ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Το «κλουβί με τις τρελές» στο Πουέρτο Ρίκο


Άνω κάτω έγιναν στο Πουέρτο Ρίκο, μόλις 10 μέρες πριν την έναρξη του Μουντομπάσκετ της Τουρκίας. Αιτία η απόφαση του Λάρι Αγιούσο και του Κριστιάν Νταλμάου να αφήσουν την ομάδα στα κρύα του λουτρού και να φύγουν.

Οι δύο παίκτες ανακοίνωσαν ότι δεν θα ακολουθήσουν την ομάδα στα φιλικά στη Γερμανία καθώς έχουν πρόβλημα με τον Μανόλο Σιντρόν. Αμφότεροι έχουν θέμα με το πόσο παίζουν και τι προσπάθειες παίρνουν και το έδειξαν με τον πλέον αντιεπαγγελματικό τρόπο λίγο πριν τους αγώνες. Η ομοσπονδία προσπαθεί να βρει λύση, αλλά το γυαλί έχει σπάσει και το πιο πιθανό είναι οι δυο παίκτες να αποκλειστούν από το Μουντομπάσκετ (αλλά και γενικά απ’ την εθνική).

Πιθανοί αντικαταστάτες τους είναι ο Γκιγιέρμο Ντίαζ και ο Ντέιβιντ Χουέρτας. Πάντως, αυτή η κίνηση των Αγιούσο και Νταλμάου πλήττει σίγουρα την υστεροφημία των δύο παικτών (33 και 35 χρονών αντίστοιχα).

Ο Κριστιάν Νταλμάου μίλησε για την απόφασή του λέγοντας ότι δεν παράτησε την ομάδα, αλλά το συζήτησε με τον Μανόλο Σιντρόν και πήρε την έγκρισή του. Συγκεκριμένα, ο Νταλμάου είπε: «Μίλησα με τον Μανόλο το πρωί (σ.σ. της Τρίτης). Τον ρώτησα αν θέλει μια αλλαγή, να με αντικαταστήσει για άλλον, και μου είπε ότι θα ήθελε να δώσει τη θέση μου σε έναν νεότερο παίκτη. Στο σημείο που είμαι τώρα καταλαβαίνω ότι ένας νεαρότερος παίκτης μπορεί να προσφέρει περισσότερα. Όταν ήρθα στην ομάδα ποτέ δεν ζήτησα χρόνο συμμετοχής. Είναι ξεκάθαρο ότι η ομάδα έχει 12 παίκτες και ο καθένας έχει το ρόλο του. Καταλαβαίνω ότι πολλοί παίκτες το δέχονται και είναι προϋπόθεση για να μπουν στην ομάδα. Εγώ ήθελα να παίζω περισσότερο, πιστεύω ότι αν έπαιζα περισσότερο θα μπορούσα να προσφέρω και περισσότερο. Το είπα στους προπονητές, μου είπαν ότι με χρειάζονται, αλλά σκέφτηκα την ομάδα. Ίσως, ένα νεαρό παιδί στη θέση μου να δέσει καλύτερα, να πάρει εμπειρίες. Να πάρει χρόνο και για το μέλλον, ή κάποιος απ’ τους άλλους παίκτες να συμπληρώσει στο δικό του χρόνο συμμετοχής».

Όσο για το αν ήταν η κίνηση σε συνεννόηση με τον Αγιούσο: «Το θέμα του Αγιούσο το έμαθα αργότερα. Οι προπονητές, πάντως, ήξεραν για μένα πριν φύγω, ήταν συνεννοημένο. Δεν περιμένω να με τιμωρήσει η ομοσπονδία, το είχαμε συμφωνήσει με τον Σιντρόν. Αν πρέπει τελικά να επιστρέψω στην ομάδα, θα το κάνω. Αλλά αν χάσω το Μουντομπάσκετ, δεν με νοιάζει, έχω παίξει όσο μου αναλογεί στην εθνική».

Ο Λάρι Αγιούσο, απ’ την άλλη, ήταν σκληρός με τον Σιντρόν και τους συνεργάτες του, άφησε αιχμές, τα είπε χύμα, αλλά άφησε και μια μικρή πόρτα ανοιχτή για επιστροφή, μετά τη συνάντηση με την ομοσπονδία: «Θέλω αρχικά να ζητήσω συγγνώμη από τον κόσμο του Πουέρτο Ρίκο και όλους τους φιλάθλους της χώρας. Αυτή η υπόθεση δεν έχει να κάνει με αυτούς, ή το Πουέρτο Ρίκο. Είναι θέμα ότι μου είπαν ψέματα. Είμαι 10 χρόνια στην εθνική ομάδα. Πάντα έπαιζα για τη χώρα μου και όλοι ξέρουν ότι ποτέ δεν είπα όχι. Αλλά τόλμησα να μιλήσω. Μου υποσχέθηκαν ένα πράγμα και μετά το άλλαξαν και αυτό μ’ ενοχλεί».

