ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τρίτη 14 Αυγούστου 2007

Φάκελος Γκαρμπαχόσα (Μέρος I)


Η ΑΤΥΧΗ ΣΤΙΓΜΗ

Όταν στις 26 Μαρτίου, ο Γκαρμπαχόσα τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι, η είδηση ότι η χρονιά τελείωνε σε εκείνο το σημείο γι' αυτόν έσκασε σαν κεραυνός. Η φάση του τραυματισμού του (θα τη βρείτε στη σελίδα του παίκτη στο ΝΒΑ στον τίτλο που γράφει: «Garbajosa suffers serious leg injury»), στην προσπάθειά του να ταπώσει τον Τζέφερσον των Σέλτικς, προκάλεσε σοκ σε όσους την είδαν. Η σοβαρότητα του τραυματισμού του Ισπανού σταρ προβλημάτισε τον ίδιο, που παραδέχτηκε ότι για λίγες μέρες φοβήθηκε ότι δε θα ξαναπαίξει μπάσκετ, την ομάδα και των κόσμο των Ράπτορς, που είδαν έναν από τους καλύτερους παίκτες τους και υποψήφιο για ρούκι της χρονιάς ανήμπορο να βοηθήσει πλέον την ομάδα τους, και τους Ισπανούς που, λίγους μήνες πριν το Ευρωμπάσκετ που διοργανώνουν οι ίδιοι, είδαν να τίθεται εν αμφιβόλω η παρουσία ενός από τους καλύτερούς τους παίκτες.

Ωστόσο, τώρα, παραμονές του Ευρωμπάσκετ, ο Χόρχε Γκαρμπαχόσα είναι εδώ, δηλώνει δυνατός, έτοιμος να διεκδικήσει τη θέση που του αναλογεί και του κρατάει φυλαγμένη ο Πέπου Ερνάντεθ στη 12άδα των πρωταθλητών κόσμου.

Ο ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ

Τι ήταν όμως ο τόσο σοβαρός τραυματισμός του Ισπανού πάουερ φόργουορντ και πώς μπόρεσε να επανέλθει στην αγωνιστική δράση πριν το φθινόπωρο;

Ο Γκαρμπαχόσα, κατά την πτώση του στο έδαφος μετά το άλμα που επιχείρησε στην προσπάθειά του για τάπα, πάτησε το πέλμα του «στραβά», με αποτέλεσμα να ασκηθεί μεγάλη πίεση σε έναν αστράγαλο που δεν πατούσε σωστά στο έδαφος. Ως εκ τούτου, υπέστη εξάρθρωση (πιο σωστά: εξάρθρωμα, δηλαδή «βγήκαν από τη θέση τους» τα οστά που σχηματίζουν την άρθρωση του αστραγάλου) αλλά και κάταγμα των γύρω οστών. Επομένως, «έσπασε» το κατώτερο πόδι του σε 2 σημεία.

Τα εξαρθρώματα είναι παρεκτοπίσεις των οστών στις θέσεις των αρθρώσεων και η σοβαρότητά τους εξαρτάται από τις πιθανές επιπλοκές τους, οι οποίες είναι σοβαρότερες όταν συνοδεύονται από κάταγμα, καθώς αν ένα οστό «φύγει» από τη φυσική του θέση μπορεί να πιέσει φλέβες, αρτηρίες ή νεύρα, προκαλώντας σημαντικές διαταραχές. Τα βασικά συμπτώματα είναι δυνατός πόνος, παραμόρφωση της άρθρωσης και ολική αδυναμία κίνησης, είτε εκούσιας είτε ακούσιας.

"FULL-SCALE BREAK A'LA JOE THEISMANN"


Λαϊκιστί, οι Αμερικάνοι αποκαλούν τέτοιους τραυματισμούς, όπως του Γκαρμπαχόσα, ολικά κατάγματα τύπου Joe Theismann full-scale break a'la Joe Theismann»). Ο Joe Theismann ήταν ένας καλός Αμερικάνος αθλητής του ράγκμπι, ο οποίος το 1985 τραυματίστηκε σοβαρά από ένα χτύπημα του Lawrence Taylor κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, παθαίνοντας κάταγμα σε δύο σημεία του ποδιού του, τραυματισμός που έμελλε να αποτελέσει την αιτία για την οποία σταμάτησε άδοξα την καριέρα του. Ο συγκεκριμένος τραυματισμός έχει ψηφιστεί από τους αναγνώστες του ESPN ως η πιο σοκαριστική στιγμή στην ιστορία του αμερικάνικου ράγκμπι.

by
BEN & Dr.Ball

ΥΓ. Μη χάσετε το δεύτερο μέρος του αφιερώματος "Φάκελος Γκαρμπαχόσα" με την αποθεραπεία και την ώρα της επιστροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: