ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Κληρώσεις για όλα τα γούστα


Έγινε την Πέμπτη η κλήρωση της Ευρωλίγκας και του Eurocup και έχουμε μια πρώτη εικόνα για το τι θα αντιμετωπίσουν οι 5 από τις 6 ομάδες μας (ο Πανελλήνιος είναι απευθείας σε όμιλο στο Eurocup και θα μάθουμε αργότερα) τη νέα σεζόν.

Πιο χειροπιαστή είναι η κλήρωση για Άρη, ΠΑΟΚ σε Eurocup και Μαρούσι στα προκριματικά της Ευρωλίγκας. Το Μαρούσι λογικά θα πρέπει να περάσει από τον πρώτο γύρο, αλλά η συνέχεια για να μπει στους ομίλους θα είναι πολύ δύσκολη.

Η Μπουντιβέλνικ είναι βατός αντίπαλος, καλή ομάδα αλλά όχι κάτι ξεχωριστό, και μπορεί να ξεπεραστεί ακόμη κι αν προβληματίσει τους «κιτρινόμαυρους», αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τη Χίμκι που ακολουθεί. Στο ζευγάρι αυτό το Μαρούσι δεν θα είναι το φαβορί, ενώ κι αν περάσει οι γαλλικές που (λογικά) το περιμένουν κάθε άλλο παρά εύκολες είναι. Γενικώς το επίπεδο στα προκριματικά της Ευρωλίγκας είναι αρκετά υψηλό με ομάδες πολύ δυνατές που αν «υποβιβαστούν» στο Eurocup (οι 14 που θα αποκλειστούν από τις 16) μπορούν εκεί να κάνουν πολύ καλή πορεία.

Στο Eurocup, ο ΠΑΟΚ δεν θα έχει καθόλου εύκολο έργο για να μπει στους ομίλους, αφού απέναντί του θα βρεθεί η ρωσική Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης. Η Σπαρτάκ δεν είναι ούτε από τις πλουσιότερες ούτε από τις πιο δυνατές ομάδες της Ρωσίας, αλλά είναι αρκετά δυνατή και αξιόμαχη. Η μάχη για τον ΠΑΟΚ εκ προοιμίου δεν θα είναι εύκολη.

Ανάλογα είναι τα πράγματα και για τον Άρη, που θα αντιμετωπίσει τη Λουκόιλ Ακαντέμικ. Η Ακαντέμικ είναι ουσιαστικά η ομάδα της Βουλγαρίας που ξεχωρίζει περισσότερο τα τελευταία χρόνια και η ομάδα που κατά παράδοση προσελκύει τους πιο γνωστούς παίκτες (στη Βουλγαρία πάντα) γηγενείς και κοινοτικούς. Δεν είναι υπερομάδα, αλλά δεν είναι και ομάδα που την παίρνεις αψήφιστα, θα πρέπει ο Άρης να παλέψει για να περάσει στους ομίλους.

Στην Ευρωλίγκα τα πράγματα είναι πιο εύκολα, αφού οι δύο «αιώνιοι» ενδιαφέρονται περισσότερο για τη δεύτερη φάση και το Top-16, μιας και ως εκεί η πρόκρισή τους είναι δεδομένη.

Ο Ολυμπιακός μοιάζει να έχει πιο δύσκολο όμιλο για την πρωτιά, αφού η Μάλαγα δείχνει ότι θα παρουσιαστεί πιο δυνατή από φέτος, ενώ είναι δεδομένο ότι η Ρεάλ θα παλέψει για να αποκτήσει… κάθε καλό παίκτη που κυκλοφορεί.

Για τον Παναθηναϊκό η κλήρωση μοιάζει λίγο καλύτερη, αφού είχε από το πρώτο γκρουπ την ΤΣΣΚΑ, που του χρόνου αλλάζει νοοτροπία με τον Βουγιόσεβιτς και κανείς δεν ξέρει πώς θα εμφανιστεί τους πρώτους μήνες, ενώ πήρε από το τρίτο γκρουπ τη Βαλένθια (που για μένα είναι απαράδεκτο το ότι ήταν στο τρίτο γκρουπ, αλλά γενικά τα γκρουπ της Ευρωλίγκας φέτος δεν έβγαζαν κανένα νόημα, όχι μόνο όσον αφορά τη Βαλένθια, αλλά και για Λαμποράλ, Παναθηναϊκό, Παρτιζάν, τουλάχιστον με βάση τα όσα ίσχυαν τόσα χρόνια). Δύσκολη θα είναι η Εφές Πίλσεν που και πάλι θα έχει στόχο το φάιναλ φορ, αλλά έχουμε βαρεθεί να τα γράφουμε κάθε χρόνο για τις τουρκικές, οπότε ας περιμένουμε να τις δούμε πότε θα επιβεβαιώσουν στο παρκέ τις καλοκαιρινές τους κινήσεις.

Αυτό που ίσως μπορούμε από τώρα να πούμε είναι ότι αν το Μαρούσι περάσει στους ομίλους καλύτερο θα ήταν παίξει στον όμιλο του Ολυμπιακού. Παρότι ο 1ος όμιλος μοιάζει να έχει πιο βατές ομάδες, δεν πάει να πει ότι αυτό θα είναι καλό για το Μαρούσι.

Με 3 ομάδες πιο δυνατές και τις Ρόμα, Μπαμπέργκ, θα ήταν «μετρημένα κουκιά» οι νίκες που θα έπρεπε να πάρει το Μαρούσι για να περάσει 4ο. Ενώ με τις Παρτιζάν, Προκόμ, Ζαλγκίρις (και το Μαρούσι) να παλεύουν για δύο θέσεις πρόκρισης, η κατάσταση μπορεί να μπλέξει πολύ. Πάντα οι πιο αδύναμες ομάδες που βρίσκονται σε όμιλο με ξεκάθαρα φαβορί έχουν ένα πλεονέκτημα για την πρόκριση σε σχέση με τις αντίστοιχες που… μπλέκουν πολλές μαζί. Βέβαια το Μαρούσι δεν ήταν τόσο τυχερό, οπότε αν περάσει θα πέσει στο δεύτερο σενάριο και τον 1ο όμιλο.

Το βασικότερο όλων το άφησα για το τέλος, καθώς όλα τα παραπάνω δεν έχουν καμία σημασία αν δεν δούμε με τι ρόστερ θα παραταχθούν οι ομάδες μας. Ο πιο εύκολος αντίπαλος γίνεται πολύ δύσκολος αν εσύ δεν είσαι ισχυρός και το αντίθετο. Οπότε υπομονή ως το φθινόπωρο για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για το θέμα.

by Rasheed.

Δεν υπάρχουν σχόλια: