ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008

Τον θυμάσαι; - Μέλβιν Τσίτουμ


Όπως είχαμε υποσχεθεί από τη Δευτέρα, το Age of Basketball εισάγει ένα νέο κύκλο άρθρων και αφιερωμάτων με τον τίτλο «Τον θυμάσαι;». Πλέον και αυτά θα έχουν το δικό τους tab στο πλάι, όπου θα μπορείτε να τα βρίσκετε όλα. Τι θα αφορούν; Παίκτες που έχουν περάσει από το ελληνικό (κυρίως και βασικά) πρωτάθλημα, θα θυμηθούμε τι έκαναν στη χώρα μας και πώς συνέχισαν την μπασκετική τους καριέρα. Προφανώς, τους περισσότερους θα τους θυμάστε, αλλά δεν κάνουμε διακρίσεις. Από τη στήλη θα παρελάσουν μεγάλοι, μικροί, αλλά και τεράστιοι παίκτες, που η αναφορά του ονόματός τους και η λιτή παρουσίαση της καριέρας τους, θα μας βοηθήσει να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας, να συγκινηθούμε, αλλά και να συζητήσουμε! Την αρχή την κάνουμε εμείς, από την επόμενη φορά μπορείτε μέσω mail στο ageofbasketball@gmail.com ή στα σχόλια του άρθρου κάθε φορά να ζητάτε ποιους θέλετε να αφορούν τα επόμενα άρθρα. Σταδιακά θα απαντηθούν όλα τα αιτήματα. Ας αρχίσουμε:

- Πρώτος παίκτης που θα απασχολήσει τη νέα στήλη μας είναι ένας τεράστιος παίκτης, που ποτέ δεν είχε την ευκαιρία να παίξει σε μεγάλη ομάδα, αλλά πέρασε 4,5 χρονιές στη χώρα μας και άφησε το στίγμα του. Ο λόγος για τον
Μέλβιν Τσίτουμ (40, 2.03), που πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα τη χρονιά 1991-92 φορώντας τη φανέλα της Δάφνης. Τότε, τελείωσε το πρωτάθλημα κάνοντας «όργια» και έχοντας 26.5 πόντους και 12.5 ριμπάουντ ανά αγώνα στην Α1. Την επόμενη σεζόν έπαιξε στη Μούρθια για να επιστρέψει στην Ελλάδα και τη Λάρισα για τη διετία 1993-95. Οι μέσοι όροι του δεν έπεσαν, τελείωσε την πρώτη σεζόν 8ος σκόρερ και 6ος ριμπάουντερ της Α1, ενώ την επόμενη ήταν 6ος σκόρερ με 25.3 πόντους έχοντας παράλληλα 11.4 ριμπάουντ.

Μετακόμισε στη
Νανσί, αλλά δεν έδεσε ποτέ με την ομάδα, έτσι το χειμώνα του 1995-96 ήρθε στην Ελλάδα ξανά, για το Περιστέρι. Τελείωσε τη χρονιά με 14 πόντους και 8.5 ριμπάουντ, έμεινε για ακόμη μία σεζόν στη χώρα μας έχοντας 16.2 πόντους και 8.6 ριμπάουντ μέσο όρο. Αυτή ήταν και η τελευταία παρουσία του Τσίτουμ στην Ελλάδα και την Α1. Στη συνέχεια μεταπήδησε στην Παρί του Μάλκοβιτς, αλλά εννοείται ότι δεν ταίριαξε στον τρόπο παιχνιδιού του, με τον Μπόζα να τον αλλάζει στη μέση της σεζόν με τον… Κοτούροβιτς. Μεταπήδησε στην Τουρκία, έπαιξε Ούλκερ (πήρε τη θέση του Κένι Γκριν) και τελείωσε τη σεζόν 1997-98 με 18 πόντους και 13 ριμπάουντ μέσο όρο. Μέχρι την έναρξη της σεζόν 1998-99 πέρασε μια βόλτα από τη Δομινικανή Δημοκρατία, έπαιξε στην ομάδα Σάντο Ντομίνγκο με εξωφρενικούς μέσους όρους (30.5 πόντους και 12.7 ριμπάουντ). Μετά πήγε στις Φιλιππίνες, στην Λουσία Ρεάλτι, βαρέθηκε… και έφυγε πολύ γρήγορα για να δοκιμαστεί τον Νοέμβριο του 1998 από τον Απόλλωνα Πάτρας. Το φλερτ δεν ευοδώθηκε και τον Φλεβάρη του 1999 αντικατέστησε τον Αντόνιο Ουάτσον στην Ουέλβα, έχοντας 15.5 πόντους και 10.9 ριμπάουντ.

