ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008

Ευτυχώς βρήκαμε ποιος έφταιγε!


Εκεί που είχε μπει σε μια σειρά το αφιέρωμα της Α1, αναγκαζόμαστε να το διακόψουμε για μία ημέρα (και μοιραία να βρούμε τρόπο για να το συγχωνεύσουμε και κατά μία), ώστε να μιλήσουμε για τις εξελίξεις στην μπασκετική Ελλάδα.

Πάνω που φαινόταν ότι το θέμα της απεργίας του ΠΣΑΚ έβαινε προς ύφεση, είχαμε νέα έκρηξη, την ώρα μάλιστα που ο ίδιος ο ΠΣΑΚ ανακοίνωνε αναστολή της απεργίας.

Μετά από συζητήσεις ημερών και με την Πολιτεία να έχει πάρει ουσιαστικά ξεκάθαρη στάση, ωθώντας και την ΕΟΚ να κάνει το ίδιο, ο ΠΣΑΚ δέχτηκε τις διαβεβαιώσεις και ως κίνηση καλής θέλησης ανακοίνωσε αναστολή των κινητοποιήσεων, ώστε μέσα σε εύλογο (και σύντομο) χρονικό διάστημα να δοθεί η λύση, με τους παίκτες να δείχνουν ότι δεν θα πάνε το θέμα στα άκρα.

Όμως, στο ενδιάμεσο, ο ΣΕΠΚ (ο σύνδεσμος των προπονητών, του οποίου πρόεδρος είναι ο Παναγιώτης Γιαννάκης) εξέδωσε ανακοίνωση συμπαράστασης στους παίκτες και δη τους διεθνείς παίκτες, που είχαν βγει πριν λίγες ημέρες και δήλωναν αποχή από την εθνική (για να ακούσουν τα εξ αμάξης από την γνωστή κλίκα της δημοσιογραφίας). Όταν κάναμε (μέσω Sportnet) τις συνεντεύξεις πάνω στο θέμα, είχε φανεί ξεκάθαρα η στάση των προπονητών (από τότε) μέσα από τα λόγια του Νίκου Λινάρδου, που ανέφερε ότι οι προπονητές είναι στο πλευρό των παικτών τους, καθώς εκείνοι είναι το κέντρο του μπάσκετ.

Μετά ήρθε η συνέντευξη τύπου της ΕΟΚ, η ανακοίνωση των διεθνών και η κατάπτυστη αρθρογραφία της γνωστής κλίκας. Ύστερα από αυτά ήρθε η ανακοίνωση του ΣΕΠΚ, απόλυτα λογική, αναμενόμενη και καθόλου ακραία. Στην ανακοίνωση γινόταν αναφορά στην κλίκα, στους διεθνείς και το πόσες θυσίες έχουν κάνει για την εθνική (έχει σκεφτεί κανείς πόσα χρόνια έχουν να κάνουν διακοπές παίκτες όπως ο Διαμαντίδης ή ο Παπαλουκάς;), αλλά και στους φτωχότερους παίκτες των χαμηλότερων κατηγοριών, για τους οποίους και ξεκίνησε η μάχη (βέβαια πού να το καταλάβουν αυτό οι χορτασμένοι καρεκλοκένταυροι της κλίκας).

Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι την ανακοίνωση την έγραψε ο Γιαννάκης (λέμε τώρα), τη θεωρώ ως το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο, ιδίως από το στόμα ενός ανθρώπου που έχει αποδείξει όσο κανένας άλλος στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ ότι αγαπάει το άθλημα και είναι διατεθειμένος να θυσιάσει οτιδήποτε γι’ αυτό. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι διαχρονικά ο μοναδικός Έλληνας προπονητής που όλοι οι Έλληνες παίκτες σέβονται (και μιλάμε για τους παίκτες με τα μεγαλύτερα συμβόλαια στην Ευρώπη, έτσι;). Δεν είναι φυσιολογικό όταν περνάει μαζί με τους διεθνείς 3 μήνες κάθε χρόνο να οφείλει τουλάχιστον να έχει την αξιοπρέπεια να βγάλει μια ανακοίνωση συμπαράστασης όταν κάνουν κάτι τόσο σοβαρό; Ακόμη κι ας μην το πίστευε; Δηλαδή οι διεθνείς δεν θα περίμεναν λέτε τον ομοσπονδιακό προπονητή να ταχθεί στο πλευρό τους;

Μπορεί οι διεθνείς να τον περίμεναν, μπορεί όλη η φίλαθλη Ελλάδα να το θεωρεί απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο, αλλά η ΕΟΚ έπεσε από τα σύννεφα. Με τις δηλώσεις που έκανε ο Κολοκυθάς απέδειξε ότι σε αυτή τη χώρα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Έδειξε ότι η ΕΟΚ θεωρεί τσιφλίκι της την εθνική ομάδα, ότι πιστεύει πως κάνει εκείνη χάρη στο Γιαννάκη που τον αφήνει και δουλεύει ως ομοσπονδιακός (για να βγάζει μετά φωτογραφίες ο Κολοκυθάς και ο Βασιλακόπουλος) και γενικά ότι θα έπρεπε οι διεθνείς και ο Γιαννάκης να κάτσουν σούζα και να μην τολμήσουν να μιλήσουν. Αστεία και απαράδεκτα, κατευθυνόμενα σχόλια, τα οποία βεβαίως από εδώ θα λάβουν τον χλευασμό που τους αξίζει.

Βέβαια, ήταν αναμενόμενο. Ο Παπαδόπουλος έχει σταματήσει από την εθνική, οπότε ό,τι και να του πουν από το ένα αυτί του μπαίνει και από το άλλο του μπαίνει (αφού είναι σε όλους γνωστό ότι ο Λάζος έφυγε από την εθνική για να μην την χτυπάνε μέσω αυτού). Οι υπόλοιποι παίκτες είναι τα ινδάλματα του κόσμου, οπότε ποιος ήταν το εύκολο θύμα της ιστορίας; Ο Γιαννάκης. Εκείνος που τόλμησε να δεχτεί να δουλέψει στον Ολυμπιακό «δείχνοντας επιτέλους ποιος είναι». Βέβαια για το γεγονός ότι η εθνική έπαιζε με 4 «πράσινους» στη βασική πεντάδα δεν άκουσα κανέναν Ολυμπιακό να γκρινιάζει… Ο κάθε υγιής φίλαθλος (πράσινος ή κόκκινος ή κίτρινος) ξέρει ποιος είναι ο Γιαννάκης. Όσοι τραμπούκοι έκαναν και είπαν τα όσα φαιδρά (και ντροπιαστικά) έγιναν πέρσι, δεν ανήκουν στο μπάσκετ. Όμως, με τη στάση της η ΕΟΚ εξισώνεται με αυτούς. Ίσως στη θέση που πλέον της αξίζει…

Το μέλλον λέει ότι ο Γιαννάκης δύσκολα θα συνεχίσει στον γαλανόλευκο πάγκο, για μένα το μέλλον είναι ζοφερό (δεν πρόκειται ποτέ να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας εδώ, όπως δεν το έκανα ούτε όταν χτύπησε ο Φώτσης πριν το Ευρωμπάσκετ του 2007 που είχα γράψει από εκείνη τη στιγμή ότι ο τραυματισμός του ήταν καταδίκη για μας) χωρίς τον «Δράκο» στον πάγκο. Μένει να δούμε και τις διαθέσεις του FIBA Europe, αλλά η «αυλή» του έχει αρχίσει να βοά.

Και κλείνουμε με μια παγκόσμια πρωτοτυπία και πάλι. Ακριβώς 7 ημέρες πριν αρχίσει το πρωτάθλημα, μετά τη στιγμή που ο ΠΣΑΚ ανέστειλε την απεργία του, η Δάφνη ήρθε για να ζητήσει… αναβολή των πρωταθλημάτων της Α1 και της Α2! Για κανένα λόγο δεν κρίνω τη Δάφνη. Η Δάφνη αποφάσισε να παλέψει δικαστικά για να κερδίσει την άνοδό της στην Α1 και καλά έκανε. Το ΑΣΕΑΔ δεν… ασχολείται καν, οπότε λογικά η Δάφνη ζητάει αναβολή, καθώς αν αρχίσει η Καβάλα να παίζει στην Α1, μετά τι θα γίνει; Θα σβηστούν οι αγώνες της και θα τους ξαναπαίξει η Δάφνη; Θα ανέβει η Δάφνη… του χρόνου; Ή θα πει το ΑΣΕΑΔ «άρχισε το πρωτάθλημα, αφήστε το μην μπλέκουμε». Κάπου προς το τελευταίο πήγαινε η κατάσταση, οπότε η Δάφνη προσπάθησε να την προλάβει. Δύσκολα λέω εγώ, αλλά έχει ενδιαφέρον να δούμε την αντίδραση του ΕΣΑΚΕ και της ΕΟΚ, που είναι σχεδόν βέβαιο ότι και πάλι θα πρωτοτυπήσουν… Και βεβαίως, όπως αναμενόταν, φτάσαμε μία εβδομάδα πριν την έναρξη της Α1 να μην ξέρουμε ποιοι θα παίζουν σε αυτή! Αθάνατη Ελλάδα

by Rasheed.

Υ.Γ.: Οι εγγραφές για το νέο διαγωνισμό του Age of Basketball ξεκινούν στις 6/10. Συντονιστείτε!

7 σχόλια:

περιούσιος είπε...

