ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

"Αχάριστοι αλήτες"...


Διακόπτουμε το πρόγραμμά μας για να σας ανακοινώσουμε μια παγκόσμια αποκλειστικότητα. Ή μάλλον, μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Η ΕΟΚ και η Ελλάδα πρωτοτύπησαν και πάλι. Μην κοιτάτε που όλοι το πέρασαν στα ψιλά. Ξέρουμε γιατί. Εδώ όμως, δεν μπορώ να μην το γράψω.

Λίγοι θα είδατε ίσως ότι η ΕΟΚ (δηλαδή ο FIBA Europe που την ελέγχει), οι ομάδες της Α2 και ο ΠΣΑΚ συναντήθηκαν την Πέμπτη για να συζητήσουν για την ασφάλιση των αθλητών της Α2. Ακόμη λιγότεροι θα ξέρετε ότι ο ΠΣΑΚ αποχώρησε από τις συζητήσεις και ότι έβγαλε ανακοίνωση.

Ποιος ο λόγος να βγάλει ανακοίνωση ο ΠΣΑΚ για ένα θέμα το οποίο είχε… λυθεί πέρσι το καλοκαίρι; Έλα μου ντε…

Ας τα πάρω από την αρχή. Ο άνθρωπος που δέχεται τον μεγαλύτερο πόλεμο από την ελληνική ομοσπονδία μπάσκετ και τους αυλικούς της, ο Λάζαρος Παπαδόπουλος, πέρσι, όταν είναι ανακύψει το πρόβλημα με τους ανασφάλιστους (!!!) παίκτες της Α2, είχε, ως αντιπρόεδρος του ΠΣΑΚ, προτείνει να τους ασφαλίσουν οι διεθνείς της εθνικής, δίνοντας από τα δικά τους λεφτά, από τα λεφτά του πριμ για την 2η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Η πρότασή του έγινε δεκτή και το σχέδιο μπήκε σε εφαρμογή. Η ομοσπονδία ξεφτιλίστηκε πλήρως και το κράτος αποφάσισε να περιορίσει την ξεφτίλα δηλώνοντας ότι θα καλύψει αυτό τα χρήματα της ασφάλισης των παικτών της Α2 (κάτι που πέρασε από χίλια κύματα για να γίνει). Έπρεπε να το πει ο Παπαδόπουλος και ο Ντικούδης για να ασφαλιστούν οι παίκτες της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης στην Ελλάδα.

Τότε ήταν που έπεσαν σε δυσμένεια στην ΕΟΚ και οι δύο (δεν μου βγάζετε από το μυαλό ότι ο Ντικούδης «τελείωσε» από τον Παναθηναϊκό και για εξωαγωνιστικούς λόγους). Από τότε ήταν που ο Παπαδόπουλος, ως πρωτεργάτης της κίνησης-πρότασης αποχής έγινε κόκκινο πανί για τη γνωστή δημοσιογραφική κλίκα. Η οποία προσλαμβάνει και απασχολεί ανασφάλιστους δημοσιογράφους τόσα χρόνια, οπότε είτε σκέφτηκε γιατί να ασφαλιστούν οι άλλοι, αφού οι δικοί μας δεν ασφαλίζονται, είτε λες να ξυπνήσουν και οι δικοί μας και να ζητάνε τα δικαιώματά τους;

Η λύση βεβαίως και ήταν προσωρινή (στην Ελλάδα ζούμε), οπότε φέτος το καλοκαίρι, η ΕΟΚ, τα σωματεία της Α2 και ο ΠΣΑΚ, κάθισαν να συζητήσουν για την ασφάλιση των αθλητών.

Και τα σωματεία της Α2, εκτός από Ολυμπιάδα και Ιωνικό, έριξαν στο τραπέζι την εξής πρωτοφανή, γελοία, εξευτελιστική για το ελληνικό μπάσκετ και απαράδεκτη πρόταση, η οποία και προφανώς θα γινόταν δεκτή από την ΕΟΚ: να χρησιμοποιούν οι παίκτες της Α2 μπλοκ παροχής υπηρεσιών και κατόπιν να προχωρήσουν στην αυτασφάλισή τους στο ΤΕΒΕ.

Μιλάμε ότι η βλακεία ορισμένων έχει γίνει θράσος άνευ προηγουμένου. Ο ΠΣΑΚ έφυγε από τη συζήτηση, κι έτσι πήρε λίγη (πολύ λίγη) δημοσιότητα το θέμα.

