ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

Οι Εφιάλτες...


Το πρωτάθλημα τελείωσε, μπήκαμε πλέον κι επισήμως σε περίοδο μετεγγραφικού πυρετού. Όμως, σήμερα θα γράψω για ένα θέμα το οποίο μας απασχόλησε την περασμένη εβδομάδα. Μιλάω για την αποχώρηση του Λάζαρου Παπαδόπουλου από την εθνική ομάδα. Αρχικά γράψαμε κάποια σημεία από το παρασκήνιο, στη συνέχεια κάναμε ανάλυση της επόμενης αγωνιστικής ημέρας στην εθνική, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για τα δημοσιογραφικά, όπως είχα υποσχεθεί.

Ξεκαθάρισα από το προηγούμενο σχετικό άρθρο ότι δε ήθελα να φτάσω στο σημείο να τα πω, αλλά θα το κάνω, γιατί θεωρώ ότι κάποιοι άνθρωποι υποβαθμίζουν το επάγγελμα που ασκώ με τη συμπεριφορά τους, τα όσα γράφουν και την κλίκα που έχουν δημιουργήσει.

Ξεκινώ από την «Ελευθεροτυπία». Στο ανυπόγραφο άρθρο αποχώρησης του Λάζαρου από την εθνική, διαβάζουμε: «πήρε παραπάνω από 8 μήνες στον Λ. Παπαδόπουλο για ν’ αποφασίσει την αποχώρησή του από την εθνική ομάδα μπάσκετ […]. Ως υπεύθυνους γι’ αυτήν την απόφαση, που “τόσο μεγάλη πίκρα” του προκάλεσε, κατήγγειλε τον ουσιαστικό ηγέτη της ελληνικής ομοσπονδίας μπάσκετ, Γ. Βασιλακόπουλο, και τον άμισθο υπεύθυνο Τύπου της ομάδας, Φίλ. Συρίγο, που όμως παραιτήθηκε πριν από το περασμένο Ευρωπαϊκό!

Ο Παπαδόπουλος ήταν ο χειρότερος παίκτης της Εθνικής πέρσι στην Ισπανία και αμέσως μετά τη λήξη του φετινού πρωταθλήματος, η Ρεάλ ανακοίνωσε τη διακοπή της μεταξύ τους συνεργασίας. […]».

Διαβάζοντας το εν λόγω ξερατό, μόνο αηδία μου ήρθε. Πρώτον, είναι ουσιαστικά γελοία τα όσα λέει. Δεύτερον, βρίθει από ανακρίβειες, οι οποίες δεν έχουν ως αποδέκτη τον Παπαδόπουλο, αλλά τον Έλληνα αναγνώστη, τον οποίο ο Συρίγος και κλίκα του φέρονται να υπηρετούν. Τρίτον, εκτός από την ηθελημένη παραπληροφόρηση και την ειρωνεία, το άρθρο που ενημερώνει για κάτι, ουσιαστικά δεν αναφέρει αυτό για το οποίο ενημερώνει (την ανακοίνωση). Για προφανείς λόγους, όταν οι δύο μεγαλύτεροι πολέμιοι του Λάζου στο χώρο, Συρίγος και Παπαδογιάννης, είναι ο μεν αρχισυντάκτης αθλητικών και ο άλλος… τσιράκι του. Δυστυχώς, το αθλητικό τμήμα της Ελευθεροτυπίας έχει καταντήσει τσιφλίκι και βάθρο του ανθρώπου που έχει βαλθεί μαζί με τον FIBA-Europe να καταστρέψουν το ελληνικό μπάσκετ, ενώ στο βωμό των συμφερόντων έχουν θυσιάσει κάθε έννοια αλήθειας και δημοσιογραφίας.

Να σας ρωτήσω κάτι; Όταν ένας «δημοσιογράφος» επίτηδες γράφει ψέματα προς το αναγνωστικό κοινό, τι δουλειά κάνει; Ποιος είναι ο ορισμός του «δημοσιογράφου»;

Ο Παπαδόπουλος βεβαίως και δεν έμεινε ελεύθερος από τη Ρεάλ όταν τελείωσε το ισπανικό πρωτάθλημα, αλλά έχει ακόμη συμβόλαιο με τους Ισπανούς, το οποίο αν λύσει θα είναι ύστερα από δική του (σας το λέω να το ξέρετε) πρωτοβουλία.

Ο άμισθος απομυζεί την εθνική και το μπάσκετ χρόνια τώρα, άρα ας το αφήσουμε αυτό. Εκείνος δεν ήταν που το 2005 έτρεχε σαν ντοπαρισμένος για να… δώσει στον Παπαδόπουλο και τον Γιαννάκη το κινητό με τα συχαρίκια του υπουργού; Εκείνος που πέρσι μείωνε με εξευτελιστικούς χαρακτηρισμούς και τα 13 παιδιά της εθνικής και τον προπονητή της, την ώρα που ήταν… άμισθος εκπρόσωπος Τύπου! Και όταν όλοι ζήτησαν την απομάκρυνσή του, εκείνος ήταν που είχε την κάλυψη του FIBA-Europe, που άδειασε την εθνική για να ικανοποιήσει το κολλητάρι του στην καταστροφή του μπάσκετ. Και από πίσω τα τρία-τέσσερα γλειφτρόνια, τα οποία πλέον δεν έχουν δική του γνώμη, αλλά τρώγοντας τα κοκαλάκια που τους πετάει ο άμισθος, λένε ό,τι τους πει.

Ο κρυφός πόλεμος που δεχόταν ο Λάζος τόσο καιρό ήταν τεράστιος και οι κύριοι πέτυχαν το σκοπό τους, με μέσα που και να τα πω δεν θα με πιστέψετε (quiz: ποιος πίεζε όλο το χρόνο τον ομοσπονδιακό προπονητή να αφήσει τον Λάζο απ’ έξω;).

Πάμε αλλού; Ο Βαγγέλης Ιωάννου ανήκει σε άλλη κατηγορία, choke artist, που λένε και οι Αμερικάνοι. Γιατί πνίγηκε και έφαγε τη γλώσσα του; Μάλλον επειδή δουλεύει στο κρατικό, το οποίο αποθεώνει τον FIBA-Europe. Υπογράφοντας (τουλάχιστον αυτός το υπέγραψε) στο ΦΩΣ : «Χωρίς να επικοινωνήσει με τον Παναγιώτη Γιαννάκη ή με κάποιον από τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας και της εθνικής ομάδας». Πιο πάνω λέει ότι «επανέρχεται σε ζητήματα που πολλοί θεωρούσαν ότι είχαν λήξει». Να σας πω ότι του Ιωάννου, είτε του είπαν να γράψει ότι ο Λάζος δεν πήρε τον Γιαννάκη, είτε σκέφτηκε ότι θα έβγαζαν νόημα τα όσα λέει αν το έγραφε, είτε είναι κακός δημοσιογράφος. Γιατί (από δύο… βασικές πηγές του θέματος) σας λέω χωρίς περιθώριο λάθους ότι ο Λάζος είχε μιλήσει με τον Γιαννάκη, του είχε πει για τις προθέσεις του, ο Δράκος του είπε ότι θα τον στήριζε, ότι τον θέλει στην εθνική και ότι δεν υπήρχε περίπτωση να υποκύψει στις πιέσεις και να τον αφήσει έξω. Αν ενδιαφερόταν (ο Ιωάννου) να ρωτήσει, θα μάθαινε. Όσο για τα ζητήματα που είχαν λήξει, μάλλον ζούσε άλλο παρασκήνιο από αυτό που ζούσαμε όλοι οι υπόλοιποι.

Να πάω και στον χειρότερο; Σε εκείνον που δεν έχει σεβαστεί καμία έννοια αλήθειας, ποιότητας και δημοσιογραφίας; Ο Νίκος Παπαδογιάννης γράφει ότι «Η ηρωική έξοδος του Λάζαρου θυμίζει πυροτέχνημα, αφού ο Γιαννάκης σκόπευε να τον αποκλείσει ούτως ή άλλως»: Νομίζω ότι το απαντήσαμε αυτό, έτσι; Ο Λάζος ήταν ήδη στην κλήση, όλοι το ξέραμε (και ο εν λόγω), και είχε μιλήσει με τον Δράκο, που θα τον στήριζε μέχρι τέλους. «Την κακή ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια για την οποία υπεύθυνος ήταν ο Παπαδόπουλος»: όχι το αφεντικό του, που έβριζε τους παίκτες, ο Παπαδόπουλος που τους υπερασπίστηκε. Οι παίκτες βέβαια, δεν είχαν πρόβλημα με τον Λάζο. Άλλοι είχαν. Εκείνοι που κορόιδευαν τον Ντικούδη, που ειρωνεύονταν χυδαία τον Φώτση (Παπαδογιάννης: «ο Φώτσης δήλωσε παρών για την εθνική. Όπως είχε κάνει και πέρσι…»), τον Παπαλουκά, τον Ζήση, τον Τσαρτσαρή και τους άλλους.

Το αστείο επιχείρημα περί προσφοράς, δεν μπαίνω καν στον κόπο να το σχολιάσω. Ο άνθρωπος που διανθίζει τις περιγραφές του με στατιστικές και ιστορικές αναλύσεις τύπου «περίπου τόσα», «μάλλον εκείνος», «ίσως τότε», «χοντρικά αυτοί», δείχνοντας πόσο σεβασμό τρέφει για τους ακροατές του, θέλησε να χρησιμοποιήσει τους αριθμούς. Το κάνει αποσπασματικά, άμπαλα και αμπασκετικά, αλλά και… λάθος, καθώς όσα νούμερα γράφει είναι λανθασμένα! Δημοσιογραφικό μεγαλείο…

Κλείνω με τον Φαίδωνα Κωνσταντουδάκη, ο οποίος είναι από τα λίγα ονόματα της δημοσιογραφίας που παραμένουν αμόλυντα μετά από τόσα χρόνια στον χώρο. Όχι τυχαία. Αν και ποδοσφαιρικός, έθεσε το θέμα στη σωστή του βάση, ρώτησε, έμαθε, κατάλαβε ότι ο Λάζος «τα έβαλε κατ’ ευθείαν με τον Βασιλακόπουλο, χωρίς να φοβηθεί κανέναν και τίποτε. Καθόλου τυχαίου που δεν είπε τίποτα για τον Γιαννάκη… Με πολύ νόημα η στάση του Λάζαρου». Δηλαδή, ο Κωνσταντουδάκης, ο Μαγουλάς («Ο Λάζαρος είναι το τελευταίο παλικάρι») κι εγώ, καταλάβαμε τι έγινε, αλλά όλοι οι άλλοι στο χώρο όχι; Ας είμαστε σοβαροί… Αυτά, για να καταλάβει ο κόσμος ότι έδωσε δύναμη σε κάποιους που τον κοροϊδεύουν για να ικανοποιήσουν φιλοδοξίες και συμφέροντά τους. Και ότι τίποτα δεν θα αλλάξει αν δεν περιθωριοποιηθούν τα μιάσματα, αν δεν εξουδετερωθεί ο Εφιάλτης, πριν σημάνει το χαμό του ελληνικού μπάσκετ. Σήμερα ήταν ο Λάζος, αύριο ποιος;

by Rasheed.

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο ρε μάγκα για το άρθρο. Διαφωνώ σε ελάχιστα από αυτά που έγραψες. Και πάλι σου λέω μπράβο.

Εχω αρχισει να σιχαίνομαι κάποιους ανθρώπους που διαφεντεύουν το Ελληνικό μπάσκετ αν και δυστυχώς οι παραπάνω έχουν αρκετούς υποστηρικτές. Θα σου πω εκ των υστερων που διαφωνώ Rasheed .

Υ.Γ.1. Ο Λάζος έπειτα από το παιχνίδι για τους πυρόπληκτους που είχε γίνει στη Λαμία έλεγε ότι τελείωσε από την Εθνική.
Υ.Γ.2. Θα επανέλθω αναφορικά με Παπαλουκά - Καρύδα - Συρίγο και Παπαδογιάννη για να σου αναφέρω τις λίγες αντιρρήσεις μου
Υ.Γ.3. Rasheed όλες οι αποχρώσες ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι οι Συριγικοί είχαν δυστυχώς κάποια υποστήριξη εκ των έσω (παίκτες Εθνικής) και για αυτό επικράτησαν και επικρατούν.

Age of Basketball είπε...

Φίλε ανώνυμε, ευχαριστούμε για το σχόλιο. Απλώς μέχρι να απαντήσει ο Rasheed, να επισημάνω δυο σημεία: πράγματι ο Λάζος είχε αποφασίσει καιρό ότι θα αποχωρήσει, έχεις δίκιο που το αναφέρεις κι εσύ. Δεύτερον, θεωρώ ότι οι "Συριγικοί" δε χρειάζονται υποστήριξη παικτών όταν έχουν την υπέρτατη "εκ των έσω" υποστήριξη, τον Βασιλακόπουλο.

Ευχαριστούμε, να είσαι καλά!
BEN

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο για το, χωρίς φόβο και πάθος, άρθρο έξω από τα δόντια! Είστε πάντα συνεπείς σε όσα λέτε!

El Pollo Diablo είπε...

Η υποστήριξη μπορεί να διαφέρει από την καλή σχέση. Εξάλλου, δε νομίζω ότι κανένας παίκτης έχει ανάγκη τους ΣυριγοΒασιλακόπουλους για την καρίερα του, έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα. Ο καθείς μπορεί να πάρει τα μπογαλάκια του και να βγάλει το παντεσπάνι του σε άλλες πολιτείες και να κερδίσει και μεγαλύτερη αναγνώριση.

Ο Συρίγος είναι εκνευριστικά εγωπαθής ώρες ώρες, παρόλο που με μερικά άρθρα του δε διαφωνώ. Αλλά όταν μπαίνουν τα προσωπικά στη μέση τότε η δημοσιογραφία παίρνει τα κουβαδάκια της και πάει σε άλλη παραλία να παίξει.... Κάτι το οποίο πρέπει να προσέχετε και εσείς (μέχρι στιγμής καλά το πάτε πάντως)

Age of Basketball είπε...

Απαντάω γενικά και συγγνώμη για την καθυστέρηση. Εννοείται ότι θα είμαστε συνεπείς σε όσα λέμε, αλλιώς ποιος ο λόγος ύπαρξης του blog. Όταν πιάσουμε την καλή και γίνουμε τσιράκια του Βασιλακόπουλου, θα το ανακοινώσουμε και μετά θα βρίζουμε τους καινούργιους και τους παίκτες!

Προσπαθούμε να μην βάζουμε τα προσωπικά στη δουλειά (εννοείται ότι ούτε εμείς... πάμε όλους τους παίκτες) και ναι, νομίζω ότι το καταφέρνουμε. Άλλωστε, άλλο η δουλειά σου, άλλο ο καναπές σου, όπου λες ό,τι θες.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για τα άρθρα σας όσον αφορά τον Λάζαρο Παπαδόπουλο. Υψηλό επίπεδο χωρίς να φοβάστε να πείτε την αντικειμενική γνώμη σας.

Φιλικά,
Ανεπίσημος σύλλογος φίλων Λάζαρου Παπαδόπουλου
papadopoulos.fanclub.googlepages.com

Ανώνυμος είπε...

Α-Ψ-Ο-Γ-Ο αρθρο.Μπραβο στον συγγραφεα του.Αυτη η ιδιοτυπη σιωπη που επικρατει στο ελληνικο μπασκετ και συγκεκριμενα το τριπτυχο Βασιλακοπουλος-μπασκετικα ΜΜΕ ( το 90% τουλαχιστον)-Αδελφοι Γιαννακοπουλοι εχει κανει μεγαλη ζημια στο αθλημα.Σε ολα τα επιπεδα.Δεν ειναι της παρουσης να τα αναλυσουμε αλλα αν καποια στιγμη υπαρξει αναλογο αρθρο ευχαριστως να σας αναπτυξω το σκεπτικο μου.Ευχαριστω για την φιλοξενια.

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ για το άρθρο! Ειλικρινά συγχαρητήρια, και κυρίως για το ξεβράκωμα του Συρίγου και της ομήγυρής του. Μπράβο που βρέθηκε κάποιος να τα πει. Δεν αντέχεται άλλο ο "μπασκετοπατέρας" παντογνώστης, με τα γνωστά "πάθη".

Συγχαρητήρια και γενικά για την πολύ καλή δουλειά που κάνετε.

Ανώνυμος είπε...

Διαβάστε και το σημερινό άρθρο του Παπαδογιάννη. Ο αθεόφοβος κατάφερε να εμφανίσει τον Παπαδόπουλο ως αδιάφορο
στον τελικό της Μπολόνια. Επιπλέον είναι και ανακριβής, αφού δύο φορές αναφέρει ότι έφυγε μετά τον τελικό, ενώ έφυγε ένα χρόνο αργότερα.

Μίλτος

Age of Basketball είπε...

Παιδιά σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια, έχουμε πει ότι όσα βλέπουμε θα τα γράφουμε. Άλλωστε γι' αυτό ξεκινήσαμε το blog.

Μίλτο, το έχουμε γράψει πολλάκις ότι ο Παπαδογιάννης είναι κακός και ανεπαρκής στη δουλειά του, ασχετα από τον Λάζο.

Διάβασε κι εσύ το τέλευταίο μας άρθρο (13/6) για να καταλάβεις λίγο καλύτερα από πότε ξεκίνησαν όλα αυτά.
Rasheed.

Age of Basketball είπε...

Το διάβασα το άρθρο και είναι γεμάτο ψέματα (γιατί κάποια πράγματα είναι γνωστά γιατί έγιναν... όχι επειδή κοίταζε αλλού!!!) και ανακρίβειες και για την καριέρα του Φώτση, αλλά και του Παπαδόπουλου. Είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό άρθρο του συγκεκριμένου.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

Αλλο ένα άρθρο του Συριγου που θα συζητηθεί. Η στοχοποίηση του Παπαδόπουλου συνεχίζεται απ όλους ενώ τι γίνει με εκείνη την ανακοίνωση της Ρεάλ περί λήξης συνεργασίας με τον Λάζο;;Προπονητής στο αθλητικό τμήμα της Ελευθεροτυπίας ποιός είναι;

ΕΠίσης αναφέρει ότι τον Λάζο είχε αναφέρει για Αχίλλειο πτέρνα της ομάδας ενώ άρθρο του έπειτα από τουρνουά του Στρασβούργου είχε γράψει: “Ομως, ό,τι και αν γίνει, οι ψηλοί θα είναι έτσι κι αλλιώς η «αχίλλειος πτέρνα» της ομάδας.”

ακιλας

Age of Basketball είπε...

@ακίλας: Φίλε, η Ελευθεροτυπία έχει άψει να ενημερώνει πραγματικά για το μπάσκετ εδώ και αρκετό καιρό. Δυστυχώς, το τμήμα μπάσκετ δεν συνάδει με τη γενικότερη φιλοσοφία της εφημερίδας.

Όσο για την είδηση, ο Λάζος θα μείνει στη Ρεάλ. Πιο πιθανό είναι να φύγει ο Πλάθα, τώρα ή τους πρώτους μήνες της σεζόν.

Το πόσες κωλοτούμπες έχει κάνει ο Συρίγος είναι γνωστό. Μία λέει το ένα, μία λέει το άλλο. Αλλά στο τέλος η ουσία είναι η ίδια... Πάντα φταίαι ο Λάζος. Και πού είσαι ακόμα με αυτά που θα γίνουν τους επόμενους μήνες.
Rasheed.
Υ.Γ.: Γενικά, επειδή ένα σχόλιό σου σε τόσο παλιό άρθρο χάνεται, να ξέρεις ότι μπορεί να σχολιάσεις στο τελευταίο, απλώς κάνοντας αναφορά στο άρθρο που ενδιαφέρθηκες. Το λέω σε περίπτωση που θες να ανοίξει συζήτηση.