Συμφωνώ με το σύνολο της ανάρτησης, ωστόσο η αποχώρηση του Λάζαρου Παπαδόπουλου από την Εθνική Ομάδα θεωρώ ότι οφείλεται κυρίως στις κάκιστες εμφανίσεις του στο περασμένο Ευρωμπάσκετ. Σωστά ασχολείται με τα προβλήματα του μπάσκετ αλλά οι περσυνές δηλώσεις του δεν συνοδεύτηκαν από ανάλογα καλές εμφανίσεις. Κάνω τη σύγκριση με τον Παναγιώτη Φασούλα, που πάλεψε για τα δίκαια των καλαθοσφαιριστών το 1994 (και άκουσε τα σχολιανά του, αν θυμάστε) αλλά "έτρωγε σίδερα" στο Μουντομπάσκετ του Τορόντο.

Ανώνυμος είπε...

pws ginontai i egrafes gia ton diagwnismo?

Age of Basketball είπε...

@περιούσιος: Μπορεί ο Λάζος να μην έπαιξε καλά στο Ευρωμπάσκετ, αλλά αυτό δεν σχετίζεται με την απόφασή του. Εκείνη πάρθηκε καθαρά για λόγους διευκόλυνσης των συμπαικτών του από τον πόλεμο που δεχόταν η εθνική ομάδα, ώστε να μπορεί να συνεχίσει τον αγώνα του ΠΣΑΚ.

@ανώνυμος: Αγαπητέ φίλε, την Κυριακή το βράδυ θα υπάρξει άρθρο που θα τα εξηγεί όλα. Εξάλλου, νωρίτερα δεν μπορουν να αρχίσουν οι εγγραφές.
Rasheed.

Patrick Star είπε...

Την αφορμή έψαχναν τόσο καιρό, ε, τη βρήκαν τώρα...
Η αντίδραση του Κολοκυθά αναδεικνύει σε όλο της το μεγαλείο, τη σαπίλα του "σωληνοειδούς συστήματος" και τον τρόπο με τον οποίο διοικείται το μπάσκετ.
Δε νομίζω πως χρειάζεται να ασχολούμαστε άλλο με αυτούς. Ό,τι είναι να γίνει, ας γίνει.
Ακόμα και αν χρειαστεί να θυσιαστεί η εθνική ομάδα για 1-2 καλοκαίρια. Αν και δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Ο Λάζος σταμάτησε για τους λόγους που αναφέρατε στο άρθρο. Ότι δεν έπαιζε καλά τον τελευταίο καιρό είναι γνωστό, όπως όμως είναι γνωστό ότι ο Γιαννάκης θα τον ξανακαλούσε στην ομάδα.
Δεν είμαι φαν του Λάζου, δεν το θεωρώ τόσο σπουδαίο παίκτη -όχι ότι δεν είναι καλός- αλλά εδώ μιλάμε για κάτι τελείως διαφορετικό, κάτι που δεν έχει σχέση με τα αγωνιστικά.

ΥΓ Δεν ξέρω τι έκανε ο Φασούλας και το πόσο "παλικάρι" ήταν αλλά εγώ το σέβομαι, όσο σέβομαι και μια κατσαρίδα που βλέπω στην κουζίνα... Σαν άνθρωπο εννοείται. Σαν παίκτη εννοείται ότι το σέβομαι.
Ψιλοάσχετο σχόλιο, αλλά μιας και είδα αναφορά στο όνομά του...

Age of Basketball είπε...

@patrick star: Ο Γιαννάκης είχε ήδη καλέσει τον Λάζο, σε προσωπικό τηλεφώνημα και του είχε πει ότι θα τον στηρίξει. Το είχαμε γράψει και τότε αυτό.

Όσο για το σύστημα στην Ελλάδα, ζέχνει. Δεν ξέρω αν θα θυσιαστεί η εθνική, αλλά δεν ξέρω και ποιος μπορεί να την οδηγήσει μετά τον Γιαννάκη.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

paidia gia diadoxi katastasi ti yparxei alithei ????

egw nomizw oti h pio swsti lisi einai o Katsikaris. Alla exei omada kai malista sthn ispania pou yparxei asymvivasto gia proponitis

Age of Basketball είπε...

@ανώνυνος: Φίλε... τίποτα. Αν θες τη γνώμη μου, διάδοχη κατάσταση δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία 10 χρόνια ο μοναδικός που έχει πετύχει με την εθνική είναι ο Γιαννάκης. Επίσης, είναι ο μόνος που σέβονται οι παίκτες.

Ο Κατσικάριης θα ήταν καλή λύση για κάποια στιγμή, καθώς έχει δείξει καλά στοιχεία, αλλά στην ACB όπως είπες απαγορεύεται οι προπονητές να εργάζονται και σε εθνικές. Αν και αυτό λένε πηγές ότι πάει προς κατάργηση.

Στην ΕΟΚ πέρσι έλεγαν για δίδυμο Μπαρτζώκα-Σκουρτόπουλου στον πάγκο.
Rasheed.