ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Όταν μιλάνε οι θρύλοι…


Ότι ο Μάικλ Τζόρνταν λάτρευε το trash-talking το ξέρουμε όλοι, αφού ακόμα και στην τελετή εισόδου του στο Hall of Fame προσπαθούσε να «την πει» σε όλους κατά τη διάρκεια του λόγου του. Ότι θα άρχιζε να κάνει trash-talking και στους παίκτες του σήμερα… δεν το περιμέναμε.

Όμως, όταν μιλάει ο Τζόρνταν κανείς δεν τολμά να τον αμφισβητήσει. Ακόμη και όταν με τα λόγια του μειώνει το πιο λαμπρό αστέρι του μάρκετινγκ του NBA σήμερα, τον ΛεΜπρον Τζέιμς.

Όταν ζητήθηκε από τον Τζόρνταν να σχολιάσει την απόφαση του Τζέιμς να παίξει μαζί με τους Ουέιντ και Μπος στο Μαϊάμι, η «Αυτού Αέρινη Μεγαλειότητα» ήταν ξεκάθαρος. Και σκληρός. Σαν να ετοιμαζόταν να βάλει το σορτσάκι του και τα Air-Jordan για να πατήσει παρκέ και να διδάξει σε όλους του σύγχρονους «wannabes» ποιος θα είναι πάντα το απόλυτο αφεντικό.

«Δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση, όσο το σκέφτομαι, να έπαιρνα τηλέφωνο ποτέ τον Λάρι Μπερντ και τον Μάτζικ Τζόνσον και να τους έλεγα ‘Ας παίξουμε όλοι μαζί σε μια ομάδα’. Αλλά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν θα πω εγώ ότι έκανε κάτι κακό. Είναι μια απ’ τις ευκαιρίες που έχουν τα παιδιά σήμερα».

Και συνέχισε: «Εννοώ, και προσπαθώ να είμαι απόλυτα ειλικρινής, εγώ προσπαθούσα να κερδίζω αυτούς τους τύπους. Δεν ξέρω αν θα τους ήθελα στην ομάδα μου. Αν ήταν ποτέ στην ομάδα μου, τότε προφανώς… κοίτα την Dream-Team, τότε ήταν στην ομάδα μου και δεν ήταν καν ανταγωνιστικό το θέμα».

Τριπλό καρφί από τον Τζόρνταν, που με δύο προτάσεις άδειασε τον ΛεΜπρον, λέγοντας ότι και δεν έχει τα «άντερα» να παλέψει για πρωτάθλημα απέναντι στους καλύτερους, και ότι του λείπει εγωισμός, αλλά και ότι θα είναι απαράδεκτος αν χάσει τον τίτλο, αν είναι «ανταγωνιστικές» οι άλλες ομάδες.

Ο Τζόρνταν πάντα ήταν πολύ πείσμων και περήφανος για κάτι τέτοιο. Πάντα ήθελε να είναι ο κυρίαρχος σε μια ομάδα που ξεκάθαρα θα χτιζόταν γύρω του και θα στηριζόταν πάνω του. Κι αν νομίζετε ότι ο Τζόρνταν ήταν σκληρός σε όσα είπε για τον ΛεΜπρον, ακούστε και τον Τσαρλς Μπάρκλεϊ, ο οποίος πριν από λίγο καιρό είχε πει «εγώ στη θέση του, στην ηλικία του και στην κατάσταση που βρίσκεται, θα έμενα στο Κλίβελαντ για να παλέψω να πάρω τον τίτλο μόνος μου».

Ο Μπάρκλεϊ το πήγε ακόμα πιο μακριά, λέγοντας ότι ο Τζέιμς «τελείωσε», η υστεροφημία του δέχτηκε καίριο πλήγμα: «Δεν θα είναι ποτέ Τζόρνταν. Αυτή η απόφαση τον βγάζει οριστικά και ξεκάθαρα για πάντα από τη συζήτηση. Μπορεί πια να κερδίσει όσο θέλει».

«Θα ήταν αξιοσέβαστο το να κάτσει στο Κλίβελαντ και να προσπαθήσει να πάρει τον τίτλο ως ‘Ο Εκλεκτός’. Αν ο ΛεΜπρον έμενε στο Κλίβελαντ και αν κέρδιζε έναν τίτλο εκεί, αυτό θα ήταν κάτι που θα εκτόξευε την υστεροφημία του και τον θρύλο του. Ακόμη και μόνο ένας τίτλος στο Κλίβελαντ. Τώρα, όσους κι αν πάρει με το Μαϊάμι, είναι ξεκάθαρα στην ομάδα του Ντουέιν Ουέιντ».

Οι «παλιοί» δεν ήταν φειδωλοί στα λόγια τους, δείχνοντας και το χάσμα στη νοοτροπία των αθλητών τότε και τώρα. Η μόνη απάντηση που μπορεί να δώσει ο Τζέιμς είναι μέσα στο γήπεδο, αλλά και πάλι, ο Τζόρνταν και ο Μπάρκλεϊ δεν θα σταθούν καν να την ακούσουν. Γι’ αυτούς, ο Τζέιμς διάλεξε τον εύκολο δρόμο, δρόμο που κανείς από τους θρύλους δεν πρέπει να διαλέγει. Κι αυτό τον απομακρύνει από την εκλεκτή συντροφιά τους, η οποία του γύρισε την πλάτη και φαίνεται ότι δεν θα είναι πρόθυμη να τον δεχτεί ποτέ πια στους κόλπους της…

by Rasheed.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τοτε το NBA ηταν αιμα δακρυα και ιδρωτας.Τωρα ειναι ραστα μαλλι,μαγκια,μακρυ σορτσακι,καρφωματακια,πασουλες,γκιβ με φάιβ μαν και λοιπες μαλακιες.
Μονο οι Σελτικς,οι Λεικερς και κανα 2 άλλες ομάδες ιδρώνουν την φανελα και την ματωνουν για να κερδισουν.Οι υπολοιποι ειναι κλοουν με πορτοκαλι μπαλες...

Unknown είπε...

Κι αν δεχτούμε ότι ο Τζέιμς είναι ο "διάδοχος" του Τζόρνταν, παράλληλα δεχόμαστε ότι αντίστοιχης αξίας με Μπέρντ και Μάτζικ είναι ο Μπος και ο Ουέιντ;

Νομίζω πως όσο υπάρχουν παίκτες στο πρωτάθλημα όπως ο Κόμπε, που είναι μακράν ο μεγαλύτερος αστέρας, τότε τέτοιες συγκρίσεις δε μπορούν να γίνουν. Παρότι δεν τον έχω παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια, δυσκολεύομαι να καταλάβω κι όλο αυτό το χαμό για τον Μπος. Είναι καλύτερος από τους άλλους κορυφαίους ψηλούς του NBA?

arisff

Ανώνυμος είπε...

Πάντως υπάρχουν κι άλλοι που έχουν κάνει αντίστοιχη κίνηση, όπως ο Ντρέξλερ και ο Μαλόουν χωρίς να κατηγορηθούν.
Η αλήθεια είναι ότι ο Λεμπρόν βιάστηκε να κάνει αυτή την κίνηση. Οι Τζόρνταν και Σακίλ πήραν πρωτάθλημα στα 28 τους, ενώ ας μη μιλήσουμε για περιπτώσεις όπως οι Ολάζουον, Ρόμπινσον ή Γκαρνέτ.
Ο τελευταίος ίσως έκανε το ιδανικό deal. Πήρε πρωτάθλημα, υπέγραψε ένα παχύ συμβόλαιο χωρίς να θεωρηθεί δεύτερο βιολί, αλλά και διατηρώντας τη φήμη του στην προηγούμενη ομάδα, όπου ακόμη λατρεύεται (και θα λατρεύεται όταν θα βλέπει παίκτες όπως το Μίλισιτς στη θέση του).

Age of Basketball είπε...

Έχει διαφορά όμως. Άλλο να την κάνεις στα 26 κι άλλο στα 33 (Ντρέξλερ) ή στα 40 (Μαλόουν).

Ο Γκαρνέτ λόγω χαρακτήρα, αλλά και θέσης ποτέ δεν θεωρήθηκε ένας από τους καλύτερους ποτέ, ούτε από το μάρκετινγκ του NBA (που προωθεί τον Τζέιμς). Οπότε σίγουρα θα ξεσήκωνε λιγότερες αντιδράσεις ό,τι κι αν έκανε.

Κατά τα άλλα, είναι και θέμα γνώμης το αν καταδικάζει κάποιος τον Τζέιμς ή όχι. Πάντως, επιχειρήματα παικτών-θρύλων (μίλησε και ο Μάτζικ σχετικά) πάντα έχουν βαρύτητα στη συνείδηση του κόσμου. Και κανείς δεν έχει ταχτεί στο πλευρό του Τζέιμς.

Πλέον, οι περισσότεροι στις ΗΠΑ τον βλέπουν ως επιχειρηματία και όχι ως παίκτη. Θα μιλήσουμε κάποια στιγμή σχετικά και πιο αναλυτικά.
Rasheed.