ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2007

Το μπάσκετ ενώνει


Η επιθυμία που έχει εκφράσει η Α.Ε. Λεμεσού να συμμετάσχει στο ελληνικό πρωτάθλημα, είναι δεδομένη αρκετό καιρό τώρα. Τις τελευταίες ημέρες, όμως, το όλο θέμα μοιάζει να παίρνει σάρκα και οστά. Οι συζητήσεις γίνονται πλέον σε πιο σοβαρό επίπεδο και οι ιθύνοντες του Κυπριακού συλλόγου περιμένουν το ΟΚ από όλους τους αρμόδιους για να προχωρήσουν στην επίσημη κατάθεση αίτησης συμμετοχής.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι αθλητικοί παράγοντες έχουν εκφραστεί θετικά σε αυτό το ενδεχόμενο. Υπουργεία αθλητισμού των δύο χωρών, ΕΟΚ και ΕΣΑΚΕ αναμένεται ότι θα ανάψουν το «πράσινο φως» όταν έρθει η ώρα της απόφασης. Αυτό που απομένει για να αρχίσουν οι διαδικασίες επισημοποίησης είναι η συμφωνία και από την πολιτική πλευρά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση της ΑΕΛ, περιλαμβάνει τα εξής σημεία: 1. Η ομάδα, από την επόμενη σεζόν, να αγωνίζεται στο Ελληνικό Πρωτάθλημα και στο Κύπελλο Κύπρου, 2. Να βγαίνει κανονικά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις σύμφωνα με την κατάταξή της στην Α1 της Ελλάδας, 3. Στο ενδεχόμενο να βρεθεί στις θέσεις του υποβιβασμού αναμένεται να επιστρέψει στο Κυπριακό πρωτάθλημα.

Ο πρόεδρος της Α.Ε. Λεμεσού, Μιχάλης Λοϊζίδης, έχει έτοιμη μια πλήρη πρόταση, η οποία έχει γίνει δεκτή με ενθουσιασμό από όσους την έχουν μελετήσει. Λογικά, τον επόμενο μήνα θα κατατεθεί και επίσημα η αίτηση.

Τα αγωνιστικά (γιατί αυτά μας ενδιαφέρουν) θέματα που πρέπει να λύσει ο κύριος Λοϊζίδης είναι, πρώτον απ’ όλα, να πείσει ότι μπορεί να δημιουργήσει μια αρκετά ανταγωνιστική ομάδα. Αν θυμηθούμε την τελευταία φορά που επιχειρήθηκε κάτι ανάλογα, στα χρόνια της δικτατορίας στην Ελλάδα, η Χούντα έφερνε κάθε χρόνο στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Ελλάδας να συμμετέχει η πρωταθλήτρια Κύπρου. Ανεξάρτητα από τις πολιτικές σκοπιμότητες, το πείραμα τότε είχε αποτύχει γιατί οι ομάδες δεν ήταν ανταγωνιστικές. Πάντως, πίσω στα μπασκετικά και μακριά από τη θλιβερή πολιτικά εποχή εκείνη, η ΑΕΛ κυριαρχεί στην Κύπρο, έχει κατακτήσει τα τελευταία 5 πρωταθλήματα και δείχνει διατεθειμένη να κάνει οικονομικό άνοιγμα αν αποφασιστεί να συμμετάσχει στην Α1.

Και αν το θέμα του σχηματισμού αξιοπρεπούς ομάδας λύνεται εύκολα, πιο σημαντικό είναι αυτό του κόσμου. Η αλήθεια είναι ότι στα δύο τουρνουά που διεξήχθησαν πρόσφατα στη Μεγαλόνησο η προσέλευση του κόσμου στα γήπεδα ήταν απογοητευτική. Είναι σίγουρο ότι οι παράγοντες της ομάδας πρέπει να δουλέψουν αρκετά πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Προσωπικά, πάντως, θεωρώ το συγκεκριμένο ενδεχόμενο πολύ θετικό, τόσο αθλητικά, όσο και πολιτικά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε σε δύο χώρες με κοινή γλώσσα, κοινή θρησκεία (για όσους υπολογίζουν και αυτό) και στενά συνυφασμένη (αν όχι κοινή μέχρι πρόσφατα) ιστορία. Είναι καιρός να προχωρήσουμε στην κατεύθυνση της εξομοίωσης των όσων διαφορών θεωρούν ορισμένοι τροχοπέδη για μια τέτοια προσέγγιση…

“Good night, and good luck”

by BEN

Υ.Υ.Γ.: Ο διαγωνισμός Euroleague του Age of Basketball "τρέχει". Δηλώστε συμμετοχή τώρα! Πληροφορίες στο link πάνω-δεξιά στη σελίδα μας.

8 σχόλια:

Unknown είπε...

Eilikrina to efxomai alla gia dikous mou logous. Eimai enas Areianos Ellinas pou katoikei stin Lemeso opote katalavainete to na vlepo tin omada mou alla kai ta indalmata mou apo konta me xaropoiei idiaitera. Me to Kypriako basket den exo idiaiteri epafi alla an krino apo to persino tournoua sto opoio simmeteixe o Pana8inaikos (diorganotis itan tote o Apollonas Lemesou) tote i AEL exei poly dromo na kalupsei.
Makari....

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά κάποια πράγματα μιας και γνωρίζω τα πράγματα από πιο κοντά.

1. Προσελευσή του κόσμου - Η ΑΕΛ θα έχει ίσως την πιο καυτή έδρα σε όλη την Α1. Το γήπεδο θα έχει 3,000 ΦΑΝΑΤΙΚΟΥΣ σε ΚΑΘΕ παιχνίδι. Μην λογιαριάζετε τα φιλικά ως ένδειξη. Σε αυτή την έδρα έχουν λυγίσει πολλές ευρωπαικές ομάδες (όπως θα δείτε πιο κάτω) και πολλά πρωταθλήματα έχουν κριθεί από τον κόσμο της.

2. Η ΑΕΛ έχει κάνει πολύ καλές πορείες στην Ευρώπη με αποκορύφωμα την κατάκτηση του FIBA Regional Challenge Cup το 2003. Δεν θα το συγκρίνουμε με την Ευρωλίγκα αλλά τα τελευταία 3-4 χρόνια έχει κερδίσει και αποκλείσει και το Περιστέρι και τον ΠΑΟΚ. Έχει κερδίσει επίσης ομάδες σαν την Virtus Bologna, Villeurbanne, Estudiantes κα.

3. Οργανωτικά - Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία 3 European All Stars πραγματοποιούνται με οικοδέσποινα την ΑΕΛ.

4. Η γνώμη μου - δεν είναι εύκολο για την ΑΕΛ αλλά ούτε και ακατόρθωτο. Με την ένταξη στην Α1 σίγουρα η ΑΕΛ θα ανεβάσει κατά πολύ το budget της και πιστεύω ότι θα κάνει μία αξιοπρεπέστατη παρουσία.

Άνθος

ΥΓ Δεν είμαι οπαδός της ΑΕΛ (-:

El Pollo Diablo είπε...

Σίγουρα είναι καλό, θεωρώ ότι η ΑΕΛ έχει περισσότερες προοπτικές και φιλοδοξίες από ομάδες όπως ο Μίλωνας, η Δάφνη, το Παγκράτι, Νηαρ Ηστ κλπ. που έχουν βρεθεί κατά καιρούς στην Α1. Αρκει 1) να έρχεται αρκετός κόσμος στο γήπεδο (ένας πυρήνας 2000-3000 κόσμος που λέει ο φίλος Άνθος είναι μια πολύ καλή αρχή) 2) Να υπάρχει κάποιος Κύπριος παράγοντας (-ες) που τουλάχιστον θα κρατάει την ομάδα νοικοκυρεμένη. Θεωρώ ότι με αυτές τις προυποθέσεις μπορεί να φτάσει σε ένα αγωνιστικό επίπεδο που θα εξασφαλίζει τη σταθερή της παρουσία στα πλέι οφ της Α1.
Με αυτές τις προυποθέσεις, μπορεί να βελτιωθούν η ανταγωνιστικότητα της Α1 και το επίπεδο του κυπριακού μπάσκετ.

Age of Basketball είπε...

@Ioannis: Φίλε, αρκετοί κάτοικοι Κύπρου που υποστηρίζουν ελληνικές ομάδες, θα χαρούν να τις δουν να παίζουν κοντά τους. Αντίστροφα, θα είναι ενδιαφέρουσα και η επαφή του ελληνικού κοινού με κυπριακή ομάδα.

@Άνθος: Φίλε Άνθο χρήσιμες οι παρατηρήσεις σου.
1. Συμφωνώ ότι τα φιλικά συνήθως δεν είναι ένδειξη. Θα χαρούμε πολύ να βλέπουμε το γήπεδο της ΑΕΛ γεμάτο, πάντως οι 3000 φανατισμένοι μάλλον απέχουν ακόμη από την ατμόσφαιρα στα γεμάτα Αλεξάνδρειο, ΣΕΦ και ΟΑΚΑ.
2. Είναι γνωστή η άνοδος της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Δεν αμφισβητώ τη μεγάλη βελτίωσή της.
3. Γνωστό, και πράγματι δεν είναι τυχαίο.
4. Αυτό ακριβώς το οικονομικό άνοιγμα προβλέπω και εγώ.

@el pollo diablo: Φίλε, είναι σωστά αυτά που λες. Περιμένουμε και εμείς την προσέλευση του κόσμου. Όσο για τους παράγοντες, ήδη ο κ. Λοϊζίδης μοιάζει πολύ σοβαρός, ενώ αναμένεται να εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από άλλα πρόσωπα.

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά το σχόλιο πέρι έδρας δεν το έριξα έτσι απλά. Το γήπεδο δεν χωράει τους 6,000 του Αλεξανδρείου ή τους 15,000 των ΟΑΚΑ και ΣΕΦ αλλά είναι από εκείνα τα γήπεδα που οι φιλάθλοι είναι κυριολεκτικά μέσα στο γήπεδο και η ατμόσφαιρα είναι φανατική και φορτισμένη. Μπορεί να μην είναι η πιο καυτή έδρα (για αυτό άλλωστε είπα "ίσως"), αλλά θα είναι σίγουρα από τις πιο καυτές.

Μακάρι να γίνει παιδιά αν και πολύ χλωμό το βλέπω να βρίσκουμε εισιτήρια να βλέπουμε τον Θρύλο (-:

Πάντως θα είναι πολύ θετικό βήμα για το Κυπριακό μπάσκετ.

Νά'στε καλά παιδιά.
Άνθος

Age of Basketball είπε...

Φίλε Άνθο, έχεις δίκιο. Να δούμε πώς θα αντιδράσει και ο κόσμος στο ενδεχόμενο. Όσο για τα εισιτήρια, πράγματι θα είναι δυσεύρετα! Σίγουρα θα έχει θετικές επιπτώσεις στο Κυπριακό μπάσκετ και στο ελληνικό, σε θέματα νοοτροπίας κυρίως. Να΄σαι καλά!
BEN

Ανώνυμος είπε...

Xάσανε οι αρκούδες.
Νομίζω πως αποδεικνύεται περίτρανα πως αρκετές ευρωπαικές ομάδες(υπολογίζω γύρω στις 6) θα μπορούσαν χαλαρά να σταθούν στο NBA... :P

Age of Basketball είπε...

@ανώνυμος: Κι εγώ πιστεύω ότι αρκετές ομάδες από την Ευρώπη θα μπορούσαν να σταθούν στον NBA. Δεν έχει τόση σημασία αν είναι 5, 6 ή 8, καθώς νομίζω ότι και οι δύο εννοούμε να σταθούν σε πρωταγωνιστικό επίπεδο και όχι του στιλ 20-62 ρεκόρ.
Rasheed.