Μεγάλος λόγος θα γίνει γι’ αυτό που θα συζητήσουμε σήμερα και που πέρασε στα ψιλά προς το παρόν. Αυτό που στο Age of Basketball σας είχαμε προαναγγείλει εδώ και καιρό, άρχισε να κινείται κι επισήμως από τη FIBA. Η FIBA πρότεινε, λοιπόν, αλλαγές στους κανονισμούς. Οι σημαντικότερες από αυτές έχουν ως σκοπό τη σύγκλιση με το NBA, ενώ ορισμένες την (υποτιθέμενη) αύξηση του θεάματος στο μπάσκετ.
Ας δούμε τις σημαντικότερες από τις προτεινόμενες αλλαγές:
- Το τρίποντο θα μεταφερθεί στα 6,75 μέτρα.
- Θα προστεθεί στη ρακέτα καμπύλη γραμμή πίσω από την οποία δεν θα χρεώνεται επιθετικό φάουλ.
- Στα τελευταία δύο λεπτά κάθε αγώνα, η επαναφορά μετά από τάιμ άουτ θα γίνεται από το τρίποντο της επίθεσης (αντί κάτω από τη δική σου μπασκέτα μετά από καλάθι που δέχτηκες).
- Όταν γίνεται φάουλ, που δεν είναι βολές ο χρόνος θα ανανεώνεται μέχρι τα 14 δευτερόλεπτα. Αυτό σημαίνει ότι αν είναι πάνω από τα 14, θα μένει ως έχει, ενώ αν είναι μικρότερος θα πηγαίνει στα 14 και όχι στα 24.
- Βουτιά στο παρκέ για την μπάλα δεν είναι βήματα, ακόμη κι αν ο παίκτης γλιστράει κρατώντας την μπάλα.
- Το κενό ανάμεσα στα δύο ημίχρονο θα ξαναπάει στα 10 λεπτά.
Απ’ ότι βλέπετε κι εσείς πολλές είναι οι αλλαγές που θα γίνουν για να ισχύσουν κι εδώ κανονισμοί που ισχύουν στο NBA (ανανέωση χρόνου, γραμμή επιθετικού φάουλ, κτλ). Επίσης, η προτεινόμενη αλλαγή σύμφωνα με την οποία όλα τα φάουλ από πίσω στον αιφνιδιασμό και όλα τα φάουλ που θέλουν να σταματήσουν αιφνιδιασμό θα είναι αντιαθλητικά, θυμίζει NBA, και αποσκοπεί στο να αυξήσει το θέαμα στους αγώνες. Όπως και η αλλαγή που αναφέρει ότι άπαξ και σφυρίξει ο διαιτητής κανείς δεν μπορεί να έρθει σε επαφή με την μπάλα. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας παίκτης σουτάρει και κερδίσει φάουλ, κανείς δεν θα μπορεί να κόψει το σουτ. Μέχρι τώρα ίσχυε ότι αν ο παίκτης που κόβει το σουτ έχει ξεκινήσει το άλμα πριν το σφύριγμα, μπορεί να το κόψει. Τώρα δεν θα μπορεί. Οι προτεινόμενες αλλαγές είναι κι άλλες και μπορείτε να τους ρίξετε μια ματιά εδώ.
Σημαντικό για μένα είναι το εξής: η αλλαγή της απόστασης του τριπόντου, που θα πάει, αν εγκριθεί ο κανονισμός στα 6.75, προφανώς για να πλησιάσει το NBA. Το NBA, αν θυμάστε, είχε δοκιμάσει παρόμοια αλλαγή (από τα 7.24 στα 6.75), η οποία απορρίφθηκε ως αποτυχημένη με ανεπίσημη δικαιολογία ότι χαλούσε την εικόνα του πρωταθλήματος, γιατί τύποι σαν τον… Ρόντμαν την είχαν δει για πλάκα και σούταραν ανελλιπώς. Βέβαια, λίγοι ξέρουν ότι ο Ρόντμαν στην αρχή της καριέρας του στο Ντιτρόιτ είχε δοκιμάσει 101 τρίποντα σε μία χρονιά, έχοντας μάλιστα 32%!
Ο σκοπός που η FIBA θέλει να υιοθετήσει τον κανονισμό είναι ο εξής: οι αθλητές είναι πιο επαγγελματίες πια απ’ ότι στο παρελθόν και προπονούνται πολύ περισσότερο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι πιο εύστοχοι. Άρα, οι ομάδες να δοκιμάζουν περισσότερα τρίποντα. Η FIBA θέλει να το περιορίσει αυτό και να μείνουν μόνο οι καλοί σουτέρ να σουτάρουν. Επίσης, θα κάνει μεγαλύτερη την περιφέρεια της επίθεσης (μέσα από το τρίποντο), άρα και της άμυνας, δυσκολεύοντας τους αμυνόμενους και διευκολύνοντας περισσότερους πόντους. Αυτά συν τη… διαχρονική «ψύχωση Ιζνογκούντ» της FIBA: θέλω να γίνω χαλίφης στη θέση του χαλίφη, ή έστω σαν τον χαλίφη. Όπου χαλίφης το NBA.
Τα 6.75 είναι πιο κοντά στα 7.24 και οι δύο κόσμοι μπορούν να… συναντηθούν στο ενδιάμεσο, ή να πάει πιο εύκολα ο ένας στον άλλο.
Αν κάτι δεν αλλάζει αυτό είναι το μήκος και το πλάτος του γηπέδου: 28 μέτρα είναι το μήκος στην Ευρώπη, 28 θα μείνει, 28,65 είναι στο NBA, εκεί θα μείνει, ενώ το πλάτος είναι αντίστοιχα 15 μέτρα στη FIBA και 15,24 στο NBA. Για μένα, με την εξέλιξη του αθλητισμού και του ανθρώπου (πιο ψηλός, πιο ογκώδης από το παρελθόν), ίσως το γήπεδο θα έπρεπε να μεγαλώσει, αν και αυτό θα σήμαινε… οικονομική καταστροφή για όλους, αφού όλα τα γήπεδα του κόσμου θα έπρεπε να επανασχεδιαστούν. Η αλλαγή της γραμμής του τριπόντου θα είχε περισσότερο νόημα αν οι διαστάσεις του γηπέδου άλλαζαν. Άλλωστε αυτό είναι κάτι που (εκτός από εμένα και) ο Φιλ Τζάκσον ζητάει εδώ και χρόνια.
Η συζήτηση σχετικά με τις αλλαγές είναι μεγάλη και ανάλογα με το ποιες θα περάσουν, θα δούμε και την καινούργια κατάσταση. Πάντως, πληροφορίες λένε ότι η απόφαση είναι ειλημμένη για τις περισσότερες εξ αυτών.
Σχετικά με τους κανονισμούς θα τα πούμε ξανά σύντομα με κάτι πιο… άγνωστο (όπως σας είχα υποσχεθεί παλιότερα).
3 σχόλια:
28,65x15,24 μέτρα = 94 x 50 ft. Όταν θα σταματήσουν να χρησιμοιούν αυτό το ηλίθιο μετρικό σύστημα θα μπορούν να έχουν τα γήπεδα ίδιες διαστάσεις. Πάντως η διαφορά δεν είναι τόσο στις διαστάσεις του γηπέδου, όσο στις διαστάσεις της ρακέτας και της περιοχής του τριπόντου. Με βρίσκει σύμφωνο η αύξηση του ορίου στα 6,75. Το τρίποντο θα αποκτήσει περισσότερη αξία (όπως και οι παίκτες που ειδικευονται σε αυτό) και οι άμυνες των ομάδων θα ανοίξουν (π.χ. στη ζώνη θα μαρκάρουν ίδιοι παίκτες θα επιτηρούν περισσότερο χώρο) και θα βλέπουμε περισσότερες διεισδύσεις και ένας εναντίον ενός. Είμαι αντίθετος στο να βάλουν περιορισμούς που θα εμποδίζουν τους προπονητές να παίξουν το σκάκι τους (και οι μυστήριες επιτρεπόμενες άμυνες ζώνης είναι ένας τέτοιος περιορισμός). Επίσης διαφώνω με το να κάνουν πιο πολύπλοκους κανονισμούς.
Ναι μεν η ευρωλίγκα θέλει να γίνει ΝΒΑ αλλά ο μέσος Αμερικάνος φίλαθλος ουδεμία σχέση με το μέσο Ευρωπαίο φίλαθλο. Στην Ευρώπη το δημοφιλέστερο άθλημα είναι το ποδόσφαιρο, στο οποίο η πολυπλοκότητα εξαντλείται στο οφσαιντ, ενώ όσοι από σας έχετε αντέξει να παρακολουθήσετε αγώνα μπέηζμπολ, δε μπορεί να μην έχετε απορήσει με αυτόν που σκέφτηκε τους κανονισμούς του (και ίσως και το soccer να παραείναι απλό για τα γούστα τους). Αυτό θέλει προσοχή, για να μην το παρακάνουν οι κύριοι με πολύ σύνθετους κανονισμούς.
Επιτέλους!!!
Αυτό με το τρίποντο έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό.
Και για να το πάω ένα βήμα πιο πέρα,2-3 χρόνια αφού εφαρμοστεί να πάει στα 7.24.
Πιο πολλοί χώροι,το οποίο θα έχει σαν συνέπεια να γίνονται περισσότερες διεισδύσεις,ενώ θα προτιμάται το inside game.
Απ'την άλλη βέβαια,οι άμυνες θα πρέπει να γίνουν πιο σκληρές και οι διαιτητές πιο ανεκτικοί στο δυνατό παιχνίδι.
Νισάφι πια με τα τρίποντα και τις βολές...
Επίσης αυτό με τα φάουλ δε μου φάινεται κακή ιδέα,καθώς θα επιβραβεύονται με αυτόν τον τρόπο οι καθαρές άμυνες,χωρίς φάουλ στο υπόλοιπο παιχνίδι.
Όσον αφορά τις διαστάσεις,συμφωνώ μαζί σου.
Παιδιά, κατ' αρχήν συμφωνώ ότι το σύστημα που χρησιμοποιούν οι Αμερικάνοι (πόδια, ίντσες) είχε χειρότερο από το δικό μας!
Για το τρίποντο δεν ξέρω, θα δείξει η εφαρμογή του. Όσο για τους κανονισμούς, νομίζω ότι αυτό με τα αντιαθλητικά φάουλ μόνο κακό θα προκαλέσει και μπλέξιμο παρά καλό.
Πάντως, αλλαγή είναι, καλύτερα να τη δούμε και να την κρίνουμε μετά.
Έχετε δίκιο που μιλάτε για τη δυσκολία στην άμυνα αν μεγαλώσει το τρίποντο, το ανέφερα άλλωστε.
Όσο για τις ζώνες, κι εμένα μου αρέσουν, ορισμένες φορές δείχνουν καταπληκτικό τρόπο αντίληψης ενός αγώνα από τον προπονητή.
Θα δούμε.
L.o.t.S.
Δημοσίευση σχολίου