από ΗΠΑ, Σερβία, Ισπανία ή ακόμη και από Αργεντινή, Σλοβενία, Ρωσία ή Λιθουανία, εάν αυτές οι ομάδες κατεβάζουν τα "αστέρια" τους.
Κατά τη γνώμη μου δεν είναι δόκιμο να συγκρίνουμε το πιθανολογούμενο αποτέλεσμα ενός νέου προπονητή με τη 2η θέση στο μουντοπάσκετ ή με την 1η στο ευρωμπάσκετ όταν πολλές άλλες ομάδες είχαν τεράστιες ελλείψεις στο ρόστερ τους.

Όσο για την "ονοματολογία", αν και δεν μας ρώτησε κανείς, ας προσθέσουμε κάποια ονόματα ακόμη:
Γκέρσον, Περάσοβιτς, Σάκοτα από Ευρώπη, αν και η καλύτερη επιλογή θα ήταν προπονητής από τις ΗΠΑ, ας πούμε Σκότ Σκάιλς.

aba είπε...

Ego proteino na xeperasoume ta kollimata kai na paroume stin ethniki didumo Giannaki-Obradovic.

Teleia.

Ανώνυμος είπε...

Για μένα ο Γιαννάκης είναι ένα σκαλοπάτι κάτω από τον Ομπράντοβιτς, τον Καζλάουσκας, τον Μεσίνα, τον Ίβκοβιτς. Για λόγους βιογραφικού. Γι' αυτό και είναι πρόκληση ο Ολυμπιακός, γιατί και μόνο που θα είναι στο φάιναλ φορ, αμέσως ο Γιαννάκης θα ανέβει λίγο ιεραρχία τον προπονητών.

Αλλά δε βλέπω αν έρχεται ο οποιοσδήποτε να κάνει κάτι καλύτερο από το Γιαννάκη. Αν δούμε ποιοι συνήθως τερματίζουν πάνω μας, βάσει υλικού είναι ίσοι ή και καλύτεροι από μας. Ενώ από κάτω μας συνήθως χειρότεροι (ενίοτε και καλύτεροι). Αυτό σημαίνει ότι ο Γιαννάκης παίρνει αυτό που πρέπει να πάρει από την ομάδα, ενίοτε και παραπάνω.

Επίσης περί κριτικής "έλα μωρέ οι παίκτες τον κάνουν μάγκα". Η δουλειά του προπονητή είναι να βάζει τους παίκτες του να παίζουν τουλάχιστον στις δυνατότητες τους (ακομα και αν δεν είναι τεχνικοί λόγοι που συμβαίνει αυτό αλλά ψυχολογικοί). Γιατί έχουμε πνιγεί από ανάποδα παραδείγματα (όπως το να έχεις Μάσει, Ρέγιες, Παπαδόπουλο και Ερβέλ στην φροντλάιν και να μην μπορείς να πάρεις παραμάζωμα τον Πανιώνιο, ε κύριε Πλάθα?). Θεωρώ ότι ο Γιαννάκης είναι προπονητής με δεδομένες αδυναμίες αλλά δεν βλέπω ποιος θα μπορούσε να είναι ο καταλληλότερος για την εθνική.

Γι 'αυτό τώρα η ομοσπονδία θα πρέπει να φέρει έναν από τους τοπ, ώστε να προχωρήσουμε σχετικά ομαλά στην μετά Γιαννάκη εποχή. Ότιδηποτε άλλο είναι πισωγύρισμα. Γνώμη μου: Ο επόμενος προπονητής που σίγουρα θα μπορεί να συσπειρώσει Έλληνες παίκτες θα έρχεται από τα σπλάχνα της σημερινής εθνικής, κυρίως γιατί θα έχει το know-how.

YΓ Ο Fiba Europe να ανάψει ένα κεράκι στο μπόι του Σπανούλη, γιατί αν το μπουμπούνιζε το καλοκαίρι, το κράξιμο θα ήταν πιο ηχηρό.
ΥΓ 2 Εννοείται ότι οποιοσδήποτε έλληνας που δεν έχει ψηθεί εξωτερικό ή Ευρωλίγκα είναι ανέκδοτο.
ΥΓ 3 Ο Κατσικάρης είναι καλή περίπτωση. Αλλά όντως καλό είναι να ανέβει λίγα σκαλοπάτια ακόμα και να μην καεί κάτω από το βάρος του προηγούμενου. Δε ξέρω για 5-6 χρόνια, αλλά όχι τώρα σίγουρα.

Ανώνυμος είπε...

Και μόνο που διάβασα τα ονόματα των (υποψηφίων ακόμα) ελλήνων προπονητών για την εθνική, τρόμαξα.
Ο θεός του μπάσκετ να βάλει το χέρι του!

Δεν θα αναφέρω κανένα όνομα, για να μην θίξω κάποιον, αλλά ΕΛΕΟΣ.

Θέλω να ελπίζω ότι κάποιοι τουλάχιστον θα βγουν δημοσίως και θα πουν ότι δεν είναι ικανοί για να προπονήσουν την εθνική. Λίγη αυτογνωσία και ταπεινότητα δεν βλάπτει.

--Ηλίας

Ανώνυμος είπε...

Εγώ προτείνω Πλάθα για προπονητή με βοηθό τον Συρίγο.Τοτε να δείτε αν θα πάρουμε το ευρωπαικό(το τι ευρωπαικό δε σας λέω ομως) ή όχι.
ΤΕΛΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

Από έγκυρες πηγές έμαθα ότι έγινε μεν πρόταση στον Συρίγο αλλά την απέρριψε επειδή ζήτησε να πάει και ο Jr βοηθός... :P

Age of Basketball είπε...

Ωραίες απόψεις όλες παιδιά, που βοηθούν τη συζήτηση, καθώς δείχνουν (άλλες με επιχειρήματα, άλλες με ειρωνεία και δηκτικό τρόπο) πώς έχει η κατάσταση.

Απαντώ μόνο στο φίλο που με ρωτά για Πεδουλάκη. Το όνομά του είχε ακουστεί και στο παρελθόν (μαζί με Γιαννάκη, αντί για Κακιούση), αλλά ο ίδιος είχε αρνηθεί. Γι' αυτό δεν τον έβαλα στο κείμενο. Αλλιώς τον θεωρώ πολύ καλό προπονήτή, που όμως δεν έχει αποδείξει την αξία του σε μεγάλες ομάδες με αστέρες. Αστερίσκος που ισχύει και για τους υπόλοιπους Έλληνες.

Απλώς να προσθέσω ότι η εθνική με Γιαννάκη έχει 7 επιτυχημένα καλοκαίρια και με μέτριο ρόστερ (τα δύο πρώτα τη δεκαετία του 90). Οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε για συγκυρία. Ο Γιαννάκης επίσης έχει οδηγήσει το Μαρούσι στις καλύτερες χρονιές της ιστορίας του. Βέβαια, για να φτάσει κι επισήμως στο ίδιο επίπεδο με τους άλλους (δεν θεωρώ ότι ως προπονητή του λείπει κάτι) θέλει τίτλο πρωταθλήματος και Ευρωλίγκας.
Rasheed.