ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

Καλύτερος ανάμεσα σε ίσους;


Στον ίσως πιο δυνατό (μαζί με τη δική του παρουσία) όμιλο έχει πέσει ο Παναθηναϊκός, δεδομένου και του σημείου εκκίνησης των «πρασίνων». Ο Παναθηναϊκός έχει φέτος κάνει μια μεγάλη επένδυση, σαφώς βελτιώνοντας το περσινό του ρόστερ, και πλέον φαντάζει παντοδύναμος και έτοιμος να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης. Όμως, ο όμιλός του είναι πολύ δυνατός με μία ομάδα που πέρσι έφτασε στην τετράδα (Σιένα), κερδίζοντας το «τριφύλλι» για να πάει εκεί, και άλλη μία που το καλοκαίρι αναγεννήθηκε και γιγαντώθηκε (Μπαρτσελόνα). Η καλή Ζαλγκίρις είναι σύλλογος που προβληματίζει τους πάντες, ενώ με αυτές τις τέσσερις στον όμιλο, μοιάζουν «κλεισμένες» εκ πρώτης όψης οι θέσεις της πρόκρισης, με την Νανσί και (κυρίως) την Προκόμ να παίζουν (υποφυσιολογικές συνθήκες) ρόλο κομπάρσου. Ο Παναθηναϊκός είναι το φαβορί για την πρωτιά στον όμιλο, αλλά όχι τόσο ισχυρό φαβορί που να αποκλειστεί η 2η ή και η 3η θέση, αν και συνήθως ο Παναθηναϊκός κάνει καλό ξεκίνημα στη σεζόν. Ας δούμε τις αντιπάλους του:

ΣΙΕΝΑ: Η πρωταθλήτρια Ιταλίας και 3η της περσινής Ευρωλίγκας έχει φέτος την ίδια συνταγή, αλλά σαφώς καλύτερο ρόστερ. Ουσιαστικά έχασε μόνο τον Μπούτσι Θόρντον και τον Βλάντο Ιλιέφσκι, αλλά τους αντικατέστησε με καλύτερους παίκτες. Στον άσο πήρε τον Μορίς Φίνλεϊ, έναν πλέι μέικερ σχεδόν 20 πόντων, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 2 κλεψιμάτων ανά αγώνα με ποσοστά πάνω από 50% στα δίποντα και πάνω από 40% στα τρίποντα στο περσινό ιταλικό πρωτάθλημα. Στο «3» πλέον φιγουράρει το όνομα του Χένρι Ντόμερκαντ μετά από μια εξωφρενική χρονιά στη Ρωσία, όπου το «Ντόμπερμαν» έδειξε το ταλέντο του. Στην περιφέρεια υπάρχει όπως και πέρσι ο Ριμάντας Καουκένας, αλλά εν τέλει και ο Τερέλ ΜακΙντάιρ. Μαζί τους στο «3» ο Ρομέν Σάτο και ο Μάρκο Καραρέτο, ενώ κάτω από τα καλάθια θα βρούμε την περσινή φροντλάιν με τον Κσιστόφ Λαβρίνοβιτς, τον Σον Στόουνρουκ, τον Τόμας Ρες, τον Μπέντζαμιν Έζε με την προσθήκη του νεαρού Λούκα Λεχτάλερ. Ίδιος προπονητής στον πάγκο, καλύτερο υλικό, η Σιένα φέτος έχει ως στόχο την κατάκτηση της Ευρωλίγκας. Και κανείς δεν θα περάσει εύκολο απόγευμα απέναντί της. Πρόβλεψη: 1η με 3η θέση στον όμιλο, ενώ έχει τα φόντα για οκτάδα και υπό συνθήκες φάιναλ φορ.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Αν μια ομάδα της Ευρωλίγκας άλλαξε περισσότερο πρόσωπο το καλοκαίρι, αυτή είναι η Μπαρτσελόνα. Από την ομάδα έφυγαν οι Πέπε Σάντσεθ, Ντένις Μαρκονάτο, Γκάρι Νιλ, Αλμπέρτ Μονκασί, Άλεξ Άκερ και Μάριο Κασούν, σημαντικές, οι περισσότεροι, μονάδες στο ρόστερ της. Όμως, οι παίκτες που πήρε συνθέτουν ένα απίστευτο ρόστερ που μπορεί να προκαλέσει τρόμο. Η αρχή έγινε με τον φοβερό Ντέιβιντ Άντερσεν, που άφησε την ΤΣΣΚΑ, αλλά όχι για το NBA. Μαζί του ήρθε στη ρακέτα και ο Ντανιέλ Σαντιάγκο, για να συναντήσουν τους Χόρντι Τρίας, Φραν Βάθκεθ και Ερσάν Ιλιασόβα. Μεταξύ ρακέτας και περιφέρειας θα ακροβατεί και το άλλο μετεγγραφικό απόκτημα της ομάδας, ο Λιούμπος Μπάρτον. Η επιστροφή του «λα μπόμπα», Χουάν Κάρλος Ναβάρο, ίσως πέρασε στα ψιλά καθώς ήταν αναμενόμενη, αλλά μάλλον θα μεταμορφώσει την περιφέρεια της Μπαρτσελόνα στην οποία φιγουράρουν επίσης οι Τζανλούκα Μπαζίλε, Γιάκα Λάκοβιτς, Ρότζερ Γκριμάου, Βίκτορ Σάντα, αλλά και ο νέος Αμερικανός της ομάδας, Αντρέ Μπάρετ (ακόμη δεν έχει βρει ρόλο), παίκτης πολύ καλός επιθετικά, ο οποίος έχει τη φήμη του απίστευτου πασέρ, ενώ πέρσι μοίραζε ασίστ και στον… ύπνο του, αφού τελείωσε τη χρονιά με 8.65 ασίστ σε καθένα από τα 43 ματς που έπαιξε. Ερωτηματικό αποτελεί η παρουσία του Τσάβι Πασκουάλ στον πάγκο, στην πρώτη του σεζόν ως πρώτος προπονητής και μάλιστα σε ομάδα τέτοιου επιπέδου. Πρόβλεψη: 1η έως 3η στον όμιλο, πιθανώς στο φάιναλ φορ.

