ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Η σελίδα γύρισε με υποσχέσεις!


Η Ευρώπη έχει περάσει σε νέα εποχή. Ξεκάθαρα. Και αυτό φαίνεται από τις πρώτες κινήσεις της νέας διοίκησης του ευρωπαϊκού μπάσκετ, η οποία προσπαθεί να «διορθώσει» μερικές από τις παράλογες αποφάσεις της παλιάς.

Πολλά έχουν ακουστεί ήδη («ξεπληρώνουν το γραμμάτιο», «άρχισαν ήδη τα όργανα») από γνωστή μερίδα του τύπου, πολλά περισσότερα θα ακουστούν στη συνέχεια, αλλά αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί και σωστή, η πρώτη κίνηση της νέας διοίκησης της FIBA Europe ήταν απόλυτα σωστή και αναγκαία.

Ο Όλαφουρ Ράφνσον στην αρχή της θητείας του έκανε άμεσα κάτι αναγκαίο, καταργώντας το έκτρωμα του Βασιλακόπουλου, που είχε φέρει το ευρωπαϊκό μπάσκετ πολλά χρόνια πίσω, ακριβώς την εποχή που θα έπρεπε να ακολουθεί τους καταιγιστικούς ρυθμούς της ζωής μας. Είχαμε γράψει από την πρώτη στιγμή που είχε περάσει ότι ήταν ένα από τα χειρότερα συστήματα στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Οι δύο κατηγορίες δυναμικότητας για τη συμμετοχή στα Ευρωμπάσκετ ουσιαστικά στερούσαν από μια καλή φουρνιά παικτών την ευκαιρία να παίξουν σε Ευρωμπάσκετ για 3 ολόκληρα χρόνια (περισσότερα αν δεν τους… κάθονταν καλά οι χρονιές) εφόσον η χώρα τους ήταν στη δεύτερη κατηγορία (ή έπεφτε σε αυτή όταν εκείνοι άρχιζαν να παίζουν) και απαξίωναν το άθλημα στις θεωρητικά ασθενέστερες χώρες. Το είδαμε με το Μαυροβούνιο που είναι η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση, το είδαμε σε μικρότερο βαθμό και με άλλες εθνικές.

Ήταν πράγματι ένα σύστημα-έκτρωμα και δεν είναι καθόλου τυχαίες οι λέξεις που διάλεξε ο γενικός γραμματέας της FIBA Europe, Ναρ Ζανόλιν, για να μιλήσει για την κατάργησή του: «Το νέο σύστημα επιτρέπει σε όλες τις ομάδες να παίρνουν μέρος κάθε χρόνο σε μια διοργάνωση που βγάζει νόημα». Καθόλου τυχαία επιλογή λέξεων, καθώς το προηγούμενο σύστημα ήταν ανόητο.

Μαζί με την κατάργηση της δεύτερης κατηγορίας, η FIBA Europe αύξησε και τις ομάδες του Ευρωμπάσκετ, μεγαλώνοντας με αυτό τον τρόπο το ενδιαφέρον για τη διοργάνωση. Ίσως η Ευρώπη δεν ήταν ακόμη έτοιμη για 24 ομάδες, ώστε να παραμείνει η διοργάνωση πολύ δυνατή, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ο αριθμός των ομάδων πρέπει να είναι τέτοιος που να «βγαίνουν» τα μαθηματικά για τα διασταυρώματα στις επόμενες φάσεις και ο αριθμός «20» (που θεωρώ ότι τώρα θα ήταν ο ιδανικός) δεν προσφέρεται για κάτι τέτοιο.

Η αύξηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θεωρώ ότι έπρεπε να έχει γίνει τουλάχιστον εδώ και μια πενταετία, καθώς θα βοηθήσει το μπάσκετ να γίνει πιο «παγκόσμιο», πιο εμπορεύσιμο, θα αυξήσει το ενδιαφέρον και σε άλλες χώρες εκτός από τις… πλέον ύποπτες και θα φέρει σταδιακή ανάπτυξη του αθλήματος και σε αυτές.

Όσο για την τελευταία αλλαγή, αυτή της ύπαρξης 14 παικτών αντί για 12 στα ρόστερ των ομάδων στα Ευρωμπάσκετ, εντάξει, μιλάμε για το αυτονόητο. Θυμάμαι εμάς να το λέμε εδώ και τουλάχιστον 10-15 χρόνια ότι πρέπει να γίνει, το άκουγα από πολλές πλευρές, χαίρομαι που επιτέλους κάποιος από τα «κεφάλια» του ευρωπαϊκού μπάσκετ αποφάσισε να το κάνει. Μόνο καλό θα κάνει στις διοργανώσεις, καθώς μεγάλοι παίκτες που είναι ανέτοιμοι για το τζάμπολ του πρώτου αγώνα, θα μένουν στο ρόστερ μιας ομάδας για τη συνέχεια της διοργάνωσης και θα έχουμε την ευκαιρία να τους δούμε, ενώ σε περίπτωση τραυματισμού παίκτη κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης δεν θα χαλάνε οι ισορροπίες.

Η νέα εποχή στο ευρωπαϊκό μπάσκετ μπήκε με τη νέα διοίκηση να κάνει πολύ σημαντικά βήματα προς τα μπρος και να δείχνει ότι είναι έτοιμη να πετάξει από την καμπούρα του μπάσκετ τα βαρίδια του παρελθόντος, που επέμεναν σε αναχρονιστικές αποφάσεις και συστήματα και είχαν αναγκάσει το μπάσκετ να είναι όμηρος και δέσμιος τακτικών που το έφερναν πολύ πίσω και το εμπόδιζαν απ το να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί. Πρώτο δείγμα θετικό και η συνέχεια υποσχόμενη.

by Rasheed.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η απόφαση για τους 14 παίκτες είχε παρθεί εδώ και καιρό και τώρα απλώς εφαρμόζεται, απ’ότι διάβασα. Το ευρωμπάσκετ με τις 24 ομάδες (!!!) νομίζω όλοι καταλαβαίνουμε ότι είναι ανεφάρμοστο από οικονομικής πλευράς και σίγουρα θα «κρεμάσει» και θα κουράσει τον κόσμο από πλευράς ενδιαφέροντος. Άσε που επιβαρύνει με πολλούς έξτρα αγώνες το ήδη υπερβολικά βεβαρυμμένο πρόγραμμα των παικτών. Και η κατάργηση των κατηγοριών είναι τουλάχιστον πρόωρη. Αυξάνει τους αγώνες άμεσα χωρίς να αυξάνει το ενδιαφέρον. Και το παράδειγμα του Μαυροβουνίου είναι μάλλον ακραίο. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι πρόκειται για καινούργια χώρα που δημιούργησε την ομάδα της εκ του μηδενός!

Age of Basketball είπε...

Μια απόφαση μετράει απ' όταν εφαρμόζεται. Όχι απ' όταν είναι στα χαρτιά. Οι 24 ομάδες ανοίγουν νέες αγορές. Οι αγώνες δεν πάει να πει ότι θα είναι πολύ περισσότεροι. Το Ευρωμπάσκετ θα αλλάξει σύστημα. Το πρόγραμμα των επαγγελματιών δεν είναι υπερβολικά βαρύ. Αυτή είναι η δουλειά τους. Μην βλέπεις κάτι μόνο από την πλευρά της ισχυρής ομάδας, δεν είναι αυτό το μπάσκετ. Το παράδειγμα δεν είναι ακραίο. Η κατάργηση των κατηγοριών δεν μπορεί να είναι πρόωρη όταν μιλάμε για το χειρότερο σύστημα στην ιστορία του μπάσκετ, που δεν έπρεπε να έχει καν ξεκινήσει.

voyio είπε...

Καιρός ήταν! Το προηγούμενο σύστημα ήταν τραγελαφικό και αποτελούσε αφορμές λοιδωρίας για το σύστημα του Eurobasket και κατά συνέπεια μείωνε το κύρος του αθλήματος αν καθόσουν να συγκρίνεις αντίστοιχες ευρωπαϊκές διοργανώσεις άλλων αθλημάτων στα πλαίσια εθνικών ομάδων.
Οπωσδήποτε είναι μια θετική αρχή ώστε να αρχίσουν να εξαλείφωνται οι χρόνιες στρεβλώσεις που επικρατούν στις διεθνείς διοργανώσεις.
Μην ξεχνάμε ότι έξτρα προκριματικοί γύροι όπως και προολυμπιακά τουρνουά πάντα κούραζαν ομάδες και κοινό.
Η απόφαση για ρόστερ 14 παικτών αποτελεί επίσης σημαντική βελτιωτική κίνηση. Μην ξεχνάμε ότι στο προηγούμενο Eurobasket ουσιαστικά αποτελούσε και αίτημα των προπονητών με μπροστάρη τον Τάνιεβιτς.

Pigman είπε...

Ευρωμπασκετ καθε 2 χρονια με 24 ομαδες... ναι φιλε, βγαζει πολυ νοημα, τι να σου πω.

Καλυτερα να εκαναν ενα πρωταθλημα και τις 50 χωρες να τελειωναμε.

Σε λιγο θα δουμε Ευρωμπασκετ Ισλανδια, Μαλτα και Κοσοβο.

Patrick Star είπε...

Δεν είναι κακές οι κινήσεις, ας το δοκιμάσουμε στην τελική και ας δούμε που θα πάει...

Αν θέλουμε να μην είναι τόσο επιβαρυμένοι οι αθλητές (που είναι, αρκετοί παίζουν και NBA) θα πρότεινα να γινόταν το ευρωμπάσκετ κάθε 4 χρόνια και όχι κάθε 2. Έστω το 1 καλοκαίρι στα 4 θα είναι σημαντικό για αρκετούς αθλητές. Σε τελική ανάλυση, με 24 ομάδες, πλέον όλες, σχεδόν, οι χώρες θα παίρνουν μέρος. Ας είναι για λιγότερες φορές δεν πειράζει. Ως φίλος του μπάσκετ δε θα ήθελα να δω κάτι τέτοιο βέβαια, ωστόσο οι αθλητές είναι εκείνοι που παίζουν...

Ανώνυμος είπε...

Κατα τη γνωμη μου, οι δυο κατηγοριες ηταν το χειροτερο μαπσκετικο μετρο που εχει παρθει απο καταβολης του αθληματος, παγκοσμιως! Και αργησε να καταργηθει! Ακραιο δεν ειναι το Μαρυοβουνιο, ακραιο ειναι να του απαγορευεις να διεκδικησει την εισοδο σε μια διοργανωση. Αν ο Νοβιτσκι εβγαινε την περιοδο των κατηγοριων, θα καναμε 4-5 χρονια να τον δουμε σε μεγαλη διοργανωση. Να ειμαστε σοβαροι.

Το μπασκετ ειναι για τον κοσμο και με 24 ομαδες θα ειναι πιο ενδιαφερον. Σιγα τη μειωση των ντερμπι, λες και τωρα παιζονταν 20 κλειστα ματς σε ενα Ευρωμπασκετ. Θα λλαξει λιγο το συστημα, οι παικτες θα παιζουν τα ιδια ματς και τα ντερμπι, θα γινονται οπως παντα στην οχταδα.