Μετά το καλοκαίρι του έλεγε… Βενεζουέλα, όπου στη
Μαρίνος ντε Οριέντε είχε 17 πόντους και 6.8 ριμπάουντ σε 6 ματς, ένα πέρασμα από την Κύπρο και το κύκνειο άσμα του στο Βέλγιο το 2000-01.



Έπαιξε μόλις 2 παιχνίδια με τους
Ατόμικ Μπρούσελς τον Γενάρη, με 12.5 πόντους και 8 ριμπάουντ μέσο όρο για να αντικατασταθεί από τον Μπίλι Άρμστρονγκ (που σε 12 ματς είχε 10 πόντους, 2.7 ασίστ και 2 ριμπάουντ μέσο όρο).

Τότε αποφάσισε να σταματήσει το επαγγελματικό μπάσκετ, σε ηλικία μόλις 33 ετών. Πάντως, όσοι είχαν την ευκαιρία να τον δουν στην Α1 σίγουρα θυμούνται τον αλτικό Μέλβιν με τα τεράστια χέρια, την έφεση στο ριμπάουντ και την τάπα και την επαφή με το καλάθι.

Νίκος Κουσούλης

Υ.Γ.: Το blog της Ελεάνας Πανταζή θα αργήσει λίγο, καθώς η Ελεάνα τραυματίστηκε στο τελευταίο ματς και τρέχει με φυσιοθεραπείες. Της ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση και να έρθει γρήγορα ξανά στην παρέα μας.

13 σχόλια:

haridimos είπε...

Πολύ καλός παίκτης ο Μέλβιν

Ανώνυμος είπε...

εντελως εκτος θεματος

http://www.youtube.com/watch?v=EQGmWwUwcQ0&feature=channel

η μεγαλη αντιθεση...
κοιταχτε αυτο το βιντεο με τις πεντε καλυτερες φασεις απο τους αγωνες στο nba στις 6 νοεμβριου. οι τρεις τελευταιες ειναι τρια καλαθια στον αγωνα μεταξυ blazers και houston στα τελευταια 3 δευτερολεπτα του αγωνα. καθε ενα απο αυτα εδινε προβαδισμα στην καθε ομαδα (καθε ενα απο αυτα θα μπορουσε να ειναι buzzer bitter αλλα τελικα ηταν το τελευταιο). ο λογος που παραθετω αυτο το βιντεο φυσικα δεν ειναι το εντυπωσιακο της φασης. ειναι η ακριβεια με την οποια σταματαει το χρονομετρο. ουτε ενα δεκατο του δευτερολεπτου χαμμενο. χαρακτηριστικοτερο παραγειμγα η φαση νο2, οπου ο κινεζος παιρνει την μπαλα στα 1.9" πριν το τελος, γυριζει να σουταρει και η μπαλα μπαινει με το χρονομετρο να δειχνει 0.8".. και αναρωτιεμαι... καλα μολις 1.1" για ολη αυτην την κινηση και ολη την πορεια της μπαλας;; προφανως οχι! απλως στα 0.8" ο διαιτητης δινει φαουλ και αυτοματως ο χρονος παγωνει. επειτα αυτα τα 8 δεκατα ηταν αρκετα για να αλλαξει χερια το παιχνιδι...
τι θα γινοταν στην ελλαδα σε παρομοια κατασταση;;; λογικα το παιχνιδι θα τελειωνει στο πρωτο απο τα τρια καλαθια με τα 1.8" να περνανε ψαχνωντας την μπαλα για να γινει η επαναφορα. αν φταναμε στη δευτερη φαση ουτε συζητηση να γινεται. καλαθι και η βολη σε κενο χρονο! το αισχρο παραδειμγα αλλωστε της αεκ ειναι προσφατο.. που εχουν περασει 2 αγωνιστικες και ακομα να συμπερανουν αν το φαουλ ειναι εντος ή εκτος χρονου...

Ανώνυμος είπε...

Oraios itan o Tsitoum. Mazi sti front-line sto Peristeri itan me ton Maxey, etsi den einai? Ki ekeinos wraios paiktis me to sortsaki mexri ton astragalo!

Age of Basketball είπε...

@haridimos: Μεγάλος ο Τσίτουμ όντως.

@ανώνυμος1: Έτσι είναι δυστυχώς. Και το θέμα δεν είναι ότι δεν ξέρουν, αλλά ότι ξέρουν και δεν θα κάνουν κάτι.

@ανώνυμος: Μιας και το έθεσες θα τα πούμε σύντομα για τον Μάξεϊ.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ θέλω να γράψετε για τον Ρέλφορντ, εκείνοντον σκόρερ που έπαιζε στο Παγκράτι. Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

Ωραιος ο Αργρόπουλος.Με τη σημερινη του εμφανιση κατα της Ολυμπιας απεδειξε πως ειναι χαλαρα ο πιο βρωμικος του πρωταθληματος.Να τον χαιρεστε...

Age of Basketball είπε...

@ανώνυμος: Φίλε θα τα πούμε για τον Ρέλφορντ.

@ανώνυμος2: Έχεις δίκιο αν αναφέρεσαι σε αυτό που νομίζω. Θα τα πούμε και το βράδυ. Και παρεμπιπτόντως... δεν τον χαίρομαι, αν και ξέρω ότι δεν εννοούσες εμάς.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

ρε φιλε ανωνυμε που γραφεις για τον αργυροπουλο χαλαρωσε λιγο με ενα ματς τον εκανες το πιο βρωμικο παιχτη. Συμφωνω οτι δεν ηταν σωστος εχθες αλλα οχι κ ο πιο βρωμικος παιχτης του πρωταθληματος. Και αν θες να μαθεις ουτε εμεις χαιρομαστε με αυτες τις συμπεριφορες γιατι μπορει να αγαπαμε τον ΑΡΗ αλλα αγαπαμε κ τον μπασκετ που εμεις το φεραμε τοσο ψηλα.Ευχαριστω.

ΠΑιδια συνεχιστε την καλη δουλεια..

loukmosh

Ανώνυμος είπε...

Προτείνω να βάλετε σε αυτήν την ετικέτα και κάποιο από τα άρθρα σας για τον Τέρι του Άρη.Τόσο αποτυχημένη μεταγραφή αναμφίβολα θα αποκτήσει στο
μέλλον cult status!

Mιλτος

Ανώνυμος είπε...

Χένρι Τέρνερ (ακόμα θυμάμαι την τάπα στο γκάλη και το 360 dunk)
Μιρκο Μιλιτσεβιτς (απλά θεικός)
Γκρεγκ Γουιλτζερ
Μιτσελ Ουιγγινς

JB Reifsnyder (αυτός ο τύπος ήταν τόσο ανύπαρκτος τον είχαμε κάνει παρατσούκλι σε ένα φίλο για να τον πικάρουμε-και τα καταφέραμε)

Λοτερντεηλ (Περιστέρι, ο τύπος καρφωνε με τις μύτες των ποδιών)

Κοπρίβιτσα (κορυφαίο δίδυμο με Τζαλαλή αν θυμάμαι καλά)

Επίσης είναι και άλλοι και δεν με βοηθάει οι μνήμη μου, αλλά ήδη ανασύρατε τον Τσίτουμ.

Age of Basketball είπε...

@Μίλτος: Στο μέλλον μπορεί, αλλά προς το παρόν μόνο... πόνο προκαλεί για τη χαμένη χρονιά που είχε ο Άρης.

@el pollo diablo: Νομίζω ότι... το τερμάτισες. Θα προσπαθήσουμε να τους βρούμε όλους σιγά σιγά.
Rasheed.

Patrick Star είπε...

Παιδιά, εγώ θέλω Tony White.

Είναι πολλοί ακόμα βέβαια, αλλά μπροστά στον JB Reifsnyder όλοι ωχριούν...

Age of Basketball είπε...

@patrick star: Αχ... Τόνι Ουάιτ... Η φωτογραφία του ακόμη είναι στο παιδικό μου δωμάτιο. Ο Μίκι Μάους... παικταράς από τους λίγους.

Απ ότι βλέπετε αμφότεροι... συνεχίζω να αγνοώ τις προτροπές για τον JB Reafsnyder...