Εγώ έρχομαι να προτείνω κάτι άλλο: αφού οι ομάδες και η ΕΟΚ θέλουν να είναι οι παίκτες ελεύθεροι επαγγελματίες και όχι μισθωτοί, έτσι πρέπει να γίνει. Αλλά να μπορούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες να δουλεύουν όπου θέλουν. Να ξεκινήσει ας πούμε ο Σιούτης του χρόνου στη ΜΕΝΤ, να παίξει 3 αγώνες, μετά να πάρει το μπλοκ του και να παίξει για τον Σπόρτιγκ, μετά να το πάρει και να πάει άλλου και ούτω καθ’ εξής. Γιατί όχι; Ελεύθερους επαγγελματίες δεν θέλουν; Να μην έχουν καμία ευθύνη πάνω στους παίκτες δεν θέλουν; Αλλά να έχουν όλα τα δικαιώματα μετά; Να τους ελέγχουν πλήρως χωρίς να δουλεύουν στην επιχείρησή τους, αφού θα είναι ελεύθεροι επαγγελματίες; Επειδή έχουμε ξεφύγει τελείως σε αυτή τη χώρα, κάποιος να τους κράξει γρήγορα, γιατί και η γελοιότητα έχει τα όριά της.

Οι ομάδες θέλουν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Εγώ λέω, μήπως να τους πληρώνουμε εμείς και τα συμβόλαια; Να βγει νόμος που να λέει, «όσοι θέλετε να υπάρχει Α2, όσοι έχετε ποτέ παρακολουθήσει αγώνα Α2, από το γήπεδο ή τηλεοπτικά και όσοι ζείτε σε συνοικία που έχει ομάδα της Α2, καλείστε να περάσετε από την εφορία της περιοχής σας και να πληρώσετε τα συμβόλαια των παικτών της κοντινότερης σε εσάς ομάδας». Γελάτε; Το θεωρείτε αδιανόητο;

Ο ΠΣΑΚ στην ανακοίνωσή του αναρωτιέται αν αυτές οι πρακτικές θα πάνε μπροστά το άθλημα ή αν θα καταστρέψουν και θα διαλύσουν την Α2. Εγώ αναρωτιέμαι πώς αυτοί οι 12 που συμφώνησαν (μαζί με την ΕΟΚ) στην κίνηση αυτή κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι. Γιατί σε αυτή τη χώρα θέλουμε όλοι να είμαστε επιχειρηματίες με δικές μας επιχειρήσεις και λεφτά άλλων.

Και πριν κλείσω να θυμίσω και κάτι άλλο για να έχετε πιο γενική εικόνα του θέματος; Ο ΠΣΑΚ μέχρι να αναλάβουν ο Παπαδόπουλος με τον Ντικούδη ήταν απλώς… 4 αρχικά χωρίς νόημα. Ξέρετε πώς αντέδρασε ο ΠΣΑΚ (μέσω του νομικού συμβούλου του, Άρη Λυχναρά) όταν το 2006 ο Λάζος είχε μπει μπροστά και παρέα με τον Ντικούδη και αρκετούς άλλους διεθνείς (έχοντας τη στήριξη του Αλβέρτη, του Σιγάλα και του Γιαννάκη) ξεκίνησαν τον αγώνα για να κάνουν τον ΠΣΑΚ ισχυρό; Είχε κατηγορήσει τους παίκτες για «πραξικόπημα» λέγοντας ότι η αφύπνιση των παικτών είναι «αλητεία και αχαριστία» και καλούσε τον Μιχάλη Κακιούζη (ως αρχηγό της εθνικής) να «μην αφήσει μια φατρία παικτών με προεξάρχοντα τον Λάζαρο Παπαδόπουλο να δημιουργήσουν νέες καταστάσεις στον ΠΣΑΚ, […] γιατί είναι ιεροσυλία να εμφανίζονται αυτοί ως αυτόκλητοι σωτήρες του ελληνικού μπάσκετ». Το πιάσατε έτσι δεν είναι; Μη μου πείτε ότι δεν το πιάσατε το νόημα με το πρόβλημα που έχουν.

Ο Λάζος από τότε απορροφούσε τους κραδασμούς στην κόντρα, με τον ΠΣΑΚ να αλλάζει σελίδα και να γίνεται επιτέλους κάτι ουσιαστικό. Ας ελπίσουμε να παραμείνει, παρά τις προσπάθειες της γνωστής κλίκας που καταδυναστεύει το ελληνικό μπάσκετ. Τον Λάζο τον κυνηγούν γιατί θέλησε να αφυπνίσει τους Έλληνες παίκτες για τα δικαιώματά τους. Εμείς οι απ’ έξω, μπορούμε απλώς να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια των παικτών, ιδίως σε τέτοιους καιρούς.

by Rasheed.

Υ.Γ.: Το άρθρο δεν ήταν προγραμματισμένο να μπει στο πλαίσιο των όσων γράψαμε για το Λάζαρο, αλλά θα βοηθήσει κάποιους που δεν είχαν καταλάβει πλήρως, να καταλάβουν καλύτερα τι γίνεται εδώ και δύο χρόνια στο ελληνικό μπάσκετ.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ρε τι λαμόγια είναι αυτά; Πού να γυρίσει ο Λάζαρος στην Ελλάδα...

Θυμάμαι πέρσι τον Συρίγο να λεει για τον Λάζο και τον Ντικούδη... "τα συνδικαλιστικά παιδιά της Ελλάδας". Άρα του αρέσει η κατάσταση στην Α2, με τους παίκτες να παίζουν ανασφάλιστοι... Λαμόγιο

Ανώνυμος είπε...

Καλά ρε παιδιά, θα χρησιμοποιήσω μια φράση που λέμε συχνά στην Κύπρο. Οι υπόλοιποι πάιχτες θα αφήσουν τον Λάζο να την φάει μονός του?? Γιατί δεν αντιδρούν και να τον στηρίξουν? Ας σηκωστεί ο Διαμαντίδης, ο Βασιλόπουλος, ο Σπανούλης και οι υπόλοιποι και να στηρίξουν τον Λάζο και τον Ντικούδη και ας σκιστούν και όλοι οι παίχτες της Α2 που ασφαλίστηκαν λόγω του Λάζου. Θα τους φάνε όλους από την εθνική?? Και αν τους φάνε, αυτοί θα κάνουν το σωστό και αν το κάνουν όλοι μαζί θα ξέρει και ο κόσμος ότι έχουν δίκαιο.

Πολύ κόμπλεξ τελικά ο Συρίγος...

Άνθος

Unknown είπε...

Ισχύει αυτό για τον ΑΓΟΡ?
http://www.sportnet.gr/report.aspx?id=160146

διαβάζοντας το άρθρο, παραξενεύτηκα που ο ΑΓΟΡ δεν ήταν μαζί με Ολυμπιάδα και Ιωνικό γιατί γνωρίζοντας κάποια πράγματα (μένω στην Κρήτη) μου φάνηκε αδιανόητο.

Όπως και να χει, το μπάσκετ στις μικρές κατηγορίες (Α2 και κάτω, είτε άνδρες, είτε γυναίκες) ακολουθεί την γενική εικόνα της Ελλάδας...ένα μάτσο χάλια. Κρίμα για την 2η χώρα στον κόσμο..

Θα μπορούσα να μοιραστώ και άλλες άθλιες εικόνες που βιώνω στο γήπεδο , μιας και έχω επαφή με το άθλημα κάθε βδομάδα, αλλά δεν θα το κάνω αυτή την χρονική στιγμή.

συνεχίστε την πολύ καλή δουλειά και να γνωρίζετε ότι παρόλο που δεν σχολιάζουμε καθημερινά, σας διαβάζουμε καθημερινά.

φιλικά

Age of Basketball είπε...

@ανώνυμος: Οι ειρωνείες του Συρίγου έχουν μείνει στην ιστορία τελικά...

@Ανθος: Κι εμένα μου έχει κάνει κατά καιρούς εντύπωση η στάση των άλλων διεθνών, η οποία δεν είναι αρνητική, αλλά δεν είναι και ουσιαστικά συμμετοχική.

Όσο για τους άλλους, δεν ξέρω, ίσως η αντιμετώπιση του Λάζου να είναι... για παραδειγματισμό των υπολοίπων.

@Panos: Σε ευχαριστούμε για τα καλά λόγια. Ναι, αυτό με τον ΑΓΟΡ ισχύει στην ουσία του. Το μόνο που δεν ισχύει είναι ότι φταίει ο ΠΣΑΚ που δεν το ήξερε. Προφανώς, έπρεπε το σωματείο να ενημερώσει για τη θέση του και όχι να... το ρωτήσουν άλλοι. Αυτό σημαίνει ότι απλώς είχε επιλέξει να απέχει από τη συζήτηση.

Ανώνυμος είπε...

Τέλος και ο Κακιούζης... Λέτε για συνδικαλιστικούς λόγους;

ΥΓ.Φτάσαμε 3ο παιχνίδι και ούτε ένα αφιέρωμα για τους προηγούμενους αγώνες NBA...

Age of Basketball είπε...

Δεν νομίζω φίλε. Εδώ οι λόγοι ήταν μάλλον καθαρά αγωνιστικοί. Περισσότερα το βράδυ.

Όσο για το NBA, θα γράφαμε απόψε, αλλά μας πρόλαβε η προεπιλογή. Θα δούμε αν θα το κάνουμε πριν το ματς της Δευτέρας.
Rasheed.