ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2007

Πώς θα σας φαινόταν;


Την ημέρα που πέρασε άκουσα πολλές μπούρδες (όχι μόνο μπασκετικές), αλλά αφήνοντας στην άκρη πολιτικά και κοινωνικά θέματα, θα μείνω μόνο σε εκείνο που είπαν οι σπορκάστερ του κρατικού κατά την αναμετάδοση του αγώνα Μάλαγα-Μέμφις. Για όσους δεν το έχουν μάθει, η Μάλαγα επικράτησε των Γκρίζλις με 102-99, μετά από ένα πολύ ωραίο σε εξέλιξη ματς, φιλικό πάντως και χωρίς καμία άλλη αξία από το ότι δείχνει πως οι αγωνιστικές αποστάσεις έχουν εξαφανιστεί. Επειδή είναι αρχή της χρονιάς και ακόμη δεν έχουμε κάνει το αφιέρωμα στην Ευρωλίγκα για γράψω και το ρόστερ της Μάλαγα: Μπέρνι, Καμπέθας, Μπ. Πόποβιτς (της Ντιναμό), Σαντιάγκο, Χάισλιπ, Βελς, Χιμένεθ, Κους, Ν’ Ντονγκ (Σενεγαλέζος σέντερ, πρώην της Σπαρτάκ Αγ. Πετρούπολης) οι σημαντικότεροι. Λοιπόν, η Μάλαγα των τριών Ισπανών, του ενός Πορτορικανού, του ενός Κροάτη, του ενός Τσέχου, διεθνών, και του Χάισλιπ, «πέρσι κατάφερε μετά βίας να μπει στην οκτάδα του ισπανικού πρωταθλήματος κι έμεινε εκεί. Φέτος αμφιβάλλω αν θα καταφέρει κι αυτό» απ' ότι ακούσαμε. Εντάξει, υπάρχει η διάθεση να εκθειάζουμε τις αμερικανικές ομάδες όταν παίζουν με ευρωπαϊκές (εκτός από δύο παιχνίδια που έπονται, φαντάζομαι), κάτι που φαινόταν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, στον οποίο αγωνιζόταν μία από τις χειρότερες ομάδες του NBA με μία καλή ευρωπαϊκή ομάδα, αλλά έχει και η ειρωνεία τα όριά της. Αλλιώς, καταντάει απλώς μπασκετική ασχετοσύνη.

Όσο για το τι πήγε να κάνει ο Παναθηναϊκός στις Η.Π.Α., για να κλείσω με το θέμα του κρατικού, όχι δεν πήγε να παίξει στο Σούπερ Καπ! Δύο φιλικούς αγώνες πήγε να δώσει, οι οποίοι είχαν οριστεί πολύ πριν οι Σπερς γίνουν πρωταθλητές NBA και ο Παναθηναϊκός πρωταθλητής Ευρώπης.

- Πάμε σε κάτι άλλο; Η ΑΕΚ άφησε ελεύθερο την Τρίτη τον Άρθουρ Λι. Ο Λι ήταν 2ος σκόρερ του περσινού πρωταθλήματος και ταπεινή μου γνώμη είναι ότι κράτησε μόνος του (σε απόδοση και διάρκεια) την ΑΕΛ στην Α1 κατηγορία. Προφανώς ένας από τους δύο φταίει. Είτε ο Κορωνιός, που δεν μπόρεσε να του δείξει πώς τον θέλει να παίζει, είτε ο παίκτης που δεν το κατάλαβε. Και, προφανώς, ένας από τους δύο θα το μετανιώσει. Είτε η ΑΕΚ είτε ο Λι. Αν η ΑΕΚ έπαιρνε τον Σκούνι Πεν, όπως ακούστηκε, τότε θα ξεχνούσαμε όλοι τον Λι το επόμενο πρωί (ου μην και το ίδιο βράδυ). Αλλά δεν θα τον πάρει. Και θα καταφύγει στη λύση κάποιου παίκτη που δεν έχει αποδείξει την αξία του. Παίκτη-λαβράκι δηλαδή. Αν της κάτσει, θα χαίρεται. Αν όχι…

Ο Λι πάντως δεν θα μείνει άνεργος. Ο Δρόσος κάνει μια τεράστια προσπάθεια, αλλά μέχρι στιγμής έχω έναν προβληματισμό. Πολύ εύκολα γίνονται οι αλλαγές παικτών, που είτε σημαίνει ότι επιλέγονται με λάθος κριτήρια από ανθρώπους που δεν έχουν σωστή κρίση, είτε ότι το άγχος για αποτελέσματα αναγέννησης είναι τόσο, που ήδη πριν αρχίσει το πρωτάθλημα έχει αλλάξει ο ένας ξένος (Λι), έχει διωχθεί ένας Έλληνας (Γλυνιαδάκης), ήταν στα υπόψιν μέχρι πριν από 2 εβδομάδες να φύγει άλλος ένας (Χαρίσης) και είναι υπ’ ατμόν και ο δεύτερος Αμερικανός της ομάδας (Ουέσον). Κάποιος είναι υπεύθυνος γι’ αυτό. Είτε για την αρχική επιλογή τους, είτε για τον διωγμό τους. Γιατί δεν μπορεί, το ένα από τα δύο είναι λάθος…

- Τέλος, ο Στερν ανακοίνωσε ότι στο μυαλό του υπάρχει να αρχίσουν να γίνονται παιχνίδια NBA και στην Ευρώπη. Μη με παρεξηγήσετε, μου αρέσει να βλέπω NBA. Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική αυτή. Για εμένα το NBA σε αγωνιστικό επίπεδο δεν είναι ανώτερο της Ευρωλίγκας. Δεν αναφέρομαι σε οργανωτικό ή σε επίπεδο μάρκετινγκ. Εντάξει, υπάρχουν παίκτες που δεν τους έχουμε δει από κοντά και όλοι θα θέλαμε, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει κάθε ομάδα να παίξει τουλάχιστον 2 ματς στην Ευρώπη (μάλλον πολύ περισσότερα). Οι λόγοι για μια τέτοια κίνηση είναι καθαρά οικονομικοί κι εμπορικοί, αποκλείοντας όμως τις ευρωπαϊκές ομάδες. Δηλαδή, να μην υπάρχει η άμεση σύγκριση, να μείνει το NBA ένα κλειστό, ελιτίστικο κλαμπ, αλλά να μπορεί να έχει έσοδα από την ευρωπαϊκή αγορά.

Με την ίδια λογική εγώ θα ήθελα να ανοίξει το Άλαμο των Σπερς ολόκληρο (χωρητικότητας 80.000 θέσεων) και να παιχτεί σε αυτό ο 5ος τελικός του ελληνικού πρωταθλήματος ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Να υπάρχουν 20.000 Παναθηναϊκοί από τη μία, 20.000 Ολυμπιακοί από την άλλη και 40.000 ουδέτεροι Αμερικανοί «defense, defense» ανάμεσά τους. Νομίζω ότι το θέαμα θα είναι για τους Αμερικανούς πολύ πιο πρωτόγνωρο απ’ ότι για μας αν δούμε στο Λονδίνο (γιατί τα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν το εγχείρημα αυτό, αν γίνει, θα είναι σε Λονδίνο, Βερολίνο και Ρώμη) Σακραμέντο-Μιλγουόκι. Υπέρ της (υπό όρους αμέτρητους) επέκτασης του NBA στην Ευρώπη είμαι, εφόσον βρεθεί τρόπος να γίνει ένα αξιόμαχο πρωτάθλημα με τουλάχιστον 5-10 ευρωπαϊκές ομάδες, αλλά το να δίνουν 3-4 αγώνες επίδειξης αμερικανικές ομάδες στην Ευρώπη, δεν μπορώ να καταλάβω τι άλλο εξυπηρετεί εκτός από την τσέπη του Στερν, πετώντας ένα κόκαλο στον «φτωχό συγγενή». Αν θέλει ο Στερν να εντάξει την Ευρώπη στο πρόγραμμα, ας μειώσει τους αγώνες στο NBA, να μειώσει η Ευρωλίγκα τους δικούς της, ώστε να μένει χρόνος στο τέλος της χρονιάς να παίζουν τουρνουά ανάδειξης «υπερπρωταθλητή» οι 4 του ευρωπαϊκού φάιναλ φορ με τις 4 των ημιτελικών του NBA. Πώς θα σας φαινόταν;

by Rasheed.

