ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Το καλοκαίρι του Τζέιμς


Με την 1η Ιουλίου να πλησιάζει, ο πυρετός στο NBA έχει φτάσει στα ύψη ως προς το τι θα κάνουν οι πιο «καυτοί» free agents του καλοκαιριού. Εννοείται ότι οι Αμερικανοί ασχολούνται όλη την ημέρα με τον ΛεΜπρον Τζέιμς, αφού και τα μέσα το έχουν… τερματίσει, φτιάχνοντας μέχρι και Λεμπρονόμετρο, ενώ το ESPN έχει φτιάξει ολόκληρο σάιτ προσπαθώντας να μπει στο μυαλό του Τζέιμς, έχοντας μέχρι και αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων την 1η Ιούλη.

Οι Αμερικάνοι ξέρουν όσο κανείς άλλος να προβάλλουν το προϊόν τους, οπότε η μανία με τον Τζέιμς έχει λογική, σε μια περίοδο που το NBA αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα όσον αφορά το πώς το προσλαμβάνει ο υπόλοιπος κόσμος.

Όταν το ESPN έβγαλε προς τα έξω τη συνάντηση του Τζέιμς με τον Ουέιντ και τον Μπος, τότε ακολούθησε πανζουρλισμός (το NBA έχει κανονισμό που απαγορεύει στους παίκτες να συναντιούνται για να αποφασίζουν μεταξύ τους πού θα παίζουν, αλλά οι εποχές είναι δύσκολες και ο Στερν δεν είναι χαζός, ξέρει να διαχειρίζεται το προϊόν του). Οι πληροφορίες λένε ότι οι τρεις συζήτησαν το ενδεχόμενο να παίξουν όλοι μαζί στους Χιτ και όλοι ήταν θετικοί, με τον Ουέιντ και τον Μπος να συμφωνούν, ενώ ο Τζέιμς ήταν λίγο πιο διστακτικός.

Το σενάριο αυτό σίγουρα μπορεί να προσφέρει μια ομάδα πρωταθλητισμού, με τους κανόνες βέβαια του Ουέιντ, που στους Χιτ είναι βασιλιάς κι έτσι θα μείνει. Η θεωρία του ντόμινο επιβεβαιώθηκε αμέσως, καθώς οι εφημερίδες μετά έγραψαν ότι σε τέτοια περίπτωση ο Πατ Ράιλι θα σκεφτόταν να επιστρέψει στην προπονητική, ότι αυτή η ομάδα θα μπορούσε να τελειώσει με 82-0 και 16-0 στα πλέι οφς (…σοβαροί να είμαστε), αλλά και ότι το NBA θα έχει πρόβλημα αν οι τρεις αστέρες περάσουν… 6-7 χρόνια μαζί στην ίδια ομάδα. Η άποψη αυτή στηρίζεται στη σκέψη ότι το NBA τροφοδοτείται από τις μεγάλες αντιπαλότητες μεγάλων παικτών που ο καθένας προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι καλύτερος απ’ τον άλλο (Μάτζικ vs. Μπερντ, Τζόρνταν vs. Μπάρκλεϊ, Ολάζουον vs. Ρόμπινσον, κ.τ.λ.). Αν όλοι παίζουν στην ίδια ομάδα το NBA χάνει.

Η άποψη δεν είναι λανθασμένη, την έχουμε εξάλλου επισημάνει εδώ και καιρό στο AoB, ότι δηλαδή οι αστέρες του NBA πια έχουν μια ροπή να μαζεύονται οι περισσότεροι στην ίδια ομάδα, μειώνοντας τη διασπορά, αλλά και το συνολικό επίπεδο της λίγκας. Όμως, υπάρχει και η αντίθετη άποψη, εξίσου σημαντική και σωστή. Ότι οι αυτοκρατορίες φτιάχνονται όταν βάζεις δίπλα στον Τζόρνταν τον Πίπεν και τον Ρόντμαν, δίπλα στον Αμπντούλ-Τζαμπάρ τον Μάτζικ, δίπλα στον Ντρέξλερ τον Ολάζουον, δίπλα στον Σακίλ τον Κόμπι. Και ότι οι αυτοκρατορίες πάντα τραβούν το ενδιαφέρον του κόσμου.

Ο Τζέιμς είναι εμφανώς αναποφάσιστος προς το παρόν, καθώς είναι πολλά αυτά που πρέπει να σκεφτεί. Υπάρχουν οι Χιτ που αν διώξουν τον Μπίσλι θα μπορούν να πάρουν Ουέιντ, Μπος, Τζέιμς όλους σχεδόν με το μάξιμουμ. Υπάρχουν και οι Νετς, οι Νικς και οι Κλίπερς, που έχουν μεγάλο χώρο, ουσιαστικά για δύο αστέρες, αλλά ήταν πάντα από τις χειρότερες ομάδες της λίγκας απ’ όταν ο Τζέιμς… μπήκε στην εφηβεία. Το τεράστιο θετικό τους; Κάθε μία από αυτές μπορεί να γίνει η «ομάδα του Τζέιμς», κάτι που δεν θα γίνουν ποτέ οι Μπουλς για παράδειγμα, όσα πρωταθλήματα κι αν πάρει ο ΛεΜπρον με αυτούς.

Οι Μπουλς ήταν, είναι και θα παραμείνουν η ομάδα του Τζόρνταν και όποιος άλλος αστέρας πάει εκεί θα μείνει για πάντα δεύτερος στη συνείδηση όλων. Όμως, πόσο δελεαστικό είναι για τον Τζέιμς να πάει σε μια ομάδα (από τις τρεις) την οποία έχει στο μυαλό του συνδυάσει με τον… πάτο του NBA; Θεωρώ ότι μόνο οι Νικς μπορούν να τον προσελκύσουν γιατί το Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν και η Νέα Υόρκη είναι κάτι διαφορετικό από κάθε άλλο γήπεδο ή πόλη.

Βέβαια, αν υπάρχει στη σκέψη του να παίζει σε ομάδα όπου θα είναι βασιλιάς, υπάρχουν και οι Καβαλίερς, όπου ήδη είναι βασιλιάς. Το θετικό των Καβαλίερς εκτός του ότι είναι γνωστή περιοχή για τον Τζέιμς; Ότι είναι στο… Οχάιο. Ο Τζέιμς είναι γέννημα θρέμμα του Οχάιο και του είναι σίγουρα δύσκολο να αφήσει την ιδιαίτερη πατρίδα του, ιδίως χωρίς να έχει πάρει τίτλο με αυτή. Και μιας και στον τίτλο η συζήτηση, σε δημοσκόπηση του ESPN όπου έχουν ήδη απαντήσει περισσότερα από 200.000 άτομα, το 40% (ήτοι 80.000) λέει ότι η υστεροφημία του Τζέιμς θα πληγεί ανεπανόρθωτα αν φύγει από το Κλίβελαντ χωρίς να έχει κατακτήσει τίτλο. Και αυτό είναι στο μυαλό του Τζέιμς.

Πέραν των παραπάνω, υπάρχουν οι Μάβερικς. Οι Μάβερικς που είναι ένα ιδιαίτερα ελκυστικό πακέτο για τον Τζέιμς, όσο κι αν θεωρούνται αουτσάιντερ. Πρώτον, έχουν τον Τζέισον Κιντ, με τον οποίο ο Τζέιμς έχει στενές σχέσεις, αλλά έχει δηλώσει και επανειλημμένως ότι θα ήθελε να παίξει μαζί του. Εκτός του Κιντ, υπάρχει και ο Νοβίτσκι, που μαζί με τον Τζέιμς πιθανότατα θα έφτιαχνε συνδυασμό που δεν θα μπορούσε να χάσει τον τίτλο (υπό φυσιολογικές συνθήκες και όχι αν παραδίδονταν τα κλειδιά της ομάδας στον ΛεΜπρον). Οι Μάβερικς έχουν και πολλούς άλλους παίκτες (Χέιγουντ υπό συνθήκες, Τέρι, Μάριον, Μπάτλερ) εκ των οποίων κάποιοι θα θυσιάζονταν για να αποκτηθεί ο Τζέιμς, αλλά οι υπόλοιποι θα στήριζαν μια πολύ δυνατή ομάδα. Ο Νοβίτσκι λέγεται ότι θα κάνει opt-out μόνο και μόνο για να μπορέσουν οι Μαβς να υπογράψουν τον ΛεΜπρον και μετά θα υπογράψει ξανά, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι δεν σκέφτεται καν να φύγει (αν έφευγε σίγουρα θα άλλαζε τον χάρτη του NBA, όπως έγινε και με τον Γκαρνέτ πριν 3 χρόνια, ή τον Γκασόλ πριν 2). Τέλος, οι Μάβερικς είναι η καλύτερη ομάδα απ’ όσες ζητούν τον Τζέιμς, η πιο έτοιμη. Κι αυτό ίσως μετρήσει.

Η 1η Ιούλη είναι κοντά και είναι βέβαιο ότι το θέμα θα μας απασχολήσει πάλι, είτε ο Τζέιμς διαλέξει την πιο σίγουρη λύση (Κλίβελαντ), είτε ρισκάρει (Νικς, Νετς, Κλίπερς), είτε δεχτεί να συμβιβαστεί χάριν μιας… «υπερφόρτωσης» αστέρων (Χιτ), είτε ρισκάρει την υστεροφημία του (Μπουλς), είτε πάει σε πιο δυτικές πολιτείες γοητευμένος από το ήδη υπάρχον υλικό εκεί (Μάβερικς).

by Rasheed.

Δεν υπάρχουν σχόλια: