ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2007

Στο μικροσκόπιο του AoB: Euroleague - Group A


Ξεκινάμε σήμερα το αφιέρωμα στην Ευρωλίγκα με την παρουσίαση των τριών ομίλων. Αυτή τη φορά θα πάμε... νορμάλ από τον 1ο στον 3ο. Όμιλος φωτιά είναι αυτός του Ολυμπιακού (Group A), αφού 3 μεγαθήρια που ξεκινούν από τη θέση των φαβορί για πρόκριση στο final-4 συναντούν 2 κορυφαίες ιταλικές ομάδες και 3 ισχυρά αουτσάιντερ που το καλοκαίρι επένδυσαν τόσα χρήματα ώστε να θεωρούν αποτυχία τον αποκλεισμό από την πρώτη φάση. Κάθε πρόβλεψη για την τελική κατάταξη στον όμιλο είναι επικίνδυνη, ενώ καμία ομάδα δεν επιτρέπεται να υποτιμήσει κάποια άλλη. Ας τις δούμε αναλυτικά:

ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Ένα από τα μεγάλα φαβορί για φέτος, η περσινή πανίσχυρη φιναλίστ, ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο και μια ματιά στο ρόστερ της προκαλεί δέος. Δίπλα στον καλύτερο πλέι-μέικερ της Ευρώπης, Παπαλουκά και τον πρωταθλητή Ευρώπης Χόλντεν, προστέθηκε ο εξαιρετικός Νίκος Ζήσης. Στην περιφέρεια, τον Λάνγκτον θα συμπληρώνει το καλύτερο τριάρι στην Ευρώπη, ο Ραμούνας Σισκάουσκας. Κάτω από τα καλάθια, μαζί με τον Σμόντις, τον Άντερσεν και τον Σαβρασένκο θα βλέπουμε φέτος και τον Μάρκους Γκόρι, σε μια πανίσχυρη τετράδα. Εννέα παίκτες πρώτης γραμμής, με τον μαέστρο Έτορε Μεσίνα στον πάγκο, συνιστούν έναν δύσκολο γρίφο για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η ομάδα. Το ρόστερ συμπληρώνουν νεαροί Ρώσοι και ο Πασούτιν που δύσκολα θα φανούν στην Ευρωλίγκα.

Ταού Κεράμικα: Μεταβατική χρονιά για τους Βάσκους, στο ρόστερ των οποίων για πρώτη φορά μετά από 7 σεζόν δε βρίσκεται ο μεγάλος Λουίς Σκόλα. Το δυσαναπλήρωτο κενό του θα κληθούν πρώτοι να καλύψουν οι παλιοί Σπλίτερ και Τελέτοβιτς που φέτος θα έχουν αναβαθμισμένο ρόλο, ενώ στους ψηλούς υπάρχουν ακόμα οι Αμερικάνοι Γουίλ Μακντόναλντ και Λίντον Τζόνσον (αντικαταστάτης του Σίνγκλετον, αλλά τραυματίας κι αυτός). Στον «άσο» έμεινε το εξαιρετικό δίδυμο των Πριτζιόνι και Πλάνινιτς. Στην περιφέρεια υπάρχει πληρότητα από πολύ καλούς σκόρερ (Ρακόσεβιτς, Πητ Μάικλ και Σίμας Γιασάιτις) και ο ρολίστας Βιδάλ. Έχοντας μάλλον χειρότερο υλικό απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια και νέο προπονητή τον Νέβεν Σπάχια η Ταού θα προσπαθήσει να κάνει υπέρβαση για να φτάσει στο final-4.

Ολυμπιακός: Ο Ολυμπιακός έχει σαφείς στόχους και στοχεύει να βάλει τις βάσεις από το ξεκίνημα. Διαβάστε αναλυτικά για τους Πειραιώτες εδώ.

Μοντεπάσκι Σιένα: Η πρωταθλήτρια Ιταλίας επιστρέφει στην Ευρωλίγκα με υψηλές βλέψεις. Το κλίμα είναι πολύ καλό και υπάρχει εμπιστοσύνη στον Σιμόνε Πιανιτζάνι για τη χημεία της ομάδας. Το υλικό είναι και αυτό αξιόλογο. Τρεις καλοί γκαρντ: Τέρελ Μακιντάιρ, Βλάντο Ιλιέφσκι και Ριμάντας Καουκένας. Ο swingman «Μπούτσι» Θόρντον, ο Στόουνρουκ με την εντυπωσιακή κόμη και ο Σάτο καλύπτουν τις θέσεις των «ημίψηλων». Κάτω από τα καλάθια βρίσκεται ο πολύ καλός Κσιστόφ Λαβρίνοβιτς μαζί με τον ψηλό σουτέρ Τόμας Ρες και τον Ιταλονιγηριανό Έζε. Πέρυσι τελείωσε τη χρονιά στην Ιταλία με ρεκόρ 39-5, ενώ φέτος ξεκίνησε με 5-0. Είναι σίγουρο πως εκεί στη Σιένα έχουν μάθει πώς να κερδίζουν.

Βίρτους ΛαΦορτέτσα Μπολόνια: Η ιστορική Βίρτους, μετά το «διάλειμμα» του υποβιβασμού της, επιστρέφει εκεί που της αξίζει: ανάμεσα στους καλύτερους της Ευρώπης. Το ρόστερ της, ένα μίγμα Ιταλών και Αμερικάνων αποκλειστικά, έχει αρκετά ερωτηματικά αλλά κανείς δεν μπορεί να την υποτιμήσει. Πιο γνωστά ονόματα από τους γηγενείς είναι οι Ντι Μπέλα, Γκάρι, Τζιοβανόνι, Μιτσελόρι, Κιάτσιγκ και ο ανερχόμενος σέντερ Αντρέα Κροσάριολ. Οι 4 Αμερικάνοι (Ντεγουόρικ Σπένσερ, Ντελόντε Χόλαντ, Άλαν Άντερσον και Γουίλ Κόνροϊ) δεν είναι πολύ γνωστοί αλλά είναι καλοί παίκτες και αναμένεται να οδηγούν την ομάδα στο σκοράρισμα.

Προκόμ Τρεφλ: Η ομάδα – έκπληξη της preseason έκανε σπουδαίες μετεγγραφές με σκοπό μια επιτέλους αξιόλογη πορεία. Σημαντικά ονόματα με πολλές εμπειρίες μετακόμισαν στην «ταπεινή» Προκόμ που φιλοδοξεί να κάνει πολλές «κηδείες». Ο Τράβις Μπεστ με τον δικό μας Χρήστο Χαρίση θα κάνουν δίδυμο στο πλέι-μέικερ. Δύο σούπερ-σκόρερ με απεριόριστες δυνατότητες θα πυροβολούν από την περιφέρεια: Γκούροβιτς και – η πιθανή ατραξιόν – Νταχουάν Βάγκνερ. Δύο χρήσιμοι Λιθουανοί – Τόμας Μασιούλις και Ντονάτας Σλάνινα – θα αναλάβουν τις ειδικές αποστολές. Τέλος, δύο ψηλοί με πολλές παραστάσεις, ο Βολκοβίσκι και ο Βαν ντεν Σπίγκελ θα δώσουν εμπειρία κάτω από τα καλάθια. Μόνοι Πολωνοί που θα έχουν ρόλο είναι ο εκρηκτικός Ντίλεβιτς και ο πάντα συμπαθής Κιζέφσκι στον πάγκο.

Ζαλγκίρις Κάουνας: Μετά την περυσινή αποτυχημένη χρονιά στην Ευρώπη, φέτος η ομάδα του Άρβιντας Σαμπόνις επανέρχεται με υψηλούς στόχους και ανανεωμένο, δυνατό ρόστερ. Μάρκο Πόποβιτς (ο τραυματισμός του οποίου πέρσι στοίχισε στην ομάδα), Ντεχουάν Κόλινς και ο Καλνιέτις καλύπτουν τη θέση του «άσου». Ο δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών στην Ευρωλίγκα, Μάρκους Μπράουν, κάνει ένα δεύτερο ξεκίνημα στην καριέρα του από το Κάουνας. Θα τον επικουρούν στην περιφέρεια οι διεθνείς, εξαιρετικοί ρολίστες, Γιόνας Μασιούλις και Παούλιους Γιανκούνας. Κάτω από τα καλάθια, η εμπειρία των Γιούρακ, Ζουκάουσκας και του – τοτέμ της ομάδας – Μπέαρντ, κάνει τη διαφορά.

Ολύμπια Λιουμπλιάνα: Η, θεωρητικά, πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου μπαίνει κι αυτή με στόχο την πρόκριση και έχει ορισμένους λόγους να αισιοδοξεί: Πρώτα απ’ όλα έχει αξιόλογους γηγενείς· Ντράγκιτς, Μίλιτς, Ζούπαν (1ος κουφός παίκτης στην ιστορία της Ευρωλίγκας) και Όζμπολτ. Επιπλέον και οι ξένοι της (οι Αμερικάνοι Μπέιλι και Τέιλορ και ο Βόσνιος Χούκιτς) είναι καλοί. Ο Μέμι Μπετσίροβιτς, πατέρας του γκαρντ του Παναθηναϊκού, ψάχνει την υπέρβαση, αλλά όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα στον όμιλο, θα είναι δύσκολο να αποφύγει την τελευταία θέση.

“Good night, and good luck”

by BEN

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

1h προβλεψη:

1)ΤΣΣΚΑ(ισως και αητηττη,οχι οτι παιζει ρολο)
2))ΟΣΦΠ
3)Ταου
4)Σιενα
5)Προκομ

και οι υπολοιπες επονται...

Πάντως οντως η ΤΣΣΚΑ με Χολντεν-Παπαλουκά,Ζήση-Λανγκτον-Σισκάουσκας και Ζεβροσένκο-Γκόρι-Σμόντις μοιάζει απλά ασταμάτηση.Ποσο σε μάλλον με τον Ετόρε στον πάγκο(επιμαίνω πάντως πως ειναι λιγο λούζερ).

Age of Basketball είπε...

@ανώνυμος: Φίλε, πράγματι όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα η ΤΣΣΚΑ φαντάζει φαβορί (μην ξεχνάς και τον Άντερσεν) δεδομένης και της παρουσίας του Μεσίνα που έχει αποδείξει ότι ξέρει να κερδίζει και μου φαίνεται παράλογο να του το αμφισβητούμε. Η Ταού μοιάζει κατώτερη από τους άλλους 2, αλλά ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί χρόνο.

Η Προκόμ και η Ζαλγκίρις έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις και έχουν τα φόντα να είναι στις 5 (ίσως και 6;) προνομιούχες θέσεις, ενώ κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει μια καλή ιταλική ομάδα. Τέλος, η Ολύμπια είναι αρκετά καλύτερη από αντίστοιχες ομάδες των άλλων γκρουπ.

Συμπέρασμα; δύσκολες οι προβλέψεις...
BEN

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξερω γιατι, αλλα η Σιενα μου φαινεται πολυ δυνατη κ κ πολλοι την υποτιμουν.

Age of Basketball είπε...

Φίλε Αρκάδιε, η Σιένα είναι όντως δυνατή. Όπως θα διάβασες και στο άρθρο έχει σίγουρα το πνεύμα το νικητή αφού έχει μετρήσει πολύ λίγες ήττες τον τελευταίο 1,5 χρόνο και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Μια υποτίμηση ίσως υπάρχει λόγω του ότι έχει μικρότερο μπάτζετ από τις "μεγάλες". Πάντως θα είναι μέγα λάθος να την υποτιμήσει κάποιος.