ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

Περί δικαιοσύνης ο λόγος


Αποφάσισα να γράψω το παρόν άρθρο μετά από αρκετή σκέψη. Ο λόγος δεν ήταν το σωστό ή όχι της απόφασης του αθλητικού δικαστή, αλλά το γεγονός ότι η απόφαση δεν έχει τελεσιδικήσει και στην Ελλάδα έχουμε πάρα πολλά παραδείγματα όπου στο ΑΣΕΑΔ έχουν ανατραπεί αποφάσεις ή σβηστεί ποινές. Η συγκεκριμένη απόφαση, που αφορά το ματς ΑΕΚ-Πανιώνιος, είναι εξαιρετικά πρωτότυπη και έχει καλή βάση, οπότε θεωρώ ότι δεν πρόκειται να αλλάξει. Αλλά ας κρατάμε μικρό καλάθι.

Πάντως, το θέμα της ανατροπής ενός αποτελέσματος δύο εβδομάδες μετά τον αγώνα, είναι μοναδικό. Το είχαμε γράψει και τότε, η ΑΕΚ έπρεπε να έχει κερδίσει το ματς, καθώς ξεκάθαρα το φάουλ που κέρδισε ο Γιάννης Καλαμπόκης στην τελευταία φάση του ματς (και με τις βολές ισοφάρισε σε 73-73 για να κερδίσει ο Πανιώνιος στην παράταση) ήταν εκπρόθεσμο.

Η ΑΕΚ νιώθει δικαίως δικαιωμένη και ήρεμη πλέον, καθώς στη μάχη που δίνει φέτος έχει ένα εμπόδιο λιγότερο πια. Το 3-2 την φέρνει πια μόνη στην 5η θέση του πρωταθλήματος, αυτή τη στιγμή 3 νίκες μακριά από τη ζώνη του υποβιβασμού (δύο αν δεν μετρήσουμε την Καβάλα που έχει 3 ματς λιγότερα και είναι χωρίς νίκη ακόμα), αλλά και 2 νίκες μπροστά από την 8η θέση. Αν πρέπει να γίνει ένα σχόλιο γι’ αυτό είναι ότι η ΑΕΚ φαίνεται πιο ώριμη απ’ ότι έδειχνε ο καλοκαιρινός σχεδιασμός και αν συνεχίσει στους ρυθμούς αυτούς, ίσως αρχίσει να σκέφτεται την οκτάδα. Βέβαια είναι νωρίς ακόμη, δεδομένου ότι από κάτω της βρίσκονται ομάδες όπως ο ΠΑΟΚ, το Μαρούσι, η Ολύμπια και ο Πανιώνιος.

Ο Πανιώνιος, απ’ την άλλη, έχει πρόβλημα. Την ώρα που στην Ευρώπη ολοκλήρωσε μια εβδομάδα με 2 θεαματικές (ως αποτελέσματα) νίκες, στο πρωτάθλημα έχει 1-3, το οποίο μπορεί να γίνει 2-3 με το χρωστούμενο ματς εναντίον της Καβάλας. Το βασικότερο πρόβλημα των «κυανέρυθρων» είναι ότι ως τώρα είναι ιδιαίτερα ασταθείς. Από αγώνα σε αγώνα οι διαφορές στην απόδοσή του είναι πολύ μεγάλες. Η τετράδα αυτή τη στιγμή είναι 3 νίκες μπροστά από τον Πανιώνιο (2 εφόσον ο Πανιώνιος κερδίσει την Καβάλα), διαφορά τεράστια αν αναλογιστούμε ότι έχουμε παίξει μόνο 5 αγωνιστικές. Αν ο Πανιώνιος μέχρι να σταθεροποιήσει την απόδοσή του έχει μείνει 3-4 νίκες πίσω από ομάδες όπως ο Άρης και ο Πανελλήνιος, είναι σχεδόν αδύνατο να καλύψει τη διαφορά. Εκτός, κι αν μέχρι εκεί φτάνουν τα φτερά του φέτος, με βάση το ρόστερ που έχει, άρα ούτως ή άλλως δεν θα καλύψει τη διαφορά.

Πάντως, ο τρόπος που υποδέχθηκαν στον Πανιώνιο την απόφαση δεν προξενεί εντύπωση, αλλά είναι… ιδιόμορφος. Απ’ τη μία δεν μπορείς να ζητάς από μια ομάδα να χάσει ένα ματς (όπως το έχασε ο Πανιώνιος) δύο εβδομάδες μετά που το… κέρδισε (έστω και άδικα) και να μην διαμαρτυρηθεί. Αυτό που εσείς κι εγώ βλέπουμε δίκαιο για την αξιοπιστία του πρωταθλήματος, ο Πανιώνιος το βλέπει ως μείον έναν βαθμό για την ομάδα του, μια πρωτοφανή απόφαση στο ελληνικό μπάσκετ. Θα ήταν παράλογο να περιμένει κάποιος ότι ο Πανιώνιος θα χειροκροτούσε την απόφαση του αθλητικού δικαστή, θυσιάζοντας τα συμφέροντά του στο βωμό της αξιοπιστίας του τραγελαφικού (οργανωτικά) ελληνικού πρωταθλήματος.

Απ’ την άλλη, ο λόγος που προέκριναν ότι θα τους ωθήσει στην έφεση στο ΑΣΕΑΔ, είναι αν μη τι άλλο… λογικά γελοίος. Ο Πανιώνιος λέει ότι δεν μπορεί ο αθλητικός δικαστής να αποφασίζει με βάση το βίντεο και όχι με βάση το φύλλο αγώνα. Δηλαδή, στην ουσία καλεί όλους τους Έλληνες να… μην πιστέψουν στα μάτια τους, αλλά στα μάτια των δύο (διαιτητή και κομισάριου) που δεν είδαν το οφθαλμοφανές. Και μάλιστα όταν αμφότεροι έχουν συντάξει έκθεση με την οποία λένε ότι έσφαλαν και ότι το φάουλ είναι εκπρόθεσμο.

Παράλογη απαίτηση του Πανιωνίου, που βρίσκει λογική βάση στο γεγονός ότι δεν έχει παρθεί παρόμοια απόφαση παλιότερα. Αυτό άλλωστε επικαλείται και στην ανακοίνωσή της η ομάδα, όταν λέει ότι… το 2002 δεν είχε δικαιωθεί ο Πανιώνιος σε εκπρόθεσμο καλάθι (που έδωσε τη νίκη) του Παναθηναϊκού. Εγώ λέω να τον δικαιώσετε αναδρομικά, να ξαναγίνει το πρωτάθλημα του 2002 φέτος και στη συνέχεια να παίζουμε δύο πρωταθλήματα (από εκείνο του 2003-04) το χρόνο ώστε το 2013 να φτάσουμε πάλι στο σωστό και να παίξουμε το πρωτάθλημα του 2012-13. Με συγχωρείτε για το… αστειάκι, αλλά δεν γίνεται κάθε φορά που πάμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά στη χώρα αυτή να επικαλούμαστε λάθη του παρελθόντος για να αποδείξουμε ότι δεν πρέπει να αλλάξει κάτι ούτε στο παρόν.

Βεβαίως, υπάρχει και η άποψη που διατύπωσε ο BEN, η οποία λέει ότι είναι τουλάχιστον περίεργο (έως αδιανόητο) μια ομάδα να χάνει ένα ματς που κέρδισε στο γήπεδο (έστω και άδικα) δύο εβδομάδες μετά στα χαρτιά. Η ΑΕΚ δικαιώθηκε, αλλά πλέον και ο Πανιώνιος μπορεί να γκρινιάζει. Οπότε ποια είναι η λύση; Εισάγετε επιτέλους το instant replay σε τέτοιες φάσεις ώστε τα ματς να τελειώνουν εκείνη την ώρα χωρίς γκρίνιες από κανέναν. Δεν γίνεται το ελληνικό μπάσκετ με τη θέληση ορισμένων καρεκλοκένταυρων να παραμένει τριτοκοσμικό, αρνούμενο τη βοήθεια της τεχνολογίας για την εξυπηρέτηση της αξιοπιστίας του και της καθαρότητάς του. Όλα τα πρωταθλήματα που σέβονται τον εαυτό τους έχουν εισάγει το instant replay. Ας γίνει επιτέλους κι εδώ.

by Rasheed.

Υ.Γ.: Το άρθρο της Ελεάνας Πανταζή θα "ανέβει" το Σάββατο το βράδυ, οπότε για την αγωνιστική στην Α1 θα τα πούμε μια και καλή την Κυριακή.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νομιζω οτι ηδη εχουμε αργήσει με το instant replay. Επιτέλους γιατί μια ζωή να ερχόμαστε τελευταίοι σε όλα??? Μήπως δεν το χρησιμοποιούμε γιατί το έχει το ΝΒΑ??? Λέω μήπως... Αλήθεια ποιος φταίει που δεν το χρησιμοποιούμε??? Εγώ κάτι έχω στο μυαλό μου σε σχέση με το ΝΒΑ αλλά δεν θέλω να γίνω πάλι κακός...

Loukmosh

Age of Basketball είπε...

@loukmosh: Τι εννοεις? Κάποιον που είπε ότι εκεί ειναι απλώς μαϊμούδες που πηδάνε ψηλά; Δεν εισαι εσύ κακός, όντως το ειπε.

Ό,τι και να λέμε, το NBA είναι έτη φωτός μπροστά σε τέτοια θέματα και αυτά το ξεχωρίζουν, όχι το αγωνιστικό κομμάτι καθεαυτό. Όμως και η Ευρωλίγκα έχει instant replay.
Rasheed.