Υ.Γ.: Ο διαγωνισμός Euroleague του Age of Basketball "τρέχει". Δηλώστε συμμετοχή τώρα! Πληροφορίες στο link πάνω-δεξιά στη σελίδα μας.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ίσως με αυτό τον τρόπο να δωθεί λίγη περισσότερη σημασία στον τίτλο "World Champions" που δίνουν τα Αμερικανάκια (-:

ΥΓ Παιδιά είδα λίγο από τον αγώνα της Μάλαγα με τους Grizlies και εκπλάγηκα με το 5ρι της Μάλαγα (Ν’ Ντονγκ). Με 2.13 νομίζω ύψος και αθλητικά προσόντα που λίγοι έχουν σε αυτό το ύψος, είναι σίγουρα διαφορετικό από τους κλασικούς σέντερ.

Age of Basketball είπε...

@ανώνυμος: Έτσι ακριβώς είναι. Ο Ν'Ντονγκ είναι στο στιλ του Ν'Ντζάι του Πανελληνίου, αλλά καλύτερος. Δυνατός, αθλητικός, με έφεση στο ριμπάουντ, με καλό άλμα και με δυνατότητα να τελειώνει τις φάσεις κάτω απο το καλάθι. Ιδιαίτερα θεαματικός και αθλητικός παίκτης.

Όσο για την αστειότητα με το "world champions" που ακούμε κάθε χρόνο, είμαι βέβαιος ότι την πρώτη φορά που θα μπει ευρωπαϊκή ομάδα στο NBA (αν μπει)και πάρει τον τίτλο, δεν θα το πούνε.
Rasheed.

Panayiotis είπε...

ton eida k egw ton agwna..pragmatika foveros aftos o N'Dong kai episis xehwrisa ton daimonio Kus o opoios edeixe gia alli mia fora poso thanatiforos mporei na ginei.
H fetini i Malaga einai poly mazemeni omada kai pistevw tha paei kala stin Eurolegue. Gia tous Grizzlies opws tous eida apla gia mena itan peripou athlioi kai den nomizw na tous doume xana se toso asximi katastasi .Fisika as min xehname oti einai apo tis xeiroteres omades tou NBA.Axioprosekto gia mena itan oi prospatheies pou piran mazi oi Gasol kai Navaro pou fisika den amfisvitw kanenos tin axia alla an den epezan oi Grizzlies stin Ispania den nomizw na epernan toses prospatheies.Mallon to varos tha pesei perissotero ektos apo ton Gasol kai se allous paiktes.

Se ena allo simeio parakolouthwntas prin apo ligo ton agwna twn Celtics me tous Wolves xehwrisa tin anomoiogeneia twn Celtics pou edeixan na theloun douleia akoma gia na tairiaxoun kai tous Wolves oi opoioi tha einai mia ap'ta idia k xwris ton Garnett mallon den mpainoun playoff.Wraio paixnidi gia ton Telfair pou deixnei fetos oti isws tha einai pio wrimos apo pote.

Kai telos tha sxoliasw mia eidisi pou diavasa kai leei oti o Allan Houston (!) avrio tha anakoinwsei oti epistrefei sto Madison Square Garden gia logariasmo twn Knicks.Gia na doume an alithevoun aftes oi fimes kai pistevw Rasheed kati parapanw tha gnwrizeis gia to thema! An einai alitheia anipomonw na dw ton gerolyko Houston se poia katastasi vriskete kai perimenw episis epistrofes apo Starks kai Sprewell (to parakana entaxei)!!!

Ανώνυμος είπε...

Parathesh apospaspatwn

"..Δύο φιλικούς αγώνες πήγε να δώσει, οι οποίοι είχαν οριστεί πολύ πριν οι Σπερς γίνουν πρωταθλητές NBA και ο Παναθηναϊκός πρωταθλητής Ευρώπης.." Age of Basketball

"..Οπως είχα προβλέψει, ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει αυτή τη γλυκιά περιπέτεια ως... σκέτη περιπέτεια, αν όχι αγγαρεία. Πάλι καλά που δεν απεμπόλησε το δικαίωμα να ταξιδέψει στις ΗΠΑ. Εκλήθη, βλέπετε, ως πρωταθλητής Ευρώπης. Οχι ως Παναθηναϊκός. Θέσει, όχι φύσει.." Nikos Papadogiannhs, sport-fm.gr

Twra re seis aytos plhrwnetai gia na mas grafei oti tou katevei? Psemata? Giati eilikrina egw pleon empisteyomai to AoB perissotero apo kathe allo site..

mike

Age of Basketball είπε...

@panayiotis: Πράγματι, ο Ν'Ντόνγκ είναι πολύ δυνατός παίκτης κοντά στο καλάθι και ιδιαίτερα αξιόλογος ψηλός.

