ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2007

Ρήξη χιαστών


(Για οποιαδήποτε ερώτηση ή σχόλιο μπορείτε πλέον να απευθύνεστε στο link http://www.ageofbasketball.net/index.php?option=com_content&view=article&id=203:2010-08-15-03-17-48&catid=37:2010-08-11-09-33-58&Itemid=55)

Μια άρθρωση που φαίνεται καθοριστική για τη λειτουργικότητα του σώματος είναι αυτή του γονάτου. Το γόνατο (όπως και κάθε άρθρωση) περιλαμβάνει πολλά συνδεσμικά ανατομικά στοιχεία. Στο κέντρο του βρίσκονται οι δύο χιαστοί, ο πρόσθιος και ο οπίσθιος που λαμβάνουν την ονομασία τους επειδή χιάζονται μεταξύ τους (βλ. εικόνα). Οι δύο αυτοί σύνδεσμοι έχουν καθοριστικό ρόλο στην κάμψη του γονάτου.

Καθ’ ότι το γόνατο είναι μια άρθρωση που επιτρέπει μόνο ενός τύπου κίνηση (αυτή της κάμψης των 90 μοιρών), κάθε παρεκτροπή από αυτήν την κίνηση προκαλεί κάποια κάκωση. Συχνά, αυτή η κάκωση μπορεί να περιλαμβάνει τη ρήξη των χιαστών (πιο συνήθης η ρήξη του πρόσθιου χιαστού). Έχει υπολογιστεί ότι το 70% αυτών των κακώσεων συμβαίνουν χωρίς άμεση επαφή και είναι αποτέλεσμα ταχύτατης αλλαγής στην κατεύθυνση του αθλητή, συνέπεια ελιγμών ή αδέξιας προσγείωσης. Το υπόλοιπο 30% οφείλεται σε πρόσκρουση του γονάτου σε κάποιο εμπόδιο (αντίπαλο παίκτη ή τον αγωνιστικό χώρο). Συνήθως, τις ρήξεις χιαστών συνοδεύουν και κακώσεις των πλάγιων συνδέσμων και των μηνίσκων.

Πρώτο και προέχον σύμπτωμα του αθλητή που υφίσταται ρήξη χιαστών είναι ο πόνος και η αδυναμία συνέχισης της προηγούμενης δραστηριότητας. Τις περισσότερες φορές, ο παίκτης αντιλαμβάνεται επιτόπου τη «ζημιά», αφού έχει την αίσθηση ή ακόμα και το άκουσμα του ηχητικού «κρακ». Χαρακτηριστικό είναι και το οίδημα (πρήξιμο) της περιοχής της άρθρωσης που γίνεται εμφανέστατο μέσα στην πρώτη ώρα από τον τραυματισμό και συνοδεύεται από τα λεγόμενα αίμαρθρα (αιμορραγία στις αρθρώσεις).

Τα νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπιση της ρήξης χιαστών αναφέρουν ότι είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση, αφού αν το γόνατο μείνει χωρίς π.χ. πρόσθιο χιαστό, η συνεχής καταπόνηση του έσω μηνίσκου θα οδηγήσει σε εκφύλιση της άρθρωσης. Η επέμβαση περιλαμβάνει επανένωση των κομμένων άκρων του χιαστού με φυσικό ή τεχνητό μόσχευμα. Η χρησιμοποίηση φυσικού μοσχεύματος οδηγεί σε καλύτερη αποκατάσταση του γονάτου αλλά με μεγαλύτερο χρόνο αναμονής για επιστροφή στις συνήθεις δραστηριότητες. Έτσι, για τους αθλητές προτιμούνται τα τεχνητά μοσχεύματα, τα οποία τους επιτρέπουν ταχύτερη ανάρρωση, αλλά συνήθως χρειάζονται νέα εγχείρηση μετά από 5-10 χρόνια.

Η φυσικοθεραπεία αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για την επιτυχία μιας επέμβασης στον χιαστό και ο σωστός χρόνος για να ξεκινήσει, είναι αμέσως μετά το χειρουργείο. Ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας εξαρτάται από την αφοσίωση του αθλητή σε ένα εντατικό πρόγραμμα. Η αποκατάσταση περιλαμβάνει την υποχώρηση του οιδήματος και του πόνου, την πλήρη επαναφορά του εύρους της κίνησης της άρθρωσης, την ανάκτηση της μυϊκής δύναμης, της ισορροπίας και του ελέγχου του ποδιού και διαρκεί συνήθως περίπου 5-6 μήνες.

by Dr.Ball

(Για οποιαδήποτε ερώτηση ή σχόλιο μπορείτε πλέον να απευθύνεστε στο link http://www.ageofbasketball.net/index.php?option=com_content&view=article&id=203:2010-08-15-03-17-48&catid=37:2010-08-11-09-33-58&Itemid=55)

29 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σας παραθετω ενα αποσμασμα απο συνεντευξη του Παναγιωτη Γιαννακη

Λένε ότι σε ολόκληρη την καριέρα σας παίζατε χωρίς πρόσθιο χιαστό.

Και αυτό είναι αλήθεια! Επί 15 χρόνια έπαιζα χωρίς χιαστό και δεν το ήξερε κανείς. Oμως το πάλεψα και επέστρεψα αποφασισμένος να δοκιμάσω ξανά στα καμπ της Βοστόνης. Oσο με πονούσε το πόδι τόσο το πίεζα...

Πως ειναι δυνατο?

Age of Basketball είπε...

Αγαπητέ Αρκάδιε, καλή η ερώτησή σας. Ο Γιαννάκης φαίνεται να είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Απ' όσο γνωρίζω, ο ομοσπονδιακός προπονητής, είχε υποστεί ρήξη χιαστού στην Αμερική, αλλά λόγω του ότι τότε διεκδικούσε συμβόλαιο δεν επιθυμούσε να ακολουθήσει την τυπική διαδικασία αποκατάστασης που διαρκεί ορισμένους μήνες.

Το σίγουρο είναι ότι έκανε χειρουργική επέμβαση, αλλά όχι επανένωσης του χιαστού (που περιγράφουμε στο άρθρο). Ο μόνος τρόπος που εξηγείται το πώς έπαιζε τόσα χρόνια με το πρόβλημα είναι ότι η εγχείρηση ήταν αφαίρεσης του πρόσθιου χιαστού και ανακούφισης από τα συμπτώματα. Για να καταφέρει να αγωνιστεί παρ' όλα αυτά οι λογικές προϋποθέσεις είναι ότι ο οπίσθιος χιαστός ήταν ανέπαφος, ενώ ο παίκτης ήταν εξαιρετικά γυμνασμένος στα πόδια. Ψυχολογικοί επιπρόσθετοι παράγοντες μπορούν να αποτελούν η διάθεση, η αυτοθυσία και η δυναμική του χαρακτήρα καθώς και μια αγωνιστική προσπάθεια για να συνηθίσει να "ρίχνει" το μεγαλύτερο βάρος των πατημάτων στο άλλο πόδι.
Dr.Ball

El Pollo Diablo είπε...

Ήθελα επίσης να επισημάνω (αν έιμαι σωστός) ότι ένας καλός τρόπος προφύλαξης (είτε πριν είτε μετά το κακό) είναι και οι εκγύμναση των τετρακέφαλων, καθώς πραλαμβάνουν δυνάμεις και εμποδίζουν την έντονη παραμόργωση των χιαστών.

Age of Basketball είπε...

Σωστά τα λέτε, el pollo diablo. Άλλωστε αναφέραμε και στο ανωτέρω σχόλιο ότι είναι σημαντικό ο παίκτης να είναι γυμνασμένος στα πόδια. Οι τετρακέφαλοι είναι καθοριστικοί για αυτό. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το γόνατο έχει 6 συνδέσμους (2 χιαστοί, 2 πλάγιοι και μπορούμε να θεωρήσουμε και τους μηνίσκους - αυτά διακρίνονται και στην εικόνα), οπότε υπάρχουν εκ κατασκευής δομές για να βοηθήσουν σε τέτοιες περιπτώσεις. Πάντως, ο Παναγιώτης Γιαννάκης αποτελεί παράδειγμα καλής εκγύμνασης και αυτοθυσίας.
Dr.Ball

Ανώνυμος είπε...

γεια σας
εχτεσ σε προπονιση ακουσα το χαρακτιριστικο κρακ
και εμαθα απο την γνωμη του φυσιοθεραπευτη μου οτι μαλλον ειναι μερικη ριξη χιαστου και μηνισκου
αφτο ποσο περιπου θα μου παρει για να επανελθει?
(το ποδι μου μπορω να το πατησω τεντωμενο χωρις ενοχλισεις αλλα μετα τις 45 μοιρες ποναει φριχτα)
μια μαγνητικη τομογραφια πιστευω οτι τηα βοηθησει αν και δεν μ ειπανε τιποτα τετοιο
Ευχαριστω
(xristos)

Age of Basketball είπε...

Αγαπητέ Χρίστο,

σαφώς δε θα μπορούσα να σας δώσω ιατρική εκτίμηση ή να κάνω πρόβλεψη της πορείας της αποθεραπείας σας από του διαδικτύου. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση.

Από όσα λέτε μπορώ να σας πω ότι σίγουρα θα χρειαστεί να γίνει κάποια απεικονιστική εξέταση για να διαπιστωθεί το μέγεθος της ζημιάς. Για να επανέλθετε σε πλήρη αγωνιστική δράση να έχετε υπόψη σας ότι θα χρειαστούν ορισμένοι μήνες και η κατάλληλη φυσικοθεραπεία. Δεν πρέπει να βιαστείτε να πιέσετε το πόδι σας.

Εάν μένετε Αθήνα, μπορώ να σας ενημερώσω ότι μπορείτε να απευθυνθείτε στα δημόσια νοσοκομεία που έχουν τις πλέον καλές ορθοπεδικές κλινικές (που είναι άλλωστε και πανεπιστημιακές). Αυτά είναι το ΚΑΤ και το Αγία Όλγα.

Περαστικά σας.
Dr.Ball

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να παραθέσω μία σημαντική διόρθωση σε προηγούμενο σχόλιο:
Ενα γόνατο που παρουσιάζει αστάθεια λόγω κάκωσης πρόσθιου ΧΣ (ACL Deficient Knee)έχει ανάγκη δυναμικής σταθεροποίησης και ενδυνάμωσης των οπίσθιων μηριαίων μυών (hamstrings) και ΟΧΙ του τετρακεφάλου. Η σχέση ΟΜΜυών/4κεφάλου σ'ενα υγιές γόνατο είναι περίπου 0.7. Σε ένα ACL deficient γόνατο θέλουμε αυτή η σχέση να πλησιάσει το 1. Με άλλα λόγια θέλουμε να ενδυναμώσουμε περισσότερο τους ΟΜΜύες για να δράσουν προφυλακτικά στην πρόσθια ολίσθιση της κνήμης. Αν σε ένα γόνατο με απώλεια της παθητικής σταθεροποίησης του ΠΧΣ αυξήσουμε ασύμετρα και μονόπλευρα τη δύναμη του 4κεφάλου θα επιτείνουμε το πρόβλημα και θα επιταχύνουμε τις μελλοντικές εκφυλιστικές αλλοιώσεις της άρθρωσης.
Σωτήρης Κολοκοτρώνης
Φυσικοθεραπευτής
www.biostirixi.gr

Age of Basketball είπε...

Κύριε Κολοκοτρώνη,

έχετε δίκιο σε αυτό που λέτε, έστω και αν το γράφετε αρκετά εξειδικευμένα για να το καταλάβει ο μέσος αναγνώστης που δεν έχει ειδική γνώση επί του θέματος (π.χ. οι οπίσθιοι μηριαίοι είναι ομάδα μυών όχι γνωστή στον μη ειδικό).

Νομίζω ότι η παρατήρησή σας είναι γενική και όχι προς εμένα, καθότι εγώ δε μίλησα μόνο για τους τετρακέφαλους. Από εκεί και πέρα εάν έχετε εσείς αθληθεί στο υψηλότερο επίπεδο, ή ρωτήσετε έναν επαγγελματία αθλητή (κλασικότερο παράδειγμα ο Γιαννάκης) θα αντιληφθείτε ότι όσον αφορά την προσωπική αίσθηση που έχει ο αθλητής για το πόδι του, είναι σημαντικό, σε μια τέτοια περίπτωση για τον ίδιο, να είναι ιδιαίτερα γυμνασμένοι οι τετρακέφαλοί του, αλλά βέβαια (όπως άλλωστε αναφέρετε) όχι μονόπλευρα αλλά σε συνδυασμό με τους οπίσθιους μηριαίους.

Συνεπώς, πρέπει να γυμνάζονται και οι δύο ομάδες μυών στην κατεύθυνση, όμως, του να φθάσει η σχέση που αναφέρετε την τιμή 1.

Κλείνω και πάλι με το παράδειγμα του Γιαννάκη που προφανώς είχε γυμνάσει ιδιαίτερα όλους τους μυς του ποδιού του, αλλά στη σωστή αντιστοιχία.

Ευχαριστούμε για το σχόλιό σας. Να είστε καλά.
Dr.Ball

kostakis είπε...

Σε οτι αφορα το σχολιο που εκανε ο φυσικοθεραπευτης,κυριος Κολοκοτρωνης.Με ποιο τροπο μπορουμε να εχουμε την χαρακτηριστικη σχεση ΟΜΜυών/4κεφάλου,σ'ενα υγιές γόνατο,να είναι περιπου 0,7.
Δηλαδη θα ηθελα να μου εξηγησεται με απλο τροπο,ετσι ωστε να μπορεσει να καταλαβει ενας απλος αθλητης,πως μπορει να το πετυχει.


Ευχαριστω εκ των προτερων!!!

Age of Basketball είπε...

Μια παρέμβαση: Ο λόγος που τα ιατρικά άρθρα στο site μας είναι γραμμένα σε απλή γλώσσα είναι για να γίνονται κατανοητά από τον κάθε αθλητή και άνθρωπο που φυσικά δεν εξειδικεύεται στη σχετική ιατρική γνώση. Θα ήταν ό,τι πιο απλό για τον Dr.Ball να γράφει εξεζητημένα άρθα σε "ξύλινη" ιατρική γλώσσα και γι' αυτό το σχόλιο του κ.Κολοκοτρώνη δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς της αρθρογραφίας μας, αφού δεν είναι κατανοητό από τον μέσο αθλητή.

Σε κάθε περίπτωση, σύντομα θα απαντήσει ειδικά στο σχόλιο του kostakis ο Dr.Ball.

Ευχαριστούμε.
BEN

Age of Basketball είπε...

Αγαπητέ kostakis, η δομή των μυών στο πόδι (και παντού στο σώμα φυσικά) είναι οργανωμένη έτσι ώστε η αρμονική γυμναστική να παρέχει την ιδανική αναλογία στη δύναμή τους.

Οπότε, εάν γυμνάζεστε κανονικά, χωρίς υπερβολές σε ορισμένες ομάδες μυών, οι μύες του γόνατός σας (και γενικότερα) για όσο καιρό η άρθρωση μένει υγιής, θα είναι στη βέλτιστη αναλογία δύναμης (στην προκειμένη περίπτωση 0.7).

Dr.Ball

kostakis είπε...

Υπαρχει καποια συγκεκριμενη αναλογια στην εκγυμναση των ποδιων???
Γιατι ειμαι αθλητης,που εχει υποστει ρηξη,και μαλιστα ολικη+μηνισκο.Εχω γυμνασει τα ποδια μου αρκετα καλα,αλλα παλι εχω καποιες μικροενοχλησεις.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ!!!!

Age of Basketball είπε...

Σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να δοκιμάσετε να δώσετε περίπου 30% αυξημένο βάρος στη μυϊκή ομάδα των οπίσθιων μηριαίων, χωρίς να πιέσετε φυσικά τα όριά σας.

Dr.Ball

Ανώνυμος είπε...

Είμαι 21 χρονών..14 χρόνια ασχολούμαι με το μπάσκετ κ μάλιστα σε σχετικά ηψηλό επίπεδο...Έκανα εγχείρηση πρόσθιου χιαστού πριν 4 μήνες καθώς και τις απαραίτητες φυσιοθεραπείες..απλά δεν έχω κανει καθόλου ενδυνάμωση του ποδιού... Ίσωσ κάποιο πρόγραμμα εκγύμνασης θα με βοήθαγε...Ευχαριστώ προκαταβολικά

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΟΤΙ Η ΡΙΞΗ ΧΙΑΣΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΠΡΑΓΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΘΛΗΤΗ...ΕΓΩ ΠΑΛΙ ΕΠΑΘΑ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ...ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΣΠΑΣΑ ΤΟ ΣΚΑΦΟΕΙΔΕς ΤΟΥ ΧΕΡΙΟΥ ΜΟΥ...ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΣΚΑΦΟΕΙΔΕς ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΚΚΑΛΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥ...ΕΚΑΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΚΑΤ ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΤΕΛΕΙΩΝΩ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ...ΜΕΤΑ ΘΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΙΖΩ ΜΠΑΣΚΕΤ???ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΜΟΥ ΒΑΛΑΝ ΜΟΣΧΕΥΜΑ ΦΥΣΙΚΟ ΔΗΛΑΔΗ ΑΛΛΟ ΚΟΚΚΑΛΟ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΓΟΝΙ ( ΕΙΝΑΙ ΤΗΝ ΜΕΣΗ )ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΒΑΓΓΕΛΗς

Age of Basketball είπε...

@Βαγγέλης: Προώθησα το σχόλιό σου στον Dr.Ball και θα σου απαντήσει σύντομα σε αυτό που ρωτάς.
Rasheed.

Age of Basketball είπε...

Αγαπητέ Βαγγέλη,
η ενδεχόμενη απάντηση στην ερώτησή σας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Κατ'αρχήν η ακριβής φύση του τραυματισμού: πρόκειται για σταθερό ή ασταθές κάταγμα και σε ποιο σημείο του σκαφοειδούς (το οστό έχει 4 πόλους). Αφού μιλάτε για εγχείρηση, φαντάζομαι ότι πρόκειται για ασταθές ή παρεκτοπισμένο κάταγμα και είναι σίγουρο ότι είχατε την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση.

Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό το τι στόχους έχετε από το να παίζετε μπάσκετ. Είστε νέος που προσπαθεί να κάνει καριέρα, παίζετε για διασκέδαση ή ήδη επαγγελματικά; Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι μπορείτε να ξαναπαίξετε, αλλά θα πρέπει να είστε προσεκτικός, να ακολουθήσετε αυστηρά τις φυσικοθεραπείες και να επιμείνετε. Η πιθανή πρόβλεψη εξαρτάται επίσης και από το αν χτυπήσατε το "καλό" ή το αδύναμό σας χέρι.

Όπως πάντα λέμε εδώ, δεν μπορούμε να βγαλουμε διαγνώσεις ή να κάνουμε θεραπευτικές προβλέψεις μέσω internet, αλλά, όπως και να έχει, θα πρέπει να προσπαθήσετε ώστε να επηρεαστείτε όσο το δυνατόν λιγότερο από τον τραυματισμό. Και φυσικά, για όσο καιρό δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χέρι σας, καλό θα είναι να διατηρήσετε τη φυσική σας κατάσταση.
Dr.Ball

pante είπε...

Γεια σας.Ειμαι 16 χρονών και παίζω μπάσκετ.Κατά την διαρκεια ενός αγώνα χτύπησα κατά την προσγείωση μου στο παρκέ στο γόνατο.Ένιωθα πόνο,αλλά λόγω της σημαντικότητας του αγώνα και λόγω ελλείψης γνώσης σε θέματα τραυματισμών γονάτου,συνέχισα έστω και με αφόρητους πόνους.Μετά από λίγες μέρες έκανα μαγνητική και έτσι είδα πως ο τραυματισμός μόνο μικρός δεν ήταν,καθώς είχα πάθει μερική ρήξη οπισθίου χιαστού.Εδώ και ένα μήνα ειμαι με πατερίτσες και δεν μπορώ να περπατήσω.Θα ήθελα αρχικά να μάθω αν θα μπορέσω να επιστρέψω στο επίπεδο που ήμουν(με άλλα λόγια αν θα μου μείνει κάποιο <>) και αν μπορείτε να μου δώσετε κάποιες συμβουλές για το τι μπορώ να κάνω για να επιστρέψω απόλυτα υγιής και κατα προσέγγιση (αν και δεν ξέρετε για την περίπτωση μου ακριβή στοιχεία) το πότε θα μπορώ,επιτέλους,να παίξω ξανά μπάσκετ χωρίς φόβους επιπλοκής.:)

Age of Basketball είπε...

Αγαπητέ pante,
είστε νέος και γυμνάζεστε, συνεπώς, εφόσον είχατε επαγγελματική αντιμετώπιση, θα μπορέσετε να επανέλθετε στο προηγούμενόσας επίπεδο, αρκεί να έχετε υπομονή.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να απευθυνθείτε σε έναν φυσικοθεραπευτή και να ακολουθήσετε ένα πλήρες και οργανωμένο πρόγραμμα με σκοπό την επάνοδό σας. Θα χρειαστεί ένα σημαντικό διάστημα για να ξαναπαίξετε χωρίς να το σκέφτεστε και αυτό θα εξαρτηθεί βασικά από το πόσο καλή αντιμετώπιση θα έχετε και από τη δική σας συνέπεια.

Και μία συμβουλή (προς εσάς και γενικότερα): Ποτέ δε συνεχίζουμε να παίζουμε εάν πονάμε. Ειδικά εάν ο πόνος αυτός είναι έντονος. Μπορεί ο αγώνας να είναι σημαντικός, αλλά το αποτέλεσμα ίσως να είναι πολύ χειρότερο απ' ό,τι αν σταματήσουμε άμεσα και βάλουμε πάγο.

Να είστε καλά.
Dr.Ball

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας!

Πρωτη φορα γραφω εδω κ αυτο επειδη έπαθα ρήξη ολικού πάχους πρόσθιου χιαστού συνδέσμου κ οστικό οιδημα (αυτο τουλαχιστον αναφερει η μαγνητική).

Παίζω ερασιτεχνικά ποδόσφαιρο κ το επαθα σε γήπεδο με πλαστικό χόρτο.

Μετά από 1 μήνα (6/2/10 τραυματίστηκα) κ αφού προίστηκε (την επόμενη ημερα) κ ξεπροίστηκε (μέσα σε 3-4 μέρες), ψάχνω για τον κατάλληλο γιατρο, αφού ολοι μου είπαν ότι θέλει εγχείρηση. -Περιττο να αναφέρω πόσο με φοβίζει η λέξη εγχείρηση-

Μου έχουν συστήσει πολλούς γιατρούς κ δεν ξέρω πως να επιλέξω τον καταλληλότερο. Το ΚΑΤ ειναι καλή επιλογή? ή μήπως κάποια ιδιωτικη κληνική? και στα δύο έχουν κάνει την ίδια επέμβαση γνωστοί μου κ έχουν μείνει ικανοποιημένοι.
Όμως έχω ακούσει περιστατικά στα οποία μετά από την εγχείρηση απέκτησαν περισσότερα προβλήματα από αυτά που είχαν...
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που υπάρχουν απο την εγχείρηση? Τι άλλο θα πρέπει να ξέρω?

Η γνώμη σας, θα με βοηθήσει πολύ.

Σας ευχαριστώ πολύ!

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να προσθέσω ότι είμαι 30 χρονών και το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να πηγαίνω στη δουλεια μου χωρίς προβλήματα αλλα κ κάποια στιγμή να μπορώ να αθλούμαι (σαν χόμπυ). Κάποιος γιατρος (στο ΚΑΤ) μου είπε ότι θα χρειαστει 5-6 μήνες να επιστρέψω στη δουλεια. Μήπως ήταν υπερβολικός?

Age of Basketball είπε...

Προωθήσαμε ήδη την ερώτησή σου στον Dr.Ball και σύντομα θα απαντήσει. Να είσαι καλά.

Age of Basketball είπε...

Αγαπητέ,

λόγω του νεαρού της ηλικίας σας και της επιθυμίας να αθλείστε είναι πιθανό να επωφεληθείτε από μία εγχείρηση. Δε θα πρέπει να σας φοβίζει και εφόσον καταφύγετε σε κάποιον καταρτισμένο γιατρό γιατί να μην πάνε όλα καλά.

Η επέμβαση στους χιαστούς μπορεί να έχει επιπλοκές όπως λοίμωξη, αστάθεια, ακαμψία και δυσκολία στην επαναφορά στο πρηγούμενο επίπεδο άσκησης. Η πρώτη, και πλέον σοβαρή επιπλοκή, της λοίμωξης, σαφέστατα είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αποφευχθεί με συνεπή φορντίδα. Οι υπόλοιπες θα αποφευχθούν με τη φυσικοθεραπεία.

Θα πρέπει να ξέρετε ότι το 90% των τραυματισμένων δεν εμφανίζουν επιπλοκές μετά την επέμβαση.

Αυτά που αναφέρω, βέβαια, είναι θεωρητικά, οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφθείτε το συντομότερο δυνατό έναν γιατρό. Το νοσοκομείο ΚΑΤ ειδικεύεται σε τέτοια θέματα και θα ήταν μια πολύ καλή επιλογή. Επίσης, υπάροχυν πανεπιστημιακές ορθοπεδικές κλινικές στα νοσοκομεία Αττικό και Αγία Όλγα. Θα σας συνιστούσα ένα από αυτά τα τρία. Θα πρέπει να πάρετε μία σαφή γνώμη γιατί ήδη έχει περάσει αρκετός καιρός. Θεωρώ ότι θα καταφέρετε να επανέλθετε και στη δουλειά σας και στην ερασιτεχνική άθληση (σταδιακά).

Να είστε καλά.
Dr.Ball

Np είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Age of Basketball είπε...

Προωθήσαμε την ερώτησή σου στον επιστημονικό συνεργάτη του blog και σύντομα θα απαντήσει. Να είσαι καλά.
Rasheed.

Age of Basketball είπε...

Όταν έχεις ένα σοβαρό τραυματισμό σε κάποιο μέλος του σώματός σου, είναι πολύ πιθανό η χρόνια καταπόνηση να προκαλέσει πρόβλημα στα υπόλοιπα. Αυτό συμβαίνει πιο συχνά στα κάτω άκρα, όπου συνήθως το "υγιές" πόδι αναλαμβάνει και μέρος του βάρους από το "ασθενές".

Θα πρέπει να προσέξει τη γυμναστική του, να κάνει σωστή αποκατάσταση, σωστή ξεκούραση και διαλείμματα, να μην πιεστεί να παίξει και, φυσικά αν ο πόνος συνεχίζεται, να απευθυνθεί κατ' ιδίαν σε γιατρό για να διαπιστώσει αν υπάρχει πρόβλημα και να τον κατευθύνει.
Να είστε καλά.
Dr.Ball

Ανώνυμος είπε...

Μια ερωτηση θελω να κανω γενικα για τους τραυματισμους πως καποιος μπορει να ξεπεραση τον φοβο π εχει με το να προστατευει το ποδι το οποιο εχει χτιπισει με το παραμικρο σε καθε του κινισι με αποτελεσμα να αργει να επιστρεψει,να γινει καλα..
ευχαριστω

Ανώνυμος είπε...

KAΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ..ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΒΓΗΚΕ ΡΗΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ.ΔΙΑΒΑΣΑ ΠΟΛΛΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΟΠΟΥ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΑ ΕΓΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΛΠ.. ΘΑ ΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΩ ΤΗΝ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ.ΠΑΝΤΑ ΓΥΜΝΑΖΟΜΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΘΛΗΣΗ.ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΦΟΒΙΖΕΙ Η ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΡΩΝ

Age of Basketball είπε...

To ageofbasketball.blogspot.com έχει κλείσει. Θα πρέπει να απευθύνετε την ερώτησή σας στο αντίστοιχο άρθρο στο www.ageofbasketball.net για να τη δουν οι επιστημονικοί συνεργάτες του site.