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ: Αν τα πράγματα στη Ζαλγκίρις ήταν φυσιολογικά, αυτές οι γραμμές θα γράφονταν διαφορετικά. Όμως, ο λιθουανικός σύλλογος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και είναι άγνωστο σε ποια κατάσταση θα αρχίσει και θα συνεχίσει τη σεζόν. Σε σχέση με το περσινό ρόστερ η Ζαλγκίρις έχασε τον Μάρκο Πόποβιτς, τον ΝτεΧουάν Κόλινς, τον Νταμίρ Μάρκοτα και τον Μαμαντού ΕνΝτζάι, ενώ πήρε τον Ράτκο Βάρντα, τον Τάντας Κλιμαβίτσιους, τον Λορέν Γουντς και τον Ουίλι Ντιν. Έχει ακόμη στην περιφέρεια Μάρκους Μπράουν, Γ. Μασιούλις, Καλνιέτις, Σαλένγκα (συν Ντιν) και στους ψηλούς Ζουκάουσκας, Γιανκούνας (συν Βάρντα, Κλιμαβίτισους, Γουντς). Είναι σαφώς χειρότερη από τους 3 πρώτους του ομίλου, αλλά φαντάζει ικανή να κάνει ζημιές, αν μείνουν όλοι οι παίκτες στο ρόστερ της μέχρι τέλους. Όσο υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα… Πρόβλεψη: 4η με 6η.

ΠΡΟΚΟΜ: Σαφώς πιο αδύναμη από πέρσι, η Προκόμ έχασε τους Τ. Μασιούλις, Βάγκνερ, Χαρίση, Σακούρ, Στανόγιεβιτς, Σλάνινα, Σόου και Γκούροβιτς και φέτος θα στηριχτεί σε παίκτες από τη χώρα της συν 3 Αμερικανούς. Οι Ντέιβιντ Λόγκαν, Ρόνι Μπαρέλ, Νταν Γιούιν είναι καλοί παίκτες, με καλύτερο τον πρώτο, ενώ αξιοπρεπείς είναι και ο Αλεκσέι Νέσοβιτς με τον γερόλυκο Πατ Μπερκ, ενώ δυναμικός είναι ο Νιγηριανός Κόκο Άρτσιμπονγκ. Από εκεί και πέρα Κοστρέφσκι, Σβιετόνσκι, Λαπέτα, Ζαμόσκι, Στσότκα και ΧριτσάνιουκΛίγα πράγματα, λίγες φιλοδοξίες, μπορεί από το παράθυρο να βρεθεί στον επόμενο γύρο αν υπερκεράσει τη Νανσί (πολύ δύσκολο) και διαλυθεί η Ζαλγκίρις. Πρόβλεψη: 4η έως 6η με πιθανότερο το 6η.

ΝΑΝΣΙ: Αξιόμαχο σύνολο έχει η Νανσί για γαλλική ομάδα και μπορεί να ελπίζει σε πρόκριση με βάση το ρόστερ της. Στην καλύτερή της βραδιά ίσως κάνει και ζημιά σε κάποιον από τους μεγάλους. Από Γάλλους υπάρχει ο Σιρίλ Ζιλιάν, πολύ καλός σέντερ, αλλά και ο Στιντ Τσικαμπού στην περιφέρεια, με τους Βικτόρ Σαμνίκ, Μισέλ Μοραντέ (κυρίως) και τους Βοάν Ζακ και Τέρενς Πάρκερ (κατά δεύτερο λόγο) να μπορούν να βοηθήσουν. Επίσης, στο ρόστερ θα βρούμε τον Καμερουνέζο Σαϊντού Εντζόγια (πλέι μέικερ), τον Αμαντού Αμπουμπακάρ Ζάκι (σέντερ) από τη Νιγηρία και τον Τζον Κοξ από τη Βενεζουέλα. Υπάρχει ο Λαμέιν Ουίλσον, πολύ καλός και αλτικός Αμερικάνος, ο Ροντ Μπένσον, που είναι αρκετά καλός, αλλά χωρίς ευρωπαϊκή εμπειρία. Και άφησα για το τέλος τον Ρικάρντο Γκριρ, έναν πολυτάλαντο παίκτη, που μπορεί να οδηγήσει τη Νανσί μαζί με τον Ουίλσον και τον… αδερφό του, Τζεφ Γκριρ, που είναι ο… κακός από τα δύο αδέρφια, αλλά καλός περιφερειακός παίκτης. Οικογενειακό θέμα η πρόκριση για τη Νανσί, που μπορεί να περάσει. Πρόβλεψη: 4η με 5η στον όμιλο.

by Rasheed.

Δεν υπάρχουν σχόλια: