ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Ομάδα μοντέλο την έκανε...


Το πιο τρελό θέατρο του παραλόγου ή το μεγαλύτερο μπασκετικό πείραμα στην ιστορία του επαγγελματικού μπάσκετ στην Ευρώπη; Μπορεί μια από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές ομάδες να γίνει το πειραματόζωο για μια κίνηση άνευ προηγουμένου και λογικής;

Στη Λιθουανία, Ζαλγκίρις και Λιέτουβος παίζουν τους τελικούς και είναι ήδη στο 3-3. Με μια μικρή υποσημείωση: η Ζαλγκίρις από το 4ο παιχνίδι και μετά παίζει… χωρίς προπονητή! Δηλαδή έχει δώσει τρεις αγώνες ως τώρα χωρίς προπονητή και θα δώσει άλλον έναν, στον οποίο θα κριθεί το πρωτάθλημα.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Βλαντιμίρ Ρομανόφ… ανέλαβε τη Ζαλγκίρις πέρσι τον Μάιο. Αρχικά θεωρήθηκε σωτήρια κίνηση, λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που είχε πέρσι η ομάδα. Όμως, ο Ρομανόφ είναι ιδιαίτερα εκκεντρικός ως πρόεδρος, έχοντας πολλές παράλογες αποφάσεις στο ενεργητικό του. Ο Ρομανόφ είχε αναλάβει λίγο παλιότερα την ποδοσφαιρική FBK Κάουνας, ομάδα με 8 τίτλους σε 9 χρόνια και ομάδα που είχε κερδίσει τη Ρέιντζερς στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ τον Αύγουστο του 2008. Ο Ρομανόφ μετά το πρωτάθλημα του 2008 στο οποίο η FBK τερμάτισε 2η αποφάσισε να ρίξει την ομάδα στη 2η κατηγορία (!) χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο, αλλά τελικά μετά την κόντρα με την ομοσπονδία η ομάδα έπεσε στην 3η κατηγορία. Νωρίτερα ήταν πρόεδρος της Χαρτς, όπου τον Οκτώβριο του 2005 απέλυσε τον Τζορτζ Μπέρλι μετά από ένα ξεκίνημα 8-0-2 για την ομάδα του! Ο Μπέρλι έμεινε 18 μήνες στη Χαρτς με πρόεδρο τον Ρομανόφ και είναι ως σήμερα ο προπονητής που έχει αντέξει περισσότερο σε πάγκο ομάδας του εν λόγω προέδρου.

Προπονητής της Ζαλγκίρις ήταν ο Γκιντάρας Κράπικας, που παραιτήθηκε/απολύθηκε τον Δεκέμβριο του 2009, όταν είδε ότι δεν μπορούσε να συνεννοηθεί με τον Ρομανόφ. Τον αντικατέστησε ο πρώην προπονητής της εθνικής, Ραμούνας Μπουτάουτας, ο οποίος απολύθηκε τον Φεβρουάριο του 2010, ενώ η Ζαλγκίρις ήταν 1η στο πρωτάθλημα και είχε προκριθεί στο Top-16 της Ευρωλίγκας. Τον αντικατέστησε ο Ντάριους Μασκολιούνας, μέχρι τότε βοηθός του στον πάγκο.

Όμως και ο Μασκολιούνας δεν άντεξε πολύ. Μετά το 3ο παιχνίδι που η Ζαλγκίρις έχασε με 83-81 (έχανε με 20 πόντους στο ημίχρονο) απολύεται με τη δικαιολογία ότι «δεν έδινε το 100% για να κερδίζει η ομάδα»! Την επόμενη του αγώνα δεν του επετράπη η είσοδος στο γήπεδο την ώρα της προπόνησης και έτσι έμαθε ότι… απολύεται και ότι το συμβόλαιό του σπάει χωρίς να έχει δικαίωμα αποζημίωσης.

Ο Ρομανόφ ζητά από τον Γκβιντόνας Μαρκεβίτσιους, μέχρι τότε βοηθό προπονητή, να αναλάβει ως πρώτος προπονητής, αλλά εκείνος αρνείται! Οι παίκτες σκέφτονται να μην παραταχτούν να παίξουν στο 4ο παιχνίδι, ως διαμαρτυρία προς τη διοίκηση, αλλά καταλαβαίνουν ότι αν το κάνουν… δεν θα πληρωθούν τα χρωστούμενα της σεζόν! Έτσι, ως προπονητής στο 4ο παιχνίδι (και στα υπόλοιπα ως τώρα) υπογράφει ο Νταΐνιους Σαλένγκα, οποίος βέβαια παίζει κανονικά ως παίκτης! Στον πάγκο δεν ηγείται κανείς της Ζαλγκίρις, που κερδίζει το 4ο ματς με 83-70 με τον Μπράουν και τον Σαλένγκα ως καλύτερους.

Μετά οι παίκτες καταλαβαίνουν τι έχει γίνει και η Ζαλγκίρις στο 5ο παιχνίδι θυμίζει παιδική χαρά. «Όλοι έδιναν οδηγίες στα τάιμ άουτ, ο καθένας είχε τη δική του άποψη για το πώς πρέπει να παίξουμε και τελικά δεν παίξαμε καλά και χάσαμε εύκολα», λέει ο Μαρτίνας Πότσιους μετά το ματς.

Όμως, όταν όλοι άρχισαν να λένε ότι η Ζαλγκίρις έστησε τους τελικούς (οι φήμες μιλούσαν για συμφωνία των προέδρων των δύο ομάδων, ώστε η Λιέτουβος να πάρει το πρωτάθλημα και να βγει Ευρωλίγκα, αφού η Ζαλγκίρις ούτως ή άλλως έχει εγγυημένο συμβόλαιο) η Ζαλγκίρις αντί να διαλυθεί… έστειλε τη Λιέτουβος αδιάβαστη.

Πριν το 6ο παιχνίδι ο Ρομανόφ αποκαλεί «όνειρο ζωής» το να έχει προπονητή τον Μάρκους Μπράουν στην ομάδα του, αφού έχει «πολύ υψηλό μπασκετικό IQ και είναι πολύ έμπειρος». Προπονητής δηλώνεται ο Σαλένγκα ξανά (ως αρχηγός), αλλά αυτός που δίνει οδηγίες είναι ο Μπράουν. Και η Ζαλγκίρις κερδίζει με 77-63, περιορίζοντας για πρώτη φορά κάτω από τους 70 πόντους στους τελικούς τη Λιέτουβος.

Μετά το ματς, ο Μπράουν (που… έβαλε τον εαυτό του 23 λεπτά στο ματς, ενώ για πρώτη φορά στους τελικούς δεν ξεκίνησε πεντάδα) δίνει συνέντευξη τύπου ως προπονητής της ομάδας: «Ούτως ή άλλως οι συμπαίκτες μου εμένα άκουγαν όλο το χρόνο στο παρκέ, αυτό έγινε και τώρα. Δουλεύουμε καλά, βλέπουμε βίντεο και ξέρουμε τις αδυναμίες που έχει ο αντίπαλος και δουλεύουμε σωστά στην τακτική. Μετά κάνουμε αυτά που πρέπει στο παρκέ. Στο 4ο δεκάλεπτο δεν μας πήραν ούτε ένα επιθετικό ριμπάουντ, είχαμε μιλήσει γι’ αυτό πριν το ματς». Όταν οι δημοσιογράφοι «μουδιασμένοι» δεν του κάνουν ερωτήσεις παίρνει το μικρόφωνο και λέει: «Ελάτε, μην ντρέπεστε». Με τον Μπράουν να ηγείται της ομάδας στα τάιμ άουτ, κανείς παίκτης δεν έπαιξε πάνω από 30 λεπτά στο ματς με 9 παίκτες να παίζουν τουλάχιστον 14 λεπτά ο καθένας.

Το αν θα μπορέσει η Ζαλγκίρις να πάρει πρωτάθλημα χωρίς προπονητή, θα το μάθουμε τη Δευτέρα, οπότε και είναι το 7ο παιχνίδι της σειράς. Το αν οι δύο ομάδες θα τιμωρηθούν θα το μάθουμε όταν προχωρήσει η έρευνα που ζήτησε η ομοσπονδία. Το αν θα τιμωρηθεί η Λιθουανία με (πιθανώς τριετή) αποκλεισμό από την Ευρωλίγκα θα το ξέρουμε όταν μαθευτεί αν οι τελικοί στήθηκαν (μόνο τότε θα επέμβει η Ευρωλίγκα). Το πιο παράλογο; Η ομοσπονδία βρήκε νομικό έδαφος για να ερευνήσει τους τελικούς από την ανακοίνωση του Ρομανόφ και μόνο. «Αν η ανακοίνωση δεν έλεγε ότι ο Μασκολιούνας απολύθηκε γιατί δεν έδινε το 100% για να κερδίζει η ομάδα, τότε δεν θα μπορούσαμε να ψάξουμε αν οι τελικοί είναι στημένοι», είπε στέλεχος της ομοσπονδίας.

Πάντως, μέχρι τη Δευτέρα έχουμε καιρό. Ο Ρομανόφ μπορεί ως τότε να έχει απολύσει… και το δίδυμο Μπράουν-Σαλένγκα, στην πιο παράξενη ιστορία της φετινής σεζόν στην μπασκετική Ευρώπη!

by Rasheed.

1 σχόλιο:

haridimos είπε...

Tο πήρε η Λιέτουβος, 80-71 στον 7ο τελικό .