Συμφωνώ μαζί σου και για τις δυνατότητες της Μάλαγα, αλλά και για εκείνες του Μέμφις. Κι εμένα μου έκαναν εντύπωση τα 14 σουτ που πήρε ο Ναβάρο, καθώς προφανώς δεν έχει προλάβει να μπει στο κλίμα της ομάδας ακόμη. Δεν περιμένω να παίρνει τόσα, αν και με την ποιότητα του ρόστερ των Γκρίζλις ποτέ δεν ξέρεις. Εξάλλου, αν γκρινιάξει λίγο ο Γκασόλ, μόνο ο Ναβάρο θα σουτάρει!

Ο Σέλτικς θέλουν πολλή δουλειά ακόμη. Όμως με τους 82 αγώνες της κανονικής περιόδου θα έχουν τη δυνατότητα να δέσουν ως ομάδα και να ταιριάξουν τρεις τεράστιους μπασκετικούς εγωισμούς ταυτόχρονα στο παρκέ. Όσο για τη Μινεσότα, κι εγώ δεν βλέπω να πάει πουθενά.

Όντως, ο Άλαν Χιούστον έχει υπογράψει προσύμφωνο με τους Νικς εδώ και λίγες ημέρες. Πιθανότατα αύριο Πέμπτη (δικιά μας ώρα) θα ανακοινωθεί κι επίσημα η επιστροφή του. Πάντως, πρέπει να τον θεωρείς ξανά εν ενεργεία (εκτός κι αν έρθει ο κόσμος ανάποδα), γιατί συμβόλαιο υπάρχει.
Rasheed.

Age of Basketball είπε...

@mike: Φίλε Mike χωρίς να θέλω να υπερβάλλω, αυτό που γράφεις μας γεμίζει τεράστια ευθύνη και περηφάνια ταυτόχρονα. Σε ευχαριστούμε παραπάνω από πολύ.

Για του λόγου το αληθές κι επειδή ο εν λόγω δημοσιογράφος είναι πολύ γνωστό όνομα για να τολμήσει κάποιος (εσύ δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση) να βάλει εμάς από πάνω:

Η απόφαση ότι ο Παναθηναϊκός θα παίξει φιλικούς αγώνες στις Η.Π.Α. έγινε δημόσια γνωστή στις 28/03/2007 στο ΟΑΚΑ από τον Χόρντι Μπερτομέου στην επίσημη συνέντευξη Τύπου για το καλωσόρισμα του ΟΑΚΑ και της πόλης της Αθήνας στο φάιναλ φορ (4-6 Μαΐου) της Ευρωλίγκας.

Ο Μπερτομέου είπε τότε: «Πέρσι έγινε η αρχή. Στείλαμε δύο ομάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Φέτος θα στείλουμε άλλες δύο. Η μια θα είναι σίγουρα ο Παναθηναϊκός κι η άλλη θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες. Θα δώσουν τέσσερα παιχνίδια επί αμερικανικού εδάφους».

Τελικά η άλλη ήταν η Μακάμπι, όπως ανακοινώθηκε στη συνέχεια. Προφανώς στις 28/03 ο Παναθηναϊκός δεν ήταν πρωταθλητής Ευρώπης.

Σε ευχαριστούμε και πάλι από καρδιάς για τα καλά σου λόγια και την εμπιστοσύνη που μας δείχνεις.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

Paides amoivaia h ektimhsh mias kai einai wraio na diavazeis ena blog toso enhmerwmeno apla epeidh kapoioi exoun thn trela, to meraki alla ektos ap ayta ayto pou kanei th diafora: tis gnwseis, thn nootropia kai thn egkairh enhmerwsh.

Pantws einai thlivero ayto me ta arthra pou grafontai giati an to skefteis ta grafoun psarwtika kai me sigouria. An egw den eixa diavasei to diko sas arthro sigoura tha pisteva to arthro tou papadogiannh kai malista standard kapou tha to sxoliaza kai tha pernouse kai se allous.. kako ayto e? Parousiazontai kapoioi ws aythenties kai o kosmos tous dexetai ws tetoious. Poia einai omws h pragmatikothta? Epeidh ksefyga teleiws thelw na zhthsw sygnwmh apo esas kai tous loipous anagnwste kai na sas parotrynw an thelete kapoia stigmh na grapsete ena arthro gia ton (kathestwtiko kat'eme) basketiko typo sthn Ellada.
Ayta :)
mike

Age of Basketball είπε...

@Mike: Ευχαριστούμε και πάλι για τα καλά λόγια σου. Αλλά δεν θα σε κουράσω με ευχαριστίες.

Κι εγώ θεωρώ ότι η οικογενειοκρατία και η κλίκα στον Τύπο στην Ελλάδα κάνει μόνο κακό.

Πάνω απ' όλα όταν δεν γράφεις κάτι αληθινό δεν σέβεσαι τον αναγνώστη σου. Είτε όταν βαριέσαι και δεν το ψάχνεις τόσο όσο χρειάζεται για να μάθεις τι τρέχει, είτε όταν απλώς γράφεις επίτηδες ψέμματα για να στρέψεις τον κόσμο προς μια πλευρά ή άποψη. Το δεύτερο είναι πολύ πιο επικίνδυνο, αλλά και το πρώτο προφανώς δεν κάνει καλό.

Είναι πολλές οι περιπτώσεις που έχω/έχουμε παρατηρήσει τεράστιες ανακρίβειες στα μπασκετικά και αυτό είναι κάτι που με λυπεί ιδιαίτερα. Πάνω απ' όλα γιατί κι εγώ ως αναγνώστης/φίλαθλος ξεκίνησα πριν γίνω δημοσιογράφος και μπορώ να δω πόσο άσχημο (πόσο εκνεύριζε εμένα) είναι εσκεμμένα ή αθέλητα να παραπληροφορείς κάποιον.

Αυτό δεν είναι μόνο κακό όπως λες, είναι ντροπή και αίσχος για τη δημοσιογραφία και για όσους κάνουν αυτό το επάγγελμα. Μετά απορούν όλοι γιατί έχουν κακό όνομα οι Έλληνες δημοσιογράφοι. Μα προφανώς επειδή δεν σέβονται αυτούς που υπηρετούν. Το αναγνωστικό κοινό.

Όσο για το άρθρο που ζητάς, μπορεί να γίνει κάποια στιγμή. Είναι καλή ιδέα, αλλά δεν ξέρω αν θέλουμε να μπούμε σε αυτά τα μονοπάτια. Αν και λίγο-πολύ τη γνώμη μας για τους καρεκλοκένταυρους της ελληνικής μπασκετικής δημοσιογραφίας την έχουμε αφήσει να εννοηθεί. Πάντως, μπορεί να το τολμήσουμε.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

Ontws twra pou to les isws einai kalytera na synexiseis esy th dikh sou douleia apo to na asxoleisai me tou allou.. isws mia tetoia epilogh na fainotan (h kai na htan) "mizerh" kai na einai protimotero na synexisete me cool diathesh kai to idio meraki :)
swsto ki ayto!
pantws to arthro tha evgaze gelio kai tha eksethete pollous ;)

Age of Basketball είπε...

@Mike: Όντως θα έβγαζε γέλιο, ή ακόμη και πίκρα. Δεν αν θα εξέθετε πολλούς, αλλά θα μαθαίνονταν πράγματα που δεν είναι γνωστά ή που κάποιοι έχουν τη δυνατότητα να τα αποκρύπτουν.
Rasheed.

Unknown είπε...

Δυστυχώς δεν είχα την δυνατότητα να παρακολουθήσω όλους τους αγώνες του NBA Europe Live Tour αλλά μπορώ να πω ότι συμφωνώ με το τελευταίο σχόλιο του Rasheed. Ο τρόπος που διοργανώνεται το Europe Live Tour δεν του προσδίδει καμία αίγλη και καμία ουσιαστική σημασία. Ήρθαν φέτος κάποιες μέτριες ομάδες (βλ. Grizzlies , Toronto, Timberwolves) να παίξουν με κάποιες Ευρωπαϊκές ομάδες που δεν συγκαταλέγονται στις καλύτερες (ξεκάθαρα βάση της περσινής χρονιάς) και κάτι τρέχει στα γύφτικα που λένε... :) marketing και χρήματα πάνω από όλα.

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα μπορέσει ποτέ να υπάρξει κάποια διοργάνωση στην οποία θα παίζουν ομάδες από το ΝΒΑ και από την Ευρώπη. Πιστεύω ότι είναι ουτοπικό και εκτός πραγματικότητας, όσο κι αν θα ήθελα να δω τον Bryant, τον James, τον Wade, τον Duncan και μύριους άλλους από κοντά. Όσο κι αν έχει κλείσει η ψαλίδα, μιλάμε πάντα για 2 διαφορετικούς μπασκετικούς κόσμους που για μένα δεν πρέπει καν να συγκρίνονται και υπάρχει πάντα η απόσταση στην μέση και το γεμάτο καλεντάρι των ομάδων και των παικτών.

Η ιδέα για ένα επίσημο τουρνουά ανάδειξης 'υπερπρωταθλητή' με την συμμετοχή 2 ή 4 ομάδων απο κάθε πρωτάθλημα (ΝΒΑ-Euroleague) είναι εξαιρετική και είναι στο χέρι των διοικούντων να βρουν την χρυσή τομή. Όπως υπάρχει το διηπειρωτικό στο ποδόσφαιρο, μπορεί να υπάρξει και το αντίστοιχο μπασκετικό τουρνουά.

Από την άλλη βλέπουμε πόσο μεγάλη διαφορά έχουν τα παιχνίδια που έγιναν στην Ευρώπη με το Rockets-ΠΑΟ...Πρωταθλητής Ευρώπης εναντίον μιας καλής ομάδας από το NBA και οι Rockets πέρασαν σαν οδοστρωτήρας πάνω από τον Παναθηναϊκό. Σίγουρα δεν βγαίνουν συμπεράσματα από ένα παιχνίδι αλλά βλέπουμε πόσο πρέπει να δουλευτεί η ιδέα για τα παιχνίδια Ευρώπης-ΝΒΑ. Για μένα το μόνο σίγουρο είναι ότι τα παιχνίδια μεταξύ των ομάδων πρέπει να γίνονται στο τέλος της σαιζον (όχι στην αρχή) και σε επίσημο ύφος

Ουφ, ελπίζω να μην σας κούρασα :) Καλό ξημέρωμα

Age of Basketball είπε...

@panos: Κι εγώ δεν βλέπω τρόπο να υπάρξει διοργάνωση που θα γίνει με ευρωπαϊκές και αμερικάνικες ομάδες, εκτός από κάποιο τουρνουά με λίγες, άσχετο από τις εγχώριες διοργανώσεις.

Το NBA Europe Live Tour δεν προσφέρει τίποτα, συμφωνώ απολύτως. Μόνο ανοίγει οικονομικά αγορές για το NBA. Όσο για τη σκέψη της ευρωπαϊκής ομάδας στο NBA, απ' ότι ξέρω ο Στερν θέλει να φτιάξει μια ομάδα και όχι να πάρει κάποια που ήδη υπάρχει. Δηλαδή να φτιάξει μια ομάδα που θα εδρεύει στην Ευρώπη, αλλά θα παίζει στο NBA. Όχι ευρωπαϊκή ομάδα. Αυτή πιθανότατα θα είναι σε Αγγλία ή Γερμανία και αν γίνει αυτό θα γίνει μετά από το 2017.

Με το Europe Live Tour και τα ταυτόχρονα φιλικά του Παναθηναϊκού και της Μακάμπι στο NBA, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι πια, όποιος έχει το πάνω χέρι κερδίζει.

Κι εννοώ: όλοι παίζουν με κανονισμούς NBA. Όμως στην Ευρώπη οι διαιτητές σέβονται τους Ευρωπαίους παίκτες, δεν σφυρίζουν πχ "αμυντικά 3 δευτερόλεπτα", δεν τους δίνουν τεχνικές ποινές για ψύλλου πήδημα, δεν τους σφυρίζουν συχνά φάουλ. Και οι ευρωπαϊκές ομάδες κερδίζουν.

Στις Η.Π.Α. γίνεται το ανάποδο και ο σεβασμός πηγαίνει στην αμερικάνικη ομάδα, οπότε προς τα εκεί γέρνει και το αποτέλεσμα. Αν είδες το ματς του Παναθηναϊκού με τους Ρόκετς σκέψου πότε είχε ο Παναθηναϊκός τέτοια διαιτησία, αν ποτέ θα τον σφύριζαν έτσι στην Ευρώπη ή ακόμη κι αν θα τολμούσε διαιτητής εδώ να αγνοεί τον Διαμαντίδη για 40 λεπτά.

Πια, ακόμη και τα φιλικά είναι μάταια, αφού οι διαφορές δεν υπάρχουν και ο καθένας κοιτάζει απλώς να κρατήσει το πρεστίζ του δικού του κόσμου.
Rasheed.