ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Κυριακή 9 Μαΐου 2010

"Now for wrath, now for ruin, and the Red Dawn!"


Λίγες ώρες έμειναν για το μεγαλύτερο παιχνίδι της χρονιάς, τον τελικό της Ευρωλίγκας. Ο Ολυμπιακός είναι συνεπής στο ραντεβού του με την ιστορία, ραντεβού που έδινε ήδη από τον Οκτώβρη όταν ο προπονητής της ομάδας μιλούσε για «κορυφή σε όλες τις διοργανώσεις». Επτά μήνες αργότερα ο Ολυμπιακός είναι Κυπελλούχος Ελλάδας και παίζει στον τελικό της Ευρωλίγκας. Pas mal, pas mal…

Πια, ένα πράγμα μένει, να επιστρέψει το τρόπαιο στην Ελλάδα και φέτος. Ο Ολυμπιακός θα παίξει για 4η φορά σε τελικό Ευρωλίγκας και θα αντιμετωπίσει για 4η, επίσης, φορά ισπανική ομάδα σε αυτόν. Αρχικά ήταν η Μπανταλόνα, μετά η Ρεάλ, μετά η Μπαρτσελόνα και τώρα ξανά η Καταλανική ομάδα. Έχουν περάσει 13 χρόνια από την τελευταία παρουσία του Ολυμπιακού σε τελικό Ευρωλίγκας, τότε που ο Ντέιβιντ Ρίβερς και η παρέα του έστελναν τους Ισπανούς στον… ψυχολόγο για να ξεπεράσουν το σοκ του 73-58. Ας ελπίσουμε ότι την Κυριακή το βράδυ θα έχουμε το ίδιο, αν και μετά από τόσα χαμένα φάιναλ φορ, οι Ισπανοί έχουν πια… συνηθίσει να αποχωρούν με σκυμμένα κεφάλια.

Η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν ήταν και τόσο καλή για τις ισπανικές ομάδες στην Ευρωλίγκα αφού, παρότι σχεδόν πάντα είχαν τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση σε αριθμό, πήραν μόνο έναν τίτλο. Μέχρι στιγμής, στις… πρώτες 9 χρονιές της δεκαετίας η Ταού (νυν Κάχα Λαμποράλ) έχει φύγει 5 φορές (μαζί με τον best of five τελικό του 2001) με σκυμμένο κεφάλι από τα φάιναλ φορ, η Μπαρτσελόνα δύο φορές (και έναν… πέτσινο τίτλο το 2003), η Μάλαγα μία φορά και η Ρεάλ δεν είχε καν την ευκαιρία ως τώρα να… απογοητευτεί μετά από ένα φάιναλ φορ. Δεν βλέπω το λόγο γιατί να χαλάσουμε την παράδοση τώρα στο τέλος της δεκαετίας.

Αγωνιστικά είναι προφανές ότι η Μπαρτσελόνα ταιριάζει περισσότερο στον Ολυμπιακό. Οι Καταλανοί παίζουν δυνατή άμυνα, αλλά θέλουν να τρέχουν. Γενικά νιώθουν ότι βρίσκονται στο στοιχείο τους όταν πηγαίνουν το ματς ψηλά στο σκορ. Όμως, πραγματικά, αυτό είναι το στοιχείο του Ολυμπιακού αν θέλουμε να δούμε αντικειμενικά τις ομάδες φέτος, που είναι η ομάδα εκείνη που παίζει το καλύτερο επιθετικό μπάσκετ στη διοργάνωση.

Ο Ρούμπιο είπε ότι δεν πρέπει να αφήσουν τον Ολυμπιακό να ελέγξει το ρυθμό, αλλά αυτοί θέλουν να παίξουν γρήγορα. Γνώμη μου ότι αν το ματς πάει σε ψηλό σκορ οι Καταλανοί θα χάσουν. Τα μαρκαρίσματα βγαίνουν καλύτερα στον Ολυμπιακό, γιατί έχει πιο ψηλή ομάδα (χωρίς να είναι πιο δυσκίνητη, το αντίθετο μάλιστα), ενώ καμία ομάδα στην Ευρώπη δεν έχει απάντηση στον Σχορτσανίτη. Με τον Σοφοκλή ο Ολυμπιακός μπορεί να χτυπήσει νωρίς (κάτι που κάνει σε κάθε ματς) και να μπει με κεφάλι στο ματς. Ακόμη και στον ημιτελικό, αν δούμε το ματς από μια γενικότερη οπτική γωνία, τα φάουλ του Βράνιες που κέρδισε ο Σχορτσανίτης (και ο Πεν) στο πρώτο δεκάλεπτο του ματς έπαιξαν τεράστιο ρόλο μέχρι και στην παράταση για τον νικητή (ο Σέρβος γίγαντας μπήκε κρύος και δεν μπόρεσε να ζεσταθεί αμέσως, με αποτέλεσμα τα τρία απανωτά χαμένα ριμπάουντ από τον Μπουρούση).

Η μάχη των πάγκων θα είναι σημαντική για τον τελικό της Κυριακής, αλλά εξίσου σημαντικά θα είναι η θέληση, η εμπειρία και το πάθος των «ψημένων» αστεριών των δύο ομάδων, αλλά και ο ενθουσιασμός και η λάμψη των νεότερων. Η Ευρωλίγκα έφτασε στην καλύτερη στιγμή της χρονιάς και Ολυμπιακός και Μπαρτσελόνα έχουν όλα τα φόντα να μας προσφέρουν έναν πολύ μεγάλο τελικό αντάξιο του ονόματος και των ρόστερ των δύο ομάδων.

Και οι δύο προπονητές έχουν να… πονοκεφαλιάσουν για πολλά πράγματα. Όσο ο Ολυμπιακός θα πρέπει να βρει αντίδοτο στην επιθετική άμυνα της Μπαρτσελόνα, τόσο η Μπαρτσελόνα θα πρέπει να βρει λύση για την πυρηνική επίθεση του Ολυμπιακού. Όσο οι «ερυθρόλευκοι» θα ψάχνουν τρόπο να σταματήσουν Ναβάρο και Μάικλ, τόσο οι «μπλαουγκράνα» θα προβληματίζονται για το πώς θα περιορίσουν Τσίλντρες και Κλέιζα. Όσο ο Ολυμπιακός θα πρέπει να παρασύρει το δίδυμο Λάκοβιτς-Ρούμπιο στον άσο, τόσο η Μπαρτσελόνα θα σπαζοκεφαλιάζει πώς θα εγκλωβίσει τους Παπαλουκά-Τεόντοσιτς. Όσο ο Ολυμπιακός θα μελετά πώς βγάζεις εκτός παιχνιδιού τόσο αθλητικούς και γρήγορους ψηλούς όσο οι Βάσκες, Μόρις, τόσο η Μπαρτσελόνα θα κάνει την προσευχή της όταν έρχεται αντιμέτωπη με τον Σχορτσανίτη ή όταν ο Μπουρούσης τραβιέται στο τρίποντο. Όσο υπομονή πρέπει να κάνουν οι παίκτες του Ολυμπιακού από τη σκληρή άμυνα των Εντόνγκ, Γκριμάου και Ρούμπιο, τόσες αντοχές θα πρέπει να έχουν οι Καταλανοί απέναντι σε Μπέβερλι, Πεν, Βασιλόπουλο. Όσο μετρήσει η εμπειρία του Μπαζίλε, άλλο τόσο θα μετρήσει κι αυτή του Βούισιτς.

Ρόλο θα παίξει η φθορά με φάουλ και ποιος θα υποχρεωθεί πρώτος να «χαλάσει» τα σχέδιά του, τα τρίποντα της Μπαρτσελόνα στο ξεκίνημα (ο Ολυμπιακός είναι πιο εύστοχη ομάδα φέτος, αλλά οι Ισπανοί βασίζονται περισσότερο στο τρίποντο), αλλά και το τι ρόλο θα παίξει η άμυνα των δύο ομάδων (και αν θα μπορέσει ο Ολυμπιακός να κλέψει πολλές μπάλες, όπως προσπαθεί σε κάθε αγώνα του). Η λογική λέει ότι στους 80+ έχει πλεονέκτημα ο Ολυμπιακός (όπως και σε κάθε ματς φέτος που έφτανε εκεί), ενώ στους 75 (περίπου) η Μπαρτσελόνα. Πιο κάτω θα είναι έκπληξη να πάει το ματς, καθώς πιστεύω ότι οι Ισπανοί θα παρασυρθούν και δεν θα μπορέσουν να αντισταθούν στο γρήγορο παιχνίδι που θα επιδιώξει ο Ολυμπιακός. Και σε αυτό, δεν έχουν τον πρώτο λόγο.

Η ισορροπία είναι σε τεντωμένο σκοινί. Και οι δύο ομάδες έχουν όλα τα φόντα για να πάρουν τη νίκη και το τρόπαιο την Κυριακή. Είναι οι δύο καλύτερες ομάδες της σεζόν στην Ευρωλίγκα και την Κυριακή θα πρέπει να προσέξουν την κάθε λεπτομέρεια για να γελάσουν τελευταίες. Προσωπική εκτίμηση ότι ο Ολυμπιακός έχει προβάδισμα, όντας πιο ομάδα από την Μπαρτσελόνα, με μεγαλύτερο βάθος από το «1» ως το «5» (για να το θέσω όπως ο Μάριτς το βράδυ της Παρασκευής) και ικανός να θέσει περισσότερα άλυτα προβλήματα στους Ισπανούς. Χαλαρότητα δεν δικαιολογείται ούτε για ένα δευτερόλεπτο, όσοι παίξουν λογικά θα δώσουν μέχρι και την τελευταία ανάσα αντοχής και δύναμης στο παρκέ. Εξ ου και ο τίτλος του άρθρου (από τα λόγια του Θέοντεν στο 2ο Lord of the Rings).

Το Σάββατο ήταν η ήρεμη στιγμή πριν την καταιγίδα της Κυριακής, με τον Ολυμπιακό να μαθαίνει ότι στις τάξεις του έχει τον MVP της φετινής Ευρωλίγκας, Μίλος Τεόντοσιτς. Μεγάλη τιμή για τον νεαρό Σέρβο, που μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο έχει εκτιναχθεί στην κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ας ελπίσουμε το βράδυ της Κυριακής να θρονιαστεί εκεί μαζί με την υπόλοιπη ομάδα του Ολυμπιακού.

by Rasheed.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

xerete apo pou mporoume na doume apo to internet tous simerinous agwnes?

Age of Basketball είπε...

Από το webtv του ΣΚΑΙ.