ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

«Αντίο» από Γκριν, ΜακΓκι – Τα πρώτα συμπεράσματα


Όπως αναμενόταν ο Μάικ Σιζέφσκι ανακοίνωσε μετά το φιλικό με τη Γαλλία δύο παίκτες που δεν θα συνεχίσουν στην προετοιμασία των Η.Π.Α. για το Μουντομπάσκετ. Χωρίς καμία έκπληξη και τα ονόματα, αφού, όπως είχαμε γράψει από το Σάββατο επρόκειτο για τους Τζεφ Γκριν και Τζαβάλ ΜακΓκι.

Έτσι, η προεπιλογή των Αμερικανών μειώθηκε στους 13 παίκτες και το τελευταίο κόψιμο θα γίνει στην Ευρώπη, αφού όλοι θα ταξιδέψουν τον Ατλαντικό για τα φιλικά με Λιθουανία, Ισπανία και Ελλάδα. Πιο «ύποπτοι» για να χάσουν την τελευταία στιγμή το τρένο του Μουντομπάσκετ είναι οι Γκόρντον, Κάρι και Ουέστμπρουκ.

«Δεν πρόκειται να είμαστε απόλυτα σίγουροι για το ποια είναι η σωστή δωδεκάδα αν δεν παίξουμε πρώτα με Λιθουανία, Ισπανία και Ελλάδα. Αυτά τα παιχνίδια θα μοιάζουν πολύ περισσότερο με τα όσα θα συναντήσουμε στην Τουρκία, παρά τα δύο που παίξαμε ως τώρα με Κίνα και Γαλλία», είπε ο Μάικ Σιζέφσκι, υπονοώντας έτσι ότι δεν θα βιαστεί για το τελευταίο κόψιμο.

«Είναι πάντα δύσκολο να παίρνεις τέτοιες αποφάσεις, γιατί αυτοί οι παίκτες έχουν δώσει το χρόνο και την ενέργειά τους για να είναι μέρος της ενικής. Η απόφαση πάρθηκε με σκοπό να έχουμε λιγότερους παίκτες για να δουλεύουμε στα επόμενα παιχνίδια, ώστε να είναι πιο εύκολο να προετοιμαστούμε. Οπότε αντί για 14 ή 15 αποφασίσαμε να συνεχίσουμε με 13 και έχουμε ακόμα μία θέση να ξεκαθαρίσουμε», είπε ο Τζέρι Κολάντζελο.

Οι Αμερικάνοι μέχρι στιγμής τα πηγαίνουν αρκετά καλά, τουλάχιστον οι ίδιοι είναι ενθουσιασμένοι από την εικόνα τους. Το 98-51 επί της Κίνας και το 86-55 με τους Γάλλους είναι δύο καλά αποτελέσματα αλλά απέναντι σε ομάδες χαμηλότερης δυναμικότητας. Οι Γάλλοι στο τελευταίο φιλικό τους πριν το ματς με τις Η.Π.Α. έχασαν 22 πόντους από τον Καναδά, ενώ σε φιλικό έχουν κερδίσει μόνο την Τυνησία φέτος και μοιάζουν να μην έχουν βρει ισορροπία ως τώρα στο ρόστερ τους.

Το ματς με τη Γαλλία ξεκίνησε μέτρια για τις Η.Π.Α. (κι αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία από το τελευταίο δεκάλεπτο εναντίον των Κινέζων, όπου με τον… Ντουράντ σέντερ οι Αμερικάνοι ηττήθηκαν στο επιμέρους σκορ) και οι δύο ομάδες ήταν στο 16-16. Οι Γάλλοι προηγήθηκαν 11-15, αλλά μέσα σε… 5 λεπτά έμειναν πίσω με 19-29 παρουσιάζοντας όλα τα προβλήματα που δείχνουν ως τώρα στα φετινά φιλικά. Το 39-30 του ημιχρόνου έγινε 64-46 στην τρίτη περίοδο και οι Γάλλοι δεν μπόρεσαν να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί.

Οι Αμερικάνοι έκαναν 15 λάθη, αλλά βελτίωσαν την επίθεσή τους σε σχέση με το ματς με τους Κινέζους, όπου σούταραν 11/30 τρίποντα. Ο Ρέιτζον Ρόντο μίλησε για τον τρόπο που παίζει ως τώρα. Ο γκαρντ των Σέλτικς έχει 13 ασίστ σε δύο παιχνίδια, ενώ στην άμυνα βγάζει πολλή ενέργεια: «Κανείς δεν θα παίζει πάνω από 20 λεπτά. Οπότε πρέπει να τα δίνεις όλα. Δεν κινούμαι όπως στα παιχνίδια του NBA. Εκεί είναι μια τεράστια σεζόν. Εδώ είναι 9 αγώνες. Έχουμε 6 γκαρντ εκ των οποίων οι 5 είναι πλέι μέικερ και ο ένας κόμπο γκαρντ. Όταν μπαίνω τα δίνω όλα. Ξέρω ότι συνήθως βγαίνω αλλαγή στο τετράλεπτο ούτως ή άλλως».

Στον Σιζέφσκι άρεσε η αμυντική πίεση της ομάδας του: «Το κύριο πράγμα που μου άρεσε ήταν ότι μπορούμε να ασκούμε συνεχώς υψηλή πίεση στην άμυνα. Λόγω της έλλειψης μεγάλων κορμιών και όγκου, όλοι πηδάμε στο ριμπάουντ. Έτσι, οι γκαρντ δεν πιέζουν μόνο στην περιφέρεια, πρέπει να πηδάνε και για ριμπάουντ. Αρκετοί από τους αιφνιδιασμούς μας προήλθαν από ριμπάουντ γκαρντ μας. Στο δεύτερο δεκάλεπτο για λίγη ώρα μας κράτησε μέσα στο ματς η άμυνά μας και στο υπόλοιπο παιχνίδι η επίθεσή μας ήταν πολύ καλή. Θέλουμε να γίνουμε ακόμη καλύτεροι στην Ισπανία».

Σίγουρα θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι Η.Π.Α. στα φιλικά με Ισπανία και Ελλάδα, ομάδες σαφώς καλύτερες (ίσως τις καλύτερες που πρόκειται να συναντήσει φέτος) και πιο δουλεμένες, που μπορούν να ελέγχουν το ρυθμό ενός αγώνα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Παιδια δυο ερωτησεις:
ξερετε τι τελικα τι θα γινειμε τον Πανελλήνιο;
Και ξερετε αν Πανελληνιος και Πανιωνιος σκοπευουν να ζητησουν δανεικους παικτες απο ΟΣΦΠ/ΠΑΟ;