ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Τα είχε όλα!


Ο τρίτος τελικός τα είχε όλα. Ανατροπές, ένταση, πάθος, νεύρα, καλές και κακές μπασκετικές στιγμές, εναλλαγή συναισθημάτων. Ο Ολυμπιακός μπορεί να τραβάει τα μαλλιά του απογοητευμένος γιατί έχασε ένα δικό του παιχνίδι, ο Παναθηναϊκός μπορεί να πανηγυρίζει ευτυχισμένος γιατί γύρισε ένα παιχνίδι που η λογική το έδειχνε χαμένο. Έτσι, πήγαμε στο 2-1 και η συνέχεια την Κυριακή στο ΣΕΦ.

Στα πρώτα 28 λεπτά του αγώνα ο Ολυμπιακός ήταν σαφώς καλύτερος και έδειχνε στο παρκέ ότι είχε όλους τους τρόπους για να σταματήσει τον Παναθηναϊκό. Μετά το 25-17 της πρώτης περιόδου, οι «πράσινοι» περιορίστηκαν από την άριστη «ερυθρόλευκη» άμυνα στους 21 πόντους σε 18 λεπτά και έδειχναν να τα έχουν χαμένα. Πολλά λάθη, κακές επιθέσεις, συστήματα που κολλούσαν και οδηγούσαν σε καταδικασμένες ατομικές προσπάθειες, πάθος και ενέργεια που ούτε καν πλησίαζαν τα αντίστοιχα των αντιπάλων τους. Έτσι, δικαιολογημένα φτάσαμε στο 46-60, με το παιχνίδι να «φωνάζει» για διπλό και για σπάσιμο έδρας.

Μέχρι τότε ο Ολυμπιακός είχε εκμεταλλευτεί την ευστοχία του στα τρίποντα, με τον Παναθηναϊκό να παίζει λάθος άμυνα, ιδίως πάνω στον Τσίλντρες, που εντελώς μόνος του είχε 4/6 σουτ έξω από τα 6.25 μέτρα. Μπορεί η οδηγία αρχικά να είναι ο Τσίλντρες να μένει μόνος στο τρίποντο για να εμποδιστεί η διείσδυσή του, αλλά μετά τα δύο πρώτα εύστοχα αυτό έπρεπε να αλλάξει. Δίπλα στον Αμερικανό, ο Γιάννης Μπουρούσης έκανε το καλύτερο παιχνίδι της χρονιάς βάζοντας 17 πόντους με 5/5 σουτ και 4/4 βολές, διαλύοντας κάθε σύστημα αξιολόγησης.

Όλα αυτά μέχρι περίπου το 30ο λεπτό. Μετά ο Ολυμπιακός μπροστά στην εικόνα της νίκης (και του συνεπαγόμενου ορισμού του ως φαβορί στους τελικούς) κατέρρευσε ψυχολογικά και, επακόλουθα, αγωνιστικά. Ο Γιαννάκης έκανε αλλεπάλληλες αλλαγές από τον πάγκο, έπαιρνε απανωτά τάιμ άουτ, αλλά οι παίκτες του δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν την πίεση του αγώνα. Όταν αυτό συμβαίνει μέσα στη διάρκεια ενός ματς, τότε είναι πολύ λίγα αυτά που μπορεί ένας προπονητής να κάνει για να αλλάξει το μυαλό των παικτών του. Χρόνο δεν έχει για να τους ηρεμήσει, το μόνο που του μένει είναι να σχεδιάζει επιθέσεις και να κάνει αλλαγές. Ο Γιαννάκης το έκανε αυτό συνεχώς, όμως σίγουρα έχει και αυτός ευθύνες για την ανατροπή του σκορ. Και μάλιστα αρκετές. Τέτοια κατάρρευση και τόσο κακή εικόνα στο 4ο δεκάλεπτο είναι απαράδεκτα για ομάδα τέτοιου επιπέδου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Παναθηναϊκός δεν είχε ψυχολογία νίκης για μεγάλο διάστημα αφότου ο Ολυμπιακός σταμάτησε να σκοράρει. Από το 46-60 ο Παναθηναϊκός χρειάστηκε περισσότερα από 5 λεπτά για να βάλει 7 πόντους και να πλησιάσει σε 53-60. Το τρίποντο του Τσαρτσαρή και οι φάσεις του Μπατίστ άλλαξαν όλη την ψυχολογία και το μομέντουμ του αγώνα, με τους «πράσινους» να είναι πολύ έμπειροι και ικανοί ώστε να χάσουν όταν πέρασαν μπροστά με τον κόσμο να παραληρεί στις εξέδρες.

Το αδικαιολόγητο για τον Ολυμπιακό δεν είναι η άμυνα (δέχτηκε σε 12 λεπτά 33 πόντους), αλλά η επίθεση. Ο Μπουρούσης επανήλθε στα χειρότερα στοιχεία που έχει δείξει και σηκωνόταν να σουτάρει χωρίς ψυχολογία ακόμη και μέσα από τη ρακέτα, ο Κλέιζα κρύφτηκε, ο Τεόντοσιτς έχασε το καθαρό μυαλό του, ο Παπαλουκάς αντί να ηρεμήσει τους υπόλοιπους έκανε απανωτά λάθη και, γενικά, ο Ολυμπιακός μέσα σε ελάχιστο διάστημα έχυσε την καρδάρα με το γάλα που γέμιζε σε όλο το παιχνίδι. Έπρεπε να περιμένει την ύστατη προσπάθεια του Παναθηναϊκού. Κανείς πρωταθλητής δεν παραδίνει τα όπλα εύκολα και από τα μισά του αγώνα.

Δυστυχώς, πρέπει να αναφερθούμε και στη διαιτησία, που σε πολλά σημεία του ματς ήταν τραγελαφική. Ο Ολυμπιακός δικαιολογημένα διαμαρτύρεται για τα βήματα του Γιασικεβίτσιους στο 51-60 στο τέλος της τρίτης περιόδου, όπου ο Λιθουανός κατήργησε την έννοια του σταθερού. Δικαιολογημένα φωνάζει για την τάπα του Τσίλντρες πάνω απ’ το στεφάνι λίγο μετά, τάπα καθόλα νόμιμη, ενώ στον αιφνιδιασμό που καταλήγει σε καλάθι και φάουλ του Μπατίστ, το φάουλ είναι ξεκάθαρα επιθετικό πάνω στον Τεόντοσιτς και το σφύριγμα ανάποδο. Αυτά είναι 7 πόντοι αμέσως αμέσως και σε τέτοιο ματς μπορούν να διαμορφώσουν αποτέλεσμα. Λάθη έγιναν κι άλλα και απ’ τις δυο πλευρές (κινητά σκριν που δίνονταν μόνο απ’ τη μία πλευρά, λάθος αποφάσεις για το ποιος έβγαλε την μπάλα, ανοχή σε σκληρές άμυνες), αλλά τα παραπάνω τρία ήταν τα πιο χειροπιαστά, σημαντικά και απαράδεκτα (γιατί ήταν ξεκάθαρα).

Όμως, ο Ολυμπιακός θα έπρεπε να έχει κερδίσει και με αυτά. Το παιχνίδι το έχασε μόνος του εκείνος, δεν του το έκλεψε η διαιτησία. Με ένα σωστό επιθετικά συντηρητικό τέταρτο δεκάλεπτο οι «ερυθρόλευκοι» θα είχαν κερδίσει το ματς. Για το 28-10 της τελευταίας περιόδου και το 33-10 των τελευταίων 13 λεπτών δεν φταίει η διαιτησία, αλλά αποκλειστικά ο Ολυμπιακός.

Στατιστικά το παιχνίδι ήταν μοιρασμένο, αλλά όχι σε όλη τη διάρκειά του. Οι δύο ομάδες μονοπώλησαν ορισμένες περιόδους μέσα σε αυτό, απλά στο τέλος η στατιστική τους ήρθε στα ίδια περίπου. Πέρα από τα νούμερα, μετράει το ποιος θα φύγει με το ροζ φύλλο στην τσέπη.

Σε ατομικό επίπεδο, πέραν του Μπουρούση που μέχρι την τελευταία περίοδο ήταν απίστευτος, ο Παπαλουκάς δεν ήταν κακός με 4 ασίστ και 6 κλεψίματα, αλλά τα 6 λάθη ήταν καταδικαστικά για την ομάδα του από παίκτη τέτοιας εμπειρίας (έχει το ελαφρυντικό του τραυματισμού). Ο Τσίλντρες ήταν καλός, αλλά περισσότερο στην επίθεση (ιδίως στα πρώτα 15 λεπτά η άμυνά του ήταν μέτρια), ο Βούισιτς ήταν καλός, ο Κλέιζα μέτριος, ο Μπέβερλι πολύ καλός αλλά απαράδεκτα νευρικός ακόμη κι όταν ο Ολυμπιακός ήταν μπροστά, ο Πεν πρόσφερε μόνο στην άμυνα και όχι τόσο όσο στα προηγούμενα ματς, ο Σχορτσανίτης δημιουργούσε πρόβλημα στην άμυνα όσο έπαιξε και γι’ αυτό δεν ξαναμπήκε (θα έπρεπε να δοκιμαστεί στην τέταρτη περίοδο) και ο Τεόντοσιτς δεν ήταν καλός.

Από τον Παναθηναϊκό, ο Πέκοβιτς ήταν μεστός και σταθερός στη ρακέτα, ο Νίκολας κράτησε μόνος του τον Παναθηναϊκό μέχρι το 15ο λεπτό, ο Μπατίστ ήταν καλός, ιδίως στο δεύτερο ημίχρονο στην ανατροπή, ο Σπανούλης έδειξε την κλάση του ανακάμπτοντας από ένα πολύ κακό πρώτο μέρος για να είναι ο καλύτερος τη στιγμή της ανατροπής, ο Περπέρογλου ήταν καλός (αν και αμυντικά έπαιζε λάθος) και ο Διαμαντίδης απλά μέτριος για την αξία του. Ο Τσαρτσαρής βοήθησε (το τρίποντό του μέτρησε πάρα πολύ στην ψυχολογία όλων), ενώ ο Φώτσης δεν μπήκε στο κλίμα του αγώνα.

Έτσι, ο Παναθηναϊκός έκανε το 2-1 και η σειρά μεταφέρεται στο ΣΕΦ την Κυριακή με το άγχος για τη νίκη να πηγαίνει στο «κόκκινο» αυτή τη φορά. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να κερδίσει αν θέλει να αποκτήσει άλλη μία ευκαιρία για να σπάσει την έδρα του Παναθηναϊκού, ενώ οι «πράσινοι», χωρίς άγχος, είναι μπροστά στην πρώτη τους ευκαιρία για να πάρουν τον τίτλο.

by Rasheed.

Υ.Γ.: Δυστυχώς ανάμεσα στα «όλα» που είχε το παιχνίδι είχε και τη γνωστή καφρίλα των ελληνικών γηπέδων, σε μεγαλύτερο βαθμό από τις προηγούμενες φορές. Ειδικά ο καραγκιόζης που προσπαθούσε με το λέιζερ να πετύχει επί μία ώρα την κάμερα δεν θα έπρεπε να ξαναπατήσει σε γήπεδο μπάσκετ (και πολλοί άλλοι μαζί του).

Υ.Υ.Γ.: Για τη νοοτροπία της διοίκησης του Ολυμπιακού σχετικά με τις δηλώσεις, έχω ξεκαθαρίσει ότι διαφωνώ απόλυτα και τη θεωρώ κακή για το μπάσκετ.

26 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα είναι καλύτερο για όλους αν στους τελικούς παίζουν ξένοι διαιτητές. Οι Ελληνες επηρεάζονται υπερβολικά από την έδρα. Και δεν μιλάω μόνο για το σημερινό ματς.

Henry Turner

Giallou είπε...

Κατ αρχήν θέλω να δώσω συγχαρητήρια για το blog και την ανάλυση την οποία γίνεται με παρονομαστή πάντα το μπάσκετ.

Δεν διαφωνώ πουθενά με το κείμενο, με λυπεί πραγματικά πολύ η διαιτησία και εν θερμώ με εξόργισε, αλλά με απογοητεύει περισσότερο η διαχείρηση της διαφαινόμενης νίκης απ το 28' και μετά.

Δεν ξέρω τι μπορεί να αλλάξει για να καταφέρει ο Ολυμπιακός να κερδίσει το πρωτάθλημα φέτος, αλλά η ομάδα έχει τόσες δυνατότητες που αδικεί τον εαυτό της. Και η διαιτησία που αδικεί 2 απ τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

aba είπε...

Tromero sproximo ston PAO. Kai den einai oi memonomenes faseis. Einai i anoxi pou edeixan oi diaitites sto skliro paixnidi tou PAO. Apeira faoul pou apla den sfurizontan. Pos na balei meta kalathi o Osfp?

Xeirotera kai apo kats. Den itan sta oria tou epitreptou. Itan ksekathara pera apo ta oria i amuna tou PAO. Kai den sfurizontan tipota.

P.S. Den eimai opados tou Olympiakos. Oute tou PAO.

Unknown είπε...

Επιτέλους κάποιος λέει τα πράγματα με το όνομα τους. Ακόμα διαβάζω στα σάιτ αυτό που άκουσα και στην τηλεόραση για την ιδιοφυϊα του Γιασικεβίτσιους. Πρέπει να αλλάζει δύο φορές σταθερό. Τρεις διαιτητές και τρεις σχολιαστές, κανείς δεν το είδε?!

Κατά τα άλλα έχετε ένα δίκιο στην κριτική σας προς τον Ολυμπιακό, ότι έπρεπε να κερδίσει παρόλ' αυτά, ωστόσο το ματς ήταν πολύ νευρικό για να δούμε τα πράγματα ανεξάρτητα. Η αλήθεια είναι ότι σε όλο το ματς η ψυχολογία έπαιζε μπάσκετ και η ομάδα που είχε το μομέντουμ στρίμωχνε άσχημα τον αντίπαλο.

Ενδεικτικά, ο προ μομέντουμ (βλ. διαιτητικές φάσεις) ΠΑΟ έκανε μαζεμένες λάθος πάσες στην επίθεση, έβγαζε αιφνιδιασμό δύο με κανέναν με το Σπανούλη να χάνει το καλάθι, ενώ μετά πήρε επιθέσεις πάνω του. Με εξαίρεση το μισό τελευταίο δεκάλεπτο περίπου, η άμυνα του Ολυμπιακού ήταν για σεμινάριο, παρότι ο Νίκολας τα 'βαζε κι από το σπίτι του.

Η επίθεση του ήταν και πάλι πολύ κακή και πήρε πάρα πάρα πολλούς πόντους από τρίποντα που δε βάζει συνήθως (Μπουρούσης, Τσίλντρες, Μπέβερλι!!). Αυτό με έριξε εντελώς έξω στην πρόβλεψη που είχα κάνει ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει τύχη. Διαψεύστηκα, ο Ολυμπιακός με σωστή διαιτησία πιστεύω είχε το διπλό. Ο ΠΑΟ δεν έδειχνε σημεία ανάκαμψης, το ματς γινόταν κλειστό, η επίθεση του ΟΣΦΠ όντως τραγική στο τέλος αλλά και του ΠΑΟ δεν πήγαινε πίσω, οπότε λογικά δια πυρός και σιδήρου είχε τον πρώτο λόγο. Πλέον δύσκολα θα ξαναβάλει τόσα τρίποντα στο ΟΑΚΑ για να διεκδικήσει νίκη (και πρωτάθλημα). Διακινδυνεύοντας να πέσω ξανά έξω, πιστεύω πως σχεδόν κρίθηκε η σειρά των τελικών στο (αποκορύφωμα) καλάθι και (πέμπτο τεόντοσιτς) φάουλ του Μπατίστ.

Μαζί και η τύχη του Γιαννάκη, που το παλεύει όσο μπορεί και δείχνει τις αρετές του, αν και ο σχεδιασμός της ομάδας από την αρχή είναι πολύ κακός. Παρατηρώ ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει ούτε έναν σουτινγκ γκάρντ. Μόνο το Χαλπερίν που δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής. Ούτε έναν. Ένα τριάρι (Βασιλόπουλος-Παπανικολάου είναι εκτός ροτέισον) κι αυτό χωρίς σταθερό σουτ, τέσσερις σέντερ και τέσσερις πλέι μέικερ -οι δύο με παρεμφερή χρήση, πέντε αν προσθέσουμε και τον συχνά στη δωδεκάδα (μόνο) Σλούκα. Τέλος πάντων αυτά τα λέμε και μες τη χρονιά, αλλά δεν είναι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα και την κακή χημεία του Ολυμπιακού στα κλειστά ματς όπως οι τελικοί.

Και κάτι τελευταίο. Στο 7-0 του αγώνα, η κάμερα δείχνει το Διαμαντίδη μετά το λέι απ-κάρφωμα του να φτύνει τον Τεόντοσιτς....

arisff

Ανώνυμος είπε...

μην ειστε απολυτοι ρε παιδια!
οχι και δεν επαιξε ρολο η διαητησια,οταν σε καθε επιθεση μεχρι τη νισοφαρριση και λιγο μετα γινονταν 3-4 φαουλ απο την "σκυλισια" αμυνα του παναθηναικου ,οταν μετρησαν ακαλθια του παναθηηναικου που δε θα επρεπε να μετρησουν(πχ γιασικεβιτσιους,το καθαρο διωξιμο της μπαλας απο την στεφανη του τσιλντρες κ.α).Εχουν ευθυνη οι παιχτες του ολυμπιιακου αλλα οταν σε παει ετσι η διαιτησια ,χανεις την συγκεντρωση σου και απλα δεν ακολουθεις.Αν ειχαν την συγκεντρωηση που επρεπε το ματς ισως εξελισοτανε διαφορετικα.
ΥΓ:το αντιαθλιτικο του κλειζα ποσο πιο πολυ ηταν σε σχεση με του Πεκοβιτς;ΚΑι ολοι ξερουμε γιατι δωθηκε εκεινη την στιγμη,ηταν η αχίλλειος φτερνα των προθεσεων των διατητων αποψε,αυτο το σφυριγμα.

Ανώνυμος είπε...

Και κατι ακομα,η δηλωση Ομπραντοβιτς Και Μανο Παπαδοπουλου ποσο κακο κανουν στο μπασκετ;ΜΕ το συμπαθειο δηλαδη θεωρω υπερβολικο οτι η δηλωσεις μποθντουρη κανουν κακο στο μπασκετ ..οταν ειναι ξεκαθαρο τι κανει κακο στη τελικη..Ας φερουμε Ισπανους διαιτητες του χρονου αλλιως θεωρω την εξοδο Αγγελοπουλων απο το αθλημα τουλαχιστον την πιο τιμια και ντομπρη κινηση που μπορουν να κανουν για τους Φιλαθλους του αθληματος,οσο και αν αυτο τους πονεσει.

Age of Basketball είπε...

Ένα σχόλιο για το τελευταίο μήνυμα: Δεν αναφερόμαστε στις δηλώσεις του Μπουντούρη αλλά στην απαγόρευση δηλώσεων των παικτών από τη διοίκηση. Το έχουμε ξεναγράψει λίγες ημέρες πριν.

George είπε...

Για τα περί ψυχολογίας:

Είσαι στην έδρα του αντιπάλου σου, κερδίζεις με διψήφια διαφορά και φαίνεται ότι μετά από προσπάθεια χρόνων θα δικαιωθείς με μια νίκη η οποία κατά τα φαινόμενα θα σου χαρίσει και το πρωτάθλημα. Η ψυχολογία σου είναι, προφανώς, πολύ καλή.

Δεν μπορείς όμως να περιμένεις να σου πάνε όλα καλά από αυτό το σημείο και μετά, πρέπει και να προσπαθήσεις. Ναι, τα σφυρίγματα ήταν λανθασμένα, αλλά δεν ήταν αυτά που ανέτρεψαν ολόκληρη τη διαφορά.

Αν εκείνη τη στιγμή δεν έχεις την ψυχολογία να "σκυλιάσεις" και να τα δώσεις όλα για να μη χαθεί η ευκαρία, τότε κάτι κάνεις λάθος. Αν τα παρατάς, τότε φταις μόνο εσύ και κανείς άλλος.

Age of Basketball είπε...

@Arisff: Ο σχεδιασμός του Ολυμπιακού έχει πρόβλημα από την απόκτηση Ουέιφερ. Αυτό λέμε όλο το χρόνο, αυτό χάλασε τις ισορροπίες, αυτό κόστισε στο να μην υπάρχει σουτινγκ γκαρντ. Όταν ο BEN το έγραψε πρώτη φορά το Σεπτέμβριο πολλοί τον είπαν παράλογο και... άσχετο με το NBA. Μετά δικαιώθηκε πανηγυρικά όμως και το έχουν δει πια όλοι.

@ανώνυμος7:04: Δεν ανέφερα ότι η διαιτησία δεν έπαιξε ρόλο. Ανέφερα ότι κι έτσι θα έπρεπε να έχει κερδίσει ο Ολυμπιακός, παρά τη διαιτησία. Και ότι για τη δική του κατάρρευση δεν φταίει η διαιτησία. Το φάουλ του Πέκοβιτς θα μπορουσε να δοθεί αντιαθλητικό συμφωνώ, όμως του Κλέιζα ήταν "περισσότερο", τράβηξε φανέλα. Του Μπέβερλι δεν ήταν.
Rasheed.

Unknown είπε...

Νομίζω είναι κάπως υπερβολικό να το εντοπίζουμε στον Ουέιφερ. Όσο λάθος κι αν ήταν η απόκτηση του, είτε φαινόταν από πριν είτε όχι, εφόσον έφυγε έπρεπε να αντικατασταθεί με σούτινγ γκάρντ. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με δύο 2άρια, τον ένα τον έδιωξε (καλώς, το δέχομαι) και τον άλλο τον κράτησε για την Ευρωλίγκα. Αντ' αυτού έχει 4-5 άσσους. Οκ δε λέω, νευραλγική η θέση, αλλά παραείναι πολλοί. Εννιά παίκτες (μαζί με τους 4 σέντερ) παίζουν σε δύο θέσεις.

Όσο μπλεγμένη και καταστροφική να είναι η υπόθεση του Ουέιφερ, δε γίνεται να περιορίζεται μόνο εκεί ο κακός σχεδιασμός. Τέλος πάντων, ειδικά για τον Ολυμπιακό αυτό το θέμα δεν είναι της παρούσης, εμείς βέβαια φίλαθλοι είμαστε και ό,τι θέλουμε μπορούμε να το λέμε.

arisff

Παντελής Κεραμίδας είπε...

Τα ιδια και τα ιδια με τη διαιτησια, ανακαλυψαμε ξανα την Ιερουσαλημ... Οταν αποφασισουν οι Αγγελοπουλοι να γινουν παιδια του λιμανιου θα αλλαξει και η διαιτησια υπερ τους. Οταν κατεβαινε ο Κοντος με τη γραβατα και εριχνε σφαλιαρες ολοι φιμωτρο (και 1ος ο Σκουντης). Σχετικα με τον αγωνα θεωρω υπευθυνο τον Γιαννακη. Ειναι φανερο τι δεν μπορει να διαχειριστει τους παιχτες.. ειναι ανηκουστο μετα το 46-60 να μην εχει γινει μια σωστη επιθεση απο τον ολυμπιακο. Το εχω ξαναπει δεν υπαρχει ενα συστημα πανω στον Κλειζα (εφαρμοσιμο επι παρκε), δεν υπαρχει εναλλακτικο play οταν ειναι ο Σοφο στο παρκε, πασα στο ποστ και τελος, μπηκε καλως δεν μπηκε ξανα το ιδιο. Το θεμα του σουτιγκ γκαρ ειναι δεδομενο εδω και πολυ καιρο, δεν επρεπε να υπαρξουν καποια plays που να μειωνουν το κενο; Ακομη βλεπω οτι με το παραμικρο οι παιχτες χανουν τον ελεγχο των νευρων τους και αυτο θεωρω οτι ειναι θεμα αποδυτηριων... Οσο για τον Παναθηναικο δεν νομιζω να την πατησει ξανα ετσι, λιγο δυσκολο για τον Ομπραντοβιτσ. Παντως φετος θεωρω οτι ο Σπανουλης ειναι η αχιλλειος πτερνα της ομαδος, δεν εχει ρυθμο στο παιχνιδι του, ευκολα λαθη, δεν ξερω πιστευω θελει ενα restart γιατι εχουμε και εθνικη μπροστα μας και τοτε γεια σας...Παιδια μην χρησιμοποιητε συνεχεια τη λεξη μομεντουμ γιατι θυμιζετε Σκουντη και τον εχω βαρεθει. ασε που δεν παιρνει χαμπαρι το ματς ή τουλαχιστον δεν θελει που ειναι χειροτερο...

Age of Basketball είπε...

Το δέχομαι αυτό προφανώς. Όμως οι παίκτες που μπορείς να πάρεις μέσα στη μέση της χρονιάς είναι συγκεκριμένοι και περιορισμένοι. Καταλαβαίνω τη λογική της απόκτησης του Πεν γι' αυτο και μιλάω για τον Ουέιφερ που ήταν καλοκαιρινή επιλογή, στα χρήματα που θα έπαιρνες τον Ρακόσεβιτς και που με λιγότερα λεφτά έπαιρνες τον Ζήση πριν την πρόταση της Σιένα (μετά καμία ομάδα δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει αυτή την πρόταση) και άλλαζες το σχεδιασμό, αφού δεν θα έπαιρνες Αμερικανό στον άσο (Μπέβερλι). Θες να το πάω και πιο κάτω; Ο Ολυμπιακός από πέρσι έχασε τον Γκριρ και δεν τον αντικατέστησε στο "2". Μεγάλο λάθος. Με τον Γκριρ αντί του Μπέβερλι ή του Πεν θα ήταν τελείως διαφορετικά τα πράγματα.

Πάντως, ξεκαθαρίζω για να μην παρεξηγούμαι οτι δεν βρίσκω λόγους για "αποτυχία", καθώς η χρονιά ακόμη παίζεται και καθώς με τη δική μου μπασκετική λογική είναι ήδη επιτυχημένη. Απλά στο πλαίσιο της συζήτησης που κάνουμε.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με aris. Το τραγικό λάθος δεν ήταν η απόκτηση του Ουειφερ. Ήταν οτι οταν έφυγε (πολύ καλώς) δεν αποκτήθηκε ένα 2αρι διεμβολιστης σουτερ βλέπε Ρακοσεβιτς.

Henry Turner

Παντελής Κεραμίδας είπε...

αυτα τα ταιμ αουτ τα ξεχασε ο Γιαννακης; http://www.youtube.com/watch?v=RS58KycTTKg&feature=related

Ανώνυμος είπε...

Είμαι Ολυμπιακός, με εξόργισε η διαιτησία είναι αλήθεια χθες που ήμουν σε ένταση αλλά από την άλλη τι έχουν να πουν εφημερίδες, περιοδικά και αθλητικά ραδιόφωνα που είχαν βγάλει την ομάδα άχρηστη και ότι χρειάζεται χτίσιμο από την αρχή! Νομίζω ότι ο Ολυμπιακός έχει δείξει τις δυνατότητες του (παρά τις αδυναμίες), νομίζω ότι μπορεί να νικήσει τον ΠΑΟ και στο ΟΑΚΑ χωρίς να υποτιμώ τον Παναθηναϊκό΄και συμφωνώ μαζί σας ότι η χρονιά σε κάθε περίπτωση είναι επιτυχημένη ότι επουδενί δεν χρειάζεται κτίσιμο από την αρχή και ότι αν μπορέσουμε να κρατήσουμε τους βασικούς μας παίκτες και του χρόνου αρκούν 2-3 προσθήκες για να ανέβουμε ακόμα ένα επίπεδο.

Age of Basketball είπε...

@henry turner: Δεν μπορούσε ο Ολυμπιακός να πάρει τον Ρακόσεβιτς στη μέση της σεζόν. Είχε συμβόλαιο, αυτό είπα και πριν, ότι οι επιλογές είναι περιορισμένες, τα λάθη έγιναν το καλοκαίρι.

@ανώνυμος19:14: Για τις ελληνικές φυλλάδες τα έχουμε πει κι εμείς και τα λέμε συνέχεια. Είναι ο βασικός λόγος που ο Έλληνας οπαδός δεν έχει καμία σχέση με το μπάσκετ. Εννοείται ότι το πρωτάθλημα τελειώνει όταν κάποιος κάνει 3 νίκες, δεν έχει τελειώσει τώρα.

