ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2007

Κατάρα οι μεν, μαντάρα οι δε


- Αυτό που συμβαίνει με τον Ολυμπιακό από πέρσι δεν έχει προηγούμενο κι ελπίζω να μην έχει ούτε… επόμενο (στους «ερυθρολεύκους» ή σε άλλη ομάδα). Οι τραυματισμοί πλέον είναι τόσοι πολλοί που πιο λογικό είναι να μετρήσει κάποιος αυτούς που δεν έχουν χτυπήσει, παρά όσους βγήκαν κάποια στιγμή νοκ άουτ. Ο Κώστας Βασιλειάδης είναι ο 4ος αυτή τη στιγμή παίκτης που μπαίνει στα πιτς και μάλιστα με έναν πολύ πονηρό τραυματισμό, πελματιαία απονεύρωση. Είχαν προηγηθεί οι Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Ρενάλντας Σεϊμπούτις και Παναγιώτης Καυκής. Αν σε αυτούς υπολογίσει κάποιος και τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη, ο οποίος παραμένει εκτός (άλλη περίπτωση, αλλά δεν παύει να είναι απουσία), τότε μαζεύεται μία πεντάδα (μέχρι και… οι θέσεις ταιριάζουν!) τραυματιών.

Κι αν ο ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός ξόρκισε τα δικά του φαντάσματα, ο μπασκετικός ψάχνει τρόπο να λυτρωθεί από την κατάρα που τον κυνηγάει εδώ και 1,5 χρόνο. Μια χρονιά χαμένη η περσινή για τους φιλάθλους (αλλά και τον ίδιο τον παίκτη) με τη μεγαλύτερη μετεγγραφή στην Ευρώπη (Άρβιντας Ματσιγιάουσκας) ουσιαστικά να μην παίζει και τους Στακ, Σχορτσιανίτη, Ζίζιτς, Χαρίση, Άκερ, Πεν, Ντόμερκαντ, Μπάρλο, να μένουν κατά διαστήματα εκτός.

Δεν θέλω καν να σκεφτώ ότι υπάρχει υπεύθυνος στο λιμάνι για (κάποιους από) αυτούς τους τραυματισμούς, αλλά αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, μάλλον προς τα εκεί θα πάει το πράγμα.

Οι οιωνοί είναι πολύ χειρότεροι φέτος, αφού η σεζόν δεν έχει καν ξεκινήσει και ήδη 6 παίκτες έχουν τραυματιστεί (οι 5 και ο Παπαμακάριος). Ας ελπίσουμε ότι θα σταματήσουν όλα αυτά και από τον Δεκέμβρη και μετά ο Ολυμπιακός θα είναι πλήρης και υγιής. Όπως και ο Παναθηναϊκός. Γιατί δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ θέλω ελληνική παρέλαση στη Μαδρίτη τον Μάιο και τελικούς πρωταθλήματος που θα καθηλώσουν όλη την Ευρώπη (κι εμάς μαζί). Γιατί οι «αιώνιοι» έχουν τα δύο καλύτερα ρόστερ στην Ευρώπη φέτος (μαζί με την ΤΣΣΚΑ).

- Εν τω μεταξύ, ο Ζιντρούνας Ιγκλάουσκας έκανε τις συνήθεις οκτωβριανές προγραμματικές δηλώσεις ελπίδας για το λιθουανικό έθνος. «Ο φίλος μου ο Σάρας με παρακαλούσε τόσα χρόνια. Μπορεί να παίξω με την εθνική το 2008. Δεν ξέρω ακόμη, ρωτήστε με την άνοιξη. Πάντως είναι πιθανό». Για όσους δεν θυμούνται ή δεν γνωρίζουν, ο Ιγκλάουσκας είχε γίνει η αφορμή να παρατήσει την εθνική Λιθουανίας ο Άρβιντας Σαμπόνις. Ο Σάμπας τον είχε καλέσει να παίξουν μαζί, ο Ιγκλάουσκας είχε πει ότι τον πονάει ο… αποτέτοιος του και ο Σαμπόνις είχε δηλώσει ότι δεν είναι δυνατόν ένας 20χρονος (τότε) να αγνοεί την εθνική και να περιμένουν από αυτόν να τους σώζει κάθε καλοκαίρι, συμπληρώνοντας ότι θα ξαναπαίξει μόνο αν παίξει κι ο Ιγκλάουσκας. Ούτε από αυτό είχε ιδρώσει το αυτί του Ζιντρούνας και πραγματικά δεν βρίσκω για ποιο λόγο να ίδρωσε τώρα…

- Ο ΠΑΟΚ έκανε πρόταση στον Γλυνιαδάκη. Ο ΠΑΟΚ, ο οποίος διαφώνησε με τον Νικόλα Οικονόμου, επειδή ο Έλληνας φόργουορντ απαιτούσε εγγυήσεις ότι θα πληρώνονται όλοι οι παίκτες στην ώρα τους. Ο Οικονόμου είχε συμφωνήσει με τον ΠΑΟΚ, έχοντας συμβιβαστεί στο ύψος του συμβολαίου, στο μέγεθος της προκαταβολής και στις εγγυήσεις που θα έπαιρνε για τα λεφτά του. Όμως ζήτησε το απίστευτα παράλογο να πληρώνονται όλοι οι παίκτες στην ώρα τους. Κάτσε ρε φίλε! Πού πάς; Τι ζητάς; Ζήτα καλύτερα να πάρουμε πίσω την Πόλη…

Γυρνώντας στην πρόταση Γλυνιαδάκη μπορώ να βρω μόνο έναν τρόπο ο Ανδρέας να τη δεχτεί. Είναι γεγονός ότι εκείνη της Κιέβ είναι… απείρως μεγαλύτερη. Άρα, μόνο αν φοβηθεί πως πηγαίνοντας φέτος στην Ευρώπη (μετά από 2 χρόνια αγωνιστικής απραξίας ουσιαστικά) θα «καεί» το ευρωπαϊκό χαρτί, θα υπογράψει στον ΠΑΟΚ. Αλλιώς δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο. Και μέσα σε όλα αυτά, ο κόσμος του ΠΑΟΚ νιώθει πάλι ότι τον έπιασαν κορόιδο… Και είναι κρίμα για μια ομάδα με την ιστορία του «δικεφάλου».

- Εντύπωση, τέλος, μου έκανε που καμία ομάδα της Α1 δεν… καταδέχτηκε να κάνει πρόταση στον Νέστορα Κόμματο. Ο Κόμματος είχε 13.3 πόντους, 5.8 ριμπάουντ, 1.1 κλέψιμο, 57% στα δίποντα και 35% στα τρίποντα σε 25 αγώνες με την ΑΕΚ πέρσι. Καμία ελληνική ομάδα δεν έχει πρόβλημα στο «3»; Όλες έχουν 2 καλύτερα τριάρια από τον Νέστορα; Θέλετε να αρχίσουμε να τις μετράμε; Εκτός από τους 2 (τους γνωστούς...), ποιος από τους άλλους 12 έχει την πολυτέλεια να μην ασχοληθεί καθόλου με έναν παίκτη σαν τον Κόμματο; Και μην ακούσω τη δικαιολογία ότι «ο Κόμματος δεν είναι καλό παιδί», γιατί, πρώτον, έχουμε πήξει στα καλόπαιδα στην Α1 μάλλον και, δεύτερον, δεν τους ζήτησε κανείς να τον πιάσουν γκόμενο.

by Rasheed.

Υ.Γ.: Ο διαγωνισμός Euroleague του Age of Basketball "τρέχει". Δηλώστε συμμετοχή τώρα! Πληροφορίες στο link πάνω-δεξιά στη σελίδα μας.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γκερσον εφη:

"Ο Παναθηναϊκός έκανε καλή πρόταση στον "Σάρας", αλλά τον πήρε κυρίως γιατί δεν ήθελε να τον αφήσει να έρθει σε μας. Ο Παναθηναϊκός έχει πλεονέκτημα διότι εδώ και χρόνια κρατά τον ίδιο κορμό. Εμείς χτίζουμε από την αρχή την ομάδα μας και θέλουμε να δημιουργήσουμε κάτι μεγάλο. Δεν μας ενδιαφέρει όμως μόνο το μέλλον, αλλά και το παρόν"

Συγγνώμη αλλα φέτος ποιος δεν κράτησε τον κορμο στον Ολυμπιακό;
Ο Ελληνιάδης;

"Η Ευρωλίγκα έχει γίνει διαγωνισμός χρημάτων. Πολλές ομάδες ξοδεύουν πολλά χρήματα για να πάρουν παίκτες. Αλλά όσο και να πληρώσεις, δεν σημαίνει ότι ο παίκτης θα γίνει καλύτερος απ’ ό,τι είναι. Οι ομάδες κερδίζουν, όχι οι παίκτες. Οποιος έχει καλή ομάδα, παίρνει τους τίτλους".

Α,δλδ ο Ολυμπιακος φέτος ξόδεψε ψίχουλα ε;
Και να ρωτήσω κάτι,πότε ο Γκέρσον στη ζωή του ασχολήθηκε με την εξέλιξη ενός παίκτη και το σύνολο μιας ομάδας;

Ειναι και προκλητικος παναθεμά τον...

Age of Basketball είπε...

@ανώνυμος: Συμμερίζομαι τις ανησυχίες σου. Ο Γκέρσον κάνει συνήθως δηλώσεις, απλώς για να πει κάτι.

Το Ολυμπιακό αυτός τον άλλαξε φέτος, αλλά πια δεν θα έχει την περσινή δικαιολογία ότι βρήκε τη μισή ομάδα έτοιμη όταν ήρθε.

Όσο για την εξέλιξη παικτών, όχι, όντως δεν έχει δείξει να τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Πάντως, αυτό σχετικά με την εξέλιξη των νέων παικτών, το έχουν οι περισσότεροι από τους καλύτερους προπονητές στην Ευρώπη. Δεν ενδιαφέρονται ή δεν μπορούν. Αυτός που ξεχώριζε στον τομέα τούτο ήταν ο Γιόνας Καζλάουσκας.

Τέλος, προφανώς είναι ρητορική η ερώτησή σου για το πόσα ξόδεψε ο Ολυμπιακός, αφού μαζί με τον Παναθηναϊκό και την ΤΣΣΚΑ έχουν τα τρία υψηλότερα μπάτζετ στην Ευρώπη.

Θα δούμε πώς θα πάει η χρονιά, πάντως το σίγουρο είναι ότι η περίοδος χάριτος έχει τελειώσει, μαζί με τις δικαιολογίες. Και η δημιουργία νέας ομάδας δεν θα μπορέσει επ ουδενί να είναι δικαιολογία στο τέλος της χρονιάς. Για τον Ολυμπιακός μπορεί να είναι, για τον Γκέρσον όχι. Καταλαβαίνεις τη διαφορά...
Rasheed.

El Pollo Diablo είπε...

Περι εξέλιξης παικτών, ο Γιακισεβίτσιους στην εφημερίδα Sportday είπε ότι μόνο ο Σμάγκο Σαγκατιν στην Ολύμπια Λουμπλίανας είχε τη διάθεση και το χρόνο να ασχοληθεί με τη προσωπική του βελτίωση και ότι στις μεγαλύτερες ομάδες (Μπαρτσελόνα, Μακάμπι) δεν υπήρχε χρόνος από τους προπονητές για κάτι τέτοιο. Επομένως όταν ανεβαίνει το μπάτζετ και οι παίκτες είναι φτασμένοι, ο προπονητής ασχολείται περισσότερο με το αγωνιστικό σύστημα και με τη διατήρηση των ισορροπιών μέσα στην ομάδα (στην ίδια συνέντευξη ο Σάρας λέει ότι η Μακάμπι ήταν μια φοβερή παρέα). Υπο αυτή την έννοια τον Γκέρσον δεν τον κατηγορώ, γιατί ο άνθρωπος θέλει ολοκληρωμένους παίκτες (αγωνιστικά και ψυχολογικά) ώστε να τους κάνει ένα ομοιογενές και ισορροπημένο σύνολο. Δεν το συγκινεί καθόλου η προοπτική να προσπαθήσει να τιθασεύσει τα τερτίπια του κάθε ταλέντου (π.χ. Σχορτσιανίτη) ώστε να τον κάνει ολοκληρωμένο παίκτη . Εν κατακλείδι, ο Ολυμπιακός (με ευθύνη των Αγγελόπουλων) έπρεπε να δημιουργήσει ένα κορμό με τη βοήθεια του Καζλάουσκας (ο οποίος για μένα έμεινε πολύ λίγο) και μετά να φέρει έναν κορυφαίο προπονητή - διαχειριστη ( Μπλατ, Γιαννάκης, Γκέρσον) μαζί με κάποιους (λίγους) ακριβούς έτοιμους και καλούς παίκτες, ώστε να αναδειχθεί σε ομάδα-φαβορί για φαιναλ φορ.
ΥΓ Ο Ομπράντοβιτς, τόσα χρόνια στον Παναθηανικό, έχει κάνει και τα δύο:
και κατασκευή κορμού και διαχείριση αστεριών. Το γεγονός αυτό χαρακτηρίζει την ανεπανάληπτη ικανότητα του προπονητή και των αφανών ηρώων (π.χ. Ιτούδης) του Παναθηναικού

Age of Basketball είπε...

@el pollo diablo: Εν μέρει συμφωνώ μαζί σου. Θα πρέπει όμως να βάλεις και στο παιχνίδι ότι όταν ο προπονητής αναδείξει ταλέντο, τότε είναι μάγκας. Και ένας άριστος προπονητής μπορεί να βρει το χρόνο παράλληλα με την πρόοδο της ομάδας να ασχοληθεί και με την πρόοδο των παικτών του ατομικά, αφού στην τελική για εκείνον παίζουν.

Όσο για τον κορμό, πράγματι ο κορμός που έχτιζε ο Καζλάουσκας διαλύθηκε, αλλά είναι δύσκολο όταν φέρνεις πρωτοκλασάτο προπονητή (Γκέρσον) να του επιβάλεις τον κορμό της ομάδας. Εκείνος έχει το πάνω χέρι κι εκείνος καθορίζει ποιοι θα μείνουν και ποιοι θα φύγουν. Όσο για τον Παναθηναϊκό, ο κορμός είναι ίδιος γιατί ο Ομπράντοβιτς είναι ο ίδιος. Δουλεύει με συγκεκριμένου και τους έχει μάθει πώς θέλει να παίζουν, με αποτέλεσμα οι παίκτες να είναι ήρεμοι, να τον εμπιστεύονται και να βελτιώνουν συνεχώς τις αδυναμίες τους στο συγκεκριμένο στιλ παιχνιδιού του Ομπράντοβιτς. Αν ο προπονητής άλλαζε (που δεν προβλέπεται) είναι το πιο πιθανό ότι τουλάχιστον 6-7 παίκτες θα έφευγαν από την ομάδα.

Πάντως, ο Αγγελόπουλος πάει να χτίσει αυτό που λες, μια ομάδα που να έχει κορμό ανεξαρτήτως προπονητή: Βασιλόπουλος, Μπουρούσης, Βασιλειάδης, Μαυροκεφαλίδης, Βουγιούκας, Τσακαλίδης, Τεόντοσιτς, Πρίντεζης. Αν βάλεις και τον Σοφοκλή, ο οποίος αν το θελήσει θα παίξει ξανά μπάσκετ, τότε έχεις κορμό 9 παικτών, που λογικά υπάρχει βέτο 3-4 ετών τουλάχιστον για να μην φύγουν.

Όσο για τον Καζλάουσκας, τέλος, προσωπικά τον θεωρώ από τους μεγαλύτερους προπονητές στην Ευρώπη (με τα αρνητικά του, που όλοι έχουμε). Είναι ο προπονητής που όπου πάει η ομάδα του παίζει το πιο ελκυστικό μπάσκετ. Από τον Ολυμπιακό έφυγε με ευθύνη δική του καθαρά, καθώς ο Αγγελόπουλος τον ήθελε. Προτίμησε την Κίνα, τουλάχιστον μέχρι και την Ολυμπιάδα του Πέκίνου.
Rasheed.

El Pollo Diablo είπε...

Συμφώνω ότι μάγκας είναι ο προπονητής που αναδεικνύει πάίκτες, αλλά ο Γκέρσον δε μου έχει δείξει μέχρι τώρα τέτοια στοιχεία. Και όντως ο Αγγελόπουλος έχει αγοράσει ένα πολύ σωστό κορμό, απλά το βλέπω δύσκολο να κάτσει ο Γκέρσον να τους βελτιώσει την αξία τους και ατομικά και συνολικά. Κατι που περιμένω από τον Ομπράντοβιτς να κάνει για τον Ουινστον και τον Περπέρογλου. Ίσως πρέπει να μας εκπλήξει ο κος Γκέρσον...

Age of Basketball είπε...

@el pollo diablo: Φίλε συμφωνώ απόλυτα μαζί σου για το πρόσωπο που έχει δείξει ο Γκέρσον, όχι μόνο στον Ολυμπιακό, αλλά και γενικά στην καριέρα του.

Γενικότερα, είναι από τους προπονητές, οι οποίοιζητούν φτασμένους παίκτες και δεν δουλεύουν ιδιαίτερα με νεαρούς, όσο ταλέντο κι αν έχουν. Υπάρχουν εξαιρέσεις (Μπουρστάιν) αλλά σε αυτές υπήρχε και "γραμμή" από την ομάδα.
by Rasheed.