Ο Αγιούσο είπε ότι περίμενε πως θα είναι βασικός και όταν είδε στα τελευταία φιλικά ότι δεν ήταν, μίλησε με τον Σιντρόν και του είπε ότι δεν ήταν προετοιμασμένος να δεχτεί ρόλο μπακ απ στην ομάδα, αλλά ο Σιντρόν του είπε ότι δεν τον είχε στα πλάνα του για βασικό.

«Ο Μανόλο επηρεάζεται από άλλους στις αποφάσεις για το ποιος θα παίζει και ποιος όχι. Αυτή είναι η αλήθεια. Όταν μίλησα μαζί του, του είπα ότι αυτό που έκανε ήταν διαφορετικό από όσα μου είχε υποσχεθεί, οπότε ας με έδιωχνε τώρα που θα μπορούσε να πάρει έναν άλλο παίκτη, παρά στην Τουρκία, όταν πλέον θα ήταν πολύ αργά. Για 10 χρόνια είμαι ο σούτινγκ γκαρντ της ομάδας και πάντα έπαιζα σε υψηλό επίπεδο. Νομίζω ότι αξίζω να με σέβονται και βγήκα και είπα την αλήθεια. Εδώ σταματάω, για να αφήσω την ομάδα να προετοιμαστεί απερίσπαστη για τα επόμενα φιλικά παιχνίδια της», ολοκλήρωσε ο Αγιούσο, που όμως πρόσθεσε ότι θέλει να πάει στην Τουρκία, προφανώς ως βασικός: «Δεν ξέρω τι θα γίνει στη συνάντηση με την ομοσπονδία. Θέλω να είμαι στην Τουρκία με την ομάδα, αλλά είμαι άνθρωπος και αυτό που μου έκαναν ήταν λάθος».

Ο Μανόλο Σιντρόν πήρε και αυτός θέση στο θέμα, για να ολοκληρώσει την… ωραία ατμόσφαιρα στο στρατόπεδο του Πουέρτο Ρίκο: «Ποτέ δεν έσπασα την υπόσχεσή μου. Ποτέ δεν υποσχέθηκε στον Λάρι ή σε οποιονδήποτε άλλο παίκτη χρόνο συμμετοχής ή θέση στη βασική πεντάδα. Δεν αποφασίζω έτσι για το ποιος θα παίζει, γιατί αν το έκανα δεν θα ήμουν εδώ που είμαι. Το πιο σημαντικό για μένα είναι το Πουέρτο Ρίκο και όχι ο προσωπικός εγωισμός καθενός. Ο Αγιούσο έπαιζε 25 λεπτά στα φιλικά, αλλά δεν μπορούσα να του υποσχεθώ ότι θα παίζει σε κάθε ματς. Είμαστε μια ομάδα ρόλων. Όποιος δεν μπορεί να δεχτεί το ρόλο του στην ομάδα, τότε κακό του κεφαλιού του. Τον Λάρι θα τον ήθελα για γιο μου, αλλά η απόφαση εδώ είναι δική μου. Αυτός που έχει τα κότσια να παίρνει τις αποφάσεις κάθεται στον πάγκο, γιατί αν πάνε στραβά τα πράγματα τότε το δικό μου κεφάλι θα πάρουν. Ο Νταλμάου μας μίλησε πριν φύγει και δεχτήκαμε επειδή ξέραμε ότι ένας νεότερος θα μπορούσε να καλύψει καλύτερα τον πολύ ελεύθερο χρόνο που είχε προκύψει».

Συμπέρασμα ότι στο Πουέρτο Ρίκο έγιναν άνω κάτω λίγο πριν το Μουντομπάσκετ και αυτό δεν είναι ποτέ καλός οιωνός. Ανεξάρτητα αν θα έρθουν αντικαταστάτες, αν θα προλάβουν να ενσωματωθούν στο ρόλο που θα έχουν στην ομάδα ή αν θα επιστρέψουν με κάποια δικλείδα οι δύο «επαναστάτες». Το γυαλί έσπασε μόλις 10 μέρες πριν τη διοργάνωση και το θέμα είναι πότε οι άνθρωποι της ομάδας θα κληθούν να μαζέψουν τα σπασμένα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ποιο Πουερτο Ρικο;
ΒΛΑΚΑΝΙΑ ΛΕΜΕΕΕΕΕΕΕΕ