@Παντελής Κεραμίδας: Δεν συμφωνώ στην ισοπέδωση που κανεις για τα συστήματα του οσφπ. Έχω γράψει ότι παίζει το πιο καλά οργανωμένο μπάσκετ στην ευρώπη φέτος επιθετικά, με τα περισσότερα καλάθια από συστήμα και αυτό πιστεύω ακόμη.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

Μία και μου αρέσει πολύ το θέμα της συζήτησης μεταξύ του Rasheed και του Arisff, θα ήθελα να κάνω κι εγώ μερικά σχόλια:

Πρώτα απ'ολα, συμφωνώ με τον Rasheed και επαυξάνω όσον αφορά στην αξιολόγηση της πορείας του Ολυμπιακού. Μη όντας οπαδός και μη ζώντας στην Ελλάδα, δίνω πολύ περισσότερο βάρος στα ευρωπαικά παιχνίδια απο αυτά του κυπέλου Ελλάδας η του πρωταθλήματος. Σε προηγούμενο σχόλιο επισήμαινα ότι ο Μεσίνα και η Ρεαλ με αντικειμενικά ΠΟΛΥ καλύτερες προοπτικές για ευρωπαικό τίτλο, έκαναν χειρότερη πορεία απο τον Ολυμπιακό. Ήταν βέβαια πιο άτυχοι στις διασταυρώσεις και παίζουν σε πολύ καλύτερο πρωτάθλημα αλλά είχαν ρόστερ που φώναζε Ευρωλίγκα και έναν προπονητή τον οποίο ο ευρωπαικός τύπος προωθεί ως τον καλύτερο.

Με αυτή την παραδοχή, είναι φαινομενικά αντιφατικό να κριτικάρουμε τον Ολυμπιακό- κι όμως, το κάνω συνέχεια και βλέπω ότι δεν είμαι ο μόνος. Είχε μεγάλη τύχη στην Ευρωλίγκα να αποφύγει τα δύσκολα και πολλές φορές επιβίωσε με αυτοσχεδιασμούς,όχι με σύστημα.

Υπ'αυτήν την έννοια,συμφωνώ με τον Arisff ότι δεν είναι μονο ο Γουέιφερ. Βλέπω λάθη σε όλα τα επίπεδα επίπεδα.
1) Ποιόν αφήνεις να φύγει και με ποια λογικη (Γκρηρ, Ερτσεγκ, Πριντεζης- περιφερειακό σουτ, επιθετικά ρημπάουντ, δυνατότητα προσαρμογής σε συστήματα, αγωνιστικό πνεύμα)
2) Ποιον αγοράζεις και με ποια λογική (Παπανικολάου για να σαπίσει στον πάγκο, Μπέβερλυ ενώ έχεις ήδη τον Σλούκα ως τρίτο άσο, τον ανεκδιήγητο Γουέιφερ ο οποίος είναι απλώς ανύπαρκτος, τον Γλυνιαδάκη ο οποίος αφενός το παιδί υστερεί σε τεχνική γι αυτό το επίπεδο, αφετέρου έχεις ήδη 34 σέντερ, τον Κλέιζα που ενώ είναι παιχταράς είναι πιό πολύ 3μιση και δεν ξέρει να παίζει ομαδικό μπάσκετ)
3) Πως χρησιμοποιείς το προκύπτον ρόστερ για να εκμεταλευθείς στο μέγιστο τα προνόμιά του και να κρύψεις ει δυνατόν τις αδυναμίες του (παίζεις χωρίς τον μοναδικό σουτέρ που έχεις, δεν δίνεις καμία ευκαιρία στα ταλέντα, δεν βρίσκεις λύσεις σε σετ παιχνίδι, αναγκάζεσαι να ανέχεσαι μαυρες τρύπες στην άμυνα, πάσχεις από αδυναμία οργάνωσης (γιατι Μπεβερλυ, Πεν και, σε μεγάλο βαθμό ο Τεόντοσιτς, δεν είναι οργανωτές, ο τελευταίος συμμορφώθηκε κάπως αλλά παραμένει πολύ πίσω απο Πριτζόνι, Παπαλουκά, Ρούμπιο - είμαι σίγουρος ότι ο Σλούκας θα έκανε καλύτερη δουλειά).

ΥΓ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η ενέργεια του Διαμαντίδη. ΝΤΡΟΠΗ.

Ανώνυμος είπε...

Άψογη η ανάλυση του αγώνα Rasheed, για άλλη μια φορά συμφωνούμε σχεδόν απόλυτα. Θέλω μόνο να εκφράσω τη λύπη μου, που ενώ έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε τέτοιους φανταστικούς αγώνες με αυτές τις δύο ομαδάρες, καταφέρνουμε πάλι με την αθάνατη μικροπρέπεια και μιζέρια μας να καταστρέφουμε όση αίγλη θα μπορούσαν αυτοί να δώσουν στο ελληνικό μπάσκετ.
Δεν αναφέρομαι μόνο στη νοοτροπία των οπαδών (αυτά είναι γνωστά και χιλιοειπωμένα), αλλά κυρίως στη νοοτροπία των παραγόντων και το θέμα "διαιτησία". Άλλη μια φορά ο ΠΑΟ βοηθήθηκε να καλύψει μια διαφορά, την οποία με την ψυχολογία και συγκέντρωση που διέθετε στις 3 πρώτες περιόδους, δεν είχε τη δυνατότητα να ψαλιδίσει. Δεν ξέρω αν από πίσω από αυτά κρύβεται η επιροή (και το χρήμα) των Γιαννακοπουλαίων (παράγοντες παλαιάς κοπής που δε δίστασαν στο παρελθόν να χειροδικήσουν προσωπικά επί διαιτητών εντός του γηπέδου κατά τη διάρκεια αγώνα) ή ο υπερβολικός σεβασμός που δείχνουν οι διαιτητές στον ΠΑΟ όταν αγωνίζεται στην έδρα του. Δε γίνεται όμως στην Ευρώπη να χάνει ο ΠΑΟ από Μαρούσι, Παρτιζάν, Ρεάλ κτλ και στην Ελλάδα, τη χώρα των θαυμάτων, να είναι αήτηττος. Κάποιο λάκκο έχει η φάβα.
Και το αστείο είναι ότι έχει γίνει συνήθεια στους παίκτες του ΠΑΟ να παίζουν ένα δικό τους στυλ μπάσκετ, το οποίο σε όλες τις άλλες ομάδες απαγορεύεται. Δηλαδή τα κινητά σκριν "πιάσιμο αγκαζέ" του Μπατίστ, οι αγκωνιές του Διαμαντίδη όταν ποστάρει, οι θεατρινισμοί του Σπανούλη όταν πέφτει σε αντίπαλο σκριν, όλα αυτά έχουν πλέον μπει κανονικά στο ρεπερτόριο των κινήσεων αυτών των παικτών επειδή γνωρίζουν ότι σε αυτούς και μόνο σ'αυτούς οι διαιτητές θα τα συγχωρέσουν. Βλέποντας το ύφος του Διαμαντίδη και του Σπανούλη κάθε φορά που κερδίζουν ένα τέτοιο σφύριγμα καταλαβαίνει κανείς ότι και αυτοί ξέρουν καλά τι συμβαίνει, σχεδόν ντρέπονται θα έλεγα. Το άθλημα όμως είναι επαγγελματικό, το αποτέλεσμα μετράει και κάθε αθλητής έχει ένα εργοδότη, ο οποίος απαιτεί να εκμεταλλευτείς όλα τα μέσα που σου παρέχονται για να κερδίσεις. Και ένα από τα όπλα του ΠΑΟ στην Ελλάδα είναι η διαιτησία.
Προσωπικά στεναχωριέμαι τρομερά βλέποντας τέτοιους παίκτες να αναγκάζονται να ξεφτιλίσουν έτσι την εικόνα τους. Πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει να αποτελεί όπλο η διαιτησία, για οποιανδήποτε ομάδα, αν θέλουμε να δούμε αγώνες με σασπένς και όχι προδικασμένους.

Ανώνυμος είπε...

Όσον αφορά τον Ολυμπιακό και την αντίδραση των παικτών του στην τελευταία περίοδο, πιστεύω ότι είναι εν μέρει δικαιολογημένη. Όταν βλέπεις ότι παρόλη την τρομερή σου προσπάθεια και την καλή σου εμφάνιση γέρνει για άλλη μια φορά ο ζυγός της δικαιοσύνης εναντίον σου, είναι λογικό και ανθρώπινο να απογοητευτείς και να πιστέψεις ότι είσαι αδύναμος μπροστά στη ματαιότητα των κόπων σου. Όταν αντιμετωπίζεσαι συνεχώς από τους διαιτητές σαν ομάδα κατώτερου επιπέδου σιγά σιγά αυτό περνάει στο DNA της ομάδας και πολύ δύσκολα ανατρέπεται. Ότι βλέπαμε τόσα χρόνια στο ποδόσφαιρο, με τον ΟΣΦΠ να παίρνει με τα σφυρίγματα τα πρωταθλήματα και τον ΠΑΟ να αλλάζει κάθε χρόνο ομάδα, αλλά να διατηρεί την ψυχολογία του loser στα δύσκολα (οι "κότες της Ριζούπολης" και "η καρδιά του πρωταθλητή" όλα προέκυψαν από τη συνεχώς άδικη αντιμετώπιση της διαιτησίας), επαναλαμβάνεται στο μπάσκετ. Με το δίκιο του πιστεύω ο Παπαλουκάς θα μπορούσε να παραφράσει την ατάκα του Άκη Ζήκου και να πει "οι διαιτητές σφυρίζουν σαν χεσμένοι στο ΟΑΚΑ". Ελπίζω κάποια στιγμή να αλλάξει αυτό και να δούμε κάποτε να κερδίζουν και αυτοί που δεν υποτίθεται ότι "πρέπει" να κερδίσουν.
Νικηφόρος

Unknown είπε...

Προσωπική μου άποψη είναι ότι η επίθεση του Ολυμπιακού δε χαρακτηρίζεται από οργάνωση. Προφανώς δεν έχω δει τόσα παιχνίδια όσα εσείς, οπότε όντως η γνώμη σας βαρύνει περισσότερο. Ωστόσο σχεδόν όλα τα παιχνίδια του Ολυμπιακού με ομάδες που δεν απέχουν πολύ σε ποιότητα ο ρυθμός του πέφτει και η επίθεση γίνεται πολύ προβληματική.

Για να μην κρυβόμαστε και πίσω από το δάχτυλο μας, έτσι όπως παίζεται το σύγχρονο μπάσκετ στην Ευρώπη καμία ομάδα δε μπορεί να παίξει καλά στην επίθεση έναντι καλής άμυνας σε χαμηλό τέμπο. Αλλά ο Ολυμπιακός νομίζω το παρακάνει, δεδομένης της ποιότητας του. Η οποία σε τέτοια ματς άλλοτε τον σώζει, άλλοτε όχι. Είναι εξ' αρχής προβληματικό μια ομάδα στα δύσκολα να βασίζεται στην ποιότητα της και όχι στην (στατιστικά) καλύτερη επίθεση της στην Ευρώπη. Συν το πρόβλημα στους σούτινγκ γκάρντ και το τρίποντο, συμπληρώνεται το δράμα!

Πάντως, για να πούμε και μια καλή κουβέντα για τον Ολυμπιακό, παρά τους επιθετικούς προσανατολισμούς του, ανταπεξέρχεται πλήρως στα κλειστά παιχνίδια όσον αφορά την άμυνα του, ακόμη κι αν είναι μέσα ο Κλέιζα (αλλά όχι με άλλο σέντερ πλην Μπουρούση). Κι αυτό είναι έργο Γιαννάκη, μια φύσει επιθετική ομάδα να παίζει σεμιναριακή άμυνα όταν χρειάζεται. Δυστυχώς γι' αυτόν βέβαια δε μπορεί ποτέ να τα κάνει και τα δύο ταυτόχρονα (τέλειο μπάσκετ) και σπανίως η καλή του άμυνα συνδυάζεται με καλή επίθεση (θέμα ρυθμού, όπως έγραφα και παραπάνω).

Ένας Ολυμπιακός με Τσίλντρες-Κλέιζα σε μέτρια βραδιά είναι τραγικά φτωχός στους forward, πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζει πχ ο Παναθηναϊκός αν δύο κομβικοί του παίκτες δεν τραβήξουν (και ειδικά αν δεν παίζουν στην ίδια θέση).

Τέλος, ένα σχόλιο πάλι για τη διατησία. Όχι φίλε Παντελή Κεραμιδά, δεν πάει έτσι. Δε γουστάρουμε (οι φίλαθλοι) να γίνουν οι Αγγελόπουλοι Γιαννακόπουλοι στη θέση των Γιαννακόπουλων. Θέλουμε δίκαιη διαιτησία για όλους. Άκουγα από πολλούς αυτές τις μέρες "καλά να πάθει ο Ολυμπιακός, μήπως όταν αυτός παίζει με άλλες ομάδες λίγες φορές σπρώχτηκε;" -άποψη που κατά το δεύτερο μισό ενστερνίζομαι πλήρως. Βγάζεις άκρη;

arisff

Ανώνυμος είπε...

"Έχω γράψει ότι παίζει το πιο καλά οργανωμένο μπάσκετ στην ευρώπη φέτος επιθετικά, με τα περισσότερα καλάθια από συστήμα και αυτό πιστεύω ακόμη."

@Rasheed
Με εκπλήσει το ότι υποστηρίζεις αυτό σε σύγκριση με την Μπαρσελόνα, Ρεαλ,Σιενα,Μακάμπι, Παρτίζαν. Σε πολύ καλά ισπανικά μπλόγκ (εννοώ πολύ καλά τεχνικά,όχι οπαδικά) διάβασα ότι οι μπλαουγκράνα έχουν 120 συστήματα! Σε κάθε ταιμουτ του Πασκουάλ εξηγεί τουλάχιστον 2 και με ονόματα και κινήσεις που διαφέρουν,και κατά πολύ. Ο Ολυμπιακός δεν έχει ένα απλό σύστημα να απομονώσει τον σουτερ του μεσω σκρην όπως η ΤΣΕ ΕΣ ΚΑ για τον Λάνγκντον, η Ρεαλ για τον Μπούλοκ και η Μακάμπι για τον Χάλπεριν όταν έπαιζε εκεί και για τον 'Αντερσον τώρα. Μερικά απο τα χάι-λόου με Βουιτσιτς-Χαλπεριν (η Παπαλουκά) είναι συστήματα της Μακάμπι και το πικ ν ρολ του Παπαλουκά με τον Βουιτσιτς είναι αυτοματισμός των παικτων. Τα τρίποντα του Μπουρούση και Τεόντοσιτς είναι εμφανώς ατομικές πρωτοβουλίες.

Συμφωνώ να μην εκμηδενίζουμε τον Γιαννάκη αλλά δεν είναι ακριβώς εντυπωσιακός επιθετικά ο ΟΣΦΠ (σε επίπεδο συστημάτων εννοώ- σε όσους αρέσει το NBA/streetball, έχει παίξει ωραίο γρήγορο μπάσκετ ενάντια σε υποδεέστερες ομάδες- εμένα δεν μου αρέσει αλλά αυτά είναι γούστα).

antiopap.com είπε...

Απαιτούμε ξένους διαιτητές. Δεν πάει άλλο με τους θυληπρεπείς τους δικούς μας που αφοδεύονται πάνω τους σε έδρες με ντεσιμπέλ άνω των 70.....

Ανώνυμος είπε...

Τον Ρακοσεβιτς ήθελε να τον ξεφορτωθεί τον Δεκεμβρη η Εφες.

Age of Basketball είπε...

Διαφωνούμε για τα συστήματα του ΟΣΦΠ. Θα μπορούσα να το αναλυσω, αλλά θεωρώ ότι έχει κουράσει το θέμα. Οπότε το αφήνω εδώ. Τα 1200 συστήματα της Μπαρτσελόνα προφανώς είναι παραλλαγές κάποιων βασικών, τα ίδια υπάρχουν σε πάρα πολλές ομάδες (ανάμεσά τους και ο οσφπ και ο παο), άλλο τα συστήματα άλλο το πώς μπαίνουν τα καλάθια. Ο Ολυμπιακός ήταν πρώτος σε ασίστ στην Ευρώπη κι αυτό μιλάει μόνο του για το οργανωμένο μπάσκετ.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους σας για το επίπεδο στα σχόλια του σάιτ, μετά από ένα ματς που... ήταν ύποπτο για να ξεφύγουν τα σχόλια. Χαίρομαι που το συζητήσαμε χωρίς να ξεφύγουμε.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

Μια τελευταία παρατήρηση όσον αφορά τις μεταγραφικές επιλογές του ΟΣΦΠ: Μπλάκνεϊ και Βουγιούκας που κάνουν όργια με τον Πανελλήνιο είναι παίκτες που έδιωξε η ομάδα...
Νικηφόρος

Ανώνυμος είπε...

@Παντελής Κεραμιδάς: Αυτό το βίντεο είναι μία ακόμα επίδειξη της ανικανότητας του προπονητή-μεγαλύτερη φούσκα της χώρας την τελευταία 20ετία (υπάρχει βέβαια και ο Πολίτης). Παίρνει τάιμ-άουτ για να φωνάξει και να βρίσει. Τέτοια τάιμ-άουτ, χωρίς οδηγίες, χωρίς προσέγγιση του παίκτη και του αγώνα, τέτοιοι προπονητές χωρίς καμία αίσθηση της ψυχολογίας και των συστημάτων, δεν έχουν καμία, μα καμία, θέση στο σύγχρονο μπάσκετ. Πόσο μεγάλη απάτη ήταν ο Ιωαννίδης...