ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τρίτη 10 Ιουλίου 2007

Πελματιαία απονεύρωση


Τη φετινή χρονιά έγινε αρκετός λόγος γύρω από την πελματιαία απονεύρωση. Οι τραυματισμοί που κράτησαν εκτός αγωνιστικής δράσης τον Ντέγιαν Τομάσεβιτς, τον Ράιαν Στακ, τον Λάζαρο Παπαδόπουλο, τον Κρις Τόμας, τον Φάνη Κουμπούρα και τον Αντρές Νοτσιόνι, έφεραν το θέμα στο προσκήνιο και πολύς κόσμος αναρωτήθηκε για τη φύση του τραυματισμού αυτού.

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια από τις πιο συχνές παθήσεις των ποδιών και είναι η πιο συχνή αιτία πόνου στα πόδια των αθλητών και ιδιαίτερα σε δρομείς, μπασκετμπολίστες και βολεϊμπολίστες. Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η υπερβολική κίνηση του ποδιού, τα σύνδρομα καταπόνησης, η μη σωστή επιλογή του υποδήματος και λάθη στην προπόνηση.

Η πελματιαία απονεύρωση είναι μία συμπαγής δεσμίδα από μη ελαστικές επιμήκεις κολλαγόνες ίνες στο κάτω μέρος του ποδιού (Εικόνα 1). Πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι ο ερεθισμός (φλεγμονή) της πελματιαίας απονεύρωσης, που δημιουργείται στο σημείο που συνδέεται με το οστό της φτέρνας. Αυτό οφείλεται σε κάποιο μικρό επαναλαμβανόμενο τραυματισμό την ώρα της άθλησης, είτε σε λάθος πάτημα λόγω πλατυποδίας (συχνή σε μπασκετμπολίστες). Η κατάσταση τελικά επιδεινώνεται από το συνδυασμό ανατομικών και λειτουργικών παραγόντων που τελικά τραυματίζουν την απονεύρωση.

Το πιο κλασσικό σύμπτωμα της πελματιαίας απονευρωσίτιδας, που μπορεί να εμφανιστεί στο ένα ή και στα δυο πόδια, είναι ο πόνος στη φτέρνα για περίπου 2-3 λεπτά μετά την πρωινή έγερση από το κρεβάτι. Πολλές φορές το ίδιο το σύμπτωμα του πόνου έχει περιγραφεί χαρακτηριστικά ως «περπάτημα πάνω σε μυτερή πέτρα». Αυτό συμβαίνει γιατί η πελματιαία απονεύρωση κατά τη διάρκεια της νύχτας βρίσκεται σε αδράνεια και η απότομη διάταση της, με την έγερση από το κρεβάτι, τραυματίζει τους εμπλεκόμενους ιστούς (το λεγόμενο bowstring effect).

Οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες για την αποκατάσταση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας είναι οι διατάσεις, η θεραπευτική άσκηση και τα ειδικά ορθωτικά κατασκευασμένα από ειδικούς ποδολόγους (στόχος η σωστή θέση της ποδικής καμάρας – Εικόνα 2).

by Dr.Ball

Υ.Γ.: Μη χάσετε το μεγάλο αφιέρωμα του Age of Basketball "Στον κόσμο των γιγάντων" από τις 17 έως τις 23 Ιουλίου. Με αφορμή την αποχώρηση του Ρομπέρτο Ντουένιας (ενός καθόλου τυχαίου αθλητή), το αφιέρωμα σας ταξιδεύει στην καριέρα του με βοήθεια από τον BEN, στη νόσο του γιγαντισμού με εξήγηση από τον Dr.Ball, σε όλους τους γίγαντες του σύγχρονου μπάσκετ, αλλά και σε όσους έχουν σταματήσει πια την καριέρα τους με παρέα τον Lord of the Stats.

Δεν υπάρχουν σχόλια: