Ο όμιλος του Άρη είναι πιθανότατα ο πιο ισορροπημένος από τους τρεις ομίλους. Κι αυτό γιατί σε αντίθεση με τους άλλους δύο, οι καλές του ομάδες (Μακάμπι, Μάλαγα) είναι μάλλον ένα επίπεδο κάτω από τις καλές των άλλων ομίλων, ενώ οι ομάδες δεύτερης κατηγορίας (Εφές Πίλσεν, Άρης, Λιέτουβος, Αρμάνι, Τσιμπόνα, ΛεΜαν) έχουν φέτος υψηλότερες βλέψεις, που για μερικές φτάνουν ως το φάιναλ φορ. Σε κάθε περίπτωση, ο όμιλος του Άρη (Group B) είναι μάλλον ο πιο ανοιχτός και από τους τρεις, με την έννοια ότι όλες οι θέσεις του «παίζονται». Ας δούμε τις ομάδες αναλυτικά:
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Με μια πρώτη ματιά, μπορεί να ειπωθεί ότι η Μακάμπι δεν είναι ούτε και φέτος η ομάδα του παρελθόντος. Όμως, αν κοιτάξουμε το ρόστερ της πιο διεξοδικά, θα δούμε ότι είναι τουλάχιστον μία κλάση πάνω από πέρσι. Παίκτες όπως ο Γερέτιν και ο Φέλιξ λείπουν, ενώ έφυγαν και οι Γιασάιτις, που ποτέ δεν μπόρεσε να «δέσει» με την ομάδα και ο Άρνολντ. Στη θέση τους ήρθε ο Βοντίγκο Κάμινγκς, που μαζί με τον Μπάινουμ συνθέτουν ένα φοβερό δίδυμο στον άσο, ο απίστευτος σουτέρ, αλλά ασταθής, Ντέιβιντ Μπλούθενταλ, ο πολύ καλός Μάρκους Φάιζερ, ο Τέρενς Μόρις, ο Βραζιλιάνος Μουρίλο Ντα Ρόσα και εσχάτως ο Εστεμπάν Μπατίστα των Χοκς, ο οποίος στο πρόσφατο Παναμερικανικό ήταν 1ος ριμπάουντερ και 2ος σκόρερ του τουρνουά. Μαζί τους συνεχίζουν ο Ελιάχου, ο Σαρπ, ο Χάλπεριν και ο καλύτερος Ευρωπαίος σέντερ, Νίκολα Βούισιτς, ενώ στα πιτς μέχρι τον Γενάρη (τουλάχιστον) βρίσκεται ο Μπουρστάιν. Η Μακάμπι είναι το φαβορί για την πρώτη θέση στον όμιλο, θα περάσει προφανώς στους «16» και στη συνέχεια κανείς δεν θα μπορέσει να την κερδίσει εύκολα. Πιθανότατα στην οκτάδα θα παλέψει για την πρόκριση στη Μαδρίτη. Σε αυτό θα βοηθήσει και το δίδυμο του πάγκου, όπου Κάτας και Σερφ είναι πολύ καλύτεροι από τον Σπάχια.
Ουνικάχα Μάλαγα: Η Μάλαγα επιστρέφει μετά την τρομερή χρονιά που της χάρισε την πρόκριση στο φάιναλ φορ και εδώ η αμηχανία όλων είναι εμφανής. Τι παραπάνω μπορεί να ζητήσει κανείς; Τίποτα. Θα μπορέσει να επαναλάβει την ίδια πορεία; Δύσκολα. Από την ομάδα έφυγαν οι Τούσεκ, Ντε Μιγκέλ, Φεζόν, Μπράουν, Σάντσεθ, Βασιλειάδης και Πιετρούς, αλλά ήρθαν οι Μπόγιαν Πόποβιτς και Νταβόρ Κους για τον άσο, ο Χάισλιπ με τον Μπονιφάς Ν’Ντονγκ (παίκτης που θα συζητηθεί στην Ευρωλίγκα) για τους ψηλούς και ο Γκάμπριελ. Αυτοί μαζί με τους Μπέρνι, Βελς (προς το παρόν τραυματίας), Καμπέθας, Χιμένεθ και, βεβαίως, τον Σαντιάγκο, θα παλέψουν φέτος. Στον πάγκο, η «αλεπού» Σέρτζιο Σκαριόλο, ο οποίος πέρσι έκανε όλη την Ευρώπη να του υποκλιθεί. Θα προκριθεί, ενώ η ίδια θέλει μία από τις 2 πρώτες θέσεις. Πρώτος στόχος για τη Μάλαγα η οκτάδα, αλλά φέτος η Ευρωλίγκα είναι πολύ δύσκολη και το ρόστερ της Μάλαγα δεν προκαλεί δέος. Πάντως, κανείς δεν θα περάσει εύκολο απόγευμα με την Ουνικάχα.
Εφές Πίλσεν: Το απόλυτο αουτσάιντερ της φετινής Ευρωλίγκας. Και όταν λέω αουτσάιντερ εννοώ αουτσάιντερ για το φάιναλ φορ και τον τίτλο. Μπορεί να μην βγαίνει προς τα έξω (έπαθαν κι έμαθαν οι Τούρκοι), αλλά στην Εφές θέλουν Μαδρίτη. Και έχουν την ομάδα για να το πετύχουν. Στον πάγκο ο μαέστρος Ντέιβιντ Μπλατ, ο οποίος πήρε με τη Ρωσία το Ευρωμπάσκετ και είναι μάλλον ο καλύτερος προπονητής νέας γενιάς στην Ευρώπη. Από την περσινή ομάδα έφυγαν οι Τζένκινς, Χάισλιπ, Γκρέιντζερ και Πρκάτσιν. Όμως, μάλλον θα ξεχαστούν πολύ γρήγορα. Στον άσο ήρθαν ο Ρασάντ Ράιτ (πρόπερσι στον Πανιώνιο), ο Σκούνι Πεν και ο Εντέρ Αρσλάν. Και μπορεί τώρα ο Ράιτ να είναι τραυματίας, αλλά η Ευρωλίγκα κρίνεται τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και τότε ο Αμερικανός (επιστρέφει τον Γενάρη) θα είναι καλά. Μαζί τους κι ο Σερκάν Ερντογάν από την Ταού και ο σουίνγκμαν Κένι Γκρέγκορι από τη ΛεΜαν, που μαζί με τον Ντρου Νίκολας (τον καλό, όχι εκείνον χωρίς ρόλο και με προπονητή τον Μαχμουτί) και τον Ακιόλ ολοκληρώνουν την περιφέρεια. Λόρεν Γουντς (2.14 παρακαλώ) και Αντρέ Χάτσον (δεν χρειάζεται συστάσεις ο παικταράς) οι δύο νέοι ψηλοί, μαζί με τους Γκονλούμ και Κούτζο που έμειναν. Να θυμίσω ότι ο Μπλατ είχε κάνει τον Νίκολας 1ο σκόρερ στην Ευρωλίγκα, άρα ξέρει πώς να τον εκμεταλλεύεται. Η Εφές θέλει φάιναλ φορ και κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν θα φτάσει. Η χρονιά είναι μεγάλη, αλλά οι Τούρκοι είναι ένα από τα 6 φαβορί για τη Μαδρίτη.
Άρης: Ο Άρης θέλει κατ’ αρχήν να μπει στους «16» και στη συνέχεια θα οριοθετήσει και πάλι τους στόχους του. Έργο δύσκολο, αλλά ο «αυτοκράτορας» μπορεί να το καταφέρει. Διαβάστε αναλυτικά για τους «κιτρίνους» εδώ.
Λιέτουβος Ρίτας: Είναι η φιναλίστ του ULEB Cup και αυτό τα λέει όλα. Διατήρησε τον κορμό της και ουσιαστικά έχασε μόνο τον Ρας και τον Ε. Ζουκάουσκας. Στην ομάδα ήρθαν ο Χόλις Πράις και ο Τσακ Έϊντσον, Αμερικανοί που παίζουν για το σύνολο (ναι, υπάρχουν και τέτοιοι), ο πολύ καλός Μπαϊράμοβιτς και ο νεαρός Ανισιμόβας (σέντερ 2.13). Έμειναν οι Στελμάχερς, Γιομάντας, Νίλσεν, Σλέζας, Λουκάουσκις, Πετραβίτσιους και Πάουλο Μπατίστα. Στόχος της αρχικά το Top-16 και μετά… θα ανοίξει η όρεξη. Έχει τα φόντα να τα καταφέρει.
Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ: Η Τσιμπόνα ενισχύθηκε το καλοκαίρι. Φέτος δεν θα είναι εύκολος αντίπαλος μάλλον για κανέναν. Πλέον έχει ισορροπία στις γραμμές της, αν και ακόμη βρίσκεται μακριά από το να πρωταγωνιστήσει. Έφυγαν οι Μπρίντλεϊ Ράιτ, Κους, ΜακΚάλοχ, Μπάντερ (Πανελλήνιος), Ζούζα (ΑΓΟΡ), αλλά παρέμειναν οι Βρμπάντς, Άντριτς, Ρόζιτς, Μόροβιτς, Κράσιτς, Κρούσλιν, Μάντσε, αλλά και ο Αμερικανός Κρις Ουόρεν. Σε αυτούς προστέθηκε ο μεγάλος σκόρερ Λάρι Αγιούσο, ο Νταμίρ Μουλαομέροβιτς, ο Αμερικανός Τρε Κέλι, ο Βέντραν Βούκουσιτς και ο γνωστός μας Σαμ Χόσκιν. Μην έρθει στο μυαλό σας ο Χόσκιν πενταλέπτου του Γκέρσον, αφήστε με να σας συστήσω τον Χόσκιν 30λεπτου, 18 πόντων και 9 ριμπάουντ στην Αδριατική Λίγκα. Γιατί ο Σαμ φαινόταν από πέρσι ότι ξέρει πολλά καντάρια μπάσκετ. Άσχετο αν δεν είχε την ευκαιρία να το δείξει. Η Τσιμπόνα θέλει να περάσει στους «16», αλλά πρέπει ένας από τους Άρη και Λιέτουβος να μείνει έξω, πράγμα όχι εύκολο.
Αρμάνι Μιλάνο: Επιστροφή για την Αρμάνι στην Ευρωλίγκα, μετά από απουσία ενός χρόνου, με εντελώς νέο ρόστερ. Αυτό φαίνεται μέχρι στιγμής και στην Ιταλία, όπου έχει ξεκινήσει άθλια στο πρωτάθλημα και "ψάχνεται". Το ρόστερ της συνθέτουν 5 Αμερικάνοι παίκτες, οι Ρις Γκέινς, Κέιζι Σο, Ανσού Σισέι (πέρσι στη Νάπολι), Τσέιν Γκάντσον και ο Τράβις Ουότσον. Μαζί τους ο Βούκσεβιτς, ο Μπουλέρι, αλλά και το νέο μεγάλο ταλέντο του ιταλικού μπάσκετ, ο Ντανίλο Γκαλινάρι. Θέλει αρχικά να σταθεί στα ίσα με τους άλλους και εν συνεχεία να διεκδικήσει την πρόκριση. Δεν θα το καταφέρει έτσι όπως παίζει τώρα, αλλά έχει το ρόστερ να προκαλέσει απώλειες.
ΛεΜαν: Δίπλα στους Μπατούμ (με τον οποίο ο έρωτας που έχουν πάθει οι Αμερικάνοι είναι απίστευτος), Μπόγκαβατς, Μποκολό, Κοφί και Λελού, ήρθαν να προστεθούν ο Φιλ Ρίτσι (Αμερικανός, πέρσι έπαιζε στην Κορέα), ο Σαμ Κλάνσι, ο Μπογκντάνοβιτς της Παρτιζάν και ο Λιμονάντ από την Χαποέλ Ναχαρίγια. Θέλει να προκριθεί, αλλά μάλλον είναι λίγο χειρότερη από πέρσι, αφού έχει χάσει τους Γκρέγκορι, Νίσεβιτς, Κάμπελ, Ουίλερ και Αντζιβανού. Πάντως, θα είναι αξιόμαχη αν και φαίνεται να έχει το χειρότερο ρόστερ.
by Rasheed.
2 σχόλια:
Θα τολμήσω να πως πως η Εφες ισως και να τερματισει 1η στον ομιλο αφήνωντας πίσω Μάλαγα και Μακάμπι.Για την δεύτερη δε,πιστεύω πως θα ειναι αλλη μια μετριοτατη χρονια.Πάντως πιστεύω πως ο Αρης εχει ολα τα φοντα να προκριθει καθοτι ο ομιλος ειναι εύκολος αντικειμενικα
Πάντως οχι και νεα γενια ο Μπλατ.Ντροπή!
Στην ιδια ηλικία με τον Μεσίνα ειναι και ενα χρονο πιο μεγάλος απο τον Ομπράντοβιτς και 2 απο τον Σκαριόλο.
@ανώνυμος: Τον όμιλο δεν τον θεωρώ αντικειμενικά εύκολο. Αντικειμενικά εύκολος είναι μόνο ο τρίτος.
Όσο για την Εφές, κι εγώ το πιστεύω ότι μπορεί να βγει πρώτη, όπως και ότι ο Άρης μπορεί να προκριθεί.
Τέλος, δεν θα ντραπώ που είπα ότι ο Μπλατ είναι νέας γενιάς προπονητής και θα επιμείνω να το λέω. Κι αυτό γιατί πρώτον έχω πιο σοβαρά προβλήματα για να ντραπώ, και δεύτερον, μετά τη θητεία στη Χαποέλ, επέστρεψε ως βοηθός στους πάγκους, έχοντας ουσιαστικά ως 1ος προπονητής 6 χρόνια καριέρας κι αυτά με διάλειμμα.
Rasheed.
Δημοσίευση σχολίου